4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

Siena, Toscana, Italia

Florența e fără îndoială unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, iar faptul că se află în regiunea Toscana, va face că vacanța ta în Italia să fie si mai frumoasă. Întrucât ne-am întors recent dintr-o mini călătorie în Toscana și știind că Florența e o destinație populară pentru city break-uri, m-am gândit să îți prezint 4 locuri de langa Florența pe care trebuie sa le vizitezi, dacă ai o zi sau două în plus.

4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

 Toscana are un farmec, are ceva magic care te vrăjește și care te transpune într-o poveste, iar dacă te îndepărtezi de aglomerația din centrul Florenței, vei descoperi o altă față a Italiei. Plimbându-te fără vreun scop precis prin Toscana vei vedea sate întregi, liniște, în care timpul parcă stă în loc și în care vei vrea că la un moment dat să te retragi. Să te retragi în Toscana și să duci o viață simplă, să te bucuri de soare și de lucrurile simple și mărunte din viață. Sau cel puțin la asta visam când ne plimbam cu mașina prin satele Toscanei.

Dacă ai în plan să vizitezi Florența, însă nu ai suficient timp să faci un road trip prin Toscana, îți recomand să iei la pas orașul și să vizitezi cele mai de seama atracții turistice ale lui, iar dacă mai ai o zi la dispoziție, atunci poți alege un alt loc din imprejumile Florenței. Eu am ales 4 locuri de lângă Florența în care se poate ajunge ușor cu trenul (sau cu mașina) și care in mod cert merită să fie explorate.


Citeste si: Vacanta in Toscana – 7 zile (zbor direct, itinerariu si cazare)


4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

Siena

Siena e unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Italia, având un centru istoric absolut minunat (care a devenit parte din Patrimoniul UNESCO), dar și una dintre cele mai vechi universități din Europa. Orașul se află în inima Toscanei, fiind atât o oprire importantă într-un road trip, cât și o idee excelentă pentru o excursie de o zi din Florența. 

În Siena se ajunge foarte ușor cu trenul. Călătoria cu trenul va dura între 1 și 2 ore și va costă 9,5 euro/sens. În schimb, dacă vei călători cu masina, trebuie să iei în considerare că centrul Sienei este pietonal și că există multe zone cu trafic restricționat. Astfel, va trebui să parchezi mașina în afara zidurilor orașului. Prețul pentru o ora de parcare este de 2 euro (în medie). Găsești aici harta parcărilor ieftine din SienaNoi am parcat in Parcheggio su strada Porta Tufi, înainte de intrarea in centrul vechi al orașului.

Ce poți face și vedea în Siena?

 • Catedrala din Siena – e o bijuterie arhitecturală în stil gotic. Construcția catedralei a început în secolul 12, iar lucruarile pentru fațada să au fost finalizate în 1380. Interiorul catedralei este deschis publicului.
 • Piazza del Campo – e piațeta centrală din oraș și e fără dubiu cel mai frumos loc din Siena. Piazza del Campo e locul de picnic al localnicilor, iar dacă vrei să te amesteci printre ei, trebuie doar să iei un pannino de la o patiserie din apropiere și să te bucuri de clădirile din jur, de soare și de energia locului. În Piazza del Campo se află și Palazzo Publico (Primăria), a cărui turn – Torre di Mangia – oferă priveliști fabuloase.
 • Ia la pas străzile din ”centro storico”. Cel mai bun mod de a te bucura de Siena e să iei la pas orașului, să descoperi străzi încărcate de istorie, să faci o oprire pentru gelato și să ajungi în piațete mici și cochete. 
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

Arezzo

La Vita e Belle în Arezzo, iar dacă ai văzut măcar o dată celebrul film ”Viața e frumoasă”, înseamnă că imaginea de mai jos nu îți este chiar străină. Regizorul și actorul principal din La Vita e Bella, Roberto Benigni, s-a născut într-un orășel din provinzia Arezzo, iar o parte din acțiunea filmului a fost filmată chiar pe străzile din orașul artelor. De fapt, Arezzo nu e numit orașul artelor fără motiv. Acolo s-au născut doi dintre marii artisti italieni: Michelangelo și Giorgio Vasari. 

Arezzo se află la 70 km de Florenza, fiind astfel o destinație excelență pentru o excursie de o zi. În Arezzo se ajunge ușor cu trenul, călătorie duraza în medie o ora și costă 7-8 euro. Dacă călătorești cu mașina, îți recomand parcarea Eden (Viale Luca Signorelli 14), unde o oră de parcare costă 1,5 euro. 

Ce poți face și vedea în Arezzo?

 • Piazza Grande
 • Domul din Arezzo
 • Basilica di San Francisco
 • Casa Vasari
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi
4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

San Giminagno

Fiind unul dintre cele mai pitorești orașele ale Italiei, chiar nu e de mirare că San Giminagno se află pe lista fiecaruti turist care vizitează Toscana. Inconjurat de dealurile Toscane, San Gimignano se poate mândri cu faptul că are unul dintre cele mai bine păstrate cente medievale din Italia, lucru care i-a asigurat un loc în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, dacă ai o zi în plus (deși ideal ar fi să rămâi peste noapte), poți lua o considerare și o excursie de o zi în San Gimignano. 

Cum ajungi în San Gimignano? – cu trenul până la Poggibonsi-S. Gimignano (7.90 euro/călătorie), iar mai apoi cu un autobus local până în centru.

4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

Pisa

Majoritatea zborurilor low cost aterizează pe aeroportul din Pisa, iar dacă tot vei ajungi în zonă, poate ar trebui să faci o vizită faimosului turn înclinat. Adevărul e că turnul e cam singurul motiv pentru care să vizitezi acest orășel. 

Despre Turnul din Pisa: După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat. Astăzi turnul se înclină cu 3,97 grade față de axa sa verticală, care este de aproximativ 4 metri. Motivul principal al acestei caracteristici este geologia specială a zonei: Pisa se află pe un teren nisipos și argilos, care are puțin sprijin pentru structuri

După ce ai făcut o poză cât mai creativă cu turnul, poți lua un tren direct spre Florența, din gara centrală din Pisa. În această situație, trenul este cel mai convenabil mod de a ajunge din Pisa în Florența. O călătorie durează 50 minute și costă 8,70 euro.

4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi

Acestea au fost cele 4 locuri de lângă Florența pe care ai putea să le vizitezi în călătoria ta prin Toscana. Dacă timpul îți premite să alegi doar un singur oraș, recomandarea mea e Arezzo deoarece se ajunge ușor și repede din Florența. Totuși, dacă ai mai mult timp la dispozitie sau dacă îți planifici o vacanță de o saptamana în Toscana, poți adauga la această lista și locații precum Val dOrcia, satele din regiunea Chanti sau chiar o incrusiune culinară în regiunea Emiglia Romana (Modena și Bologna). Totul depinde de timpul pe care îl ai la dispozitie. 

Articole recomandate

4 comentarii

 1. […] Florenta si Emilia Romagna aduna tot ce are Italia mai frumos: arta si mancare. Astfel, eu iti propun o incursiune culinara prin Bologna si Modena si o calatorie prin arta in Florenta. Daca ajungi in zona, nu rata o calatorie de o zi in Pisa, ca sa iti faci o poza cat mai nebuna si creativa cu Turnul din Pisa. Iar daca timpul iti permite, iata patru idei pentru o excursie de o zi din Florenta. […]

 2. […] Siena e o idee excelenta pentru o excursie de o zi din Florenta, cine isi doreste sa faca un roadtrip prin frumoasa Toscana poate ramane peste noapte in Siena, iar […]

 3. […] 4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi […]

 4. […] 4 locuri de langa Florenta pe care trebuie sa le vizitezi […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *