Te pregătești pentru prima ta vacanță și nu știi cum să o planifici? Vrei să cumperi un bilet de avion dar te pierzi în toate detaliile și serviciile extra care apar în timpul rezervării? Nu știi cum să alegi cea mai bună cazare, la cel mai bun preț? Nu ai călătorit niciodată cu avionul și nu știi ce implică check-in-ul, controlul de securitate sau călătoria propriu zisă? Trebuie să îți pregătești bagajul și nu știi ce ai voie și nevoie să pui în el? Ei bine, am pregătit pentru tine manualul calatorului incepator, un ghid complet de călătorie care va curpinde câteva articole (încă nu știu câte articole va avea) pline de recomandări și explicații, care sper eu că vor oferi un răspuns util și practic întrebărilor de mai sus, dar nu numai. Manualul calatoului începător e un proiect care a apărut din dorința de a te ajuta să călătorești mai mult și mai ieftin și de a face un pic de lumina în lumea călătoriilor pe cont propriu. Astfel, aici desființăm mituri și legende despre călătoriile pe cont propriu, te învățăm cum să cumperi un bilet de avion, ce ai voie să pui în bagajul de cabina și cum poți să alegi cele mai bune cazări. Vorbim despre tot și toate și răspundem la întrebări care ne-au fost adresate de zeci de ori de-a lungul anilor. 

Disclamier: Manualul călătorului începător e o serie de articole la care s-a muncit mult, fiind poate cel mai complex ghid din online destinat călătorilor începători, și ne dorim că fiecare persoană cu dor de ducă să abia acces la acest manual. Nu vrem să îl vindem sau să cerem donații, însă, toate articolele conțin link-uri de afiliere, iar dacă voi vreți să rezervați o cazare sau un tur folosind link-urile din articol, noi primim un mic comision, care nu influențează sub nicio formă prețul pe care tu îl plătești. Aceste mici comisioane ne ajută să menținem blogul online. Dacă totuși nu dorești să ne ajuți in acest fel, un share pe Facebook e absoult gratuit! 🙂

Manualul calatorului incepator(3) | Cum rezervi cele mai bune cazari.

Abia după ce cumpărăm biletele de avion începe adevărata muncă, iar prima sarcină de pe listă e să găsim cea mai bună cazare. Ce înseamnă ”cea mai bună cazare”? Ce platforme de booking folosim? În acest articol răspundem la aceste două întrebări și îți oferim câteva ponturi care te vor ajută să alegi cazarea potrivită, în așa fel încât să ai parte de o vacanță de poveste.

Ce inseamna ”cea mai buna cazare”?

Cea mai bună cazare” e o noțiune care nu are o definiție clară. Pentru noi o cazare bună înseamnă o cameră de hotel curată, aproape de centrul orașului sau de zona de interes și cu izolare fonică. Mai apoi, există și lucruri extra care deobicei înclină balanță în cazul în care nu ne putem decide ce hotel să luăm – un view drăguț, mic dejun inclus în preț, suprafață camerei. O cazare bună e cea care are note bune pe platformele de booking și pe Google, iar dacă ultimele 10-15 recenzii sunt favorabile și bifăm tot ceea ce ne dorim de la o camera de hotel, atunci avem un câștigător.

Să alegi un hotel, nu e muncă ușoară, iar de cele mai multe ori ajung să petrec ore căutând cazarea potrivită.

Lucruri de care ținem cont atunci când rezervăm cazarea:

  1. Pret – pretul e extrem de important. Stim de la bun inceput ce buget avem si incercam se ne incadram.
  2. Locatie – incercam sa rezervam hoteluri in zonele centrale, chiar daca uneori sunt un pic mai scumpe decat cele aflate la periferie. In capitalele europene (Paris,Londra), hotelurile din zonele centrale sunt exagerat de scumpe, deci optam pentru un hotel aflat intr-o zona buna, aproape de o statie de metrou/autobus. La fel, daca suntem in roadtrip, preferam sa ne cazam in afara orasului deoarce deobicei ajungem la hotel seara, iar dimineata pornim la drum din nou. Alegem locatia in functie de resursele pe care le avem (daca avem sau nu masina, daca stam 2 zile sau 7, daca o sa folosim mult transportul in comun, ce buget avem, etc)
  3. Baie privata si izolare fonica – cele doua facilitati care ne atrag mereu atentia. Nu ne intereseaza daca avem minibar, fierbator de apa sau TV, dar trebuie sa avem o baie privata si izolare fonica. Aceasta din urma unoeri lipseste chair daca este mentionata in lista de facilitati.
  4. Recenzii – cu cat e mai mare nota si cu cat sunt mai multe recenzii cu atat e mai bine. In general citim ultimele 10-15 recenzii si acordam atentie lucrurilor care ne intereseaza (daca e curat, daca se aude galagie, etc). Am intalnit si hoteluri cu recenzii bune, dar care ne-au oferit un sejur ingrozitor, dar si hoteluri cu recenzii proaste care ne-au oferit exact ceea ce aveam nevoie.

Atunci cand gasim un hotel bun, de care am fost 100% multumiti, il mentionam in articole si pe Instagram.

Ce platforme de booking folosim?

Atunci cand rezervi un hotel ai doua variante:

  1. Site-uri de booking – acestea intermediaza comunicarea intre tine si hotel, au deobicei deal-uri pentru utilizatorii fideli si sunt cei pe care trebuie sa ii contactezi daca ai probleme cu rezervarea sua daca realitatea nu corescpunde cu pozele si cerintele de pe platforma de rezervari.
  2. Direct la hotel – exista cazuri in care unele hoteluri au propria paltforma de rezervari si prin urmare nu se afliliaza cu alte site-uri (Premier Inn si Travel Lodge in Marea Britanie sunt in aceasta situatie). Prin online sunt persoane care sustin ca hotelul iti va oferi un pret mai bun decat cel de pe Booking.com sau Agoda, insa noi nu am reusit sa avem vreun rezultat pozitiv in aceasta directie.

Site-uri de booking

Noi folosim in 99% din cazuri Booking.com sau Airbnb. Cu ambele site-uri am avut doar experiente pozitive, iar cand am avut nevoie de customer support l-am primit. Au fost situatii, putine, in care a trebuit sa plecam din hotel pentru ca fie nu a avut aer conditionat (necesar cand afara sunt 40 grade Celsius), fie camerele nu au corespuns cu descrierea de pe site. In absolut fiecare situatie, hotelul ne-a cerut sa luam legutura cu Booking.com, din moment ce acolo am facut rezervarea. In mare parte, de fiecare dat ne-am lovit de refuzul hotelului, pana in momentul in care am vorbit cu cei de la Booking.com.

La fel decurg lucrurile si in cazul in care rezervi apartamente de pe Airbnb, desi Airbnb nu mai e chiar atat de bun si frumos cum era acum cativa ani. In momentul de fata, Airbnb are taxe de administrare destul de mari si taxe la taxe, deci preturile cresc si nu mai reprezinta niciun beneficiu, comparativ cu hotelurile.

Astfel, ca un rezumat e bine sa stii ca:

  1. Booking.com e un intermediar. El procesează și transmite rezervarea către hotel, iar în unele situații procesează și plățile.
  2. Dacă ai probleme cu rezervarea, apelează în prima fază la personalul hotelului, iar dacă nu se rezolvă, atunci apelează la customer service.
  3. Dacă ești utilizator fidel, ai beneficii – reduceri, upgrade gratuit la camere sau alte servicii extra.

Alte site-uri de booking: Agoda.com, Hotels.com*, Expedia, Accor* (pentru hoteluri din lanțurile Rixos, Sofitel, Mercure, Ibis, etc.)

*Booking ofera reduceri membrilor Genius 1, 2 si 3, iar cei care sunt în Genius 3 mai primesc upgrade gratuit sau mic dejun, în limita disponibilității.

*Accor are și un program de loialitate prin care le oferă membrilor reduceri de 10% și posibilitatea de a aduna puncte.

*Hotels.com are un program de loialitate prin care oferă reduceri interesante. Afla mai multe aici.

*Programele de loialitate ale unor companii aeriene oferă beneficii și pentru cazări sau rent a car. De exemplu, membrii Etihad Airways pot adună guest miles de fiecare dată când rezervă hoteluri prin Booking.com sau mașini de la Avis sau Budget. Tot ce trebuie să faci e să devii membru și să rezervi folosind link-ul lor de referință. E o idee bună dacă știi că zbori des cu Etihad Airways sau cu partenerii lor și vrei să rezervi zboruri folosind mile.

*O altă modalitate prin care poți economisi câțiva bănuți atunci când rezervi cazări e să folosești fie platforma de cashback a băncii tale (BCR oferă 4% cashback pentru toate rezervările făcute pe Booking.com și plătite cu cardul George), fie una dintre multele platforme de cashback care există pe piață. Eu folosesc Bounsway, iar dacă nu ai cont, te invit să îți faci unul și să începi să economisești bani în timp ce planifici vacanțe sau faci cumpărături. Dacă îți faci cont folosit acest link, amândoi primim câte 10 lei.

Manualul calatorului incepator(3) | Cum rezervi cele mai bune cazari

Acestea au fost lucrurile de care noi ținem cont atunci când rezervăm cazări. Sper că articolul meu îți este de folos, în special dacă planifici prima ta vacanță pe cont propriu sau dacă ai nevoie de niște ponturi prin care să economisești bani sau să beneficezi de alte avantaje. În următorul articol din Manualul călătorului începător îți prezentăm opt aplicații pentru smartphone utile în călătorii.

Citeste si:

Powered by GetYourGuide