Belgrad - ghid de calatorie

Belgrad e locul pe care mereu l-am pus pe lista de așteptare. Ne gândeam că vom putea merge când ne vom plictisti prea tare în Arad, Serbia fiind la doar câteva ore de condus. Însă, toamna acesta, am găsit niște biltete ieftine de avion spre Belgrad și ne-am hotărât să petrecem un weekend în capitala Serbiei. Am pregatit un weekend plin de plimbări prin cetatea Belgradului și de cevapi (aka mici) și pljeskavica. M-am gandit sa va povestesc si voua cum a fost si sa scriu acest mini-ghid de calatorie pentru Belgrad, care să te ajute să îți planifici mai ușor un city break în capitala Serbiei.

Câteva informații pe care le vei găsi în acest ghid:

  • Cum ajungi în Belgrad? – Avion vs. Mașină
  • Cum ajungi de la aeroportul Nikola Tesla în centrul orașului?
  • Sugestii de cazare în Belgrad (recomandările noastre)
  • Atracții turistice în Belgrad
  • Cele mai bune restaurante cu mâncare sârbească din Belgrad
ghid de calatorie pentru Belgrad

Mini-ghid de calatorie pentru Belgrad

Belgrad e unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, care timp de 7000 ani a fost locuit în permanență. În Belgrad au poposit o grămadă de popoare, de la traco-daci și celți până la romani și slavi. Orașul a ajuns rând pe rând în mâinile bizantinilor, francezilor și ungurilor. A fost terenul de luptă pentru multe războaie, a fost bombardat masiv și a cunocut comunisumul. 

În spatele blocurilor gri, între zidurile cetății din Belgrad, la confluența dintre râurile Sava și Dunăre, stau mii de ani de istorie. Totuși, Belgrad nu e genul de loc în care trebuie să alergi după atracții turistice. E suficient să te plimbi în sus și în jos pe Knez Mihailova, prin cetate sau pe promenadă. Între două plimbări, mai faci o oprire pentru o pljeskavica și o salată sârbească, bineînțeles. 

Cum ajungi in Belgrad? – ghid de calatorie pentru Belgrad

Mașina – Belgrad e foarte accesibil pentru cei care locuiesc în zona de Vest a țării – Timișoara, Arad, Resita. O călătorie cu mașina durează in medie trei ore. Din păcate, nu am suficiente informații despre traseu și taxe de drum, însă eu mereu folosesc acest site, atunci când planific roadtrip-uri.

Avion din România – există câteva zboruri directe din București, operate de Air Serbia și Tarom. În medie, un bilet dus-întors costă 150 euro persoană (un pic cam mult dacă mă întrebi :D).

Pentru cei care locuiesc în alte țări din Europa, Wizzair are câteva zboruri directe spre Belgrad, din mai multe orașe (ex. Basel, Dortmund, Memmingen, Hamburg, Oslo, Barcelona, Londra).

Cum ajungi de la aeroportul Nikola Tesla în centrul orașului?

Aeroportul Internațional din Belgrad se află la cca. 20 km de centrul orașului, iar că variante de transport avem:

  • Taxi – cea mai scumpă variantă de transport. O călătorie cu taxi costă între 20 și 25 euro, ceea ce mi se pare enorm de mult pentru Belgrad. Noi am fost nevoiți să luăm taxi de două ori, iar la final ne-am dat seama că ne-a costat la fel de mult că biletele de avion. Personal, taxiurile de la aeroport sunt o mare țeapă și chiar te-aș sfătui să le eviți.

Deși citisem că pentru cursele de taxi de la și la aeroport există un preț fix, șoferul ne-a taxat la km (și cred că a mai adăugat și niște „taxe de aeroport”). Astfel, în loc să plătim 1800 dinari, noi am plătit 2400 dinari. Dar asta nu e chiar o noutate. Mai toate țările foste comuniste și/sau sărace profită în acest fel de pe urmă turiștilor.

  • Autobus – mai există un autobus (linia72) care pleacă de la aeroport și oprește în centrul orașului. Cursele au o frecvența de 30 minute, iar o călătorie costă 150 dinari (1-1.50 euro).

Cazare in Belgrad

Există o grămadă de vairante de cazare, pentru absolut fiecare buzunar. Noi am stat chiar în inima orașului, pe stradă pietonală Knez Mihailova, la Atera Buissness Suites. Am avut o camera de hotel, cu vedere la stradă pietonală și cu baie privată, drăguță și curată. Că locație, a fost una dintre cele mai bune cazări pe care le-am avut vreodată.

Verifica ofertele pentru Atera Buissness Suites!


Atracții turistice – ghid de călătorie pentru Belgrad

Fără doar și poate, Belgrad are câteva atracții turistice de pus pe lista ta. Totuși, nu e orașul care să te solicite foarte mult, ci mai degrabă poți vizita toate locurile de seamă ale orașului într-o plimbare ușoară. Noi am stat două zile întregi în Belgrad, iar timpul a fost mai mult decât suficient pentru a vizita orașul, pentru a merge la Cinema și pentru a vedea penultima parte din Casă de Papel. 

Dacă ajungi în Belgrad, iată ce locuri ar trebui să vizitezi.

Kalemegdan

Exact în locul în care cele două râuri se întâlnesc- Sava și Dunărea – se află Kalemegdan, sau Cetatea Belgradului. Lăsând la o parte istoria ei, cetatea este în prezent un parc imens în care localnicii aleg să își petreacă serile calde de vară. Cetatea are o promenda de unde poți admira apusul, un muzeu militar, o grămadă de gherete care vând vată pe băț și popcorn (de altfel, în tot parcul miroase a zahăr și popcorn) și câteva cafenele și restaurante. Aș putea spune că e unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș.

Belgrad - ghid de calatorie
ghid de calatorie pentru Belgrad
ghid de calatorie pentru Belgrad

Kneza Mihailova

Principala stradă pietonală din Belgrad poartă numele de Knez Mihailova. Aceasta leagă faimosul hotel Moskva de cetatea Belgradului. E poate cel mai aglomerat și plin de viață loc din oraș, adăpostind o grămadă de terase, cafenele, magazine și artisti stradali. În serile de weekend, toată stradă e plină de oameni, copii, baloane și de tarabe care vând popcorn. Knez Mihailova e locul perfect în care să începi și să închei ziua. 

Dimineața, poți face o oprire la Kafeterija Magazin 1907, prentru cea mai bună cafea din Belgrad. Au și multe variante de mic dejun (noi am încercat ouăle posate cu somon), dar nu au fost senzaționale. Însă, cafeaua a fost foarte-foarte bună. Recomandăm cappuccino Costa Rica.

Belgrad - ghid de calatorie

Citeste si: Lyon – o destinație perfectă pentru un city break


Hotel Moskva

Moskva Hotel (Hotel Moscova) este unul dintre cele mai vechi hoteluri din Belgrad. Inițial, clădirea adăpostea un mic han, dar în urma unor renovări masive, cu ajutoare financiare din partea Impreriului Rus, micul han s-a transformat într-o bijuterie arhitecturală. Clădirea e cu adevărat superbă, iar dacă exteriorul arată așa, îmi pot imagina cât de frumos și luxuriant e în interior.

Inaugrarea hotelului a avut loc în anul 1904, iar în prezent ușile hoteluului sunt deschise pentru turiștii care sunt dispuși să plătească câteva sute de euro pe noapte.

Verifică prețurile pentru Hotel Moskva

Templul Sfantului Sava

Templul Sfântului Sava e poate cel mai sfânt loc pentru poporul sârb. Catedrala a fost construită pe locul unde otomanii au ars Moaștele Sfântului Sava, în urmă cu cca. 800 ani. Prima piatră a acestei catedrale a fost pusă în 1935, iar în prezent este a doua cea mai mare catedrala ortodoxă din lume, după catedrala din Sankt Petersburg. 

Cei mai mulți oameni compară Templul Sfântului Sava, că însemnătate și importanță, cu Hagia Sofia din Istanbul.

Belgrad - ghid de calatorie
Belgrad - ghid de calatorie

Skadarlija

Se crede că Skadarlija e partea boemă a orașului, cu Skadarska că fiind cea mai frumoasă stradă din Belgrad. Și poate e chiar adevărat. Stradă din piatră cubică, copacii care oferă refugiu în zilele de vara și multitudinea de terase au făcut ca acest loc să fie renumit în rândul turiștilor. Pe acea stradă găsești cel mai vechi restaurant din Belgrad (Question Mark se numește), dar și multe alte restaurante cu muzică live și mâncare tradițională. Restaurante similare cu Hanul lui Manuc și Carul cu bere din București. 

Belgrad - ghid de calatorie
Belgrad - ghid de calatorie
Belgrad - ghid de calatorie
Belgrad - ghid de calatorie

Alte atractii turitice in Belgrad:

  • Muzeul Nikola Tesla
  • Muzeul Yugoslaviei
  • Muzeul Militar

Cele mai bune restaurante cu mâncare sârbească din Belgrad

În Belgrad am încercat să gustăm cât mai multe preparate tradiționale sârbești. Am plecat de acasă cu o lista întreagă de restaurante, fără să luăm în considerare că, fizic, ne era imposibil să le încercăm pe toate. La față locului, am fost nevoiți să ne limităm la cele mai cunoscute mâncăruri sârbești. Astfel, am căutat restaurantele care promiteau cei mai buni cevapi sau cea mai bună pljeskavica. 

Ćevabdžinica Savčić

Sarajevski ćevap Ćevabdžinică Savčić e un mic restaurant aflat în apropiere de Templul Sfântului Sava, specializat în preparate din carne la grătar. Noi am încercat pljeskavica tradițională, servită în pâine homemade, cu kajmak (un fel de smântână) și ceapă. Însă, în meniu mai au și alte preparate; cevapi, diferite tipuri de cârnați, ficat și salate.

La capitolul deserturi, recomand prăjitura Tre Lece. Noi am descoperit-o în Albania, însă cea de la Sarajevski ćevap Ćevabdžinică Savčić a fost chiar mai bună. 

Prețuri: pentru 2 pljeskavica, o salată Shopska, două sucuri și o prăjitură Tre Lece am plătit 1600 RSD (13 EURO)

Belgrad - ghid de calatorie
Asa se serveste plejscavica traditionala: cu multa ceapa si kajmak
Belgrad - ghid de calatorie
Prajitura Tre Lece a fost senzationala.

Walter

Acesta e un alt restaurant super drăguț, aflat la o scurtă plimbare de faimoasa stradă Knez Mihailova. Deși meniul e extrem de variat, noi am optat pentru cevapi – mici sârbești – și salată Shopska (ne-a plăcut tare mult salata asta). La fel, cevapii vin acompaniați de pâine făcută în casă și multă ceapă. 

Prețuri: 10 cevapi, o saltă și două sucuri au costat 1000 RSD (8 EURO)

Belgrad - ghid de calatorie

Ferdinand Knedle

În timp ce făceam research pentru Belgrad, am descoperit acest loc care vinde gomboti (pentru cine nu are bunici în Ardeal, gombotii sunt niște găluște de cartofi umplute cu prune și scorțișoară, servite adesea la micul dejun sau ca desert). Eu ador gombotii, iar la Ferdinand Knedle, aceștia sunt duși la un alt nivel. De fapt, Ferdinand Knedle e o mică cafenea super cochetă care a devenit faimoasă pentru gomobotii uriași umpluți cu fel și fel de arome (de la Nutella până la mango sau vanilie din Madagascar). 

Am făcut o obsesie pentru aceste prăjituri (o să le spun prăjituri), iar cât am stat în Belgrad am încercat 6 variante diferite. Preferatele mele au fost „Cheesecake cu zmeură”, „Amaretti” și „Vanilie din Madagascar”. Aș merge în Belgrad doar că să mai mănânc niște gomboti 😀

Prețurile sunt diferite, în funcție de sortiment, însă pentru 3 găluște și o apă am plătit 700 RSD (6 EURO)

Belgrad - ghid de calatorie

Preparate sarbesti pe care sa le incerci in Belgrad

  • Cevapi
  • Pljeskavica
  • Burek – placinta cu branza
  • Ajvar – e o zacusca facuta din ardei copt
  • Salata sarbeasca – castraveti, rosii, ardei iute, ceapa si branza
  • Salata shopska – castraveti, rosii, ardei, ceapa si branza
  • Prajitura tri lece – o prajitura ce are la baza trei tipuri de lapte
  • Gomboti de la Ferdinand Knedle
  • Placinta cu visine – Food Story are cele mai bune placinte
Belgrad - ghid de calatorie

Câteva păreri sincere despre Belgrad

Experiență noastră în Serbia a fost presărată cu momente frumoase, dar și cu oameni urați (strict din punct de vedere comportamental), desi suna drastic. Ieșirea din țară si așteptatul în aeroport ne-au trecut prin fel și fel de stări, iar ceea ce am văzut și trăit în aeroport, ne-a făcut doar să ne dorim să plecăm din Serbia cât mai repede cu putință. Sârbii ni s-au părut niste oameni reci, neprietenoși, total atipici față de celelalte popoare din Balcani. Dacă albanezii ne-au făcut să le îndrăgim țara și mai mult, sârbii…ei bine, au reușit să facă exact opusul.

La capitolul atmosfera, Belgrad e un oraș interesant. Zona centrală e animată, iar cetatea din Belgrad este superba. Mi-a plăcut că au reușit să transforme cetatea în inima orașului, în locul în care se adună toată lumea, de la mic la mare. Și chiar ai de toate acolo: plimbări prin parcul cetății, un Dino Park pentru copii, o promenadă pe malul răului, restaurante și cafenele. Belgrad e intr-adevar un oras frumos, sa nu ma intelegeti gresit, insa oamenii au reusit sa isi puna amprenta asupra noastra, chiar si in putinul timp pe care l-am petrecut acolo. Totusi, preferam sa ne aducem aminte ce a fost frumos, ce ne-a plăcut, acele lucruri care ne-au facut sa ne simtim bine, iar din fericire Belgrad ne-a oferit si momente frumoase.

Belgrad - ghid de calatorie

Mini-ghid de calatorie pentru Belgrad

Belgrad e o destinație excelență de weekend. De asemenea, Serbia rămâne una dintre cele mai bune destinații din Europa pentru cei care au un buget mic pentru călătoriile de weekend, dar și o alternativa perfectă pentru cei care locuiesc în vestul țării. Noi încă avem mixed feeling pentru Belgrad, însă nu pot să nu te încurajez să explorezi și această parte a continentului. 

Acesta a fost mini-ghidul pentru Belgrad. Sper că acest articol îți va fi de ajutor. Îți doresc să ai parte de un weekend de poveste în capitala Serbiei și chiar te invit să revii pe blog și să ne spui părerile tale. Până dată viitoare, nu uită să te abonezi a blogul nostru și să ne dai un follow pe Instagram.

Citeste si: