Madrid: în vizită pe Santiago Bernabéu

La data de 6 martie 1902 a luat naștere bine cunoscuta echipă de fotbal Real Madrid. Ziua de azi reprezintă un adevărat prilej de sărbătoare pentru suporterii echipei de fotbal, tocmai de aceea m-am gândit să scriu un întreg articol despre vizita noastră pe celebrul Santiago Bernabéu, despre experiența de la meciul Real Madrid FC vs Malaga, precum și câteva lucuri interesante despre club și stadion.

Cel mai în măsură să scrie acest articol ar fi Sebi deoarece el e jumătatea pasionată de fotbal dintre noi doi, dar nu reușesc să îl conving să își pună cuvintele pe hârtie și drept urmare această sarcină mi-a revenit mie. Suporter Real Madrid fiind, Sebi și-a dorit de mulți, mulți ani să meargă la un meci chiar pe Santiago Bernabéu, iar această dorință a devenit realitate în noiembrie 2017 când am mers să vedem meciul dintre Real Madrid și Malaga. Experiența a fost una inedită, iar spre surpinderea mea chiar mi-a plăcut atmosfera de pe stadion. Dacă în prima zi am fost la meci, în cea de-a doua am mers din nou la stadion pentru a face turul muzeului.

În ultimii doi ani, am vizitat cinci stadioane foarte mari și cunoscute, și pot să afirm că Santiago Bernabéu mi-a plăcut cel mai mult. În ceea ce privește muzeul, tind să spun că cel al echipei FC Bayern de la Allianz Arena mi-a plăcut un pic mai mult. Îti las aici articolul pe care le-am scris despre Allianz Arena.

Allianz Arena:un stadion care merită vizitat fie că ești sau nu fan FC Bayern

Dar să revenim la ale noastre…

Echipa a fost fondată în anul 1902 sub numele de Madrid Club de Futbol. 18  ani mai târziu, regele Alfonso XII a adăugat în fața numelui cuvântul  ”real” (regal) datorită succesului pe plan internațional al echipei. Acesta este și motivul pentru care pe emblema echipei apare și o coroană.

În timpul Razboiului Civil din Spania, atât coroana cât și cuvântul real au dispărut, echipa jucând sub numele de Madrid CF.

Real Madrid este una dintre cele trei echipe ale Spaniei care s-a menținut în pima liga. Celelalte două sunt Atletico Bilbao și FC Barcelona.

Cea mai mare prezență pe Santiago Bernabéu s-a înregistrat în 2006 la un meci din Copa del Rey (83.329).

Real Madrid este singura echipă care a câștigat La Liga de 5 ori consecutiv, în două perioade diferite. Prima perioadă între 1961-1965, iar cea de-a doua  între 1965-1990.

FIFA a votat Real Madrid drept cel mai de succes club de fotbal din secolul 20.

În ceea ce privește stadionul, acesta a fost deschis în decembrie 1947 cu meciul dintre Real Madrid și portughezii Os Beleneses.

Înițial stadionul s-a numit Nuevo Chamartin, dar la începutul anului 1955 adunarea generală a votat schimbarea numelui în Santiago Bernabéu, în onoarea președintelui clubului.

 

 

 

Stadionul a găzduit finala Cupei Europene din 1964 dintre Spania și Uniunea Sovietică, cu o victorie de 2-1 pentru Spania. De asemenea, stadionul a găzduit și 4 meciuri din cadrul FIFA WORLD CUP, inclusiv finala dintre Italia și Germania de Vest.

Nu ți-am spus, dar stadionul are o capacitate de 81.044 de locuri, fiind al 7 lea ca marime din Europa.

Începând de vara aceasta, stadionul va intra într-o perioadă de reconstrucție, urmând să arate în felul urmator:

Așa cum spuneam, în jur de 2-3 ore le-am petrecut vizitând stadionul, muzeul, vestiarele și magazinul oficial al echipei. Ce-i drept am stat aproximativ o oră la coadă ca să ne putem lua biletele de intrare, cel mai probabil din cauza faptului ca a fost și meci cu o zi înainte.

Cum ajungi la stadion?

Stadionul e situat relativ în centru. Cea mai la îndemână variantă este metroul care oprește exact în fața stadionului. Linia de metrou albastra(nr.10) in directia Fuencarral te va duce la Santiago Bernabeu. O calatorie cu metroul costa in jur de 1,50 euro.

 

Cat costa biletul de intrare?

Biletul de intrare pentru stadion și toate celelalte costă 24 de euro de persoană. Noi am prins o ofertă tare drăguță, iar contra sumei de 35 de euro de persoană am devenit suporteri cu acte în regulă, am primit un fular și un card care ne oferă o grămadă de reduceri.

Atmosfera de pe stadion a fost superbă, și o spune cineva care nu prea are treabă cu fotbalul. Toata lumea era pe stadion! De la cel mai tânăr până la cel mai bătrân, buncii cu nepoții sau tații cu fii lor, toți erau veseli și plini de energie.

Țin minte că în fața noastră era un copilaș ce avea o revistă cu jucători pe care o ținea așa sus, ca pe o pancardă, și mai și canta. Tare draguț era acel copilaș!

Tot lângă mine, mai statea un bătrân, 100% spaniol, pasionat de footbal. Atâta a urlat omul ăla, când de bucurie când de nervi. Nu prea înțelegeam eu ce spunea, dar sigur ținea cu ”los blancos”:))

În fața stadionului… o nebunie! De la tarabe cu mâncare și băuturi, la altele cu fulare și tricouri, cozi interminabile la intrare…cum spuneam… nebunie!

 

 Îți spun un secret! Și tu poți să ai poză cu Ronaldo sau cu oricine vrei tu! 😀

Daca aș mai repeta experiența?? Cu siguranță! 

Pe lângă că am fost pe stadion, ne-am și plimbat un pic prin unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Citește mai multe despre ceea ce am făcut și văzut într-o singură zi în Madrid în link-ul de mai jos.

O zi în Madrid

 

 

Articole recomandate

2 comentarii

  1. […] Santiago Bernabéu este de departe cel mai impresionant stadion din câte am văzut până acum, iar atmosfera de la meci a fost una inedită. Despre stadionul si muzeul echipei Real Madrid o să povestim într-un alt articol zilele următoare. […]

  2. […] Madrid: în vizită pe Santiago Bernabéu Share on Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share Alianz ArenaMunich […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *