Malta: transport în comun vs. mașină

Revin cu un articol despre un punct cheie a oricărei vacanțe în Malta, și anume deplasarea pe insulă. Atunci când îți vei planifica timpul petrecut în Malta vei oscila între a-ți închiria o mașina sau a folosi mijloacele de transport în comun deoarece vei dori să vizitezi cât mai mult din această insulă.

Exact atunci când ne-am luat biletele de avion, ne-am închiriat și o mașină pentru că ne gândeam că acesta va fi cel mai rapid mod de a vedea insula. Mai citisem în unele locuri că se conduce ca în Marea Britanie, că drumurile sunt ca cele de la noi, că mai există și probleme cu parcarea și că la orele de vârf poate fi destul de aglomerat. Ulterior firma de la care am închiriat ne-a cerut o garanție în valoare de 800 de euro și din acel moment am început să ne gândit și răzgândim asupra acestei idei. Această procedură e normală, dar noi, citind deja despre traficul haotic, ne-am gândit că nu cumva ne zgarie cineva mașina și să fim nevoiți să plătim.

Într-un final am renunțat la mașină și am optat pentru folosirea transportului public, despre care auzisem că e foarte bine pus la punct.  Ei bine, nici cu autobuzele nu ne-a fost mai ușor, dar am considerat noi că a fost varianta cea mai potrivită sau răul cel mai mic. Și crede-mă a fost bine pentru sănătatea noastră psihică. 😀

Hai să vedem care ar fi avantajele, dezavantajele, dar și costurile atât pentru o mașină închiriată cât și pentru transportul în comun.

1.Mașina închiriată

Avantaje:

 • te poți deplasa mai repede
 • nu depinzi de orarul autobuselor
 •  nu pierzi vremea stând în stații sau mergând cu autobusul

Dezavantaje:

 • se conduce la fel ca în Marea Britanie
 • drumurile sunt mult prea înguste pentru două mașini, iar dacă vei ajunge față în față cu un autobus trebuie să înțelegi că el are prioritate
 • cu excepția zonelor din marile orașe, străzile sunt asezate într-un mod haotic, iar, din punctul meu de vedere, dacă nu ești din zona s-ar putea să-ți  fie mult mai greu să te obisnuiești
 • nu prea am vazut parcări, în afara de cele care se găsesc pe marginea drumului
 • traficul poate fi destul de aglomerat. Oricum, Malta pare să aibă prea multe mașini  pentru infrastructura pe care o deține

Costuri: găsești mașini pe care le poți închiria și cu 10-15 euro pe zi. Pentru mai multe detalii poți verifica aici.

Bineînteles, aceste păreri sunt formate pe baza a ceea ce am văzut din autobus, iar dacă am fi avut mașină, am fi renunțat la ea după prima oră.

2.Transportul în comun

Avantaje:

 • există zeci de autobuse care te vor duce în fiecare colțisor al insulei
 • nu mai ai grija mașinii
 • toate autobusele sunt dotate cu aer condiționat
 • costurile sunt mult mai mici în comparație cu cele pentru o mașină închiriată
 • șoferii vorbesc engleză și te vor ajuta mereu dacă ai nelămuriri 

Dezavantaje:

 • vei merge muuult, foarte mult cu autobusul.  De exemplu, din Saint Paul s Bay până în Marsaxlokk am mers aproximativ 80 de stații și am făcut cam două ore pe drum pentru că a trebuit să schimbam autobusul în La Valletta. 
 • vei sta mult în stații. S-a întâmplat să așteptăm zeci de minute în stație, să nu vină autobusul sau să nu oprească

SFAT: cel mai bine ar fi să te orientezi spre stațiile de la cap de linie sau pe cele din orașe. Noi am așteptat o oră într-o stație situată în câmp și nici un autobus nu a venit. Dacă mergi la cap de linie știi sigur că va veni.

De asemenea, în zonele turistice există șansa că autobusele să fie pline și drept consecință șoferul nu va opri.

 • aglomerația din autobus
 • modul agresiv în care șoferii conduc (vei simți fiecare curbă,fiecare gropă)

BINE DE STIUT: trebuie să îi faci semn șoferului dacă vrei să oprească

Oricum, principalul dezavantaj este dat de timpul pe care îl pierzi așteptând sau mergând cu autobusul. Nu de puține ori ne-am enervat că a trebuit să așteptăm cel puțin jumătate de oră în stație, iar când venea un autobus nu oprea.

 • Costuri:

Există atât varianta de a-ți cumpăra un bilet direct de la  șofer sau de a-ți achiziționa un card de călătorie.

Un bilet costă 1,5 euro  pe timp de iarnă (15 octombrie-15 iunie), 2 euro pe timp de vară și 3 euro pe timp de noapte.

Biletul e valabil două ore, timp în care poți să schimbi câte autobuse vrei, dar crede-mă că te vei folosi de el cel mult de două ori (dacă ai noroc)

BINE DE STIUT: trebuie să ai suma cât mai exactă dacă vrei să cumperi de la șofer

Există și un card cu 12 călătorii care ta va costa 15 euro. Călătoriile cu cardul respectă aceleași reguli ca cele de mai sus.

Mai exista și două carduri pentur turiști: Talinija Card Explore și Explore Plus. Noi am folosit varianta de Explore simplă, care oferă 7 zile de călătorii nelimitate, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în Malta și în Gozo. Cardul costă 21 euro pentru adulți. E varianta ideală pentru cei care stau mai mult de trei zile.

Talinija Card Explore Plus oferă călătorii nelimitate cu mijloacele de transport în comun, două călătorii spre Valletta cu ferryboat-ul, o zi cu autobusele trustice hop on hop off dar și o călătorie cu vaporașul până la Comino. Prețul unui astfel de card este de 39 euro si este valabil 7 zile.

BINE DE ȘTIUT: un astfel de card îl poți cumpăra fie de la cap de linie, fie de la aeroport. Eu recomand să îl achiziționezi direct din aeroport, pentru că oricum vei avea nevoie de el ca să ajungi la hotel.

Harta rutelor de autobus o găsești aici, dar nu știu dacă o să te ajute foarte mult.

De asemenea, găsești o grămadă de informații despre rute și pe site-ul oficial al companiei de transport malteze.

Nu poți să pleci din Malta fără să vizitezi inslua Gozo. În Gozo ajungi cu ferryboatul, care pleacă la intervale de 15-20 de minute din Cirkewwa, iar o călătorie costă în jur de 5 euro dus-întors de persoană.

O altă călătorie pe care o faci cu ferryboatul poate fie pe ruta Sliema- Valleta contra sumei de 1,5 euro sau pe ruta Cirkewwa-Comino (Blue Lagoon), dar nu știu exact care ar fi costul.

 

Mijloacele de transport în comun te vor duce exact acolo unde ai putea ajunge și cu mașina, însă îți vor da un pic planurile peste cap din cauză că vei aștepta foarte mult timp în stații și în autobus. Pe de altă parte, dacă stai în Malta mai mult de trei zile, vei avea suficient timp încât să te plimbi cu autobusul și să vizitezi cam tot ce e de vizitat pe insulă. În același timp, cu mașina te vei deplasa mult mai repede, dar nu cred că e o variantă neaparat mai bună. Bineînțeles acest lucru rămâne la aprecierea fiecăruia.

Îți las aici și articolul despre vacanța noastră în Malta, despre ceea ce am apucat să facem și să vedem în frumoasa insulă din Mediterana.

Malta: țara scăldată de soare și de valurile Mediteranei


carturesti.ro%20

Articole recomandate

3 comentarii

 1. […] transportul intern am discutat aici. Dacă stai între 3 și 7 zile îți recomand să utilizezi Talinija Card deoarece vei putea […]

 2. Pfai, cate optiuni de calatorie si totusi asa de putin timp 🙂

 3. […] Amsterdam, Câteva lucruri pe care trebuie să le faci în Amsterdam), dar și cele despre Malta (Malta: transport în comun vs. mașină), Singapore (Cum ne planificăm o vacanță în Singapore (ponturi pentru transport și cazare) și […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *