Pe urmele mayașilor (1) – ghid de călătorie

Când un film animat îți place atât de mult și vrei să ajungi în țara pe care filmul o prezintă, te pui pe planificat vacanțe. Așa s-a întâmplat la noi. După ce am văzut filmul Coco (e un film atât de drăguț despre viața mexicanilor și despre dia de los muertos), a început să ne surâda ideea de a merge în Mexic, însă, trebuie să recunoaștem, că nu ne așteptam să se întâmple atât de curând. Anul trecut, cândva prin iarnă, împreună cu niste prieteni dragi nouă, ne-am gândit că ar fi o idee bună să petrecem Crăciunul departe de casă, la soare și printre palmieri. Iar Mexic parea locul ideal pentru o vacanța mai in slow motion, în care sa îmbinam relaxarea cu descoperirea unor locuri noi și a unei culturi cu adevarăt fascinante.

La mijlocul lunii decembrie, după patru zile în frumoasa și colorata Havana, ne-am urcat în avion si am pornit spre Cancun, zona în care urma să ne petrecem următoarele opt zile. Pentru acea săptămână am avut planuri mari ce implicau tacos și fajitas, Star Wars, palmieri și soare, situri mayașe, centoes și plimbări cu barca spre cele două insule, Isla Mujeres și Isla Cozumel. Și pentru că îmi doresc să îți povestesc tot ce am făcut și văzut acolo, dar să îți ofer și informațiile de care ai nevoie, cred că ar fi bine să incepem cu un mic ghid de călătorie în care să discutam despre cazare, transport și formalități de intrare în țară, ca mai apoi să vorbim despre itinerariul nostru pentru cele opt zile.

Complexul Chicen Itza, Yucatan, Mexic

Pe urmele mayașilor în Mexic – ghid de călătorie

Încă dinainte să ajung în Yucatan am fost fascinată de locurile minunate pe care le găsești în această parte a Mexicului, de toate ruinele mayașe care au rezistat timpului atât de bine, de orașele colorate precum Merida și Valladolid, de magicele cenotes, de nisispul fin și de apele turcoaz ale mării. Mai departe, Yucatan pare exact genul de destinație care le are pe toate: are plaje superbe cu nisip și palmieri, parcuri de distracții și rezervații naturale; siturile arheologice sunt de mare interes pentru pasionații de istorie, și nu numai, iar Marea Caraibelor e perfectă pentru cei pasionați de scuba diving. Yucatan are câte ceva pentru fiecare călător, iar toate adunate fac din această regiune una dintre cele mai frumoase și intersante locații de pe planetă.

Un mic colt de rai in Isla Mujeres, Mexic
Playa Norte, Isla Mujeres, Mexic
Ik Kil Cenote, Mexic

Cum ajungem în Yucatan? – perioada cea mai bună pentru a vizita peninsula

Deși Mexic se bucură de vreme buna tot timpul anului, cea mai bună perioadă pentru a merge în Cancun/Yucatan este iarna, în perioada decembrie-martie. Aceasta este și perioada de vârf, prețurile sunt ceva mai mari, dar e mult mai prietenoasă din punct de vedere meteorologic. De evitat sunt lunile iunie, august, septembrie și octombrie pentru că temperaturile sunt ridicate, plouă mai mult și umezeala e mai mare. Noi am simțit pe propria piele combinația de 37 grade C + 80% umiditate, în Miami, și a fost îngrozitor.

Vremea în Cancun (in decembrie)- Noi am prins o vreme destul de bună, cu excepția primelor două zile, cand a plouat destul de mult, în rest temperaturile au fost excelente.

Noi am zburat în Cancun, via Havana, cu cei de la InterJet. Din România, puteți ajunge în Cancun, via Paris, cu cei de la Air France. Noi nu am fost multumiți de serviciile lor (am scris despre prima experienta cu Air France aici), dar se pare ca au oferte destul de bune pentru Cancun. Mai puteți încerca și la Swiss Air, Air Europa sau Lufthansa.

Cozumel, Mexic

Intrarea în Mexic - formalități

Cetățenii români NU au nevoie de viză pentru a intra în Mexic. Totuși, la intrarea în țară trebuie să completați un formular cu datele din pașaport și cu adresa la care urmează să stați în Mexic. Formularul are doua părți identice, iar pe una dintre acestea va trebui să o păstrați până la ieșirea din Mexic.

Noi am avut o întreagă aventură la ieșirea din țară... Pe formularul care a rămas la noi era pusă o ștampilă și pentru că cel de la check-in nu a fost mulțumit de cum a fost pusă ștampila (ștampilă pusă de colegii lui de la immgration), ne-a trimis la un birou pentru imigrări că să rezolvăm problema. A fost destul de frustrant pentru a trebuit să căutăm biroul și să așteptăm din nou la coadă, fără măcar să fie vina noastră. Oricum, s-a rezolvat destul de rapid. Au stampilat din nou formularul si am primit biletele.

Taxa de ieșire din Mexic - Noi NU am plătit nimic. Am citit o grămadă de informații și pareri legate de taxa de ieșire din Mexic. Unele persoane ne-au spus că trebuie să plătim 50 usd, altele ca e 20 usd sau că putem plăti doar în pesos. În final, nu am plătit niciun fel de taxa.

Cazare în Yucatan

Peninsula Yucatan e imensa, distanțele între orașe sunt și ele destul de mari, iar drumurile nu sunt printre cele mai bune (excepție făcând autostrada Valladolid - Cancun). În funcție de preferințele pe care le ai și de planurile pe care ți le-ai făcut, ai două variante: 1) poți opta pentru cazare într-un singur loc, în Cancun, Playa del Carmen sau Tulum; 2) poți sta câte două-trei-patru nopți în fiecare parte a peninsulei (în Est pentru plaja, în centru pentru ruine și centoes, în NV pentru orașe coloniale). Depinde de ceea ce îți dorești să faci și de timpul pe care îl ai la dispoziție.

Ulterior, tot în funcție de preferințe, ai de ales dintre hoteluri/resorturi all inclusive și Airbnbs. Noi am ales un Airbnb super drăguț în Playa del Carmen, unde am petrecut 8 nopți. Am optat pentru prima variantă și am luat cazarea într-un singur loc, lucru care nu a fost neapărat o idee bună, tocmai pentru ca nu am reușit sa exploram fiecare colțișor al peninsulei. Totuși, faptul că am ales așa ne-am făcut să călătorim mai în slow moțion, ceea ce s-a dovedit a fi exact ce aveam nevoie la acel moment.

Așadar, înainte să alegi cazarea, încearcă să conturezi un plan în care să stabilești următoarele două lucruri: cât vrei să stai și ce vrei să faci.

Dacă ai la dispoziție șapte-opt zile și vrei să petreci timp la plajă, noi îți recomandam Playa del Carmen sau Tulum. Din Playa del Carmen, vei fi la o oră de Tulum, la o altă oră de Cancun, la 2 ore de Chichen Itza și Valladolid și la 45 minute de Isla Cozumel. Totodată, Playa del Cramen e destul de turistică, are o stradă plină de restaurante și magazine, și plaja, bineînțeles. Putem spune că Playa del Carmen, e varianta mai puțin costisitoare a zonei hoteliere din Cancun.

Îți spuneam că noi am avut un apartament super drăguț chiar în inima orasului, pe Quinta Avenida, la 5 minute de plaja. Apartamentul acesta a fost cel mai frumos apartament pe care eu l-am rezervat pâna acum prin Airbnb. În câteva cuvinte: apartamentul are două camere, două bai și o bucătărie complet utilată, balcon, piscina pe acoperiș și parcare. A fost perfect!

Playa del Carmen, Mexic
Quinta Avenida, Playa del Carmen, Mexic

Sugestii de cazare (pentru decembrie 2020)

Cancun
La Quinta by Wyndham Cancun **** 64 euro/camera dubla/noapte
The Westin Resort & Spa Cancun***** 130 euro/camera dubla/noapte
Fiesta Americana Condesa Cancun - All Inclusive*****240 euro/camera dubla/all inclusive/noapte
Tulum
Hotel Blanco Tulum***43 euro/camera dubla/noapte
Prana Boutique Hotel Tulum****78 euro/camera dubla/noapte
Maka Hotel Boutique*****90 euro/camera dubla/noapte
Valladolid
Hotel Palacio Canton32 euro/camera dubla/noapte
Hotel Catedral Valladolid Yucatan ***45 euro/camera dubla/noapte
Hotel Colonial Zaci****59 euro/camera dubla/noapte

Acestea au fost recomandările noastre în ceea ce privește cazarea. Daca vrei să îți închirezi un apartament, te sfătuim să cauti pe Airbnb, acolo unde vei găsi o grămadă de apartamenet drăguțe.


Încă nu ai cont pe Airbnb?

Accesează link-ul de mai jos și vei primi 35 + 13 euro de euro la înregistrare. Banii îi vei putea folosi drept reducere la prima rezervare (sau la ce rezervare vrei tu). Cei 13 euro se pot folosi ca reducere daca achizitionezi un tur/experiente de pe Airbnb (ex. degustare de vinuri in Porto – tur organizat)

www.airbnb.com/c/sebastianb11306


Transportul în Yucatan - închirerea unei mașini din Cancun Aiport

Pentru ca ne-am dorit să avem flexibilitate, ne-am închiriat o mașina de pe rentalcars.com. A fost cea mai simplă variantă pentru că am fost patru persoane și cea mai practică pentru ca ne-am dorit să facem excursii de o zi în Cancun și Chichen Itza. Am închirat mașina de la FireFly by Hertz, iar pentru 8 zile cu asigurare full casco am plătit 200 euro.

În cazul în care vă închiriați mașina de la FireFly by Herz cu preulare din aeroport, e bine să știi ca pentru a ridica mașina trebuie să iei legătura cu unul dintre angajații FireFly pe care ii gasesti în fața aeroportului.

Dacă vrei să ai flexibilitate și să vizitezi și alte orașe din regiune (Valladolid, Merida, Tulum) sau sa ajungi la ruinele mayașe sau la cenotes, închirierea unei mașini va fi o idee tare bună. Însă, nu uita că în Yucatan, majoritatea drumurilor sunt naționale și că există multe limite de viteză.

Pentru a inchiria o mașină din Cancun Airport ai nevoie de următoarele documente:

  • carnet de șofer
  • card de credit (NU se acceptă cardurile Maestro sau de debit)
  • pașaport.

Când rezervi mașina online, îți recomand să cumperi și o asigurare full casco, tot prin Rentalcars, deoarce e mult mai ieftin decât la Fire Fly (cei de la Fire Fly au încercat să ne vândă o asigurare full casco extra cu 400 USD).

Valladolid, Mexic

Riviera Maya și problema algelor

Atunci când am anunțat că vrem să mergem în Mexic, în Cancun, toată lumea ne-a avertizat în privința algelor, îndemnându-ne să ne alegem altă destinație. Noi, încăpățânați de fel, nu ne-am schimbat planul și nu ne-am lăsat deloc influențați de alte păreri. Până la urmă, nu aveam de gând să mergem în Yucatan doar pentru plajă.

Până la urma, problema nu a fost așa de mare pe cât au zis unii că va fi. Poate din cauză că am fost în plin sezon (în decembrie), poate a fost și un pic de noroc, dar nu am avut așa mari probleme cu alegele. Într-adevar, în Playa del Carmen și Playa Norte (Isla Mujeres) au fost zone cu alge, dar au există și zone în care apa era curată.

Acum, după ce am fost deja acolo, nu v-as sfătui să renuntați la Mexic (mai ales daca mergeți în sezon). În fond, dacă o plaja e plină de alge, căutați o alta mai curată. De asemenea, am înțeles că plajele private din Zona Hotelera Cancun sunt foarte bine îngrijite.

Vezi mai multe poze (fara filtru) cu plajele din Mexic

Moneda

Moneda oficială în Mexic este pesos, iar conversia este de 21 pesos pentru 1 euro. Deși în zona Cancun-Playa del Carmen vei putea plăti în dolari, noi te sfătuim să iți alegi înțelept locurile în care să plătești în pesos sau dolari. Acolo, fiecare mexican are propria rată de conversie, care nu va fi niciodată în avantajul tau.

  1. La restaurante, prețurile sunt afișate în pesos, astfel că e mult mai bine să plătești în pesos. La fel și în magazinele de suveniruri, la tarabele cu street food sau la supermarket.
  2. Dacă îți achiziționezi tururi (Isla Mujeres, Chichen Itza, Isla Holbox) de la tur operatorii din Mexic (în Playa del Carmen e plin de agenții de tursim), e bine să știi că prețurile sunt în dolari și e chiar recomandat să plătești în dolari. Spre exemplu, dacă un tur costă 20 USD, ar fi mai bine să plătești în USD deoarece rata de schimb usd-pesos s-ar putea să fie destul de proastă. Oricum, trebuie să fii atent la rata de schimb!
  3. Magazinele 7/11 au cea mai bună rată de schimb, dacă plătești în dolari...chiar mai bună decât cea de la schimburile valutare.

Așadar, te sfătuim să fii foarte atent la oameni, la restul pe care îl primiți sau la rata de conversie, în special in Playa del Carmen. Despre costurile unei vacanțe în Cancun/Yucatan o sa vorbim într-un articol separat.

Peninsula Yucatan e plină de locuri minunate ce merită explorate: de la orașe colorate și situri arheologice până la plaje cu nisip fin și insule paradisiace. Despre toate locurile pe care noi le-am vizitat, precum și despre itinerariul nostru pentru cele 8 zile petrecute în Yucatan și Riviera Maya vorbim în articolul următor.

Citește continuarea...

Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] continuăm ghidul de călătorie pe care le-am început ieri și vorbim despre itinerariul nostru pentru cele 8 zile petrecute în […]

  2. […] Pe urmele mayașilor (1) – ghid de călătorie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *