New York e fabulos. E locul în care ne dorim să ajungem măcar o dată în viață, orașul pe care îl vedem în toate filmele și serialele americane, cel care a inspirat scriitori, designeri, arhitecți, bucătari, regizori, poeți. E orașul care adună milioane de oameni din toate colțurile lumii. Intrucât vorbim de o adevarată metropolă și poate cel mai vizitat oraș din întreaga lume, ne așteptăm ca prețurile să fie pe măsură și că o vizită de numai câteva zile în ”marele măr” te va face să scoți o sumă frumișică din buzunar. Iar imaginația noastră nu a fost departe de realitate. Ei bine, astăzi m-am gândit să îți ofer câteva ponturi care te vor ajuta să economisești câțiva bănuți, punând accentul pe cazare, atracții turistice și mâncare. Mai mult decât atât, o să îți povestesc și despre câteva locuri pe care le poți vedea gratis pentru a te ajuta să vizitezi acest oraș cu un buget mai redus.
Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus
Zboruri ieftine spre New York?
Noi am zburat cu SwissAir pe ruta Zurich-New York, unde pe un bilet dus-întors în luna iunie am plătit 500 CHF (aprox. 2000 lei). Prețul a fost destul de acceptabil dat fiind faptul că am zburat cu o companie elvețiană, dar există variante și mai ieftine. Tot ceea ce trebuie să faci e să cauți din timp și să urmărești ofertele. Am observat ca în lunile de toamna-iarnă biletele de avion sunt chiar mai ieftine.
British Airways are deobicei oferte bune pentru zborurile spre New York sau Los Angeles.
Cazarea în New York
Acest aspect ne-a dat cele mai mari bătăi de cap pentru că în primă fază ne-am axat pe hoteluri. Zilnic am urmărit ofertele de pe booking.com și am constatat că e aproape imposibil să iei o cameră de hotel sub 150 de euro pe noapte, ceea ce e o sumă uriașă. Bineînțeles, salvarea noastră a fost AirBnb, de unde am reușit să ne închirem o cameră într-un apartament situat la granița dintre Harlem și Manhattan pentru doar 70 de euro pe noapte.
Pentru a economisi câțiva bănuți, îți recomand să îți rezervi o camera prin AirBnb. În funcție de preferințele tale, poți găsi camere pornind de la 50 de euro pe noapte.
Încearcă să îți iei cazarea în Manhattan și evită pe cât posibil zona Queens pentru că nu există conexiune foarte bună la liniile de metrou.
Ultima data, am petrecut Revelionul in New York, iar din cauza ca preturile erau enorm de mari in Manhattan si Brooklyn, am hotarat sa luam cazare in New Jersey. Intr-un mic sat, Linden, am gasit o camera prin Airbnb, care ne-am costat putin sub 50 euro/noapte. E drept ca a trebuit sa mergem mult cu trenul (cam 45 minute-o ora), dar a fost ieftin.
Atracțiile turistice
Sunt absolut sigură că ai o listă cu atracții turistice pe care vrei să le vezi neapărat, de la Empire State Building, Statuia Libertății și Top of the Rock până la Madame Tussauds, 9/11 Memorial sau Rockefeller Center. Ei bine, toate aceste atracții turistice costă…și costă foarte mult!
Iată o listă cu prețuri pentru principalele atracții din NYC:
- Empire State Building: 37 dolari
- Top of the Rock: 36 dolari
- Rockefeller Center: 25 dolari
- Statuia Libertatii: 18 dolari
- Madame Tussauds: 29 dolari
- 9/11 Memorial: 24 dolari
- One World Trade Center: 34 dolari
Cum economisesti bani in New York?
- Statuia Libertății
Dacă nu intenționezi să urci în coroana statuii sau să vizitezi muzeul de pe Ellis Island, ci doar vrei să vezi statuia de la departare alături de impunătoul Manhattan, atunci îți recomand să iei feribotul spre Staten Island. Acesta trece exact pe lângă statuie și este gratuit.
Pe lângă cei 18 dolari economisiți, vei salva și câteva ore, pe care altfel le-ai fi petrecut stând la coadă pentru barca care te-ar fi dus la Lady Liberty.
2. Top of the Rock și Rockefeller Center
Top of theRock e un must-see dacă ești în New York, iar dacă îți dorești să vizitezi și Rockefeller Center, atunci îți recomand să îți achiziționezi un bilet combo, care include ambele atracții. Acest tip de bilet costă 50 de dolari. Luate separat ar costa 61 de dolari.
3. Empire State Building și Top of the Rock
Majoritatea localnicilor le recomandă turiștilor ca în loc de cele două turnuri să viziteze un rooftop bar. Acest lucru se aplică dacă vrei să vezi Manhattanul de la înalțime, localnicii susținând că mai bine mănânci sau bei un cocktail de banii pe care i-ai da pe intrare.
New York Tourist Pass
O altă variantă – cea pentru care am optat si noi – este New York Tourist Pass. Acest card îți oferă intrarea gratuită la majoritatea atracțiilor turistice din NYC pe o perioadă limitata de timp. Îl poți achiziționa pe o zi, două, trei, cinci, șapte sau 10 zile, iar prețurile sunt după cum urmează:
Merita sa cumperi New York Pass?
Aceasta este întrebarea pe care ne-am pus-o și înainte să îl luăm și după ce l-am folosit și am reușit să ajungem la o concluzie: Merită dacă stai o săptămână și să spunem că îl iei pe 5 zile, timp mai mult decât suficient pentru a vedea o mare parte dintre atracțiile pe care acest card le include. Noi cum am stat mai puțin de o săptămână și am avut cardul pe 3 zile, nu aș putea spune că ne-a ajutat să econmisim prea mult și tind să cred că am ieșit cam tot acolo cu banii.
O călătorie cu metroul costă 3 dolari.
Eu recomand să îți iei un card cu călătorii nelimitate dacă îți planifici să stai mai mult de 3 zile în NYC. Prețul pentru un card cu călătorii nelimitate valabil 7 zile costă 32 de dolari
Găsești aici harta liniilor de metrou
Am mai scris un articol despre transportul în comun în NYC, despre costuri și despre transferul de la aeroportul, pe care îl poți citi aici:
UTIL: Totul despre transportul in comun in New York
Mâncarea
New York ar putea fi desemnat capitală culinară datorită multitudinii de restaurante și posibilități. Dacă în New York se vorbesc mai mult de 800 de limbi, îți poți da seama câte posibilități ai în materie de restaurate și experiențe culinare. De la pizza new yorkeză, la thai food, street food, falafel, mâncare cu specific indian, italienesc sau chinezesc, în NYC vei găsi ceva pentru toate gusturile și pentru absolut toate buzunarele.
Prima noastră masă a fost la Apple Bees în Times Square, unde am mâncat o porție de paste fiecare și am băut un suc. Totalul: 70 de dolari! Enorm de mult!
E bine să știi că în SUA, este obligatoriu să lași bacșiș și adesea acesta este inclus în nota de plată. Nu este peste tot așa, dar în majoritatea locurilor vei avea de plătit 15-20 % din nota pentru bacșisul chelnerului. De asemenea, atât în restaurante cât și în supermarketuri TVA ul nu este inclus în preț. Dacă porția de paste este 20 de dolari, la final va trebui să plătești cu câteva procente în plus.
Să plătești pe o masă în oraș 70 de dolari e enorm de mult, dar nu te speria, există și variante ceva mai ieftine.
Iată câteva ponturi pentru a economisi câțiva bănuți și la acest capitol:
1.Street food! O felie mare de pizza costă în medie 4 dolari, un hot dog în jur de 3-4 dolari, o sticlă de apă/suc 1-2 dolari, etc.
2. Majoritatea restaurantelor au oferte de tipul ”meniul zilei”. De exemplu, la Apple Bees, cu 29 de dolari îți puteai alege două porții de mâncare și un aperativ dintr-o anumită selecție de preparate. Noi am descoperit acest lucru atunci când am ales să mâncăm pentru a doua oară în acest restaurant și am ajuns să plătim cu jumătate mai puțin față de prima dată.
3. Nu poți să vizitezi America și să nu încerci restaurantele de tip fast-food, acele restaurant care apar mereu în filme. Noi ne-am făcut de cap la Wendys, Taco Bell, Pollo Tropical, Mc Donalds, Papa Johns. Un meniu (burger, băutură și cartofi prăjiți) costă în jur de 8 dolari, iar o pizza mare la Papa Johns costă în jur de 15-20 de dolari.
4. Evită zonele turistice ale orașului. În Times Square restaurantele oferă mâncare la prețuri exagerat de mari, făcute special pentru turiști. O felie de pizza în Times Square costă 8 dolari, în Brooklyn costă doar 4 dolari. Chiantown e locul unde gasesti mancare asiatica buna si ieftina.
5. Ești băutor de cafea? Atunci Starbucks e cea mai la îndemână și ieftină variantă. O cafea mare cu lapte costă în jur de 3-4 dolari.
Ce putem face sau vedea gratis (sau aproape gratis) în NYC:
- O plimbare în Central Park. Deși se organizează o grămadă de tururi, nimeni nu spune că nu poți vedea acest parc la fel de bine și pe cont propriu.
- Vizitează cartierele din New York. Brooklyn, Little Italy, Chinatown sau Harlem sunt doar câteva dintre cartierele pe care trebuie neaparat să le vizitezi
- Muzeele orașului. Muzeul de Istoie Naturală, MoMA sau Guggenheim sunt cele trei muzee pe care le poți vizita aproape gratuit. Într-adevăr ți se sugereaza să donezi 20-25 de dolari, dar la fel de bine le poti vizita și dacă plătești doar 2 dolari.
- Vezi Statuia Libertății din feribotul care merge în Staten Island.
- Admira Manhattanul stând la umbra podului Brooklyn.
- Cumpără bilete la un musical pe Broadway cu 50% reducere de la TKTS din Times Square (*în fiecare zi după ora 14:00)
- Vizitează una dintre cele mai faimoase și luxuriante gării: Grand Central Terminal
Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus
New York, New York! Nu îmi vine să cred ca au trecut deja două luni de când ne-am întors și, cumva, mă gândesc cu nostalgie la zilele petrecute în The Big Apple. Regret că nu am stat mai mult și, deși, am reușit să vedem aproape tot ce aveam pe listă, ne-am fi dorit să mai fi stat măcar două trei zile. Tocmai de aceea, dacă îți dorești să vizitezi acest oraș îți recomand să îi rezervi măcar 7 zile, pentru că nu vei avea timp să te plictisești sau să te saturi de el. Mereu vei avea ceva de făcut, de văzut sau de încercat, fie că vei alege să te plimbi trei ore prin Central Park, să mergi la un musical pe Broadway sau pur și simplu să străbați străzile în lung și-n lat cu ochii după zgârie-nori.
Citește si:
nu pot sa spun decat… wow! atatea locuri de vazut, atatea atractii… noi n-am ajuns nici intr-o tara mai mare din europa, d-apoi in america! cred ca e o minunatie, mi-ar placea sa ajung acolo, dar… ne lovim constant de partea financiara, cred ca trebuie sa strangem cativa ani pentru asta. pur si simplu prioritatile sunt altele la momentul actual
Lumea in care traim e atat de mare, iar timpul si resursele noastre sunt mult prea mici incat sa o putem vedea pe toata. Important e sa avem dorinta de a descoperi lumea pas cu pas,in propriul nostru ritm.
Wow. Ce de recomandari misto. Am calatorit doar vizual datorita articolului tau, care de altfel este foarte bine documentat si realizat. Multumim pentru sfaturi!
Multumesc din suflet! Ma bucur ca am resuit sa iti transmit aceasta stare si sa te transpun virutal in lumea calatoriilor mele. Sper ca aceste informatii sa iti fie utile la un moment dat. 🙂
Pana acum 2 ani nu imi doream sa vizitez SUA, acum abia astept ziua in care o sa se intample.
Inteleg ce spui! 🙂 Sa stii ca nici eu nu imi doream sa vizitez SUA pana acum un an. Nu pot sa zic ca m-a atras vreodata acel ”american dream” la care majoritatea cunoscutilor visau, dar imi doream sa ajung in orasul pe care il vedeam in filme, sa ma plimb printre zgarie nori si sa fur un pic din atmosfera New York-ului. Pentru noi, NYC a fost un vis devenit realitate!
Foarte interesante si utile informatiile, chiar vreau sa ajung la New York in viitorul apropiat, asa am aflat de la tine cateva preturi si locuri de vizitat.
Multumesc frumos! New York e un oras care merita din piln sa fie vizitat 🙂
Si eu visez să ajung în NY. Până atunci m-am bucurat de el prin frumoasele fotografii – multuuuu
Cu drag! Multumesc frumos pentru apreciere! 🙂
G e n i a l!!!
Multumesc!
Am citit toate articolele legate de NYC, sper sa ajung si eu curand acolo. Multumesc pentru ponturi, sigur vor fi de folos!
Ma bucur sa aud acest lucru! Daca te mai pot ajuta si cu alte informatii, nu ezita sa ma contactezi!
[…] Cum putem vizita New Yorkul cu un buget mai redus […]
Foarte detaliat articolul, util pentru un neinitiat in ale New York-ului care incearca sa planifice o calatorie acolo. 🙂
Da si eu intentionez sa vizitez la anul NY in toamna….dar problema este Visa de turist? Cat de usor se obtine aceasta? Am intrat pe site ul ambasadei dar momentan nu pot face nimic deoarece pana in aprilie 2022 este inchisa.
Viza se obtine destul de usor. Am povestit experienta mea pe blog (gasiti articolul in sectiunea „Statele Unite”). Eu va sfatuiesc sa aplicati pentru viza imediat ce se redeschide Ambasada/programul de acordare a vizelor pentru turisti. In cateva cuvinte, trebuie sa completati un formular, sa platiti taxa si sa mergeti la interviu. Interviul e partea care sperie, insa, din experienta, nu e nimic complicat. Vi se vor adresa niste intrebari (pot fi intrebari la care ati rapsuns deja in formular, intrebari despre ce vreti sa faceti in SUA si cat vreti sa stati, despre situatia dvs. financiara, despre job, despre familie, etc). Chiar nu e nimic complicat 😀
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget mai redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]
[…] Cum putem vizita New York-ul cu un buget (mai) redus […]