Credeam că Mallorca e doar pentru party și stat la plajă, două lucruri cu are noi nu rezonam. Pur și simplu, credeam că nu avem nimic de făcut și văzut în Mallorca și că nu vom avea parte de o experiență autentică, fiind o destinație atât de turistică. Și totuși, într-un moment în care tânjeam după un pic de soare, am luat două bilete de avion spre Palma de Mallorca pentru un city break. Surpriză a fost uriașă. Am descoperit un oraș aboslut superb, cu oameni faini și mâncare bună. Am plecat din Mallorca după 4 zile în care am luat la pas fiecare străduță, îndrăgostindu-ne de locul în care spuneam că e mai probabil să nu mergem niciodată. Până când vom reveni în Mallorca (sigur se va întâmpla) va las aici un mini ghid de calatorie pentru un city break în Palma de Mallorca.
Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca
Mallorca e sora mai mare din familia insulelor Baleare, iar cel mai mare oras al insulei este Palma de Mallorca. Localnicii vorbesc mallorqui, un dialect catalan, insa limbile oficiale ale insulei sunt catalana si spaniola. Mallorca este intr-adevar o destiantie renumita pentru plaja, in nordul si estul insulei gasindu-se cateva dintre cele mai spectaculoase plaje din Spania. De celalata parte, Palma de Mallorca, inima insulei, se afla la doar cativa kilometri de aeroport, in apropiere de statiunea-party, Arenal, dar si de cateva plaje frumoase. Palma de Mallorca este un oras cu o istorie in spate, fiind fondat de catre romani, sub denumirea de Palmaria. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai frumoase centre istorice din Spania, iar nefiind atat de turistic precum statiunile de pe insula, vei avea ocazia sa te pierzi printre localnici, sa mananci alături de ei in barurile de tapas si sa incerci cate ceva din bucătăria locala.
Mallorca are foarte multe de oferit, iar patru zile nu sunt suficiente pentru a explora întreaga insula. De altfel, cred că ar fi o mare pierdere să petreci o vacanță întreagă într-unul din resorturile insulei, să ratezi o plimbare prin Palma sau o seară nebună în Arenal, să ratezi drumețiile pe care le poți face în Mallorca sau barurile de tapas pline de localnici. Nici orele de siesta nu sunt de aruncat și nici un mic dejun cu ensaïmada (produs de patiserie local) nu trebuie dat deoparte. Tocmai de aceea, îți voi prezenta cum poți să îți organizezi singur un city break în Palma de Mallorca, ce poți face și vedea în oraș, unde să alegi cazare și unde se mănâncă cel mai bine. Pe ici pe colo vei găsi si articole despre ce rute de hiking poți face sau despre cele mai frumoase plaje din Mallorca.
Zboruri low-cost spre Palma de Mallorca
În general, zborurile low-cost spre Palma de Mallorca, din România, sunt sezoniere. De exemplu, Ryanair are două curse/săptămână spre Palma de Mallorca din București, până în dată de 27.10.2022, iar un bilet dus-întors costă în medie 100 euro.
Totuși,o varianta mai bună ar fi zborul cu escală în Milano. În octombrie, există 3 zboruri zilnice pe ruta Milano Bergamo-Palma de Mallorca, la prețuri care pornesc de la 14,99 euro/sens. Astfel, dacă orarul zborurilor se alineaza bine, vei putea zbura dimineața spre Milano, iar în aceeași zi vei putea zbura spre Mallorca.
Cazare in Palma de Mallorca
Pentru prima dată în viața noastră de călători ni s-a întâmplat să renunțăm la o rezervare după prima noapte. Inițial am rezervat trei nopți într-un hotel de 2 stele din Arenal, la vremea rezervarii fiind cel mai ieftin hotel în apropiere de Palma de Mallorca și de aeroport. Hotelul avea o locație excelență, chiar în inima stațiunii Arenal, la doar cinci minute de mers pe jos de o plajă superbă. Însă ce nu luasem noi în calcul era că această stațiune e renumită printre tinerii nemți care vin cu un singur scop în Malloca: să se distreze. Dacă am trece cu vederea gălăgia care ne-a ținut trezi toată noaptea, nu putem ignora faptul că aerul condiționat era condiționat de recepție (pe scurt, trebuia să sunăm la recepție atunci când voiam să pornim/oprim aerul condiționat); telefonul fix nu funcționa iar în camera nu aveam becuri. Am ales să plecăm chiar dacă receptionistul nu a dorit să ne dea banii înapoi pentru nopțile rămase, ci ne-a oferit o replică care ne-a dat pe spate: ”acesta e un hotel din Mallorca, nu un spital”.
Și că să scurtez povestea va mai spun că ne-am luat rucsacii în spate, am recuperat banii de la booking și am plecat spre următorul hotel. De dată această, bucuria a fost mare pentru că am găsit un hotel de patru stele la un preț bunicel. Eurostars Marivent e un hotel de patru stele absolut minunat, care dispune de camere izolate fonic (!!!), piscină privată și acces la stația de autobus și la plaja Cala Major.
Caut cazare in Palma de Mallorca!
Booking.comTransportul pe insula
În Mallorca, transportul pe insulă e destul de bine pus la punct. Există două companii, una pentru transportul urban în Palma de Mallorca și o alta pentru transportul în comun pe întreaga insulă. Exista câteva diferențe între ele, însă, dacă vrei să vizitezi doar Palma de Mallorca, nu vei avea niciun fel de bătaie de cap. În schimb, dacă planul tău e să explorezi insula și să ajungi pe plajele mai puțin cunoscute, ar fi bine să inchirezi o mașină.
Cum am fost doar în city break, nu a avut sens să închiriem o mașină. Astfel, pentru transferul de la aeroport și pentru drumurile hotel-centru am apelat la autobuse.
Tranferul de la si la aeroport
Aeropotul din Mallorca se află la doar câțiva km de centrul capitalei și la 5 km față de faimoasa stațiune Arenal. În funcție de direcția în care vrei să mergi, fie iei autobusul MIT A1/A2 până în Palma de Mallorca, fie autobusele TIB. Ambele pleacă din același loc, stația aflându-se la ieșirea din aeroport.
Pentru Arenal, Magaluf, Alcuida sau Cala Millor (compania TIB)
A11 Camp de Mar – Aeroport
Camp de Mar > Peguera > Galatzó > Santa Ponça > Magaluf > Palmanova > Son Caliu > Portals Nous > Aeroport
A32 Can Picafort – Aeroport
Can Picafort > Platja de Muro > Platja d’Alcúdia > Port d’Alcúdia > Alcúdia > Sa Pobla > Inca > Pont d’Inca Nou > Aeroport
A42 Cala Bona – Aeroport
Cala Bona > Cala Millor > sa Coma > S’Illot > Portocristo > Manacor > Vilafranca > Montuïri > Algaida > Aeroport
A51 Campos – Aeroport
Campos > Llucmajor > S’Arenal > Aeroport
Cat costa o calatorie cu autobusul de la aeroport? – compania TIB
Prețul unei călătorii este definit de modalitatea de plată și de distanță. Găsești mai jos o listă de prețuri pentru autobusele TIB. Partea cea mai bună e că în autobusele TIB se poate plăti cu cardul, iar dacă călătorești împreună cu familia sau cu prietenii, poți să plătești cu același card pentru toți membrii. Făcând acest lucru, biletul de autobus va fi mai ieftin.
De exemplu, noi am plătit cu cardul Revolut 3,70 euro/persoană (pentru că am fost 2) pentru o călătorie de la Aeroport în Arenal. Dacă luam biletul din aeroport, trebuia să plătim 6,75 euro/persoană.
Pentru Palma de Mallorca
Pentru transferul de la aeroport în Palma de Mallorca trebuie să iei autobusele A1 sau A2 ale companiei EMT. Acesta este compania de transport urban în Palma de Mallorca (reteaua se extinde pe o rază de 12-15 km față de centrul orașului), iar spre deosebire de TIB, biletele de autobus au un tarif standard și se pot cumpăra doar de la șofer și doar cu cash.
O călătorie cu autobusul de la aeroport costă 5 euro.
Pentru transportul urban, o călătorie costă 2 euro. Există și un card prepaid cu 10 călătorii pentru care trebuie să plătești 15 euro (1,5 euro/călătorie). Gaseti aici harta, programul și tarifele.
Atractii turistice in Palma de Mallorca
Mallorca, insula, e cunoscută pentru plajele spectaculoase, iar călătorii care ajung în Mallorca obișnuiesc să dea skip capitalei insulei. Noi am făcut exact contrariul, am dat skip plajelor pentru că nu suntem nebuni după astfel de vacanțe și am luat orașul Palma la pas. Ne-am plimbat până când ne-au lăsat picioarele și am plecat din Palma nu doar cu o febră musculară de zile mari, ci și complet îndrăgostiți de acest oraș. Palma de Mallorca s-a dovedit a fi o bijuterie de oraș, care ne-a oferit întâi de toate o experiență autentică. Am mâncat tapas și am băut sangria, am interacționat cu localnicii – cu puțina spaniolă pe care o știm, am mancant ensaïmada, produs tradițional din Mallorca, și ne-am pierdut pe străzile din centru. Că să fim sinceri cu voi, Palma de Mallorca e în topul destinațiilor noastre preferate pentru city break din Europa, iar din acest motiv am ales să stăm 3 zile în Palma de Mallorca. Evident, puteam să vedem și alte locuri de pe insula, dar ne-a plăcut atât de mult orașul încât ne-am dorit să ne bucurăm de el și doar de el.
Cât despre ceea ce poți face și vedea în Palma de Mallorca, am de gând să îți povestesc în continuare. Am pregătit o listă cu toate atracțiile turistice din Palma de Mallorca, iar pe ici pe acolo am adăugat și niște recomandări de restaurante.
Înainte de a porni în explorare, trebuie să faci o oprire la patiseriile Santa Gloria pentru un mic dejun mallorcan tradițional. Micul dejun mallorcan, în varianta noastră, începe cu un bocadillo – sandwich cu brânză și suc de roșii – și cu o ensaïmada . Ensaïmada e un produs de patiserie local ce constă într-un aluat dulce gătit în grăsime de porc (rețeta tradițională). În patiserii vei găși și varianta cu fructe sau cu vanilie. Lângă acest mic dejun merge de minune un pahar de Cola Cao sau un cafe con leche.
Catedral de Mallorca
Este de departe cel mai reprezentativ monument din Mallorca, o adevarata bijuterie in stil gotic care a reusit sa ne lase fara cuvinte. Deobicei nu vizitam biserici sau catedrale, dar Catedal de Mallorca e un must, asa cum e Sagrada Familia in Barcelona. Si astfel, cand era soarele si mai arzator, ne-am gasit refugiul intre zidurile groase ale catedralei. Catedral de Mallorca ne-a impresionat cu adevarat, de aceea vreau sa iti mai prezint cateva lucruri interesante despre ea:
▪️ construcția catedralei a inceput in 1229
▪️ a fost construita pe o veche moschee care data din perioada maura
▪️aceasta fost construita la cererea regelui Iacob I (in catalana: Juame el conqueridor)
▪️construcția catedralei a durat aprox. 400 ani
▪️Antonio Gaudi a lucrat la restaurarea monumentului, in perioada 1901-1914
▪️in cifre, catedrala are lungime de 121m, o latime de 54m, iar nava principala are o inaltime de 44m
Intrarea în catedrala costa 9 euro.
Palatul La Almudaina
Servind încă drept una dintre reședințele familiei regale din Spania, Palatul La Almudaina a fost construit în secolul al 14 lea și rând pe rând a fost locuit de emir, în timpul dominației arabe, de către regii mallorcani, iar mai apoi a fost folosit drept baza militară. În prezent, palatul este reședința de vacanță a familiei regale, iar atunci când regele nu este în vizită, turiștii pot explora camerele și curțile interioare ale palatului. Acest alcazar (cetate fortificată) are la baza să două grădini minunate – Jardi de Trames și S’Hort del Rei – și se află în apropiere de de Catedral de Mallorca.
Palatul își așteaptă vizitatorii în aproape toate zilele săptămânii, mai puțin în zilele de luni (noi am vrut să vizitam palatul chiar în ultima noastră zi de vacanță și a fost închis), iar intrarea costă 7 euro. Miercurea și duminica, între orele 15:00 și 19:00, intrarea este gratuită.
Așa cum spuneam, am lăsat vizitarea platului pentru ultima zi de vacanță, pentru luni, fără să știm că va fi închis. Totuși, ne-am plimbat în jurul lui și ne-am odihnit în grădinile de la baza acestuia.
Jardi del Bisbe
Cartierul din spatele catedralei – nu știu cum se numește exact – e un labirint de stadute întortocheate pe care îți e mai mare dragul să te plimbi. Fiecare colțișor are ceva o frumos, iar plăcerea cea mai mare constă în descoperirea unui loc mai ascuns. Așa am descoperit noi Jardin del Bisbe, o grădina mică plină de plate exotice și nuferi, care ne-a dus imediat cu gândul la grădinile din Marrakech. Intrarea în grădină este gratuită.
Banys Arabs
Băile Arabe, pe lângă o parte din La Almudiana, sunt moștenirea pe care imperiul maur a lăsat-o în Spania. Deobicei găsim băi arabe în Andalusia, acolo unde influențele maure sunt și mai pronunțate, dar se pare că și Mallorca le are pe ale ei. Construite în secolul al 10 lea, se spune că băile arabe sunt singurele construcții care s-au păstrat integral din ceea ce era Medina Mayurqa, centrul vechi al orașului.
Băile Arabe sunt deschise publicului, de luni până vineri, iar intrarea costă 2,50 euro.
Sa Llotja
După o plimbare prin Parc de la Mar, am luat o la pas pe Passeig de Sagrera până am ajuns în Placa de la Llotja, că să admirăm o clădire care datează din secolul al 15 lea, din perioada în care Palma de Mallorca era un important centru comercial martim. Clădirea, care constă într-o cameră imensă, a găzduit expoziții de artă și piețe unde comercianții videau bunuri valoroase perecum mătase și argint. În prezent, camera este complet goală, iar din păcate mare lucru nu e de văzut în interior. În schimb exteriorul e o bijuterie arhitecturala, iar piată în care se află e chiar frumoasă.
La Bocalto – pentru cei mai buni brugeri
De la Llotja, am continuat plimbarea pe Paseo del Borne, până când am ajuns la Placa del Mercat și mai apoi la Bocalto. Bocalto e un restaurant micuț, aflat într-o palta piațetă superbă, unde am mâncat cei mai buni burgeri de până acum. Recomandăm burgerii Mallorquina și Senorito, dar in meniu mai există și preparate traditionale. Un burger costă aprox. 12 euro, iar o bere costă 3,50 euro.
Paseo del Borne e varianta mai micuța și mai elegantă a faimoasei Las Ramblas din Barcelona. Atât pe paseo cât și pe străzile lăturalnice se află o grămadă de magazine, de la Zara și Stradivarius până la reprezentantele Rolex, Prada sau Hugo Boss. Pe Paseo e plăcut să te plimbi pe timpul zilei deoarece întreaga stradă e umbrită, iar dacă iei străduțele din jurul ei la pas s-ar putea să descoperi biserci, piațete și caldiri impresionante. Așa am descoperit Placa de Cort, cu cel mai vechi măslin din Spania, și Placa Major.
La câțiva pași de Placă de Cort se află Restaurantul Tramuntanta sau cum l-am numit noi: ”încă o pauză de pinxtos”. În Spania deobicei mâncăm puțin și des, un pintxos aici, niște pimientas de padron acolo, mai un con cu jamon, mai un bocadillo con queso. Așa am trect pe lângă Tramutana, am aruncat o privire in interior și am văzut o masă plină de pintxos. Ne-am oprit am înfulecat câte 2 bucăți fiecare și am plecat mai departe. Deși prețurile la acest restaurant sunt destul de mari (4-5 EURO/bucată), gustul e cel care ne-a dat pe spate. Părerea noastră e că merită o oprire pentru o mică gustărică.
Can Forteza Rey si Can Corbella
Arhitectură orașului a fost puternic influențată de către mauri și de către arhitectul catalan Antonio Gaudi. Acesta din urmă a petrecut 10 ani din viață pe insulă, timp în care stilul modernist a înflorit. Arhitecții vremii s-au lăsat inspirați de lucrările lui Antoino Gaudi și au creeat la rândul lor adevărate bijuterii arhitecturale. În căutarea acestor două clădiri superbe, Can Forteza Rey și Can Corbella, am ajuns din nou în Placa de Cort, unde am făcut o oprire la gelateria Giovanni L. Se crede că acolo găsim cea mai bună înghețată din Palma – nu putem să confirmăm sau să infirmam – dar putem spune că înghețata de portocale a fost un deliciu.
Seara de tapas si sangria la Bar Espanya
Am încheiat seară cu încă o rundă de tapas, însă de data această am ales recomandarea numărul unu de pe Tripadvisor: Bar Espanya. Ne-a luat un pic de timp să îl găsim, fiind ascuns foarte bine pe o străduță pietonală din centrul vechi, dar efortul și așteptarea (dacă nu ai rezervare, trebuie să aștepți 20-30 minute) au fost pe deplin răsplătite. Este exact barul de tapas tradițional: micuț, cu mese înalte, plin de spaniol veseli, gălăgios și cu un bar de tapas de unde alegi ce vrei. În plus, atmosfera e și mai faină atunci când ai și un pahar de sangria pe masă.
Bar Espanya e și recomandarea mea numărul 1 atunci când vine vorba de restaurante de tapas în Palma de Mallorca!
Buget pentru un city break in Palma de Mallorca
Mallorca e o destinație populară pentru vacanțele de vară, de aceea prețurile explodează în sezonul estival. Dacă în privința vacanțelor, agențiile de turism oferă fel și fel de pachete, când vine vorba de city break cea mai bună variantă e să îl planifici singur. Așa cum am menționat mai sus, există zboruri low cost din România, iar dacă alegi varianta de off-season e posibil că prețurile la cazare să fie și ele mai low. Noi am fost la începutul lunii iunie, iar aici îți las exact costurile pe care le-am avut în cele 3 nopți petrecute în Palma de Mallorca.
Trnasport:
- Milano-Palma de Mallorca – Milano = 40 euro/persoană (cu Ryanair, fără bagaj de cabină sau de cală)
- Transfer de la aeroport = 3,57 euro (pana in Arenal) + 5 euro (din Palma de Mallorca)
- Bilete de autobus = 12 euro (6 bilete de autobus)
Cazare:
- Hotel în Arenal** = 80 euro/noapte camera dublă
- Eurostar Marivent în Palma de Mallorca**** = 220 euro/2 nopți/camera dublă
Atractii turistice:
- Catedral de Mallorca = 9 euro
Mâncare și cumpărături (prețuri estimative, nu am ținut socoteala la mâncare):
- un pinxtos = 2-5 euro/bucata
- sangria = 2,5 euro/pahar
- o bere = cca. 3 euro
- un burger + cartofi prajiti = 15 euro
- o cina la Bar Espanya ( 2x sangria, 4x apa plata, 6 pinxtos) = 25 euro
Total costuri pentru un city break de 4 zile (3 nopți) in Palma de Mallorca, pentru două persoane: 438 euro* (*acest cost include: cazare, bilete de avion, transport pe insula și intrarea la Catedral de Mallorca).
Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca
Trei zile sunt mai mult decât suficiente, poate chiar prea multe dacă vrei doar să faci sightseeing în Palma de Mallorca. Totuși, Palma de Mallorca are niște plaje superbe lângă – Cala Major și plaja din Arenal sunt superbe și accesibile -, iar la ora de mers cu autobusul se află unul dintre cele mai frumoase și pitorești sate din Mallorca, pe numele lui Valdemossa. Oricum ar fi, Palma de Mallorca e destinația perfectă atât pentru un city break, atunci când te-ai săturat de vreme gri, dar și pentru o excursie de o zi, ca o pauză de la leneveală și stat la plajă.
Citeste si:
Frumos si de retinut!
Mulțumesc frumos!🤗
Superb și foarte bine compactată informația!!!
Mulțumesc frumos!
Frumos.Sunt cu ochii pe voi în continuare.Astept sa ma plimb cu gândul, alături de voi în următoarea destinație.
Multumiiiim din suflet! 🤗🤗
Superb! Mulțumim pentru informații. O să vă urmăresc îndeaproape.
Mulțumim din suflet! 🤗
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]
Buna seara! Da, Mallorca este fascinanta, am fost acolo si ma voi intoarce cu drag, insa acum pregatesc o mica escapada in Menorca si as dori daca se poate si dispuneti de recomandari sa le publicati! Multumesc anticipat!
Din păcate, noi încă nu am ajuns in Menorca 😊
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]
[…] Ghid de calatorie pentru un city break in Palma de Mallorca […]