Manualul calatorului incepator (2) | Cum te pregatesti pentru primul zbor cu avionul

Manualul calatorului începător, cum te descurci în aeroport, ce trebuie sa faci când ajungi in aeroport, primul zbor cu avionul.

Te pregătești pentru prima ta vacanță și nu știi cum să o planifici? Vrei să cumperi un bilet de avion dar te pierzi în toate detaliile și serviciile extra care apar în timpul rezervării? Nu știi cum să alegi cea mai bună cazare, la cel mai bun preț? Nu ai călătorit niciodată cu avionul și nu știi ce implică check-in-ul, controlul de securitate sau călătoria propriu zisă? Trebuie să îți pregătești bagajul și nu știi ce ai voie și nevoie să pui în el? Ei bine, am pregătit pentru tine manualul calatorului incepator, un ghid complet de călătorie care va curpinde câteva articole (încă nu știu câte articole va avea) pline de recomandări și explicații, care sper eu că vor oferi un răspuns util și practic întrebărilor de mai sus, dar nu numai. Manualul calatoului începător e un proiect care a apărut din dorința de a te ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin și de a face un pic de lumina în lumea călătoriilor pe cont propriu. Astfel, aici desființăm mituri și legende despre călătoriile pe cont propriu, te învățăm cum să cumperi un bilet de avion, ce ai voie să pui în bagajul de cabina și cum poți să alegi cele mai bune cazări. Vorbim despre tot și toate și răspundem la întrebări care ne-au fost adresate de zeci de ori de-a lungul anilor. 

Disclamier: Manualul călătorului începător e o serie de articole la care s-a muncit mult, fiind poate cel mai complex ghid din online destinat călătorilor începători, și ne dorim că fiecare persoană cu dor de ducă să abia acces la acest manual. Nu vrem să îl vindem sau să cerem donații, însă, toate articolele conțin link-uri de afiliere, iar dacă voi vreți să rezervați o cazare sau un tur folosind link-urile din articol, noi primim un mic comision, care nu influențează sub nicio formă prețul pe care tu îl plătești. Aceste mici comisioane ne ajută să menținem blogul online. Dacă totuși nu dorești să ne ajuți in acest fel, un share pe Facebook e absoult gratuit! 🙂

Manualul calatorului incepator 

Cum te pregatesti pentru primul zbor cu avionul

Primul zbor cu avionul întotdeauna e emoționant, motiv pentru care e posibil ca-n noaptea de dinaintea călătoriei cu avionul să nu apuci să dormi prea mult. Recunosc că eu nu am dormit și că am avut o tonă de emoții, însă m-a și ajutat faptul că Sebi era cu mine și că el știa cum merg lucrurile în aeroport. Altfel, nu știu dacă aș fi știut ce să fac, cum să mă organizez sau încotro să mă îndrept. Sunt convinsă că nu am fost singură persoană aflată în situația asta și că până la urmă, realist vorbind, fiecare dintre noi a zburat sau va zbura cu avionul pentru prima dată. Astfel, dacă și tu te pregătești pentru primul tău zbor cu avionul, am pregătit acest mic ghid care sper că te va scoate un pic din întuneric și care îți va lua un pic din griji și din necunoscut. 


Dicționar de termeni:

 • Terminal – Un terminal este o clădire cu facilități pentru pasageri. Aeroporturile mici au un terminal. Cele mari au adesea terminale multiple. Terminalul are o serie de porți, care oferă pasagerilor accesul la avion. Daca pleci dintr-un aeroport mic, nu trebuie sa iti faci griji. Insa atunci cand pleci dintr-un aeroport mare, e bine sa stii exact la ce terminal trebuie sa mergi deoarce in unele situatii terminalele unui aeroport fie nu sunt conectate intre ele, fie ai nevoie de un timp de tranzit mai mare. De exemplu, aeroportul din Los Angeles (LAX) are 8 terminale.
 • Sosiri/Arrivals
 • Plecari/Departures
 • Check-in desk – biroul de check-in se afla inainte controlului de securitate si e locul unde predai bagajul si primesti biletul de avion. Daca zbori cu o companie low cost – Wizz Air sau Ryanair – si nu ai bagaj de cala, atunci mergi direct la controlul de securitate.
 • Baggage drop – predarea bagajului de cala se face fie la un birou de check-in, fie in locurile special amenajat.
 • Security Control – controlul de securitate (vezi mai jos cum se desfasoara si ce reguli trebuie sa respecti)
 • Passport Control – controlul de pasapoarte – vama din aeroport – se afla imediat dupa zona de security control, iar aici se verifica viza (daca se aplica), pasaportul sau buletinul, dupa caz. Un control de pasapoarte te astepata atat la plecare, cat si la sosire. Pentru calatoriile in spatiul Schengen aceast control de pasapoarte nu exista.
 • Gate/Poarta de imbarcare – dupa ce ai trecut de toate controalele, trebuie sa mergi la poarta de imbarcare. Numarul portii este afisat pe panou, in dreptul destinatiei.
 • Boarding/Imbarcare – procesul prin care pasagerii urca in avion. Pentru boarding trebuie sa ai pregatite biletul si un act de identitate.

Pregatirea bagajului de calatorie

La ce trebuie să fii atent când îți pregătești bagajul de vacanță:

 1. Regulile și politicile companiilor aeriene – verifică dacă biletul tău include bagajul de cală. Dacă ai inclus bagajul de cală, acesta are o limită de greutate, deobicei între 23 și 32 kg. Astfel, dacă bagajul tău depășește limita, va trebui să plătești extra.
 2. Obiecte interzise în bagajul de cala – presupunem că nimeni nu pleacă în vacanță cu o butelie sau cu materiale explozibile, însă e bine și chiar este specificat să nu ai în bagaj lucruri de valoare: laptop, bani, etc.
 3. Când pregătești bagajul de cabină, ține cont că nu ai voie să transporți lichide în recipiente mai mari de 100 ml și că toate sticlele trebuie puse într-o pungă de plastic pe care o primești deobicei la aeroport. Eu personal, optez pentru o pungă de plastic reutilizabilă, cea pe care am primit-o când am cumpărat acest set de sticluțe reutilizabile din DM. Dacă ai recipiente mai mari (gel de duș, cremă SPF, etc), le poți pune în bagajul de cală. Ține cont și de faptul că există restricții în ceea ce privește dimensiunea și greutatea bagajul de cabină. Unele companii aeriene impun o limită de 7 kg pentru bagajul de cabina (troller), în timp ce Wizz Air și Ryanair impun o taxă extra pentru cei care vor să ia un troller la bordul aeronavei (biletul de avion standard inculde doar un bagaj mic, adică un rucasc).

Citeste si: Cum și ce punem cu noi în bagaj?


Sosire in aeroport | Check-in desk |Baggage Drop

Primul lucru pe care trebuie să îl faci când ajungi în aeroport e să verifici status-ul zbourului. Mai exact, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri: dacă zborul este on-time/pleacă la timp; terminalul și poarta de îmbarcare. Dacă nu ai niciun bagaj de predat și nici nu trebuie să primești vreun boarding pass (dacă zbori cu o companie low cost – Wizz Air, Ryanair, Easy Jet, permisul de îmbarcare îl găsești în aplicație imediat ce ai făcut check-în-ul online), te poți îndrepta spre security check/controlul de securitate.

Dacă ai un bagaj de predat, trebuie să mergi la check-în desk. Fiecare companie are alocat un anumit ghișeu, iar acolo poți să predai bagajul. În aeroporturile mari și pentru companiile de linie, găsești menționat pe panou și numărul biroului de check-în, precum și zona în care se află (A,B, C, D, E, etc). Indiferent de compania cu care vei zbura, e bine să faci check-în-ul online. Astfel, ai asigurat locul în avion (unele companii fac overbooking), nu mai trebuie să plătești taxe extra pentru check-în (doar în cazul companiilor low-cost), treci mai ușor prin procesul de predare bagaj.

Security control | Controlul de securitate

În general, ne organizăm extrem de bine toți pașii pe care trebuie să îi facem până când ajungem la poarta de îmbarcare deoarce vrem să ne fie cât mai ușor. Mă îngrozește ideea de a avea un milion de lucruri pe care să le pun în zeci de tăvi, să le scot și să le bag în bagaj, să fie haos în jurul meu sau să alerg că o găină fără cap prin zona de security.

Ca să nu îți complici viața și nici să nu îi încurci pe ceilalți pasageri, o să împart cu ține câteva practici:

 1. Pregătește încă de acasă pungă cu lichide/cosmetice. Verifică să nu ai recipiente mai mari de 100 ml și încerca să le pui pe toate într-o pungă de plastic transparentă care se poate închide. Astfel, la security control scoți pungă și o pui în tavă.
 2. Așează laptop-ul și/sau tableta într-un compartiment separat al rucasacului. În acest fel o să îți fie mai ușor să le scoți și să le așezi în tavă.
 3. Încearcă pe cât posibil să nu porți brățări, ceasuri sau curele. Accesoriile de acest gen trebuie scoase și puse în tavă.

Reguli de bază în ceea ce privește controlul de securitate:

 1. Nu ai voie cu lichide și recipente mai mari de 100 ml. Această regulă se aplică și pentru produsele în stare gazoasă (spray), dar și pentru băuturi (apă, suc, etc)
 2. La controlul de securitate trebuie să dai jos geaca, pălăria, cureaua, ceasul, eșarfa. Dacă porți ghete sau tocuri, trebuie să te descalți.
 3. Mai trebuie să scoți din bagaj și laptopul, tableta, telefonul.
 4. Dacă urmezi tratamente medicale speciale, iar medicamentele sunt în stare lichidă, e bine să știi că ele nu se supun regulii de mai sus, cea de 100ml. De exemplu, un sirop de tuse trece fără probleme de control însă e bine să îi anunțați pe cei care verifică bagajele.
 5. Ai grijă la obiecte precum: brichetă, forfecuță pentru unghii, baterie externă, swiss army knife. Deobicei, nu duci astfel de obiecte la bordul aeronavei.

Passport control | Controlul de pasapoarte

Acesta reprezintă practic vama din aeroport. De aceea, pasagerii care călătoresc din și în țări din afară spațiului Schengen, trec printr-un astfel de control de pașapoarte atât la sosire, cât și la plecare. Zona de passport control are ghișee pentru cetățenii UE, pentru cetățenii din Spațiul Economic European, pentru cetățenii elvețieni și pentru ”all passports” . Uneori timpul de așteptare e mai mare la ghișeele ”all passports” deoarce aici se verifică vize și alte documente.

În unele aeroporturi există și passport control electronic pentru cetățenii europeni care au pașaport biometric. Nu de puține ori am văzut români care încercau să treacă de controlul de pașapoarte electronic cu buletinul, însă acele aparate citesc doar pașapoartele. Poate nu e rău să ai un pașaport la tine, chiar dacă călătorești într-o țară în care e suficient buletinul.

Manualul calatorului incepator

Imbarcarea | Boarding

Se spune că trebuie să ajungi în aeroport cu minim două ore înainte de boarding, însă eu îți recomand ca în aeroporturile mari – Paris Charles de Gaulle, Zurich, Munchen – să ajungi chiar cu 3 ore mai devreme, în special în perioadele mai aglomerate din an. Astfel, în aceste două ore, treci prin toate procedurile menționate mai sus și ajungi în timp util la poarta de îmbarcare.

Pentru zborurile europene, îmbarcarea începe cu o ora înainte de ora decolării. Astfel, dacă avionul tău spre Milano pleacă la ora 11:00, îmbarcarea începe la 10:00, iar poarta de imbaracre se închide deobicei cu 20-30 minute înaintea decolării. În această situație, e bine că tu să ajungi la cel tarizu ora 9:00 în aeroport. Dacă urmează să zbori în afara continentului, nu ar fi rău să ajungi un pic mai devreme în aeroport, că să fii sigură că ajungi în timpul util la poarta de îmbarcare, fără să alergi dintr-o parte în altă.

In avion

În funcție de locul pe care îl ai, trebuie să urci fie pe poarta din față fie pe cea din spate. Pasagerii care au locuri pe rândurile 1-17 urcă pe poarta din față a avionului, iar cei care au locuri pe rândurile 18 – 34 urcă pe poarta din spate. Dacă nu ești atent și urci prin partea greșită, nu doar că o să blochezi tot procesul de îmbarcare, ci o să te simți aiurea pentru că toată lumea va comenta sau se va uita urat la tine. În cazul zborurilor intercontinentale, îmbarcarea se face pe zone. Numărul zonei e scris pe bilet.

Odată ajuns la locul tău, depozitezi bagajele, te așezi, pui telefonul în mod avion, cuplezi centura de siguranță și te bucuri de zbor.

Alte lucruri de știut:

 • Dacă locul tău se află la ieșire de urgență, trebuie să depozitezi toate bagajele în compartimentul de deasupra.
 • Toaletele nu sunt disponibile atunci când avionul se pregătește de aterizare sau decolare.
 • Poți primi sau cumpără mâncare sau băuturi la bordul aeronavei.

Manualul calatorului incepator (2) | Cum te pregatesti pentru primul zbor cu avionul

Am încercat că în acest capitol să îți ofer câteva informații care să te ajute să te orientezi într-un aeroport și să faci ca primul tău zbor cu avionul să fie lipsit de griji și stres. În capitolul următor te învăț cum să rezervi cele mai bune cazări, cum să închiriezi o mașină și cum să rezervi diferite activități și excursii. Până data viitoare te invit să citești prima parte din manualul călătorului începător, dar și acest articol în care te învăț cum să economisești bani in city break-uri

Booking.com

Articole recomandate

2 comentarii

 1. Foarte util pt incepatori. O observatie, mereu am avut bateria externa la mine, la bagaj de mana si nu a fost o problema

  1. Born to Travel

   Multumim pentru completare! Sincer, eu nu am fost in situatia asta, sa am o baterie externa in bagaj, dar auzisem ca unii au ramas fara ea in urma controlului de securitate. E bine de stiut ca se poate si asa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *