lyon-destinatia-perfecta-pentru-un-city-break

Lyon a fost de ceva timp pe lista noastră cu destinații pentru escapade de weekend, iar acum, odată cu planificarea vacanței pe coasta de Azur, ne-a venit ideea de a ne opri pentru o noapte în al treilea cel mai mare oraș al Franței, Lyon. Ajunși în Lyon, am descoperit un oraș frumos care ne-a cucerit cu centrul sau vechi, cu străzile din piatră și cu restaurantele cochete și animate, cu faleza râului Rhone, pe care ne-am plimbat destul de mult și cu vibe-ul său de vacanță. Atât de tare ne-a plăcut încât am hotărât să mai rămânem o noapte, să ne bucurăm și mai mult de atmosfera romantică și idilică pe care orașul o are. Și crede-mă, Lyon e o variantă mai elegantă și rafinată a frumosului Paris!

Astăzi începem seria articolelor despre Franța, în care avem de gând să vă povestim un pic despre orașele pe care le-am vizitat, despre aspectele organizatorice (cazare, transport, atracții turistice), despre delicatesele pe care le-am mâncat, precum și despre costurile pe care le-am avut. Bineînțeles, primul ghid de călătorie va fi despre Lyon, orașul perfect pentru un city break romantic.

Lyon – destinația perfectă pentru un city break

Lyon este al treilea cel mai mare oraș al Franței, este situat în zona Rhone Alps, este traversat de două râuri – Rhone și Saone – și a primit titlul de ”Cea mai bună destinație de weekend în 2016” (World Travel Awards 2016). Acest oraș are și o istorie bogată, care începe în vremuri romane și care a cunoscut multe urcușuri și coborâșuri. Dacă secolele la rând Lyon a fost dat uitării, în secolul al XV-lea, perioadă în care mătasea lyoneză a devenit faimoasă pe întreg mapamondul, orașul își atinge apogeul, atrăgând comercianții din întreaga Europă. De-a lungul timpului, Lyon a reușit să atragă elita intelectuală și artistică, iar astăzi orașul este asociat cu marii inventatori ai cinematografiei ( Frații Lumiere), precum și cu autorul mult iubitei povești ”Micul Prinț”, Antoine de Saint-Exupéry.

Având vestigii din epoca romană și un centru vechi care datează din perioada renascentistă, chiar nu e de mirare că 10% din întreaga suprafață a orașului face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din anul 1998. Iar zonele aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO sunt: La Presqu’île district – porțiunea de pământ aflată între cele două râuri; La Croix-Rousse district – ”cartierul muncii” sau locul în care se producea mătasea lyoneză; Vieux-Lyon (Old Lyon) district – cartierul renascentist; Fourvière – ”dealul rugaciunii” și locul în care găsim ruinele romane și catedrala Notre Dame.

Mai mult decât atât, Lyon este cunoscut la nivel international pentru Fête des Lumières (Festivalul luminilor), un eveniment care are loc în luna decembrie și care i-a adus orașului titulatura de ”The City of Lights”.

Lyon – destinația perfectă pentru un city break – Ghid de călătorie

Dacă ai ajuns la acest articol înseamnă că te pregătești să descoperi și tu unul dintre cele mai frumoase orașe din Franța (dacă mă întrebi pe mine, as spune că e cel mai frumos), astfel că, m-am gândit să vin în ajutorul tău cu un mic ghid de călătorie, în care să vorbim despre transport, cazare, atracții turistice și multe altele.

Cum ajungem în Lyon?

În Lyon se ajunge foarte simplu, existând curse directe din București și Cluj Napoca, operate de către Wizz Air. Spre exemplu, pentru Festivalul luminilor (5 – 8 decembrie), am găsit zboururi dus-întors de la 250 lei/persoană sau 158 lei/persoană (pentru membrii Wizz Club).

Cazare în Lyon

Planul nostru era să petrecem o singură noapte în Lyon și să ne luăm o cazare la un preț rezonabil, care să aibă parcare privată și acces la metrou. Așa am găsit Ibis Lyon Gerland Merieux , unde am plătit 54 euro/noapte/cameră dublă) + 10 euro/parcare. Pentru că ne-a plăcut atât de mult tot ceea ce văzusem cu o seara înainte, am hotărât să mai rămânem o zi, ca să ne bucurăm și mai mult de ceea ce orașul oferă.

Hotelul se află lângă stadionul Gerland, vechiul stadion al echipei de fotbal, la cca. 5 minute de mers pe jos până la stația de metrou. Camerele au fost exact așa cum ne-am dorit să fie: simple, linșitite și curate. Raportul calitate-preț este excelent.

Mai multe variante de cazare!

Booking.com

Tarte aux pralines și un cartier renascentist

Și exact așa cum trebuia, ziua noastra a început în centrul vechi, cu un mic dejun la o patiserie locală – La Marquise Vieux Lyon – unde ne-am răsfățat papilele gustative cu pain au chocolate și cu o nebunie dulce și roz, cunoscută sub denumirea de Tarte aux pralines. Mai apoi, cu bateriile încărcate, am început să luăm la pas cartierul vechi și să admirăm clădirile renascentiste care împânzesc străduțele. De altfel, orașul vechi din Lyon este unul dintre cele cele mai mari centre renascentiste din Europa, lucru care a pus Lyon pe harta siturilor UNESCO.

În prezent, centrul vechi din Lyon abundă în restaurante și magazine în care ți-e mai mare dragul să intri, patiserii care servesc croissante și tarte roz, un muzeul al filmului – doar știm că frații Lumiere s-au născut în Lyon, și multe străduțe pe care să te pierzi. Din punctul meu de vedere, Vieux Lyon e cel mai frumos loc din Lyon.

Dealul rugăciunii – o priveliște spectaculoasă asupra orașului

Mai apoi, tot din cartierul vechi, de la stația Vieux Lyon, am luat funicularul spre un alt obiectiv emblematic pentru oraș, și anume Catedrala Notre Dame de la Fourviere. Catedrala este așezata pe dealul cu acealași nume și este locul în care s-au pus bazele orașului. Acolo găsim un teatru roman care datează de pe vremea Împăratului Augustus, și care e maturia celor 2000 de ani de existență ai orașului.

Sfatul călătorului – Dacă ai un card de metrou cu călătorii nelimitate (ex. cardul de 24 ore), e bine să știi că și călătoriile cu funicularul la catedrală sau la teatrul roman sunt incluse în bilet.

Dealul Fourviere nu este denumit ”dealul rugăciunii” fără motiv, ba chiar mai mult, dealul are și o poveste în spate, care sună cam așa: dealul este dedicat fecioarei Maria deoarece se crede că ea a reusit să scape orașul de boala care a macinat Europa în Evul Mediu – The Black Death. Mai mult decât atât, se crede că tot fecioara Maria e cea care a gonit holera din oras și că a apărat orasul de invazia prusacă din 1870. Astfel că, locuitori i-au dedicat acest deal ei, iar ca omagiu, în fiecare an, în data de 7 decembrie, locuitorii din tot orasul obișuniau să aprindă lumânări. Astazi, aceast obicei a devenit un eveniment cunoscut la nivel internațional, și poartă denumirea de Fete de Lumiere.

Sfatul călătorului – Intrarea la Notre Dame de la Fourviere este GRATUITĂ!


Tot pe dealul Fourviere se află două teatre romane construite acum mai bine de 2000 de ani. Aceste edificii sunt un real motiv de mândrie pentru Lyon, o marturie a celor 2000 de ani de existență ai orașului, precum și unul dintr motivele pentru care Lyon se alfă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Însa, să nu vă imaginați că aceste edificii sunt mai puțin impozante decât alte teatre romane, ba din contra! Marele Teatru Roman, la vremea construcției sale, avea o capacitate de 4700 locuri și a fost folosit pentru piese de teatru – comedii și tragedii. Ulterior, Împăratul Hadrian a extins edificul, adăugând 6000 locuri.

Cel de-al doilea teatru, Odeonul, are o capacitate mai mică (2500 locuri), iar în vremea sa de glorie, acesta a fost folosit pentru dezbateri politice sau filozofice.

Presqu’île district si Vieux Lyon

Atunci când ne place mult energia pe care un loc o are, ne plimbăm în continuu pe străzi, uneori și până seara târziu. În Lyon, așa am făcut. Ne-a plăcut mult orașul, astfel că în cele două zile petrecute acolo am bătut în lung și-n lat orașul – aproape că am reușit să îl și învățăm, ne-am luat multe momente de repaus pe malurile celor două râuri și am admirat casele care ne-au dus cu gândul la Porto. Inevitabil am ajuns și în Presqu île district, în cartierul aflat între cele două râuri, Rhone și Saone, unde am descoperit o alta față a orașului, una ceva mai modernă.

În Presqu’île district am făcut window shopping, am ascultat muzică live în Place Bellecour, am băut bubble tea la Woko și am mâncat înghețată cu grepfruit și piper. DA, ai citit bine! Am mâncat înghețată cu grepfruit și piper :)). Dupa ce ne-am plimbat suficient pe malul râului Rhone, am hotărât să traversăm unul dintre multe poduri care îl traversează și să ne îndreptăm spre Vieux Lyon, spre locul în care călătoria noastră a început.

Lyon – o destinație perfectă pentru un city break

Lyon nu e doar o destinație perfectă de weekend, ci e un loc care, pentru mine, e definiția orașului tipic franțuzesc, așa cum îl știam din cărți sau filme. Și poate greșesc, poate nu, dar sunt de părere că Lyon e unul dintre cele mai frumoase și romantice orașe franțzuești. Și mai cred că în timpul festivalului luminilor, Lyon e și mai frumos, și mai romantic! 😀 Călătoria noastră prin Franța nu se oprește aici, ci continua pe rivieră, unde am luat la pas Marseille, Nisa, Cannes și Menton.

Urmatoarea noastra destinatie a fost Marsilia (citeste cum am petrecut o zi in cel mai vechi oras al Frantei)…