Din tot ceea ce avem pe lista noastră cu destinații americane, Miami era a doua cea mai așteptată, după New York bineînțeles. Avem o imagine atât de clară asupra a ceea ce o să găsim acolo,  ce vom face, ce vom mânca, pe unde o să ne plimbăm, și îți poți da seama cât de mare mi-a fost dezamăgirea când am realizat că nu putem face nimic din tot ceea ce ne propusesem, sau mai bine spus nu le puteam face așa cum îmi îmaginam. Visam că o să prindem apusul pe plajă, că o să mă bălăcesc în cele mai turcoaz ape, că o să beau orice ar fi într-o nucă mare de cocos, că o sa ne închiriem biciclete și o să ne plimbăm pe malul mării, că o să ne facem de cap cu mâncarea cubaneză în Little Havana, că o să mergem în Key West-cel mai sudic punct al Statelor Unite, că o să mergem să vedem crocodilii din Everglades, și lista poate continua. Din pacate, nu am reușit să facem mai nimic  din ceea ce eu mi-am propus. Spune ”eu” pentru ca Sebi nu prea a avut așteptări sau planuri legate de Miami.

M-am gândit să povestim azi un pic despre Miami, despre perioada în care e bine să vizitezi acest oraș, despre ceea ce am reușit noi să vedem, despre cazare, costuri, s.a.m.d.

Când e bine să vizităm Miami?

Ei bine, nu când am fost noi!!! În niciun caz vara!!!

Sincer, nici nu ne-am gândit să verificăm care e perioada ideală pentru Miami și ne asumăm. Parcă mi-e și rușine să zic asta, după cât am stat să planific  această vacanță. Dar dacă aș fi citit, măcar într-un singur loc că nu e ok să vizitezi Miami vara, crede-mă că nu aș fi făcut-o. Cert este că am ajuns în însoritul Miami, în mijlocul lui iunie, unde ne-au lovit nici mai mult nici mai puțin de 35 de grade și o umiditate de 60-70%. Bine ca nu ne-a lovit si un uragan, ci am scapat doar cu o furtuna.

Am  fost socați încă din prima zi când am remarcat că orașul e destul de pustiu și că multe locuri sunt închise. Curioși, am înterbat un șofer de UBER de ce e așa, pentru că ne așteptam să fie nebunie, și el ne-a luminat spunându-ne că în Miami există două sezoane, unul din martie până în octombrie și unul din noiembrie până în februarie, acesta din urmă fiind sezonul propriu zis, în care te poți bucura de un Miami ca-n filme. Cert este că am aterizat în mijlocul sezonului nepotrivit și asta s-a simțit din plin.

Cum am simțit cele 35 de grade?

Temperatura în sine nu e chiar așa de mare, dar umiditatea ne-a lovit drept în cap. Noaptea nu puteam să dormim fără aer condiționat, iar ziua oricum nu puteam sta prea mult afară. La noi, toată treaba asta a fost complicată de o răceală tare urâtă. După zile și nopți de febră, au urmat zile și nopți de tuse, iar timp de 10 zile am băut pastile în continuu. Faptul că am fost raciți a influențat foarte mult modul în care am făcut față temperaturilor.

Oricum, noi am încercat să ne bucurăm cât de mult am putut de Miami, în ciuda tuturor piedicilor.

Nici vorbă de bălăceală în ape turcoaz!

Încă de când am planificat totul, mă gândeam cum o să stau eu tolănită la soare pe Miami Beach. Deja îi găsiesm și lui Sebi un Strabucks în apropiere de plaja unde să piardă vreo două ore:))

Au fost semne clare încă de când am pășit pe nisip că ceva nu e în regulă cu faimoasa plajă. Nisipul nu era alb și fin, buruieni peste tot și pustietate, dar apa în larg se vedea albastră. Vedem niște oameni pe prosop și căsuțele acelea de salvamari ca în Baywatch. Semn bun, zic! Merg mai departe și încep să văd o dungă maro în apa! Deja, am intrat în panică! Ajung la mal, trec de un rând de alge și scoici și privesc apa mai în de aproape. Toată zona de la mal era plină de alge și apa deja căpătase o culoare maronie, și nu maronie tip ”Marea Neagră”. Erau câțiva curajoși care înotau printre alge, dar eu am plecat destul de dezamăgită. Ulterior, am aflat ca toata zona Caraibe are aceasta problemaa algelor, problema care e mult mai prezenta in lunile de vara. Iarna, pot sa confirm ca apa e perfectaÎ

Cazare in Miami

La fel ca în celelalte orașe, și în Miami am optat pentru un Airbnb. A fost cea mai simplă și ieftină variantă. Ne-am închiriat un  apartament întreg, contra sumei de 300 de euro pe 4 nopți, cu tot cu taxe incluse. În Miami, trebuie să plătești un fel de taxă de mediu în valoare de 30 de dolari, dacă alegi să te cazezi în oraș (fie că alegi un hotel, hostel sau airbnb).

Transport

Noi am profitat la maxim de UBER. E mult mai ieftin decât taxiurile normale, iar dacă sunteți mai mulți nu merită să vă cumpărați bilete de autobus/metrou. In plus, Miami, spre deosebire de New York, e zero la capitolul transport in comn. Fara o masina, e foarte greu si scump sa te deplasezi.

De exemplu, noi am stat destul de departe de stația de metrou/autobus și nu ne simțeam în stare să mergem acel kilometru pe jos, iar până în Miami Beach trebuia să schimbăm două autobuse.

Acum, că am vorbit de aceste aspecte, eu zic să trecem mai departe și să povestim un pic despre atracțiile turistice din Miami, despre locurile în care noi am reușit să ajungem.

Miami Beach

 Când spui Florida sau Miami, gândul te poartă direct la Miami South Beach. Această fâșie de pământ este legată de continent prin numeroase poduri și este de departe cea mai frecventată zona a orașului de către turiști. Totuși, Miami South Beach nu înseamnă doar o plaja cu nisip alb și ape turcoaz, ci mai înseamnă și Art Deco District, cu ale sale clădirii colorate ce își au originile în anii 30.

Art Deco District

Acest stil architecutal este specific anilor 30-40 și este caracterizat de case colorate cu un design unic, numai bune de fotografiat. Majoritatea clădirilor din Art Deco District au fost construite în urma urganului care a devastat întreaga zona South Beach în anul 1926.

 Ocean Drive

Nimic nu se compară cu o plimbare pe faimoasa stradă Ocean Drive, unde pe de o parte ai Miami Beach și palmieri, iar de cealaltă parte ai case în stil Art Deco, resturante și magazine. Este poate cea mai animată strada din Miami, unde muzica latino se aude de la fiecare cafenea/restaurant, iar palmierii și briza marii te vor duce cu gândul la cele mai exotice destinații. Din punctul meu de vedere, e cel mai frumos loc din Miami.

La capătul bulevardului se află South Pointe Beach, o zonă mult mai retrasă și nu așa de cunoscută în rândul turiștilor. Tot acolo se află și o zonă rezidențială, unde localnicii stau întinși la soare în parcul special amenjat. În ciuda numelui, acolo nu există o plajă propriu zisă, cum de altfel nu poți intra în apă, dar este locul perfect dacă ești în căutarea liniștii. Și crede-mă după ce te-ai plimbat prin agitația din Ocean Dirve, South Pointe Beach va fi o adevărată oază de liniște.

Bayside Marketplace

Bayside Marketplace e un mall în are liber, una dintre cele mai animate zone ale orașului. Așa cum îi spune și numele, Bayside Marketplace este situat la malul mării, fiind un fel de port turisitic și comercial. E locul de unde poți pleca în diferite croaziere în Biscayne Bay, de unde poți achiziționa diverse pachete cu excursii spre Evergaldes sau Key West, este locul care abundă în magazine și restaurante de toate felurile.

Nouă ne-a plăcut super mult această parte a orașului. De acolo am luat și vaporașul care ne-a dus în zona bogaților, și anume Star Island. Despre asta o să vorbim imediat.

Calle Ocho și Little Havana

Miami este mai degrabă hispanic decât american, iar dacă în majoritatea orașelor americane există un Chinatown faimos, în Miami avem Little Havana, cartierul cubanez al orașului. După Miami Beach, Little Havana a fost următoarea pe lista noastră cu atracții turistice, pentru că aveam deja o imagine asupra a ceea ce urma să găsesc acolo. Mă așteptam să mă transpună direct în peisajul cubanez, mă așteptam să văd case colorate, terase și restaurante cu specific, să aud muzică latino la fiecare pas, etc…când colo am ajuns pe o stradă, faimoasa Calle Ocho, care părea mai degrabă părăsită, plină de magazine închise/părăsite, pustie și plină de case în paragină. Nu știu cum e Havana, dar parcă aveam o altă imagine în minte.

Inițial, credeam că șoferul de UBER și-a bătut joc de noi, și ca ne-a dus în cine știe ce periferie. Cert este că am mers toată stradă și nu am șitut dacă suntem bine până când am văzut acest indicator.

Star Island

Există o foarte mare posibilitate ca cel mai scump metru pătrat de teren să se afle pe Star Island sau pe insula bogaților, așa cum aș putea să o numesc. Atunci când ești faimos și vrei să ai parte de soare, liniște, palmieri și intimitate, îți faci o casă de vacanță pe un petic de pământ, la doar câteva minute de mers de Miami cu yahtul tau privat.

Din Queen Island am putut admira zgârie norii din Downtown Miami, Biscayne Bay, Fisher Island, precum și luxoasele vile din Star Island. Pe acest porțiune de pământ se află câteva locuințe extravagante, deținute de celebrități precum Will Smith, Julio Iglesias, Ricky Martin, Jackie Chan, Al Capone, etc. Iar a doua cea mai scumpă casă, în valoare de 43 de milioane de dolari, îi aparține lui David Beckham.

Aceasta croazieră durează aproximativ 90 de minute și costă în jur de 30 de dolari. Dacă îți achizitonezi biletul online, poți beneficia de câțiva dolari reducere.

De ce nu e bine sa vizitezi Miami in iunie?

Am petrecut 4 zile extrem de călduroase și obositoare în Miami, un timp cam prea lung parcă. Ce-i drept nu am apucat să facem mai nimic din cauza căldurii, iar în majoritatea timpului am fost nevoiți să ne adăpostim la un loc mai răcoros. Dacă am fi făcut tot ce aveam pe listă, probabil nu ne-ar fi ajuns timpul, dar știm prea bine că socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă. Totusi, simt ca nu am vazut ”acel Miami” si ca probabil m-as fi indragostit de Miami daca vremea ar fi fost de parte mea si daca nu era raceala cu care ne-am luptat zile si nopti. In ciuda celor traite, simt ca Miami ar putea fi orasul meu de suflet, de aceea intr-o zi de ianuarie il voi revizita. Asa cred, asa imi doresc. 🙂

 Citeste si: