E plin internetul de sfaturi de călătorie pentru Peru și America de Sud și inițal m-am gândit că nu mai e nevoie să vin și eu cu câteva. Mai apoi, mi-am dat seama că așa cum noi am avut un milion de întrebări și cum am întors pe toate părțile ideea de a merge în vacanță în America de Sud, așa probabil te gândești și tu, din moment ce ești aici, cititnd acest articol. După 10 zile în Peru și 4 zile în Cartagena de Indias, Columbia, am înțeles mai bine că fiecare călător are parte de alte experiențe și că ele sunt un pic controlate și de sensibilitatea și toleranța călătorului în cauză. Am mai înțeles și că lumea e mai periculoasă când stai pe canapea și te uiți la știri și că de fapt oameni buni și lucruri frumoase găsești peste tot, mai ales atunci când asta îți dorești să găsești. Gândurile noastre au fost în mare parte legate de siguranță din această zona și într-un fel am plecat cu mintea plină de scenarii, de un pic de paranoia. M-am gandit sa scriu un articol special in care sa va povestesc un pic mai mult din experienta noastra in Peru si sa trec in revista cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa ajungi in Peru.

Cat de sigur e Peru pentru turisti?

Fără să generalizăm și să înfrumusețăm situația, noi ne-am simțit în siguranță în Peru. La început am fost un pic mai atentă, iar pe toată perioada călătoriei ne-am luat măsuri de precauție – ce am cosiderat noi că ne bagă în zona safe -, dar cred că orice călător care e atent, precaut și nu se aventurează în zonele periculoase ale țării, poate avea parte de o experiență fantastică în Peru. Noi nu avem apucături de a merge contra curentului când vine vorba de siguranță, iar într-o discuție cu un șofer de taxi am aflat repede care sunt zonele din Lima în care nu trebuie să punem piciorul. Pe numele lor, Callao, Lima Central și Victoria, sunt considerate cartiere periculoase de către localnici, iar toți șoferii de taxi cu care am interacționat ne-au spus să stăm departe de aceste trei locații. 

Ce măsuri de precauție ne-am luat?

  • Ne-am propus să nu călătorim noaptea și să nu mergem pe jos după lăsarea soarelui. Nu prea ne-a ieșit, dar am rămas în zonele safe ale orașului, lucru care ne-a confirmat că situația nu e atât de rea când ești într-o zona ok.
  • Așa cum spuneam și mai sus, ne-am documentat un pic despre zonele pe care trebuie să le eviți, vorbind cu localnicii. Ne-am dat seama că ei pot oferi cele mai bune sfaturi atunci când vine vorba de siguranță.
  • Nu am avut la noi portofel sau bijuterii. Am ales să lăsăm cadurile, ceasul și alte bijuterii în camera de hotel. Am avut la noi doar cash, cât am considerat necesar pentru ziua respectivă.
  • Nu am folosit transport în comun și nici nu am oprit taxiuri random. Mereu am rezervat taxi de la hotel sau prin Cabify. 

Am citit multe poveșți horror despre cât de periculos e Peru și am primit multe sfaturi necerute, iar la final, după 10 zile în Peru, singurul sfat pe care pot să ti-l ofer e să fii un călător responsabil, care se bucură de tot ce are Peru mai frumos!

Singura regula pe care o stabilisem si pe care am zis ca nu o s-o incalcam sub nicio forma a fost iesitul noaptea. Dar, am facut si asta! Totusi, am ramas in zonele ok si ne-am bazat mult pe instinct. In noaptea de Revelion am iesit pe strazile din centrul orasului si in Plaza de Armas, iar in Lima ne-am limitat strict la carierul Miraflores. Prin Callao am trecut doar cu masina, in drumul de la si la aeroport, si stiu sigur ca nu m-as fi aventurat pe strazile acelui cartier. La fel, auzisem ca Lima Central e un cartier destul de periculos, deci nici acolo nu ne-am grabit sa ajungem. De cealalta parte, in Aguas Calientes nu ne-am facut deloc griji in privinta sigurantei.

Plaza de Armas, Cusco

Unde pot sa schimb bani? Pot sa platesc in dolari americani in Peru? Cash sau card?

Noi am folosit cash și cardul Revoult. În zona Miraflores există multe schimburi valutare, unde poți schimbă euro sau dolari în soles. Zece soles sunt echivalentul a 12 ron. Majoritatea locurilor turistice acceptă și plata în dolari americani la un curs valutar făcut de ei, uneori bun alteori îngrozitor. Am plătit în USD pentru biletele de autobus la Machu Picchu, ghidul pe care l-am avut la Macchu Picchu, taxiul de la aeroport în Lima și niște cazări în Cusco. Cred că e bine să ai la ține și dolari americani și soles.

Am nevoie de spaniola sau e suficient sa vorbesti engleza?

Sincer, am crezut că engleză o să fie suficientă, dar încă de când ne-am dat jos din avion și am vrut să rezervăm taxi, ne-am lovit de oameni care nu vorbesc engleză. Cu trei patru luni înainte de plecare am început să investesc 15-20 minute zilnic în niște lecții de spaniolă, pe Duo Lingo, fără să mă gândesc că o să ne fie de așa mare folos. Am avut nevoie de spaniolă de fiecare dată când am cumpărat ceva, când am negociat în piață, când am mâncat la restaurant sau în aeroport. Și să nu va gândiți că știu mai mult de 300 cuvinte în spaniolă, dar am avut o încredere fantastică în mine și încă sunt mândră de mine pentru că am depășit o limita pe care mă chinui mult să o depășesc și în alte limbi. Ideea e că negocierile la piață au fost highlight-ul în condițiile în care nu știam atât de bine numerele, iar punctul meu forțe a fost la restaurant unde puteam să comand aproape orice în spaniolă…că să fie clar ce m-a preocupat atunci când învățam spaniolă. 😀

Daca te pregatesti sa vizitezi America de Sud, America Centrala sau Miami, iti recomand sa inveti un pic de spaniola. Eu m-am folosit de Duo Lingo si de aceasta pagina de Instagram. Am mai ascultat si podcast-uri pe Spotify, acestea din urma te ajuta mult pe parte de ascultare.

Ce sa pun in bagaj?

Nu trebuie să ai ceva special în bagaj, ci doar ceea ce iei cu ține în orice vacanță exotică. E important să ai un SPF bun pentru când mergi în zona Cusco deoarce Cusco se află la aproape 4000 m înălțime și soarele e mult mai puternic. Mai poți pune în bagaj și o soluție care să te protejeze de țânțari, în special dacă ai în plan o excursie în junglă amazoniană sau la Titicaca. La capitolul medicamente, am avut doar strictul necesar – antiinflamatoare, Claritine, Furazolidon și niște pastile pentru răceală și gripă.

Am nevoie de vaccin pentru febra galbena?

Dacă ne luăm după spuselor celor de la CDC, atunci e recomandat să ai vaccinul de febra galbenă și să faci un plan de prevenție pentru malarie. Totuși, vaccinul de febra galbenă nu este obligatoriu. Strict din punctul meu de vedere, nu văd nici necesitatea unui tratament de prevenție pentru malarie dacă nu te aventurezi în junglă amazoniană. Noi nu am făcut nimci special în această direcție și nu ne-am întâlnit cu vreun țânțar în cele 10 zile petrecute în Peru. Rămâne la aprecierea ta și la recomandarea medicului dacă să iei sau nu anumite măsuri de ordin medical.

Altitude sickness in Cusco

Aici avem o dilema. Eram pregătiți pentru dureri de cap, dureri în piept, amețeală, oboseală, respirat greu și tot ce vine la pachet cu cei 4000 m altitudine. Surprinzător, nu am avut niciun fel de problema cu altitudinea. Într-adevăr, a trebuit să mergem mai încet, în special pe unele drumuri în pantă din Cusco, dar la Macchu Picchu am zburdat în sus și-n jos de bucurie, fără urmă de oboseală, iar în Aguas Calientes am dat o alergătură contra cronometru pentru că aveam la noi pașapoartele expirate, iar că să intri la Macchu Picchu ai nevoie de pasaporatele pe care le-ai folosit atunci când ai cumpărat biletele. Așa am alergat de mama focului prin piață din Aguas Calientes, până aproape am rămas fără aer..,dar aici e condiția fizică ineexistenta. Revenind la subiect, știu că alttitude sickness e o treaba adevărată și că te poate încetini destul de tare. Mulți călători recomandă să bei ceai de coca – îl găsești în fiecare hotel și în fiecare cafenea, să nu depui mult efort fizic în primele zile, să te hidratezi și practic să lași corpul să se obișnuiască cu altitudinea.

Repet, noi nu am confruntat cu aceasta problemă, dar ea există.

Peru, ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in Peru
Muntii Anzi, 4700 m

Cabify pentru transport in orasele mari

Am folosit Cabify atat in Cusco cat si in Lima. E o varianta mai sigura decat cea in care te arunci in primul taxi pe care il vezi pe strada, nu? Si mai recomand plata in cash, ca sa nu ai surprize ulterior.

SIM Card

Pentru ca inca suntem old school si ne place sa schimbam cartelele din telefon, nu am ales varianta comoda de e-sim. Mai apoi, pentru ca sunt un pic zgarcita (un pic!) si pentru ca nu am vrut sa platesc 28 USD pentru 15 GB in aeroportul din Lima, am ales varianta complicata. Am luat cartela SIM de la un distribuitor de cartele SIM Claro, din Cusco, si a trebuit sa fac acest lucru in spaniola. Cu cele 300 de cuvinte ale mele am reusit sa iau o cartela SIM cu 14GB si nelimitat Whatsapp pentru 40 soles (10 USD).

Am nevoie de viza?

Cea mai buna perioada pentru o vacanta in Peru

Peru nu are o climă unitară, iar cea mai bună perioadă pentru a merge în Peru e stabilită de ceea ce vrei să faci acolo. Cum cei mai mulți călători merg în Peru pentru Machu Picchu, îți recomand să alegi cea mai bună perioada pentru acea zonă. În Lima, dacă vei ajunge p-acolo, nu vei sta mai mult de două-trei zile, deci nu prea are sens să mergi în Lima când e sezonul ei. Totuși în Cusco vei avea parte de cele mai multe activități – tururi în Valea Sacră, hiking la Muntele Curcubeu, Machu Picchu, Inca Trail, etc.Noi am fost norocoși și am prins vreme bună, exceptând Muntele Curcubeu, dar nu te baza pe noroc, ci alege bine de tot perioada.

Citeste si: