Islanda

O vacanță reușită în Islanda prespune ceva mai multă planificare, sau cu alte cuvinte, în Islanda trebuie să pleci cu temele bine făcute. Înainte să iei biletele de avion trebuie să alegi perioada din an cea mai potrivită, să îți stabilești un itinerar, o modalitate de transport pe insulă și un buget. Așadar, în primul articol din seria „Islanda” îți voi prezenta câteva lucruri de care sa ții cont și care te vor ajuta să îți planifici mai ușor vacanța în Islanda – de la cum să alegi cea mai bună perioadă până la reguli de circulație și costuri.

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa mergi in Islanda

1. Ai nevoie de mașină!

„În Islanda ai nevoie de mașină!”, acesta e primul sfat pe care trebuie să ți-l ofer. Nici nu se poate discuta despre transportul în comun în Islanda, acesta fiind inexistent în afara Reykjavikului, astfel că, singurele variante pentru a vizita toate locurile minunate din Islanda sunt: mașina închiriată sau achiziționarea unor excursii organizate de agenții locale. În mod cert, dacă iți dorești să vizitezi Islanda în ritmul tău, închirirea unei mașini e obligatorie.

Dacă îți dorești doar să bifezi niste locuri – 3 cascade și două gheisere, poți oricând să iei un tur organizat. Însă e un lucru pe care eu l-aș face sau recomanda.

Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa mergi in Islanda

Cum închiriezi o mașină în Islanda?

Pentru prima călătorie în Islanda am închiriat o mașină de pe RentalCars la un preț destul de bun (160 euro/5zile). Urma să mergem în Islanda în afara sezonului ( septembrie), prețurile fiind seminificativ mai mici în extra sezon, comparativ cu lunile iulie-august. De data aceasta, cum am ales să mergem în plin sezon, la începutul lunii august, prețul pentru aceeași mașină, pe care am rezervat-o si anul trecut, era de 120 euro/zi. Foarte mult daca mă întrebi pe mine! Ulterior, cu o săptămână înainte de a pleca spre Islanda, ne-am uitat să vedem cât ar costa mașina, iar prețul ne-a șocat! 1800 euro/5 zile.

Sfatul călătorului – călătoriile în Islanda trebuie planificate cu mult timp în înainte, în special dacă urmează să călătorești în sezon. Urmărește evoluția preturilor pe Rental Cars și rezerva mașina cu cât mai mult timp înainte (daca găsești o ofertă mai bună, poți anula oricand rezervarea).

Mașina 4×4

În funcție de ceea ce îți dorești să faci în Islanda, vă trebui să ai în vedere dacă vei avea nevoie de o mașină 4×4. În Islanda există drumuri (F-roads) pe care poți merge doar cu 4×4 și nu e sub nicio forma indicat să mergi pe acele drumuri cu o mașină care să nu fie dotată corespunzător (nu e nici sigur, iar amenzile în această situație sunt foarte mari). La majoritatea atracțiilor importante – The Golden Circle și Ring Road, poți ajunge și cu o mașină normală, însă daca ai plan să ajungi în locații ceva mai ascunse, trebuie să verifici dacă ai sau nu nevoie de 4×4. De altfel, e bine să știi că toamna, iarna și primăvara, toate drumurile F-roads sunt închise.

După ce am rumegat aceste prețuri, mi-a trecut prin cap să ne închiriem un camper, să împușcam doi iepuri dintr-o lovitură: transportul și cazarea (cazarea fiind și ea extraordinar de scumpă). Într-un final, întreaga experiență cu camperul prin Islanda a făcut că vacanța noastră să fie și mai frumoasă. Despre cum am ajuns să ne închirem un camper, despre costurile pe care le-am avut și despre întreagă experiență, vom povesti pe blog într-un alt articol.

CONCLUZIA: În Islanda ai nevoie de mașină sau de camper!

2. Perioada ideală pentru a vizita Islanda (pentru prima dată)

Islanda e renumită pentru două lucruri: peisajele naturale de senzație – de la vulcani la cascade și ghețari, și pentru luminile nordului, Islanda fiind una dintre cele mai accesibile locații din Europa din care se poate admira spectacolul de lumini. Cum aurora boreală e vizibilă în lunile reci (mijlocul lui octobmrie până la sfârșit de martie), noiembrie – martie ar fi cea mai bună perioada pentru a asista la acest eveniment. Însă, daca mergi pentru prima dată în Islanda, ar fi bine, în opinia mea, să mergi vara. Într-adevăr, luminile nordului sunt visul oricărui om, însă chiar și în lunile de iarnă, e foarte posibil că pe parcursul șederii tale în Islanda să nu ai posibilitatea de a le admira. Pentru a vedea aurora boreală trebuie îndeplinite anumite condiții: cerul să fie senin și să fie complet întuneric (acesta din urma fiind motivul pentru care luminile nordului nu se pot vedea în lunile de vară / toamnă devreme). Iarna, vremea e destul de capricioasă, nu te poți bucura de drumeții și de verdele islandez, iar frigul și posibilele furtuni de zăpadă ar putea să îți dea bătăi de cap (am văzut mai demult niste video-uri din Islanda cu mașini împotmolite în zăpadă). Părerea mea e ca nu ar trebui să îți planifici o vacanță până la capătul continentului doar pentru a vedea luminile nordului. Oricat de frumoase ar fi, eu zic că ar fi bine să alegi o perioadă și o locație în care poți să faci și altceva (în caz ca spectacolul de lumini nu va fi vizibil)

Sezon vs. Extrasezon

Cu riscul de a repta ceea ce am scris acum câteva rânduri, cred că cea mai bună perioadă pentru a vizita pentru prima dată Islanda e vara. Peisajele sunt senzaționale, iar în luna iulie poți experiementa fenomenul de noapte albă, un fenomen întâlnit exclusiv în țările aflate în proximitatea cercului polar. Vara, poți ajunge cu mașina oriunde (nu vei avea nevoie de 4×4, decât daca vrei să mergi pe drumuri care necesită o mașină 4 x 4) și poți face o grămadă de activități în aer liber (plimbări cu barca printre ghețari, hiking pe cel mai mare ghețar din Europa, excursii la coloniile de pufini, etc).

Sezon sau extrasezon? E o întrebare foarte bună! Perioada de sezon se considerată a fi iunie-august, atunci când temperaturile sunt ceva mai ridicate, iar precipitațiile sunt mai rare și mai scăzute că intensitate. În sezon, prețurile la cazare și mașini sunt cu până la 40% mai mari decât în celelalte luni, iar insula e ceva mai aglomerată. Perioada intermediară, cea dintre high season și off season, corespunde lunilor septembrie-octombrie și aprilie-mai. În aceasta perioadă, atât firmele de închirieri, cât și unitățile de cazare au prețuri mai mici, iar vremea e ceva mai stabilă, comparativ cu lunile de iarnă.

 JanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
°C00036911117432
Temperatura medie in Reykiavik

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda


3. Reguli de circulație și limite de viteză

Islanda nu are autostrăzi, iar regulile de circulație sunt un pic diferite față de cele cu care ne-am obișnuit. Limitele de viteză sunt calculate în funcție de tipul de drum și sunt după cum urmează:

  • drum cu pietriș – 80km/h
  • drum asfaltat – 90 km/h
  • în zonele locuite (sat, oras) – 30-50 km/h

Drumurile în Islanda, chiar și cunoscutul Ring Road*, sunt înguste și se aseamănă mai mult cu drumurile naționale. Staționarea pe marginea drumului este ilegală, cu exceptia locurilor amenajate. Un alt lucru pe care trebuie să îl știi atunci când conduci prin Islanda e că cele mai multe poduri au un singur sens de mers și ca va trebui să fii atent și să acorzi prioritate acolo unde este cazul.

Parcările în Islanda

Majoritatea atracțiilor principale – plaja neagră, laguna de gheață, gheizerele – au câte o parcare amenjată în apropiere. Adesea, parcările sunt gratuite – excepție făcând cea de la cascada Seljalandfoss, unde ești nevoit să plătești 700 ISK/24 ore, indiferent de timpul pe care îl vei petrece acolo. Probabil mai sunt și alte locuri unde trebuie să platești parcare, dar dintre toate locurile pe care noi le-am vizitat aceasta a fost singurul care a avut parcare cu plată.

Parcările în Reykjavik

În oraș există mai multe tipuri de parcări, iar fiecare tip de parcare are un alt preț. În general, parcările sunt gratis în timpul nopții și uneori chiar duminica.

P-1

  • Luni – Vineri: 09:00-18:00, Sambata: 10:00-16:00, Duminica: Gratis
  • Cost: 370 ISK/ora

P-2

  • Luni – Vineri: 09:00-18:00, Sambata: 10:00-16:00, Duminica: Gratis
  • Cost: 190 ISK/ora

P-3

  • Luni – Vineri: 09:00-18:00, Sambata: 10:00-16:00, Duminica: Gratis
  • Cost: 190 ISK/ora. Dupa 2 ore, 55 ISK/ora.

P-4

  • Luni – Vineri: 09:00-18:00, Sambata si Duminica: Gratis
  • Cost: 190 ISK/ora

Noi ne planificam plimbările prin Reyjkavik după ora 6 seara, iar mașina o lăsam mereu la parcarea aceasta (click aici pentru locatie) deoarce e extrem de aproape de centru și foarte ușor de găsit. Mai multe info despre parcări în Reykjavik găsești aici.

4. Benzinăriile self service în Islanda – cât costă combustibilul

Un alt lucru cu care noi nu suntem obișnuiți și care ni s-a părut un pic ciudat e benzinăria de tip self-service. Toate benzinăriile din Islanda sunt self service, iar pentru a putea alimenta, trebuie să ai un card – Visa sau Master Card – și codul PIN aferent.

Cum funcționează pompele de benzina/diesel self service? – Fiecare pompă de benzină e dotată cu un POS unde trebuie să introduci cardul. Mai apoi, după ce cardul a fost acceptat și validat, trebuie să alegi o o optiune(2500 isk, 5000 isk, 10.000 isk, 15000 isk sau 20.000 isk). Odată aleasă suma, vei putea începe alimentarea mașinii.

Ce fac dacă nu știu exact cât ma va costa? Ce suma aleg? Well, e destul de greu să estimezi cât te va costa combustibilul, însă e important să știi ca tu vei plati doar cât ai consumat, nici o coroana în plus, niciuna în minus. Spre exemplu, dacă tu alegi opțiunea de 10.000 isk, iar la final ai bagat benzină în valoare de 7800 isk, de pe card ți se va retrage 7800 isk. Simplu și fără bătăi de cap!

Cum alimentez dacă nu am un card de credit? – Dacă nu ai un card care sa fie acceptat de către POS-ul de la stația de benzină, poți ruga un angajat să deblocheze pompa de la care vrei să alimentezi. Noi am încercat această metodă, iar după ce am alimentat am mers la casă și am plătit cash. Însa, lucrul acesta e posibil doar în benzinăriile mari.

Cât costă 1 litru de benzină/motorină în Islanda?

Un litru de benzină/motorină costă între 230 și 250 de coroane islandeze.

Un alt lucru foarte cool în Islanda e că majoritatea benzinăriilor oferă niște carduri de fidelitate, pe care și tu le primești de la firma de rental. Aceste carduri sunt niște cipuri atașate adesea la cheia mașinii, care îți oferă reduceri la combustibil (între 3 si 5 isk/litru) și chiar câteva lucruri gratuite. În unele bezinării, ai reducere 10% la mâncare dacă arăți cipul, iar in altele primești o cafea la filtru gratuit (lucru care în Islanda e tare binevenit)

Benzinarii recomandate:

N1 ni se pare a fi cea mai bună benzinărie din Islanda (se găsesc cam peste tot și au servicii foarte bune și un personal super prietenos). Alte benzinării: Olis, Orkan.

Important! Nu te baza pe ultimul litru de benzină. In Islanda, benzinăriile nu sunt atât de răspândite, de aceea, e bine sa ai rezervorul plin.

Benzinării 3 în 1 – benzinarie, restaurant și mini market

Mai toate benzinăriile mari din Islanda au in interior un mini market de unde poți face cumpărături, dar și câte un restaurant de unde poți lua sandwichuri, hot dogs, fish and chips sau alte preparate. În fapt, restaurantele din benzinării sunt o variantă foarte bună pentu cei care călătoresc on a budget sau pentru cei care nu au timp să caute restaurante. Când ești în mijlocul pustietății, înfometat, o benzinarie cu restaurant e tot ceea ce ai nevoie!

Deobicei, restaurantele au oferte destul de bune. Noi am mâncat la un astfel de restaurant – un Grill House – dintr-o benzinărie N1, unde pe o porție de fish and chips și un suc la 0.5l am plătit 1600 ISK. Tot în beniznarii un hot dog simplu costă în jur de 500 ISK, iar în majoritatea locurilor, poți servi apă (apa de la robinet) și cafea la filtru gratis.


Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa mergi in Islanda


5. Cash vs. card

Islanda, la fel ca celelalte țări nordice, e o societate aproape cashfree. În fiecare loc în care am fost am avut posibilitatea de a plăti cu cardul, iar de foarte multe ori aceasta a fost și singura variantă. Dacă ai comisioane 0 la plata cu cardul, nu te grăbi să scoți prea mulți bani de la bancomat.

De unde scoatem corone islandeze?

Înainte de a ieși din aeroport, la parter, există două bancomate de unde poți scoate coroane islandeze. E bine să știi că există un comision pe care trebuie sa îl platești pentru fiecare retragere de numerar și că acesta diferă în funcție de suma pe care vrei să o scoți (cu cât vrei să scoți mai mulți bani, cu atât comisionul este mai mare). Noi am scos 30.000 ISK, iar comisionul a fost de 800 isk.

Important: în aeroport, chiar în zona de magazine duty free si restaurante pe lângă care vei trece când de vei îndrepta spre ieșire, vei vedea mai multe bancomate și un schimb valutar. Ei bine, de la acele bancomate poți scoate euro, dolari, franci elvețieni, dolari canadieni, pe care mai apoi trebuie să îi schimbi în coroane islandeze la schimbul valutar de lângă. În acest fel, tu, dacă ai un card în RON, pierzi bani atât la schimbul ron- euro, cât și la euro-isk. De aceea, e bine să le eviți.

6. Ai nevoie de rezervare pentru Blue Lagoon

Blue Lagoon e fără îndoială cea mai renumită atracție turistică din Islanda, fiind modul perfect de a începe sau de a încheia o vacanță acolo. Aceast spa – pentru ca Blue Lagoon e de fapt un spa uriaș – face parte din cele 25 de miunini ale lumii, by National Geographic, iar datorita popularității și reclamei de care se bucură, este și un loc extrem de scump, turistic și aglomerat. De aceea, dacă visezi la o baie în apele calde și bogate în minerale ale lagunei, trebuie să știi că ai nevoie de rezervare.

Vizitatorii au de ales dintre două pachete:

  1. Comfort: cu prețuri de la 6990 isk – pachetul include: intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, prosop și o băutură la alegere de la Water Bar
  2. Premium: cu prețuri de la 8990 isk – intrarea la blue Lagoon, o mască de față cu siliciu, o altă mască de față la alegere, prosop, halat de baie și două băuturi la alegere de la Water Bar

Important: E bine să rezervi intrarea la Blue Lagoon cu cât mai mult timp inainte. Noi nu am fost atât de siguri ca o să ajungem în Islanda (după două vacanțe anulate) și am ales să ne luăm biletele cu o zi înainte. Pentru ziua respectivă, pachetul comfort ne-a costat 8000 isk. De asemenea, prețurile difera de la o oră la alta si respectiv de la o zi la alta.

Mai multe detalii, aici.

7. E ilegal să campezi în locuri neamenajate

Islanda e locul ideal în care să călătorești cu autorulota pentru prima dată. Nu doar că această modalitate de transport îți va ajuta enorm de mult bugetul – nu mai trebuie să plătești nopți de cazare la hotel și poți găti la camping, ci e și o experiență super faină. Genul de experiență care va face ca vacanța ta în Islanda să fie si mai frumoasă.

E bine de știut că în Islanda e ilegal să campezi in locuri neamenajate. Acum câțiva ani a intrat această lege in vigoare, iar cei care campeza prin parcări publice sau în alte locuri pot primi amenzi de până la 3000 euro.

Campinguri în Islanda

În apropierea drumului care înconjoară insula -Ring Road – există numeraose campinguri din care poți alege. Unele locuri îți pot oferi niște peisaje fantastice – așa cum este campingul de la cascada Skogafoss, altele au facilitati ceva mai specials: piscina, hot tub, sala de luat masa, etc. Mai toate locurilor de camping pun la dispoziția vizitatorilor câteva facilități de bază: toalete, dușuri, curent electric, internet (cele doua din urmă fiind deobicei contra cost)

Cât costă o noapte în camping? – în funcție de locație și facilități, o noapte în camping poate costa între 1200 și 2500/persoană (în majoritatea campingurilor, prețurile sunt pe persoană), iar în cele mai multe locuri se poate plăti cu cardul.

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda
Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda
Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda

8. Nu uita umbrela și pelerina de ploaie acasă

Dacă ai de gând să viziezi Islanda î timpul iernii, trebuie să iei mult mai multe lucruri la tine, insa pentru perioada de vara e bine să ai la tine o umbrelă și o pelerină de ploaie. Vremea în Islanda e imprevizibilă. În aceeași zi, poți avea parte de soare, dar și de ploi.

Noi am fost la începutul lunii august, iar în primele două zile vremea a fost destul de rea – a plouat cam 80% din timp. În general, vara ploile sunt de scurtă durată și destul de izolate (ni s-a întâmplat să înceapa ploaia, să facem 20-30 pași spre mașină și să se oprească), însă tot e bine să ai o umbrelă și o pelerină de ploaie. În plus, o pelerină sau o geacă waterproof e extrem de utilă atunci când vizitezi cascadele.

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda

Alte lucruri pe care trebuie să le știi:

  • Cetăţenii români pot călători în acest stat în baza paşaportului sau a cărţii de identitate, valabile. Valabilitatea documentelor de călătorie trebuie să depăşească cu cel puţin trei luni data încheierii călătoriei (data ieşirii de pe teritoriul Islandei).
  • Condiții de intrare în țară (pentru această perioadă) – https://www.covid.is/categories/travel-to-and-within-iceland
  • Între România și Islanda exista o diferență de fus orar de 3 ore.
  • 100 ISK=cca. 3,20 lei (10.09.2021)

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Islanda

Acestea sunt lucrurile pe care noi le-am învățat în urma vacanței noastre acolo și pe care ar trebui să le ai în vedere dacă planifici o călătorie în Islanda. Așa cum am spus și mai sus, pentru a avea o vacanță reușită în Islanda, e necesar sa faci un pic mai multă planificare decât deobicei. Noi am avut ghinionul să pierdem două călătorii în Islanda, motiv pentru care am avut totul gândit și regândit de câteva ori. Astfel, atunci când am ajuns în Islanda, știam deja ce vrem să vedem, unde vom sta, cam ce buget vom avea și cum vom călători. In fond, timpul nostru a fost limitat și am vrut să profităm de fiecare secundă. Probabil, dacă am fi putut, nu am fi dormit deloc…oricum, realitatea noastră era mai frumoasă de cât orice vis am fi putut avea.

Sper ca acest articol ți-a fost util, iar dacă mai ai întrebări, te invit să le lași în secțiunea de comentarii sau să ne scrii pe Instagram.

Citeste și: Islanda, un vis împlinit!