Vara aceasta am hotărât că nu vom lăsa să treacă toamna fără să mergem în acest oraș boem și romantic. Praga e despre arhitectură, străduțe pietonale, poduri, castele și biserici. E orașul perfect de luat la pas într-un weekend de toamnă. Chiar spuneam că nu îmi pare rău că am așteptat până în octombrie ca să vizităm Praga, pentru ca mi se pare că orașul are o atmosferă magică în lunile de toamnă, atunci când copacii sunt colorați, iar ceața se lasă peste oraș. Pe străzile din centrul orașului vei vedea o grămadă de tarabe cu Tredlnik (colac secuiesc așa cum este cunoscut în Transilvania.), cu șuncă și cârnați, castane sau migdale prăjite. O minunație!

Noi am avut foarte puțin timp la dispoziție, de aceea, în acest articol îți voi povesti în mare despre ceea ce am apucat să vedem în 48 de ore (dintre care doar în prima zi am fost conștientă și capabilă să mă bucur de ceea ce vâd, în restul timpului fiind amețită de o raceală cumplită), despre cazare, transport și atracții turistice. Articolul de azi va fi un mic ghid care te va ajuta să îți pregătești o escapadă de weekend în frumoasa și romantica Praga.

Când ar trebui să vizităm Praga?

Teoretic, oricând îți dorești. Temperaturile din Praga sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cele de la noi. Verile sunt destul de călduroase, iar iernile tind să fie mai dure.

Toamna – Cum am spus deja, mi se pare că e orașul perfect de luat la pas într-un weekend de octombrie. .

Iarna– Praga este renumită pentru târgurile de Crăciun. Din păcate, noi nu am fost în acea perioadă și nu aș putea vorbi din experiență, dar toate topurile suștin că Praga are una dintre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa. Piața de Crăciun este adesea amenajată în Old Town Square, lângă Ceasul Astronomic.

Cum ajungem în Praga?

Cu avionul

Există câteva curse directe pe ruta București-Praga, operate de Czech Airlines și Tarom. Sunt de părere că biletele sunt destul de scumpe, acestea sărind ușor de 150 de euro/ bilet dus-întors.

Mai există și varianta unei escale în Milano. Din Milano, biletele sunt ceva mai ieftine (noi am plătit undeva la 35-40 de euro de persoană dus-întors, iar din România poți ajunge destul de usor și ieftin în Milano. Dacă ai timp, îți poți rezerva o zi sau două si pentru capitala modei italiene, și așa ai împușcat doi iepuri dintr-o lovitură.

*Transferul de la aeroport*

Pentru transferul de la aeroport există 3 variante: autobus+metrou, taxi sau UBER. Acum, hai să vedem care e cea mai convenabilă variantă:

1.Autobus+metrou – cea mai ieftină variantă. Există autobuse care pleacă din 6 în 6 minute, de la Terminalul 2, ieșirea D. Aici, vobim strict de transportul în comun, nu de acele autocare express ce efectuează curse între aeroport și centru. Astfel, pentru a ajunge în centrul orașului, trebuie să iei autobusul 119 spre Nadrazi Veleslavin (capăt de linie), iar de acolo să iei metroul, linia verde, pana la Mustek (centrul orașului). Un bilet valabil 90 de minute costă 32 de coroane (aprox. 1 euro) și poate fi folosit atât pentru autobus cât și pentru tramvai sau metrou. Biletele pot fi achiziționate de la aparatele din stația de autobus, unde poți plăti atât cu cardul cât și cash.

2. Taxi – cea mai scumpă variantă. O călătorie costă 25 de euro.

3. UBER –  varianta de mijloc. O călătorie cu UBER variază între 16-18 euro.

Cu mașina

Aici povestea se complică, deoarece Praga nu e chiar asa de aproape de România. De exemplu, dacă ești din București s-ar putea să petreci în jur de 15 ore în mașina, pe drum spre Praga. Din Arad, sunt aproximativ 800 km, pe care îi poți parcurge în cca. 7 ore.

Dacă ai timp la dispoziție, poti pleca într-un road trip al capitalelor din Europa Centrala: Budapesta, Bratislava, Viena și Praga.

De știut! Ai nevoie de vignetă atât pentru Ungaria, cât și pentru Cehia și Slovacia. Prețurile pentru vignete sunt după cum urmează:

  • Cehia: 10 zile – 310 coroane ( aprox. 12 euro)
  • Slovacia: 10 zile -10 euro
  • Ungaria: 2975 forinti (aprox. 10 euro)

Unde dormim? Hotel sau Airbnb?

Pentru weekend-ul în care am fost noi, prețurile la hotelurile din centru erau destul de mari, și drept urmare am apleat la Airbnb. Am găsit o cameră simplă, cu o mică bucătărie și o baie privată, la 15 minute de mers pe jos de centru.  Am plătit 34 de euro pe noapte, iar prețul total a fost de 100 de euro (2 nopți+taxe).

Dacă nu ai încă un cont pe AIRBNB, te poți înregistra prin intermediul acestui link, iar la inscriere vei primi un bonus de 35 de euro. Acești bani îi poți folosi la prima rezervare.

Hotel?

 O noapte la un hotel din Praga 1 (zona centrală) va costa acel puțin 70 de euro/cameră dublă. Centrul orașului abundă în hosteluri, unde pentru un pat într-un dormitor comun, va trebui să scoți din buzunar în jur de 20 de euro/noapte.

 

Praga în 48 de ore – atracții turistice

 Principalele atracții turistice sunt situate la distanțe mici una față de cealaltă, permițându-ți astfel să vezi cât mai multe într-un timp scurt.  M-am gândit să îți povestesc despre cele mai de seama obiective turistice ale ”Orașului de Aur”, pe care le poți vizita în doar două zile:

1.Ceasul Astronomic – este, poate, cel mai renumit ceas din Europa și un simbol al orașului Praga. Acesta a fost construit în anul 1410, iar legenda spune că artistul a fost orbit, tocmai pentru a nu mai reproduce această operă în alta parte. Ceasul se află în Old Town Square.

2. Charles Bridge –  este unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraș, fiind plin de turiști, tarabe cu suveniruri și artiști stradali.

Construcția sa a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea, și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea.El este protejat de trei turnuri, dintre care două se află pe malul din cartierul Malá Strana și cel de-al treilea pe malul Orașului Vechi. Turnul din Orașul Vechi este considerat una dintre cele mai uimitoare clădiri civile în stil gotic din lume. Balustradele podului sunt decorate cu 30 de sculpturi, majoritatea realizate în stil baroc, în jurul anului 1700, și înlocuite, în prezent, cu replici.

Cea mai bună priveliște asupra podului o poți avea din Turnul Orașului Vechi. Intrarea costă 100 czk.

Podul Charles si Catedrala Sf. Vitus

3. Cetatea din Praga si Catedrala Sf. Vitus – este un complex fortificat de clădiri din Praga (Republica Cehă), ce datează din secolul al IX-lea. Castelul a fost un sediu al puterii, aici aflându-se reședința regilor Boemiei, împăraților Sfântul Imperiu Roman și președinților Cehoslovaciei, iar în prezent se află reședința oficială a președintelui Republicii Cehe. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt păstrate într-o cameră ascunsă din interiorul cetății.

Ansamblul cetății este alcătuit din mai multe ziduri de incintă, castele, curți interioare ș.a.m.d., toate grupate în jurul Catedralei Sf. Vitus, fosta necropolă regală și imperială.

Catedrala Sf. Vitus este una dintre cele mai emblematice cladirii din Praga. Construcția actuală, în stil gotic, a început în anul 1344 la inițiativa împăratului Carol al IV-lea, pe locul unei bazilici romanice. Aceasta gazduieste mormintele regilor Boemiei si este cea mai importanta biserica din tara.

4. Ia la pas centrul vechi

Centrul vechi al orașului e fabulos! Arhitectura clădirilor, străduțele pietonale pavate cu piatră cubică, piețele și tarabele cu de toate te vor face să te îndrăgostești de acest oraș. Praga trăiește într-un mod tare frumos și magic. Îmi și imaginez cu arată în timpul târgului de Crăciun.

Personal, mi s-a părut destul de aglomerat, dar e de înțeles. Praga e o destinație turistică de top și acest lucru atrage dupa sine multă aglomerație și turiști care se opresc să facă câte un selfie la fiecare pas. Chiar mă gândeam oare cum arată străzile, atunci când nu e nimeni?!

5.Old Town Square – este inima orașului. Această piață există încă din secolul al X-lea, fiind locul în care au luat naștere numeroase evenimente politice și culturale, ce și-au lăsat amprenta asupra orașului.

Biserica Tyn este o capodoperă în stil gotic, ridicată în secolul al XIV-lea la inițiativa împăratului Charles IV

6.Dancing house – una dintre cele mai fotografiate clădiri din Praga. Aceasta este renumită pentru forma sa, care, dupa spusele arhitecților, ar semana cu doi dansatori. Tot de aici îi vine și numele de ”Casa ce dansează”.  Clădirea a fost proiectată în anul 1992 și finalizată în 1996. Aceasta este situată pe malul râului Vltava și servește drept clădire de birouri.

Arhitectul canadiano-american Frank Gehry a numit inițial clădirea Fred și Ginger (după celebrii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers – clădirea seamănând cu o pereche de dansatori)

Bucătăria ceha – ce și unde mâncăm

În cele două zile petrecute acolo am reușit să gustăm câteva preparate tradiționale, unele mai bune, altele mai puțin bune.

1.Colacul secuiesc, de care nu m-aș mai putea sătura. Ei bine, cehii servesc acest aluat în fel și fel de combinații: cu înghețată sau frișcă, fructe, nutella sau în varianta clasică. Sebi și-a luat un trdelnik șturdel aboslut delicios. Recomand! În schimb, eu am optat pentru o varinată cu căpșuni, frișcă și ciocolată (a se citi frișcă amestecată cu cacao) de care nu am fost așa de mulțumită. Oricum, prefer varianta clasică, fără alte ingrediente.

Un colac secuiesc costă între 60-150 czk.

2. Svickova și supă de cartofi

Să îți povesesc cum am ajuns să mâncăm într-un restaurant pe care în mod normal nu l-am fi ales. Era sâmbătă, în jur de ora 9 dimineața, și aveam în plan să mergem la Cafe Louvre, un loc recomandat de gazda noastră. Ajungem acolo, iar Sebi deja judecă locul după faptul că nu sunt oameni pe scara clădirii, resturantul fiind la etaj. Parcă și acum îl aud: ”Cam pustiu pe aici. Nu e de bine!”. Intrăm în resturant și ne lovește o coadă de vreo cațiva zeci de oameni. Toți așteptau să se elibereze o masă. Îți poți da seama că nu ne-am pus la coadă, ci am plecat mai departe. Pe drum vedem o reclamă la Hooters și am hotărât să mergem acolo, de dragul vremurilor din Miami, însă resturantul deschide abia la 11:00. Lângă, vedem un restaurant cu specific ceh, unde intrau o grămadă de oameni ce păreau a fi localnici. În acel moment am hotărât să mergem și noi acolo. Restaurantul e un fel de cantină. Îți iei o tavă, ai un bon de comandă și îți comanzi ce știi că îți place. Noi neștiind ce ne place, am luat ce am văzut la alți sau ce am văzut prima dată pe panou.

Așadar, ne-am ales cu o supă de cartofi cu mărar și cu svickova. Supa de cartofi a fost delicioasă, una dintre cele mai bune supe mâncate vreodată. În schimb, svickova nu prea a fost e gustul nostru. Ce este ”svickova”? Noi am primit câteva felii de găluște de pâine, mult sos și o bucățică de carne de vită ce fusese fiartă în apă (doar în apă). Nimic nu mi-a plăcut! Nici sosul, nici carnea, nici pâinea.

Cert este că am plătit destul de puțin pe mâncare, sau mai puțin în comparație cu restul restaurantelor. O porție de supă de carotfi e 22 czk, o porție de svickova e 100 czk, iar un suc cred ca a fost 30 czk. În total am plătit vreo 10 euro pentru amândoi.

Se spune că svickova e cel mai tradițional preparat din Cehia. Acesta era adesea pregătit în zilele de duminică, pentru masa de prânz.

Vă las aici adresa resturantului în caz că vreți să mâncați ceva tradițional, făcut ca pentru locanici.(Staré Město, 110 00 Praha 1) 😀

Mai multe despre bucătăria ceha găsești în acest link.

Cinci motive pentru care să vizitezi Praga

  1. E perfect pentru un city-break de weekend
  2. Nu ai nevoie de un buget de călătorie foarte mare
  3. Mâncare și bere
  4. E o destinație romantică
  5. Arhitectură și istorie

Lasă-te inspirat de acest video!

Citeste si: Ce putem face cu 100 euro în Praga?