O călătorie în timp prin Sultanahmet – Istanbul

Eram în autobusul care ne ducea de la noul aeroport – Istanbul Airport- direct în inima orașului de pe Bosfor. Privirea îmi era furată de clădiri și de forfota de pe străzi, de minaretele ce se înălțau la cer, de turnul Galata care se zărea în depărtare, de magazinele cu de toate, de steagurile ce atârnau la geam, pe stâlpi și pe clădiri – încă o dovadă că turcii sunt oameni mândri, iar eu eram deja în lumea mea, învăluită de atmosfera orientală, de agitație și zgomot. Și nu eram în orice oraș, ci în Istanbul, în orașul visurilor mele, cel de care eram îndrăgostită încă dinainte să îl întâlnesc.

Și chiar a fost dragoste la prima vedere! Încă de când am coborât din autobus, un val de fericire și entuziasm m-a cuprins atât de tare încât îmi venea să sar în sus de bucurie. Genul acela de bucurie pe care o are un copil atunci când merge în parcul de distracții. Entuziasmul meu sigur avea de a face cu faptul că am ajuns direct în Sultanahmet, un cartier viu și colorat, care ne-a primit cu brațele deschise și care, timp de 4 zile, ne-a purtat într-o călătorie în timp, în vremurile de glorie ale Constantinoplului. Sultanahmet e o lume cu adevărat magică, ce merită explorată străduță cu străduță, moschee cu moschee, centimetru cu centimetru.

O călătorie în timp prin Sultanahmet – Istanbul

Aflat sub protecția UNESCO, cartierul Sultanahmet a fost inima Imperului Bizantin, și mai apoi Otoman, adunând la un loc tot ceea ce are orașul mai frumos. E locul din care s-a înălțat mărețul Constantinopol, în care s-au decis lupte și bătălii, în care s-a scris istorie, fiecare moment rămând întipărit pe zidurile palatului și în cărămzile cu care au fost construite marile moscheei. Sultanhment e inima orașului, e cartierul care te primește cu brațele deschise și care îți oferă experiențe cu adevărat senzoriale. Acolo, te lași învăluit de mirosul cafelei la ibric, de mirosul dulce al baclavalelor, de parfumurile orientale, de zgomotul și agitația din zona Hipodromului, de liniștea din interiorul moscheeilor și de zâmbetele oamenilor.

Dacă nu ai mai fost în Istanbul, dar te gândești să îți planifici o vacanță în frumosul oraș de pe cele două continente, trebuie să ai în vedere că orașul e uriaș și că oricât vei alege să stai, tot nu va fi suficient. În Istanbul poți sta 1 zi întreagă timp în care vei putea vizita (în graba) Aya Sofia și Palatul Topkapi, 3-4 zile pentru a vizita pe îndelete zonele Sultanahmet și Beyoglu sau 6-7 zile pentru a vizita zonele Sultanahmet, Beyoglu, Cornul de Aur, Bebek și Insulele Principilor. Indiferent de timpul pe care îl vei avea la dispoziție, Istanbul va avea mereu ceva nou de oferit, iar dacă a reușit să te cucerească, cu siguranță va mai fi mereu o ”data viitoare”.

Noi am avut o săptămână la dispoziție, pe care am împărțit-o în felul următor: 4 zile Istanbul, 2 zile Cappadocia, o zi Istanbul. Noi am avut timp suficient pentru a ne bucura de zona Sultanahmet, dar în cazul în care vei avea doar 2 zile întregi, te sfătuim să alegi o cazare în Sultanahmet (am câteva recomandări mai jos) și să te bucuri de tot ceea ce acest sit UNESCO oferă. Pentru că vrem să îți venim în ajutor, în articolul de astăzi vorbim strict despre ceea ce poți face și vedea în cartierul istoric, Sultanahmet, din Istanbul.


O călătorie în timp prin Sultanahmet – Ce poți face și vedea în doar 2 zile

Prima zi în Istanbul a început cum nu se putea mai bine: cu baclavale, covrigi cu susan și ceai delicios de mere. Și pentru că am fost la doi pași de Hipodrom, zona care curpinde o stradă pietonală, Moscheea Albastră și măreața Hagia Sofia, am savurat baclavalele chiar acolo, stand pe una dintre bancile din fața moscheeii. Ulterior, după apsusul soarelui, am aflat ca zona verde din fața Hagia Sofiei se tranformă într-o zonă uriașă de picnic, unde localnicii obișuniesc să ia prima și ultima masă din zi, în perioada Ramadamului. Atmosfera e una absolut magică, localnicii sunt extrem de relaxati și zâmbitori, iar toata această scenă îți transmite o energie super bună.

Nici o vizită în Istanbul, si mai ales în Sultanahmet, nu e completă dacă nu vizitați palatul Topkapi, locul în care s-a scris istorie, în care s-au decis bătălii și care a adăpostit adevărate povești de dragoste și întrigi intre sultani și concubinele lor. Zidurile adapostesc secole de istorie, iar dacă ar putea să vorbească, cu siguranță ar avea multe lucruri de povestit.

Palatul Topkapi este de departe cel mai reprezentativ monument, atât pentru Istanbul, cât și pentru vremurile demult apuse ale Imperiului Otoman. Și pe bună dreptate, acest palat, sarayi în turca, construit pe prima colina a Istanbulului, în punctul în care Bosforul se varsă în Marea Marmara, este cu adevărat grandios. Citeste mai multe despre Topkapi Sarayi…

După ce ne-am plimbat pe săturate prin cele 4 curți interioare, prin bucătăriile unde se pregăteau mesele regale, prin camerele sultanilor, libraria lui Ahmed al III lea, dar și prin Harem, ne-am îndreptat spre unul dintre cele mai colorate și aglomerate locuri din Istanbul – Grand Bazaar.

Când spui Marele Bazaar din Istanbul trebuie să te gândești la o piață uriașă ce se desfășoară pe 30.000 metri pătrați și care curpinde nici mai mult, nici mai putin de 4500 magazine. Cred că îți poți da seama cât de ușor ne-a fost să ne pierdem pe cele 61 de străzi ale bazarului, printre magazinele cu suveniruri (our guilty pleasure), haine, dulciuri și condimente. Marele Bazaar m-a copleșit și fascinat în același timp. E uriaș, e colorat, e plin de oameni care te îndeamnă să intri în magazinele lor, care te întreabă de unde ești și care îți vor spune și ceva pe românește. Acest bazar e ca o scenă de teatru: într-un colț vezi câțiva comercianti, în fuga vezi un om cu o tava pe care ține 10-12 paharele pline cu ceai bun, decorul e colorat datorită covoarelor atent lucrate și ale steagurilor rosii, și printre toate astea vezi turiștii și loclanici care merg dintr-o parte în alta, dintr-un magazin în altul.

Totuși, în spatele a tot ceea ce vedem azi, Marele Bazare are o istorie frumoasă și tumultoasa. Piața acoperită datează de pe vremea lui Mohamed Cuceritorul sau Mohamed al IIlea – cel care a ordonat construira acesui loc – și a fost distursă în repetate rânduri de cutremure și incendii. De asemenea, zona în care se găsesc magazinele de anticariat dar și cele de covoare tradiționale, este cea mai veche parte a bazarului.

În aceste doua locații – Topkapi Sarayi si Grand Bazaar – timpul zboară cu viteza luminii. Astfel că, după o zi plină de plimbări, ne-am retras în zona hipodromului. Aici nu am făcut altceva decât să ne bucurăm de atmosfera locului. Am admirat cele două moscheei – chiar ne-am dorit sa intrăm în Moscheea Albastră, însă am nimerit în momentul rugăciunii, am băut suc proaspat de portocale și am pornit într-o plimbare de seara pe malul mării, înconjurând palatul Topkapi (cred că atunci am realizat cu adevărat cât de mare e:)) ). Plimbarea pe malul mării, după lăsarea soarelui, a fost și momentul meu preferat. Atunci am spus pentru prima dată că mi-aș dori să petrec ceva mai mult timp în Istanbul și ne-am promis că, daca vom putea vreodată călători full-time, ne vom pune baza în Istanbul pentru o perioadă de 2-3 săptămâni. Atât de mult ne-a plăcut!

Tipul a trecut atât de repede, eu eram deja îmbătată de mirosul mării, încât nu ne-am dat seama că am ajuns până la faimosul pod Galata. Și mare ne-a fost mirarea când am văzut cât de agitată e zona aceea. Podul era plin de oameni, iar durmul până la hotel a fost o adevarată plăcere, doar s-a lasat cu baclavale (a doua porție pe ziua aceea).

A doua zi în Istanbul a început la fel. Cu baclavale, suc proaspăt de portocale și cu minarete pe fundal. Încă de când am am coborât din autobus, privirea mi-a fost acaparată de muzeul, care a fost rând pe rand catedrala și moschee, cunoscut sub denumirea de Aya Sofya. În traducere, Aya Sofya înseamnă ”cunoaștere divină”, iar timp de secole acest edificiu a fost considerat o minune arhitecturală. Zidurile impunătoare ale catedralei au fost martorele multor evenimente importante din istoria orașului. A cunoscut perioada lui Constantin cel Mare, cel care în jurul anilor 300 a cerut construirea acestei bazilici. În următoarele secole, bazilica a fost supusă incediilor și reconstruită, ca mai apoi, în anul 1453, să devina moschee. După cucerirea orașului de către turci, Sultanul Mehmet al II-lea a ordonat construirea unor minarete și desfințarea altarului.

Ulterior, în anul 1934, președintele Mustafa Kemal Ataturk, a cerut traformarea lăcașului de cult într-un muzeu…muzeu pe care îl putem vedea și în zilele noastre.

Vis-a-vis de Aya Sofya se află o altă moschee la fel de frumoasă și renumita. Moscheea albastră sau Sultanahmed Camii, asa cum este cunoscută printre localnici, își datorează numele culorii interiorului sau, acoperit complet cu plăci de ceramică în nuanțe de albastru, alb și verde. Însă nu doar culoarea a facut ca moscheea să fie atât de renumită, ci și faptul că aceasta este singura moschee din lume cu șase minarete, fiind depășită doar de moscheea Ka Ba, de la Mecca, aceasta din urmă având șapte minarete.

Pentru a vizita Moscheea Albastră trebuie să verificați mai întâi orarul rugăciunilor și trebuie să fiți îmbrăcați adecvat (pantaloni lungi, bluze care să acopere umerii, iar femeile trebuie să aiba capul acoperit).

La fel ca în prima seară, și cea de-a doua ne-a găsit în zona Hipodormului, mănâcând baclavale. Însă, dacă vrei să profiți la maxim de cele două zile, poți mergeî mai departe spre Galata Kulesi – taxiurile sunt extrem de ieftine în Istnabul, sau puteți vizita Muzeul de Arheologie sau Muzeul de Artă Turcă și Islamică.

Dacă mergi cu taxi în Istanbul! – Înainte de a te urca în taxi, întreabă cât te-ar costa acea calatorie. Sunt șoferi care profita de turiști, ajungând să ceară prețul în dolari (pentru o cursa de 30 lire, cineva ne-a cerut 20 dolari). Așadar, sfatul nostru e să întrebi înainte și să te asiguri că vorbiți despre aceeași monedă 😀


O călătorie în timp prin Sultanahmet – Ce poți face și vedea în doar 2 zile


Două zile sunt mai multe decât suficiente pentru a te pierde prin marele bazar, pentru a mânca shaorma de la ”mama ei” și pentru a te răsfăța cu baclavale cu nuci, fistic și chiar ciocolată. Mai mult decât atât, în Sultanahmet poți face o călătorie în timp vizitând palatul Topkapi, un loc extrem de important din Imperiul Otoman. Mai departe, poți explora cele două moscheei, basilica Cistern și malul Bosforului.

Cazare în Sultanahmet Istanbul

În privința cazării am știut un singur lucru: trebuie să fie în centru, în buricul târgului, cum s-ar zice. Și fie vorba între noi, nu ne-a fost deloc greu să alegem pentru că oferta e destul de mare, mai ales pentru zona Sultanahmet. Astfel, am ales hotelul Great Fortune Hotel and Spa, pe care am plătit 55 euro/cameră dublă. Deși camera în care am stat nu a fost definiția unui hotel de patru stele, recomandăm acest hotel strict pentru poziția lui. Hotelul se află la 3 minute de mers pe jos de Aya Sofia și Moscheea Albastră și la 10 minute de mers pe jos de Grand Bazaar. Hotelul oferă și un mic dejun (destul de sărăcăcios), spa și posibilitatea de a rezerva diverse tururi și activități. In ceea ce priveste pozitia, hotrlul a fost alegrea perfecta!

Alte variante de cazare în Sultahmet

Hotel Tashkonak Istanbul – camera dubla + mic dejun =30 euro/noapte

Nowy Efendi Hotel – camera dubla+mic dejun inclus = 45 euro/noapte

Pierre Loti Hotel**** – camera dubla + mic dejun inclus = 60 euro/noapte

Dosso Dossi Hotels Old City**** – camera dublă +mic deign Indus = 64 euro/noapte

Sura Hagia Sophia Hotel***** – camera dubla + mic dejun inclus = 80 euro/noapte

Istanbul are foarte multe de oferit, însă dacă vei avea doua zile la dispoziție (sau chiar o singură zi) vei avea suficient timp să vezi principalele atracții ale orașului. Istanbul e pe buna dreptate un oraș F-A-B-U-L-O-S!

Vacanță plăcută în Istanbul!

Articole recomandate

14 comentarii

 1. Vai, cum sunt pozele astea!!!
  As pleca acum!
  Nu am fost niciodata in Istanbul, insa mi-as dori sincer! Arhitectura este impresionanta, privelistile la fel…Felicitari!Te urmaresc cu drag si pe Instagram!

 2. Ador pozele tale, scoti ce e mai frumos din orice! Mama isi doreste foarte mult sa mearga in Turcia si nici eu nu as zice nu, mai ales dupa articolul tau. Mi se pare totul o explozie de culori!

 3. Cât de frumos e totul, m-ai captivat cu povestea călătoriei tale prin Istanbul, parcă simțeam și eu vibe-ul orașului! Sper ca într-o zi să mă pot bucura și eu de asemenea experiențe orientale!

 4. Nu am fost niciodata in Turcia. Imi doresc sa vad Cappadocia si bazarul din Instambul, dar inca nu e momentul pentru mine acum.

 5. E foarte frumos in Istanbul ! Am fost si noi acum 3 ani si m-as intoarce oricand !

  1. La fel si eu 😀

 6. Am vizitat Turcia si, in consecinta, Istanbulul de 2 ori la distanta de 11 ani. Nu am vazut asa frumusete in Topkapi prima data, peretii erau gri, tencuiti si atat, cu foarte putine ornamente. Sau poate am fost dusi doar intr-o aripa a palatului mai putin interesanta, desi nu cred. (eu prefer sa merg cu agentiile de turism, pentru ca sunt singura si nu ma aventurez sa calatoresc de una singura prin alte tari). A doua oara, anul trecut, am vrut sa vad sabia lui Stefan cel Mare si s-o pozez, dar imediat m-a vazut un paznic si m-a pus sa inchid aparatul. De ciuda am iesit afara. Deci trebuie sa vad ce nu am vazut asa cum trebuie in Istanbul, orasul in care de fiecare data cand am fost m-am ratacit cu multa usurinta 🙂

  1. Da, si eu am incercat sa fac poza :)) si bineinteles ca nu am scapat de ochii paznicului :))

 7. Istanbul mi se pare un oras de vis. E atat de frumos, ca as pleca si acum sa il vad. Sper sa reusesc, candva.

  1. Chiar e un oras de vis! Si eu as vrea sa mai merg in Istanbul, tare mult mi-a placut 😀

 8. Am vizitat Istanbulul cu ajutorul pozelor tale 🙂 este pe lista mea de destinații, doar că abia anul viitor cred că o să ajung acolo.

  1. Ma bucur ca am reusit sa te duc (virtual) in Istanbul. Eu sunt convinsa ca o sa iti placa mult orasul :d

 9. Am fost și eu in Istanbul pentru 3 zile și am apucat sa bifez câteva locuri. Bazarul m-a impresionat ce-i drept

  1. Da, bazarul e chiar impresionant 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *