Manualul calatorului incepator (1) | Cum cumperi bilete de avion pas cu pas

Te pregătești pentru prima ta vacanță și nu știi cum să o planifici? Vrei să cumperi un bilet de avion dar te pierzi în toate detaliile și serviciile extra care apar în timpul rezervării? Nu știi cum să alegi cea mai bună cazare, la cel mai bun preț? Nu ai călătorit niciodată cu avionul și nu știi ce implică check-in-ul, controlul de securitate sau călătoria propriu zisă? Trebuie să îți pregătești bagajul și nu știi ce ai voie și nevoie să pui în el? Ei bine, am pregătit pentru tine manualul călătorului începător, un ghid complet de călătorie care va curpinde câteva articole (încă nu știu câte articole va avea) pline de recomandări și explicații, care sper eu că vor oferi un răspuns util și practic întrebărilor de mai sus, dar nu numai. Manualul calatoului începător e un proiect care a apărut din dorința de a te ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin și de a face un pic de lumina în lumea călătoriilor pe cont propriu. Astfel, aici desființăm mituri și legende despre călătoriile pe cont propriu, te învățăm cum să cumperi un bilet de avion, ce ai voie să pui în bagajul de cabina și cum poți să alegi cele mai bune cazări. Vorbim despre tot și toate și răspundem la întrebări care ne-au fost adresate de zeci de ori de-a lungul anilor. 

Disclamier: Manualul călătorului începător e o serie de articole la care s-a muncit mult, fiind poate cel mai complex ghid din online destinat călătorilor începători, și ne dorim că fiecare persoană cu dor de ducă să abia acces la acest manual. Nu vrem să îl vindem sau să cerem donații, însă, toate articolele conțin link-uri de afiliere, iar dacă voi vreți să rezervați o cazare sau un tur folosind link-urile din articol, noi primim un mic comision, care nu influențează sub nicio formă prețul pe care tu îl plătești. Aceste mici comisioane ne ajută să menținem blogul online. Dacă totuși nu dorești să ne ajuți in acest fel, un share pe Facebook e absoult gratuit! 🙂


Cuprins:

  • Cum cumperi bilete de avion pas cu pas
  • Cum te pregatesti pentru primul zbor cu avionul (bagaj, check-in, control de securitate)cooming soon

Manualul calatorului incepator (1) | Cum cumperi bilete de avion pas cu pas

Cum găsești cele mai bune și ieftine bilete de avion? Cum cumperi bilete de avion? Ce trebuie să știi atunci când cumperi un bilet de avion? Îți răspund la fiecare întrebare și împart cu tine câteva dintre secretele noastre.


Dicționar de termeni:

  • bagaj de cabina – Bagajul de mână sau bagajul de cabină este cel pe care îl poți lua cu ține la bordul avionului. Acesta este un bagaj de mici dimensiuni și de cele mai multe ori este reprezentat de un ghiozdan, geantă de laptop, geantă de mână, sau troler cu dimensiunea de 55x40x23
  • bagaj de cala – este bagajul transportat în cala avionului. Acesta trebuie înregistrat și predat companiei aeriene la biroul de check-în.
  • personal item – poate fi o geantă de laptop, o poșetă mică, o umbrela sau orice obiect de mici dimensiuni care ar avea loc sub scaunul din față ta
  • îmbarcare prioritară – este un serviciu pe care îl cumperi extra și care îți permite îmbarcarea la bordul aeronavei înainte celorlalți. De asemenea, părinții care călătoresc cu bebeluși, au garantată îmbarcarea prioritară.
  • check-în – poate fi online (în cazul companiilor low cost) sau în aeroport. La check-în mergi că să primești permisul de îmbarcare în avion și să predai bagajul de cala. Deobicei check-în desk-ul se deschide cu trei ore înainte de decolare. Însă, dacă zbori cu Wizz Air sau Ryanair și nu ai bagaj de cala, atunci e suficient să faci check-în-ul online și să mergi direct la security check. 

Cum gasesti cele mai bune si ieftine bilete de avion?

Dacă ești pentru prima dată pe blogul nostru, e posibil să nu știi că noi călătorim part-time. Cu alte cuvinte, călătorim în limita zilelor de concediu pe care le avem și în funcție de zilele libere de la stat, care în Elveția nu sunt atât de numeroase. În situația asta, nu putem spunem că avem felxibilitate 100%, dar încercăm să fim cât de felixibil se poate. Cu toate că ni se poate pune pata pe o vacanță de Crăciun în Laponia sau o vacanta de vara în Palma de Mallorca, încercăm e cât posibil să ne planificăm vacanțele în funcție de perioada și de prețuri. Atunci când vrem să ne planificăm o vacanță mai mare (în city break-uri e altă poveste), alegem perioada în funcție de locul pe care vrem să îl vizităm, verificăm prețurile și vedem dacă ne putem lua concediu în acea perioada.

În general biletele de avion sunt mai scumpe în perioada sărbătorilor de iarnă. Oricat de frumos sună un Revelion în Dubai, biletele de avion sunt mai scumpe în acea perioada, comparativ cu februarie. La fel, dacă vrei un city break de 1 mai s-ar putea că biletul de avion să coste dublu, comparativ cu orice altă perioada din luna mai.

Încearcă să fii cât mai flexibil cu perioada călătoriei!

Când vine vorba de căutat bilete de avion, partenerii noștri de încredere sunt Skyscanner și Google Flights. De altfel, dacă ai vrea să mergi în vacanță, dar nu știi unde, pe Skyscanner poți să bifezi optiunea ”everywhere/oriunde„ la secțiunea destinație și vei primi toate ofertele, cu preț crescător. Tot pe Skyscanner poți avea o imagine de ansamblu asupra celor mai bune oferte de zbor și a celor mai ieftine bilete de avion. Odată aleasă perioada, vei putea vedea ce combinații de zbor există și ce companii aeriene operează zborurile respective.

”Verde” inseamna mereu ”cel mai ieftin bilet de avion”
Dupa ce ai selectat perioada, sunt afisate toate combinatiile de zbor.
Dupa ce ai selectat zborul, poti sa vezi mai multe detalii (daca exista escala, cat dureaza escala, etc)
Pentru a cumpara biletul de avion, trebuie sa alegi un furnizor. In acest caz, noi iti recomandam sa alegi mereu site-ul oficial al companiei aeriene.

Cum cumperi bilete de avion?

(pentru zboruri intercontinentale)

Înainte să cumperi un bilet de avion pentru un zbor intercontinental, îți recomand să devii membru al companiei respective sau al alianței din care compania face parte. Nu e obligatoriu, dar dacă vrei să aduni mile, atunci e momentul excelent să join the club. Ulterior, când mai vrei să mergi în vacanțe exotice, poți verifică ofertele și poți alege aceeași companie sau o companie partenera, că să te bucuri de beneficiile de membru.

Pentru zborurile intercontinentale, vei avea de ales dintr etrei mari clase: Economy, Business și First Class. Cele mai ieftine bilete sunt bineînțeles la Economy, care la rândul lui poate avea două categorii: Saver sau Super Saver/Economy sau Super Ecomony…depinde cum le numește fiecare. În general, cel mai ieftin bilet din clasa economy nu include bagajul de cala, deci mare atenție! Dacă știi că pleci sau te întorci din vacanță cu un bagaj mare de cala, e bine să știi că va trebui să plătești separat pentru el (dacă biletul tău nu îl include bineînțeles). Pentru un zbor direct, New York – Milano, cu United Airlines, am plătit o taxa de bagaj de 150 USD.


(pentru zboruri low-cost)

Cand vine vorba de zboruri low-cost în Europa, lucrurile sunt și mai simple. Avem 3 operatori low-cost uriași care psre bucuria noastră ne oferă mii de zboruri spre fiecare colțișor al continentului.

Companii aeriene low-cost în Europa:

  • Wizz Air
  • Ryanair
  • Easy Jet

Și în această situație, îți recomand să compari prețurile pe Skyscanner. Principiul este același: alegi destinația, alegi perioada, verifici prețurile și mergi direct pe site-ul oficial al companiei aeriene.

Ar fi ideal să ai aplicațiile pentru smartphone pentru că e mult mai usor sa achizitionezi biletele de avion din aplicatie.

Poti selecta optiunea ”everywhere” si o luna intreaga. In acest fel vei avea o imagine de ansamblu asupra destinatiilor, dar si asupra preturilor.

Urmatorul pas e sa dai scroll in lista si sa alegi destinatia

Imaginea de ansamblu despre care iti spuneam, pentru o anumita ruta (eu pusesem aici Bucuresti – Bologna in octombrie)
Si combinatiile de zbor

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un bilet de avion de la Wizz Air/Ryanair

  1. Nu e obligatoriu să cumperi bilet dus-întors cu aceeași companie. Poți alege ce varianta ți se potrivește mai bine, luând în calcul ora plecării și prețul.
  2. Tarifele afișate sunt pentru bietul basic. În alte cuvinte, înseamnă că nu ai inclus bagajul sau imabrcarea prioritară.
  3. Nu trebuie să plătești taxa extra pentru check-în. Tot ce trebuie să faci e să faci check-în-ul online, în aplicație. Deobicei check-în-ul se deschide cu 24 de ore înaintea plecării și ești anunțat pe e-mail.
  4. Nu e obligatoriu să cumperi loc în avion, în ciuda faptului că această opțiune apare în momentul în care faci rezervarea. Poți să faci asta dacă vrei, dar din punctul meu de vedere nu are rost să plătești niște bani pe un lucru care oricum e inclus în preț.
  5. Poți plăti pentru bagaj extra ulterior.
  6. Nu ai posibilitatea să iei două zboruri cu escală. De exemplu, vrei să ajungi în Porto, dar nu există zboruri din București, ce faci în situația asta? Păi trebuie să faci două rezervări: 1) București – Milano și 2) Milano – Porto. Rezervările nu sunt conectate între ele, ci sunt două rezervări de sine stătătoare. Dacă ratezi primul zbor, cel de-al doilea e încă valabil. Dacă ai cumpărat bagaj de cala pentru primul zbor, trebuie să o faci și pentru cel de-al doilea. Dacă ai bagaj de cala, atunci când ajungi în Milano, trebuie să îl ridici și să mergi din nou la check-în desk pentru a preda bagajul.
Asa cumperi un bilet de la Wizz Air (pas cu pas)

Eu am folsoti varianta web pentru ca imi este la indemana.

Ai de ales dintre trei tipuri de bilet: Travel Light, Pack & Save sau Full Flex.

In cazul in care alegi varianta Travel Light, poti adauga ulterior bagaje si alte servicii, contra cost. Totusi, daca crezi ca vei avea nevoie de toate serviciile pe care Full Flex le ofera, atunci e mai bine sa iei direct aceasta varianta, fiind mai ieftin sa iei totul impreuna, decat separat.

Datele pasagerului. In acest moment nu e nevoie sa introduci datale din buletin/pasaport.
Aici poti selecta daca doresti bagaj de cala (checked-in bag), contra cost. Bagajul de 10 kg vine deobicei cu o taxa de aprox. 400 ron.
Cel mai ieftin bilet include un rucsac de dimensunea 40x30x20 . Daca doresti sa iei cu tine si un troler, cea mai buna optiune e Wizz Priority. In general, acest serviciu extra costa 250-300 ron.

Mai apoi esti directionat catre alegerea locurilor, adaugarea unei asigurari de calatorie si plata biletelor.

Dupa ce ai cumparat biletul, vei primi un e-mail de confirmare si vei avea rezervarea in sectiunea ”my fights/my bookings” din aplicatie. Daca vrei sa verifici sau sa modifici datele rezervarii, vei avea nevoie de codul de rezervare ”booking reference number” si de datele tale personale (deobicei se cere doar numele de familie).


Manualul calatorului incepator (1) | Cum cumperi bilete de avion pas cu pas

Sa cumperi un bilet de avion nu e filosofie, iar eu sper ca am reusit sa fac un pic de lumina in acest sens. In urmatorul articol o sa povestim despre ”Cum te pregatesti pentru primul zbor cu avionul (bagaj, check-in, control de securitate)”. Intre timp o sa mai vorbim si despre beneficiile pe care Wizz Club le ofera membriilor sai.

Citește și: