Dacă conceptul de viață anterioară chiar există, eu sigur m-am născut și trăit în Anglia, ca altfel nu îmi explic de ce sunt atât de îndrăgostită de orașele britanice sau de ce mă simt mai bine și mai liniștită atunci când plouă. Încă de la prima noastră vizită în Londra am simțit că am o conexiune cu orașele britanice, iar cu timpul am încercat să le descoperim pe cele mai frumoase. În urma cu doi ani, am fost in Edinburgh, iar la inceputul anului am hotărât să mergem în Manchester. Se pare că nu trece un an fără să vizităm Marea Britanie.

Despre Manchester nu știam foarte multe, ba mai mult, cunoștințele mele se limitau la ceea ce Sebi îmi povestea despre football, despre Manchester United și Manchester City. Și cu toate că nu știam mare lucru și nici măcar nu eram sigură dacă merită efortul, ne-am rezervat biletele și am bătut în cuie că în prima zi din august mergem în Anglia. Ulterior, am descoperit că Liverpool – orașul pe care l-am subestiamt cel mai mult, e la o scurtă călătorie cu trenul de Manchester, iar când un bilet de tren urma să ne coste 3 lire, nu puteam spune „nu”unei vizite în orasul care dansează pe acordurile de chitara ale lui John Lennon. Și uite așa, ne-am trezit că mergem două zile în Manchester, două zile în Liverpool, iar la final încheiem cu o singura zi în Porto (da, da, chiar în Portugalia!).

Astăzi descoperim împreuna ce poți face în Manchester și Liverpool, iar la final vom discuta câteva aspecte legate de planificarea unui city break în aceste două orașe.

Manchester – doua stadioane de football, Friends, albinuțe și o umbrelă

Principalul motiv pentru care am ales Manchester în detrimentul altor orașe din Marea Britanie este footballul. Știam că Manchester e genul de oraș care respiră footbal și că cele două stadioane, Old Trafford și respecitv Etihad Stadium, au o istorie frumoasă în spate, servesc două echipe de renume și sunt emblematice pentru Manchester.

Ei bine, eu nu sunt jumătatea pasionată de football din relația noastră, așa că nu sunt în măsura să vă povestesc despre echipe de football și jucători, însă, trebuie să recunosc, că sunt destul de fascinată de modul în care stadioanele sunt consturite și de de istoria lor. Așadar, după ce am vizitat alte câteva stadioane din Europa, nu puteam rata șansa de a pune piciorul și pe ”Teatrul viselor”, asa cum Old Trafford mai este denumit

Old Trafford este stadionul echipei Manchester United, al doilea cel mai mare stadion de football din Marea Britanie și al 11-lea cel mai mare din Europa. 

Stadionul a fost deschis în 1910, iar primul meci pe care l-a găzduit a avut loc între Manchester United și Liverpool, unde biletul a costat 4 cenți. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, stadionul a fost distrus aproape în totalitate, iar cei de la Manchester United au fost nevoiți să joace pe stadionul rivalilor lor. Reconstruirea stadionului a durat aprox. 8 ani. 

Old Trafford Stadium are o capacitate de cca. 75.000 locuri, iar terenul este dotat cu un sistem de incalzire subteran ce permite topirea zăpezii și menținearea gazonului în stare perfectă.

În ceea ce privește vizitarea stadionului, aceasta se face doar în tururi organizate, cu ghid. Astfel că, în timpul turului vei putea vizita stadionul, muzeul și vestiarele. Un astfel de tur costă 27 lire/persoană.

Pentru ca experiența să fie completă ne-am rezervat o cameră la Hotel Football, Old Trafford, a Tribute Portfolio Hotel, la hotelul celor 5 foști footbaliști și prieteni: Gary Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt și Philip Neville. Camerele acetui hotel de patru stele au un decor unic, iar cele aflate la etajele superioare au o priveliște asupra împrejurimilor absolut amazing!

Tot ce putem spune e că a fost una dintre cele mai frumoase camere în care am stat până acum și că a fost o super experiență!

Bineînțeles că Manchester nu înseamnă doar football, astfel că îl putem asocia și cu ”revoluția indsutrială, acesta având un rol importat în industrializarea țării, în special în domeniul fabricării textilelor. De-a lungul timpului, Manchester a crescut, iar dintr-un oraș puternic industrializat a devenit un centru universitar prestigios, un oraș renumit pentru viața de noapte, pentru cafenele, baruri și cluburi. Și trebuie să recunoaștem: englezii nu se încurcă atunci când vine vorba de petrecut. 😀

Lăsând stadionul în spate, ne-am îndreptat spre centrul orașului. Majoritatea atracțiilor turistice din Manchester sunt situate în aceeași zonă, acest lucru facilitand deplasarea de dintr-un loc în altul. Cu alte cuvinte, nu vei avea nevoie de transport în comun. Pentru distanțele de până în 5-6 km poți apela la Uber, care, spre surprinderea noastră, e destul de accesibil.

Revenind la centrul orașului, ne-am început plimbarea pe Market Street, unde ne-a prins o ploaie cum nu am mai văzut până acum. Umbrela noastră londoneză ne-a protejat cat de mult a putut, dar tot am sfârșit alergând prin ploaie până la primul Starbucks, noroc că în Anglia găsești un Starbucks la fiecare colț. 😀

Market Street e strada lor de shopping, o stradă semi pietonală (circulă doar tramvaiele) plină de magazine și cafenele. Cu câteva zile înainte să ajungem în Manchester am aflat că pe Market Street există o replică după cafeneaua în care prietenii din sitcom-ul anilor 90 își petreceau o mare parte din timp.

Faimoasa cafenea – Central Perk- s-a deschis în luna iunie, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la apariția primului sezon din Friends. Aceasta a luat naștere în urma unui parteneriat între magazinul Primark și Warner Bros., motiv pentru care Central Perk să află într-un colt din renumitul magazin.

Cafeneaua este micuță și cocheta, există chiar și o replică a celei mai celebre canapele din perioada 94-2004, în Central Perk se servește cafea la filtru în căni uriașe, cheesecake, clătite americane și sandwich-uri pe care Joey sigur le-ar incerca. Tot ceea ce îi lipsește acestui loc sunt acordurile de chitara și versurile hilare ale lui Phoebe. 😁

Entuziasmată și fericită până la infinit și înapoi am pornit spre Shambles Square, o piata ce pare a fi din cu totul alt film. Piesa principală din această piață e Old Wellingot Inn, una dintre cele mai vechi clădiri din oraș (a fost construită în anul 1552), care seamană mai degrabă cu casele tradiționale nemtești. Pentru ca tabloul medieval să fie complet, chiar în spatele acestui ”inn” stă mândră Manchester Cathedaral.

În Londra obișnuiam să ne petrecem serile în Chinatown, iar după ce am vizitat Singapore și Thailanda iarna trecută, am zis că nu vom rata niciodată o plimbare prin cartierele asiatice din Europa, o plimbare care să ne aducă aminte de diminețile petrecute în Chinatown Singapore. Cum Manchester deține al doilea cel mai mare cartier chinzesc din Marea Britanie, am zis că trebuie să îl punem pe listă și, de ce nu, să și mâncăm ceva autentic.

Cu mâncarea nu prea a ieșit bine, ba din contra, a fost o trezire la realitate pentru că în toată naivitatea mea credeam că în toate restaurntele cu specific asiatic voi gasi aceleași delicii ca în Singapore. Mare, mare greșeală! Cina noastră asiatică a fost un eșec, dar tot ne-am bucurat de acea plimbare.

Din Chinatown ne-am îndreptat spre Canal Street, spre inima unui cartier renumit pentru viața de noapte, și anume Gay Village. Canal Street e plin de baruri și restaurante, e colorat și plin de viata – atât ziua, cât și după lăsarea serii.

Ultima atracție pe lista noastră a fost biblioteca John Rylands. Desi ”biblioteca” nu e exact cuvântul care ne vine în minte atunci când spunem atracții turistice, nu putem rata această capodopera arhitecturală în stil gotic, al carei interor m-a făcut să ma simt ca un ”muggle born” în vizita la Hogwarts. Libraria John Rylands a fost construită la sfârșitul anilor 1800 ca un omagiu pentru John Ryanlds.


În restul timpului ne-am plimbat pe străzile din orașul albinuțelor (la câte albine am văzut prin oraș, nu e de mirare că Manchester mai este denumit orașul albinuțelor), iar serile am ales sa le petrecem in zona Lowery Outlet Mall – o zonă ceva mai modernă și mai retrasă, situată pe malul apei,.



Liverpool și Manchester – football, The Beatles și un dans în ploaie

Iți spuneam că Manchester a jucat un rol important în revoluția industrială, iar acest lucru a atras după sine și construirea primei căi ferate dintre Liverpool și Manchester care urma să transporte atât bunuri cât și pasageri. În jurul anului 1820 un comitet format din comeraciantii, bancherii și politicienii celor două orașe au căzut de acord că este necesară consturirea unei cai ferate deoarece, spuneau ei, era mai rapid să transporți bunuri din Liverpool în New York decât din Manchester în Liverpool. Pe vremea aceea, infrastrucutra nu era prea strălucită, iar mașinile care transportau marfa fie faceau accidente, fie aveau nevoie de mai mult timp pentru deplasare. Astfel, a luat naștere prima cale ferata dintre cele două orase! Cu timpul, trenurile au transportat și pasageri, iar din cauza că un bilet de tren era mult mai ieftin decat orice alt mijloc de transport în comun din acea vreme, cca. 1200 de persoane călătoreau zilnic cu trenul. Poți citi întreaga poveste în acest articol.

Pentru a ajunge în Liverpool am ales ca mijloc de transport trenul. În Marea Britanie trenurie sunt în perfecta stare și rapide, iar dacă te uiți din timp pe site și iei biletele online, s-ar putea să le găsești și super ieftine. Asa cum am pățit noi! Pe un bilet am platit 3 lire, iar în 34 de minute am fost în Liverpool.

*Pentru orar si preturi verifica acest link.

De la Liverpool aveam cele mai mici așteptări. Mă așteptam să găsesc un oraș industrializat, fără prea multe lucururi de văzut și făcut. Când colo, ce crezi? Ne-a plăcut mai multe decât Manchester! Liverpool ne-a surpins tare plăcut și ne-a oferit exact doza de „atmosferă britanică” de care aveam nevoie. Însă, ceea ce ne-a plăcut cel mai mult la acest oraș e faptul că nu pare deloc un oraș turistic. Nu am avut impresia că e invadat de turiști sau ca restaurantele sunt tourist trap. Spre deosebire de Londra, Liverpool ne-a oferit cu totul și cu totul o altă experiență, o altă imagine asupra Angliei.

În orasul lui John Lennon am bătut străzile în lung și-n lat, ne-am petrecut serile în Albert Dock, ne-am plimbat prin cel mai frumos cartier al orașului , prin cartierul Gerogian, ne-a prins ploaia în Pier Head, am mers la pas cu The Beatles și, bineînțeles, nu am ratat catedrala gotică și Chinatown.

Albert Dock e de departe locul meu preferat din Liverpool. Vechile docuri, renumtie în secolul al XIX -lea, au fost transformate radical, oferindu-le cu totul și cu totul ale funcționalități. Dintre toate, Albert Dock e cea mai animată și frumoasă zonă. Aici se află câteva hoteluri, printre care și Jurys Inn – hotelul la care noi am stat, o zonă cu tarabe si street food, restaurante, cafenele și magazine.

Plimabându-ne pe faleza docurilor ne-a prins și ploaia. Până la urmă, eram în Anglia. Acela a fost unul dintre momentele în care ne-a bucurat cel mai mult de ploaie și vânt, ne-am distrat, am făcut poze, am dansat în ploaie și ne-am continuat liniștiți plimbarea prin docuri. Furtuna, ce ne-ar fi distrus în mod normal ziua, a făcut ca cele câteva ore petrecute în Liverpool să fie cu adevărat memorabile. 

Peste ani și ani o să ne uităm la această poză și o să ne aducem aminte de zilele de vară din Anglia. PS. Umbrela londoneză a rezistat! :))

Despre Pier Head se spune că e coroana cu bijuterii a orașului, e specială, elegantă și stălucitoare. Dacă stau bine să ma gândesc, chiar așa și e! In Pier Head se afla cele mai elegante clădiri (the Three Graces): Royal Liver Building, The Cunard Building si The Port of Liverpool Building. Tot acolo se afla si The Beatles în bronz. Statuile celor patru artiști au fost asezate în Pier Head, la câtiva pași de muzeul dedicat trupei în decembrie 2015.

Dacă Manchester are al doilea cel mai mare cartier chinezesc din Marea Britanie, Liverpool se poate mândri cu cea mai veche comunitate chinezească din Europa, Iar ca acest lucru să fie bine evidențiat, la intrarea în Chinatown găsim cel mai mare arc din Europa. Acesta a fost o comandă specială și a fost realizat în Shanghai.

La câtiva pași de Chinatown se întind cel mai drăguț cartier al orașului, cartierul Georgian. Acesta este renumit pentru casele în stil georgian și pentru restaurantele chic. E o plăcere să te plimbi pe Hope Street.

Dacă ești în căutarea unui restaurant în care să servești micul dejun, atunci Leaf on Bold Street este recomandarea noastră pentru tine. Restaurantul se află pe Bold Street, strada care te va duce la Liverpool Cathedral. Restaurantulare o platea detsul de larga pentru micul dejun, ceaiuri și sucuri proaspete. Toate la prețuri decente.

Preturi: somonul afumat cu scrambled eggs a costat 7 lire, iar micul dejun vegetarian a costat 8 lire

Manchester și Liverpool ne-au oferit un timp minunat și ne-au arătat o altă față a Angliei, una pe care nu avusesum șansa să o vedem în călătoriile noastre în Londra.

Ghid de călătorie pentru Manchester și Liverpool – cazare si transport

Din păcate, nu există zboruri directe din România spre Manchester, dar exista pe ruta București-Liverpool cu Wizz Air. De asemenea, mai poți opta pentru o escală în Milano de unde există mai multe zboruri atât spre Manchester, cât și spre Liverpool.

În privință cazării, îți recomandăm cele două hoteluri la care noi am stat:

Cazare în Manchester

Booking.com

În privința costurilor, prețurile sunt mai mult sau mai putin identice cu cele din Londra. Pentru că Marea Briatnie nu e o țară tocmai ieftină, vom scoate trei ași din mânecă, care, credem noi, te vor ajuta să economisești câteva lire.

  1. Pizza Hut oferă all you can eat până în ora 15:00 pentru pizza, paste și salată. Pretul este de 7 lire/persoană de luni pana vineri și 11 lire/persoană în weekend.
  2. În supermarketurile Tesco sau WHSmiths există o grămadă de oferte cunoscte sub denumirea de meal deal. Un meal deal conține un sandwich proaspat, o sticlă de apă/suc la 0.5 și o pungă micuță de chipsuri, totul la 3-5 lire.
  3. În Manchester există un autobus gratuit care te va duce la toate atracțiile turistice de seama ale orașului.

Așa a arătat mica noastră aventură birtanică. Sper că articolul să îți fie util și să te inspire să descoperi și alte orașe din Marea Britanie! Pentru mai multe informații, tips and tricks și oferte de călătorie ne poti lăsa un comentariu sau ne poți scrie pe adresa de mai (o găsești la pagina ”contact”).


Citește mai mult:

Mic ghid de călătorie pentru Londra – atracții turistice

15 lucruri pe care le poți face gratis în Londra

Hai cu mine in Londra! Cum ne planificăm o vacanță în frumosul oraș de pe Tamisa

Merită sau nu să vizitezi muzeul figurilor de ceară din Londra?

Pe urmele lui Harry Potter în Edinburgh-Scoţia

Edinburgh de poveste

Glasgow: arhitectură, vânt și alte peripeții