Londra la buget – tips and tricks

Londra, ghid de calatorie pentru Londra, Londra in decembrie, atractii turistice in Londra

Nu o spun sub formă de laudă, dar când vine vorba de Londra, am reușit să adun atât de mult informații încât nu cred că o să găsești un blog de călătorie mai bine documentat. Londra e orașul nostru preferat din întreaga lume, iar uneori reușim să îl vizităm chiar și de 2-3 ori într-un an, ceea ce ne confirmă că nu ne putem plictisi niciodată de orașul de pe Tamisa, sau chiar de Anglia la general. Cu fiecare călătorie pe care o facem, ne îndrăgostim și mai tare de Londra, iar planul nostru pentru fiecare vizită e să descoperim un loc nou, să vedem mereu o altă față a Londrei. În ultimii 7 ani am vizitat Londra de câteva ori și am adunat câteva informații importante, pe care le-am așezat aici, pe blog. V-am explicat cum puteți ajunge de la aeroport în oraș, ieftin și ușor; v-am oferit idei de itinerarii pentru 4 zile și câteva sugestii pentru niște excursii de o zi. De dată această am pregătit pentru voi un articol care curpinde toate secretele și sfaturile de călătorie care te vor ajută să faci din Londra o destinație mai prietenoasă cu portofelul tău. 

Londra la buget – tips and tricks

Știm că Londra nu e un oraș ieftin și simțim asta de fiecare dată când ne organizăm o escapadă londoneză. Faptul că aeroporturile Londrei frecventate de companiile aeriene low-cost se află nu tocmai în Londra, alături de cazările scumpe din centrul orașului și de lira sterlină care este în continuare superioară tuturor monedelor din Europa, fac ca un city break în Londra să coste destul de mult, în special dacă nu ai temele bine făcute. De aceea scriu acest articol! Numeroasele vizite și experiențele acumulate ne-au făcut să descoperim multe ponturi care ne ajută să economisim bani și chiar să facem din Londra o destinație mai accesibilă. Astfel, dacă te pregătești pentru un city break în Londra, trebuie să salvezi aceste tips-uri:

Plătește contactless (cu cardul) pentru călătoriile cu metroul sau autobusul

Nu cred că există un oraș în Europa care să aibă o rețea de transport mai bine pusă la punct decât Londra. Sigur găsim variante mai ieftine, cum e Paris unde biletul costă doar 1,90 euro, dar Londra permite plata contactless pentru toate călătoriile cu metroul sau autobusul. În acest articol am explicat mai în detaliu cum funcționează transportul în comun în Londra, dar las aici un mic rezumat:

 • există 9 zone, iar zona 1 corespunde Londrei centrale
 • există 11 linii de metrou (eu le țin minte după culoare)
 • costul unei călătorii depinde de zona, timpul petrecut și ora călătoriei

Plata contactless (ideal dacă ai un card Revoult) te scutește de cumpărarea unui Oystercard (recunosc noi folosim cardurile Oyster încă din 2016 și ne e greu să ne despărțim de ele) sau a biletelor individuale. În general, un bilet cu o singură călătorie costă minim 6 GBP, iar acesta e principalul motiv pentru care insist să plătești contactless. O călătorie plătită contactless costă minim 2,60 GBP (pentru zonele centrale 1-2), iar odată atins acest daily cap (vezi mai jos un tabel), călătorești gratis cu metroul.

Cum funcționează plata contactless? Când ajungi la turnicheti, atingi cardul sau telefonul cu Apple Pay/Google Pay și ai intrat la metrou. Trebuie să faci acest lucru atât la intrare cât și la ieșirea din stația de metrou deoarece în acest fel se stabilește costul călătoriei. 

Oyster/Contactless Daily Cap
2 zone£7.70
3 zone£9.00
4 zone£11.00
5 zone£13.10
6 zone£14.10

Cele mai importante atracții turistice din Londra se află în zonele 1-2, iar pentru cazare în recomand să cauți hoteluri maxim în zona 3 deoarce tot ce e mai departe de zone 3 implică mult timp petrecut în metrou sau o conexiune mai proastra cu centrul orașului. 

Cumpara biletele de tren in avans

Nu pot să insist suficient de mult atunci când îți spun să cumperi biletele de tren în avans. Indiferent că planifici o excursie de o zi în Oxford sau ai nevoie să ajungi de la aeroport în centrul Londrei, biletele de tren trebuie cumpărate în avans de pe aplicatia The Train Line. Noi folosim această aplicație de câțiva ani, în special pentru călătoriile în Marea Britanie, iar diferențele de preț sunt uriașe. Dacă biletele cumpărate din gări sau din aeroport au preț standard, pe The Trainline prețurile au fluctuații în funcție de ora călătoriei (cele off peak și super off peak sunt mai ieftine), dar și de numărul de pasageri. De exemplu, pentru 3 persoane se aplica reduceri de grup. În același timp, dacă iei un bilet dus-întors e mai un pic mai ieftin.

Deși eu prefer Trainline pentru că am toate biletele într-un singur loc și pot să le cumpăr mai rapid, mai poți încerca să cumperi bilete și de pe site-urile oficiale ale companiior feroviare. Am văzut recent că GWR – Great Western Railway vinde bilete de tren cu prețuri care pornesc de la 5 GBP pentru o călătorie între Londra Paddington Station și Oxford.

Câteva site-uri oficiale de unde poți rezervă bilete de tren/autobus mai ieftine:

 • GWR – Great Western Railway: pentru Oxford, Bath, Bristol
 • Great Northern Train: pentru Cambridge
 • Greater Anglia
 • Southern Railway/Thames Link: pentru Brighton și Gatwick Airport
 • EMR – East Midlands Railways: pentru Luton Airport, Manchester, Liverpool

Alege cazare langa o statie de metrou

O fi plin Instagramul de cazări cu view fantastic la Tower Bridge și probabil un sejur la Ritz lângă St James Park ar fi fabulos, dar pentru călătorul on a budget cea mai înțeleaptă decizie e să aleagă un hotel care să nu fie în the City of London sau Westminster și care să aibă neapărat o stație de metrou aproape.

În multe dintre escapadele noastre londoneze am stat la același hotel din Clapham Common, însă pandemia nu a fost ușoară iar hotelul s-a închis. Ne plăcea mult zona pentru că eram la 100 m de stația de metrou și în zona doi pe harta transportului subteran. Am tot căutat variante și variante, iar ultima dată am găsit Best Western Hotel Ealing Northfields***, un hotel de trei stele aflat lângă stația Northfields. Până acum, această s-a dovedit a fi cea mai potrivită varianta în raport preț-calitate-distanță față de centru. Dacă totuși rămânem în Londra doar o singură noapte, atunci alegem un hotel lângă aeroport, în special dacă avionul decolează mai devreme de 8:00.

Stansted AirportRadisson Blu Hotel London Stansted Airport**** – langa aeroport, nu e nevoie sa iei taxi sau autobus
Gatwick AirportHampton by Hilton London Gatwick Airport*** (conexiune directa cu North Terminal); Travel Lodge Gatwick Central (pentru o varianta mai ieftină, care implica si o calatorie scurta cu autobusul)
Luton Airportibis London Luton Airport*** – 10 minute de mers pe jos fata de aeroport

Meal Deal cu 5 lire

Deși în vacanță nu ne dorim să mâncăm sandwichuri, meal deal e o opțiune bună pentru un prânz ușor și rapid sau chiar pentru un mic dejun. Meal deal constă într-un sandwich, un snack dulce sau sărat și o băutură și se găsește în mai toate magazinele WHSmith sau Tesco. Poți chiar opta pentru sucuri naturale, salată de fructe ca snack sau batoane de cereale fără zahăr. Astfel, dacă călătorești on a budget un meal deal rezolva cu ușurință una dintre cele trei mese.

Tot la capitolul mâncare ieftină, găsești multe restaurante chinezești cu opțiunea all you can eat (vezi lista asta), iar dacă vrei să mănânci o pizza bună îți recomand Franco Mânca (o pizza Margherita costă 10 GBP). Greenwich Market, Borough Market și Camden Market sunt piețe renumite pentru street food, unde poți găși și tarabe care vând mâncare la prețuri decente.

Atractii turistice gratuite

Un articol citit, dar și foarte criticat la vremea lui, adună toate lucrurile pe care le poți face gratis în Londra. De la plimbări prin cele mai frumoase cartiere ale Londrei și până la cele mai renumite muzee, toate sunt absolut gratis. Altfel spus, te poți bucură de ce oferă Londra fără să scoți o mică avere din buzunar.

Câteva lucruri pe care le poți vizită gratuit în Londra:

 • British Museum
 • National History Museum
 • Galeria Nationala de Arta
 • Changing of the Guard
 • Barbican Conservatory
 • Sky Garden
 • Tate Britain

Mai poti aduga si un walking tour care in esenta este gratuit, dar unde trebuie sa lasi tips (suma este aleasa de tine in limita bunului simt). Vezi aici o lista cu walking tours in Londra.

Skip the London Eye si autobusele hop on hop off

London Eye e probabil cea mai scumpă atracție turistică din Londra, iar din punctul meu de vedere nu merită banii. Există atât de multe locuri care oferă priveliști spectaculoase și care sunt gratis încât ar fi păcat să nu le vizitezi. Las aici o lista cu cele mai cunoscute și interesante locații:

 • Sky Garden – este indicat să faci rezervare, iar dacă tot economisești niște lire, de ce să nu te bucuri și de un cocktail
 • The Garden at 120
 • Greenwich Park – unul dintre parcurile regale și sit UNESCO
 • Horizon 22 – necesită rezervare

Când vine vorba de autobuse, Londra nu e locul în care să iei hop-on hop-off. De ce? Pentru că toate autobusele din Londra sunt double decker, iar unele bifează cele mai importante părți din oraș, exact așa cum fac și autobusele turistice. Există totuși o diferența! O zi cu auto

Iata ce rute trebuie sa incerci:

 • Route 24: Pimlico to Hampstead Heath – de la Victoria pana in Camden Town
 • Route 11: Fulham to Liverpool Street – bifeaza Big Ben, The Fleet Street si St Pauls Cathedral

O alta varianta ar fi sa faci o plimbare pe Tamisa. Daca ideea unui tur cu barca turistica de la Big Ben la Greenwich Market nu iti surande (noua ne-a placut mult si cred ca a meritat 17 euro/persoana/one way), poti lua un Uber Boat, de la Westminster pana la Tower (Tower Bridge).

Rute si preturi:

UBTC Routemap 4000X1791
ZoneSingle Oyster/ Online/AppSingle at piersSingle with TravelcardReturn at piers
East £5.40£5.90£3.95£11.20
West £5.40£5.90£3.95£11.20
Central £8.60£10.90£7.30£18.50
Central & East£9.80£12.80£8.55£21.80
Central & West£9.80£12.80£8.55£21.80
All Zones£16.60£17.80£11.90£33.80
Mai multe informatii…

Cumpara suveniruri de la tarabe

Dacă vrei să cumperi un magnet de frigider sau o cană, îți recomand să mergi la tarabe. Am observat că magazine de suveniruri au prețuri chiar și de trei ori mai mari decât ceea ce se găsește la tarabe. Vei da de multe tarabe în zona Piccadilly și la Big Ben.

Buget pentru un city break in Londra

Că să facem un rezumat la tot ceea ce s-a scris în acest articol, îți prezint și o idee de buget bazată pe toate călătoriile noastre în Londra din ultimele 12 luni – și au fost 3 la număr. Pentru cazare la hotel de trei stele estimez un buget de 80-100 euro noapte; transport cu metrou – max. 10 GBP/zi; transferul de la și la aeroport – în jur de 30-40 euro/persoană/dus-întors; atracții turistice și tururi – în funcție de bugetul tău, ai putea plăti între 0 și 100 euro/persoană; mâncare – de la 5 la 30 euro/masă/persoană. Bineînțeles că bugetul acesta este estimativ și că diferă de la o persoană la altă deoarce avem alte nevoi, pretenii și dorințe. Totuși, eu sper că acest articol te ajută să îți planifici bugetul pentru vacanță ta în Londra și chiar să economisești câțiva bănuți. 

Citește mai multe despre Londra:

Articole recomandate

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *