Aveam în plan de ceva timp să ajungem pe Coasta de Azur, să luăm la pas orașele drăguțe și colorate ce se întind de-a lungul Mării Mediteraneene, să mâncăm pește și fructe de mare proaspete, să simțim mirosul de lavandă din Provence (a fost un pic cam prea târziu pentru lavandă), să ascultăm valurile mării în Nisa și să ne răsfățăm în Monaco. Și pentru ca planurile noastre erau mari, iar Riviera Franceza are multe de oferit, niciodată nu am găsit timpul minim necesar unei astfel de călătorii. Asta, până acum două săptămâni, când am hotărât să ne urcăm în mașina și să facem un mega roadtrip de o săptămână prin Franța.
Si cum la vie e belle prin acele parți, vacanța noastră în Franța nu putea fi altfel decât minunată! Ne-am bucurat de tot ceea ce am văzut acolo, am trăit fiecare moment la intensitate maximă, am admirat clădirile și porturile, oamenii, străzile și terasele; ne-am lăsat îmbătați de soare și de parfumul lămâilor din Menton, ne-am minunat de prețurile din Monaco (o să ajungem și acolo), am mers cu autobusul până în cea mai scumpă țară, pe un drum care ne-a lăsat fără cuvinte ( chiar dacă masca ne lăsa fără aer), am mâncat scoici pentru prima data, am admirat apusuri în timp ce mâncam înghețată cu portocale și lămâie, am urcat până la Notre Dame de Garde ca să vedem Marisilia de sus, ne-am lăsat învăluiți de mirosul săpunurilor de Marsilia dintr-o savonerie autentică și am mâncat cel mai dulce desert de pâna acum. Totul a fost de vis, și – ca deobicei – acum sunt extrem de nostalgică și încă plecată cu gândul la vacanța noastră de pe Coasta de Azur.
Pentru ca Franța (in special zona Rhone-Alps, Coasta de Azur si Provence) abundă în locuri absolut minunate și pentru că ne-a fost extrem de greu să ne limităm la doar câteva locații, m-am gândit să scriu un articol în care să îți prezint itinerariul nostru pentru cele 8 zile pertecute în Franța.
O săptămână în Franța (Lyon,Marsilia și Coasta de Azur) + Monaco - itinerariu de călătorie
Zilele 1 și 2 - Pentru că drumul până pe Coasta de Azur ar fi fost prea lung, am hotărât să ne oprim o zi în Lyon. Adevărul e că nu știam foarte multe despre Lyon, în afara de faptul că presupuneam că au o catedrală impresionantă, asemenea oricărui alt oras francez, astfel că am fost destul de surprinsi să aflăm că Lyon este traversat de două rauri, că are chiar mai multe catedrale impresionante, că are rădăcini în vremuri romane și că e capitala culinară a Franței.
Dacă în primă fază Lyon era doar o oprire în drumul nostru spre Marseille, un simplu loc în care să ne odhinim, după o plimbare prin Vieux Lyon, lucrurile s-au schimbat, iar noi ne-am mai luat o noapte de cazare. Sincer, nu ne gândeam că Lyon poate fi atât de frumos, ca o variantă mai elegantă și rafinată a Parisului. Ba chiar, am rămas plăcuți impresionați de vibe-ul orașului și de cartierele lui, fie că vorbim de centrul vechi (Vieux Lyon) sau de cel aflat între râurile Rhone și Shone.
În Lyon ne-am plimbat în voie pe străduțe, am mâncat tarte aux pralines - o nebunie super dulce, am privit orașul de sus, de la catedrala Nore Dame de la Fourvière, ne-am plimbat pe malurile celor două râuri și ne-am încărcat cu energia orașului. De altfel, atât de mult ne-a plăcut încât în ultima seară ne-a prins ora 23:30. plimbându-ne pe străzile orașului.
Sfaturi utile de călătorie:
- Lyon e o destinație perfectă de weekend - din București există zboruri directe spre Lyon (prețuri de la 21 euro/segment de zbor)
- Transportul în comun (metroul) e foarte bine pus la punct, curat și ieftin - un card ce oferă călătorii nelimitate timp de 24 de ore (inclusiv pentru funicular) costă 6.40 euro
- Cazările au prețuri rezonabile - Noi am stat la Ibis Lyon Gerland Merieux (am plătit 54 euro/noapte/cameră dublă).
Ce trebuie (neapărat!) să faci dacă ajungi în Lyon:
- tarte aux pralines - e o prăjitură tradițională pentru Lyon, cum de altfel te încurajăm să încerci și alte preparate tradiționale, doar vei fi în capitala culinară a Franței
- să urci până la Notre Dame de la Fourvière și să admiri orașul
- Vieux Lyon e cu adevărat fermecător!
- să faceți o plimbare de seară pe malul râului Rhone.
*În curând vom povesti mai multe despre Lyon.
Zilele 3 și 4 - După două zile petrecute în Lyon, a venit momentul să ne îndreptăm spre Marsilia, orașul pe care așteptam ca nerăbdare să îl întâlnim. Tot ce pot spune e că întâlnirea noastră cu al doilea cel mai mare oraș din Franța a fost una...hmmm, interesantă. 😀
Încă de când am căutat cazare, am știut că ne apropiem de rivieră. În prima faza ne-am lovit de prețuri destul de mari, dar nici pretențiile noastre nu erau foarte mici (aparent), în ideea în care ne căutam un hotel care să aibă parcare privată, acoperită și păzită. Marsilia nu are un renume foarte bun, nici măcar printre francezi, astfel că vestea că e un oraș periculos a ajuns și la urechile noastre. Până la urmă, am găsit un hotel drăguț - Toyoko INN Marseille Saint Charles, situat relativ aproape de centru și cu o parcare privată care ne-a permis să dormim liniștiți.
Și cum spuneam, prima noastră întâlnire cu Marsilia a fost un interesantă, în special datorită drumului pe care trebuia să îl parcurgem până în centru. Ei bine, drumul asta nu parea a fi în Franța (cu atât mai puțin după toată eleganța și curățenia pe care am văzut-o în Lyon), ci mai degrabă am avut impresia că suntem în Maroc, sau pe străzile din Dubai Deira. Și da, mirosea urât pe stradă, peste tot era mizerie, cerșetori și alți oameni dubioși. Dar toate imaginile urate au dispărut 10 minute mai târizu, atunci când am intrat în zona Port Vieux. Acolo, am avut impresia că suntem în alt oraș, unul care corespundea perfect cu imaginea pe care o aveam în minte atunci când mă gândeam la Riviera Franceză.
Una peste alta, Marsilia ne-a plăcut extrem de mult, cu bune și cu rele. În cea de-a doua zi am mers în port, unde era și o mică piața de pește, ne-am plimbat prin Le Panier, un cartier care datează de pe vremea romanilor si care pare din cu totul alt film - străzi încărcate de istorie, cafenele tipic franțuzești, care îi oferă cartierului un vibe tare fain; mai apoi am luat un tren turistic care ne-a dus la Notre Dame de la Garde - un loc atat de frumos care oferă priveliști impresionante asupra împrejurimilor; am luat prânzul în cartierul care ne-a îngrozit cu o seară înainte, iar la finalul zilei ne-am bucurat de un apus senzațional în port și de o cină cu pește și fructe de mare proaspete.
Sfaturi utile de călătorie:
- Marsilia e un oraș frumos, care ne-a plăcut extrem de mult, dar care nu e nici Nisa, nici Lyon , nici Paris. Vă recomandăm să îl vizitați dacă ajungeți prin zona, dar vă rugăm să fiți extrem de atenți atunci când alegeți hotelul. Încercați să luați un hotel situat cât mai aproape de centrul orașului, astfel încât să nu aveți tangențe cu perfieria orașului sau cu alte zone.
- Dacă urmează să călătoriți cu mașina, asigurați-vă că veți avea parcare privată, acoperită și păzită. Am văzut multe mașini sparte...
- Centrul orașului e frumos (zona de port vieux), dar nu vă aventurați pe străzi, noaptea. Am văzut că sunt foarte mulți oameni ai străzii, care arată extrem de dubios. Așadar, safety first!
Ce trebuie (neaparat!) să faci dacă ajungi în Marsilia:
- De văzut: Portul vechi - atât dimineața, cât și seara, Notre Dame de la Garde, Le Panier, castelul If, Mucem - Museum of Civilisations of Europe, catedrala Le Major și Fort Saint Jean.
- Dacă ajungeți în Marsilia, trebuie să încercați și bucătăria locala. La restaurantele din portul vechi vei gasi cele mai proaspete și bune preparate din pește și frcute de mare. La Cuisine au Beurre am mâncat supa de pește tradițională - bouillabaisse, scoici și un alt preparat din pește (nu mai știu cum se numea).
- În Marsilia există două trenulețe tursitice care te plimba prin oraș, pe la cele mai importante atracții turistice. Noi am facut ambele rute, dar ruta pe care o recomandăm din suflet e cea pentru Notre Dame de la Garde. O călătorie dus-întors cu acest trenuleț costă 8 euro/adult.
- Apusul în Port Veux e senzational și e o activitate pe care trebuie să o faci daca ajungi în Marsilia.
Booking.com
Cum am petrecut o zi în Marsilia - ghid de călătorie
Zilele 5, 6 si 7 - Ne-am trezit devreme și am pornit spre Nice. E drept că ne așteptam ca drumul să fie ceva mai aglomerat, dată fiind perioadă, dar am ajuns destul de repede, motiv pentru care am făcut si o scurtă oprire în Cannes.
Adevărul e că, exact așa cum ne și gândeam, Cannes nu ne-a impresionat în mod deosebit. Plaja e frumoasă, perfectă pentru familii, însă orașul nu are foarte multe de oferit. Și aici am găsit clădiri extrem de frumoase, o stradă pietonală cu magazine și o faleza frumoasă.
! Cannes e perfect pentru o excursie de o zi, din Nice. Drumul e relativ scurt și poate fi parcurs în 40-50 minute cu mașina. !
Booking.com
Restul zilei am stat în Nice, orașul care ne-a cucerit cu adevărat. Nice are un vibe tare fain, o eleganță aparte, genul de atmosferă pe care te aștepți o să găsești pe rivieră. Ce să mai spun, ne-a plăcut extrem de mult, iar din acest motiv vă recomandăm să puneți Nice pe lista scurtă cu destinații de vacanță. În Nice, ne-am plimbat prin Vieux Port - deja ne-am obișniut ca fiecare oraș din sudul Franței să aibă un vieux port, iar mai apoi ne-am îndreptat spre Massena Square. Din Massena porneste o stradă pietonală (Rue Massena) plină cu restaurante (La Milo am mancât scoici), magazine de suveniruri și gelaterii. Mai departe, ne-am plimbat pe Promenade des Anglais, până seara târziu.
Tot acolo, pe plaja, am admirat apusul, am mâncat înghețată și am ascultat valurile mării. De altfel, acesta a fost și momentul nostru preferat din Nice.
! Plaja din Nice e cu pietre, motiv pentru care aș spune că nu e potrivită pentru cei mici !
A doua zi a început aventura noastră spre Monaco, o aventură în adevăratul sens al cuvantului. Deși am avut mașină, nu am vrut să mergem cu ea în Monaco pentru că ne-am gândit că părcarea ar putea fi destul de scumpă, astfel că, am hotărât să mergem cu trenul. Am făcut toate cercetările, aveam o gară aproape și trenuri care plecau destul de des spre Monaco. Ajunși la gara, aflăm că s-a produs un accident pe drum și că nu circulă niciun tren spre Monaco, că singura variantă rămasă e autobusul. Toate bune, ne adaptăm la noul plan și ne îndreptăm spre Vieux Port.
Problema a fost că ne-a luat 1 oră (poate mai mult) ca să găsim stația de autobus, iar noi nu am fost singurii turiști aerieni, care nu au știut că stația unde apare numărul autobusului, nu e și cea din care acesta pleacă. Dupa ce ne-am învârtit prin toate stațiile de autobus, am găsit nr. 100 - autobusul care urma să ne ducă în Monaco, am plătit suma modică de 1,5 euro/persoană/călătorie, iar 45 minute mai tarziu am ajuns în fata casionului din Monte Carlo. Călătoria a fost cu peripeții, dar drumul a fost minunat -MINUNAT! (pe baza a ceea ce am putut vedea). În plus, a fost IEFTIN!
Ajunși în Monte Carlo, mult mai târziu decât ne planificasem, și pe o căldură insuportabilă, am început să luam la pas Monte Carlo, unde am descoperit că o Coca Cola 0.25l costă 16 euro, la terasă. Acolo am găsit exact ceea ce vedeam în poze și filme: muuulte mașini scumpe și mult bun gust, rafinament și eleganță... doar vorbim de cea mai scumpă porțiune de pământ din lume, pe care traiesc cei mai mulți milionari pe metru pătrat (1 din 3 rezidenți e milionar).
În ciuda a ceea ce ne așteptam, nu Monte Carlo ne-a impresionat, ci vechiul Monaco - Monaco the Rock, unde găsim orașul vechi - o așezare cu multă istorie, și casa prințului. Tot Monaco The Rock ne-a oferit și o priveliște umitioare asupra mării, care ne-am lăsat fără cuvinte.
La finalul zilei, am luat autobusul (încă 1,5 euro) și ne-am întors în Nice, unde am făcut aceleași lucruri pe care le-am făcut cu o seară înainte: înghețată cu lămâi și portocale, apus și plimbare pe promenada lungă de 7 km.
Ziua 8 - Menton
În următoarea zi, ne-am făcut bagajul și ne-am îndreptat spre ultimul oraș din lista noastră, Menton. Acest orașel micuț, și nu foarte cunoscut în rândul turiștilor care ajung în Cannes sau Nice, este ultima oprire atunci când faci un roadtrip complet pe Coasta de Azur, iar noi chiar nu îl putem omite. În primul rând e orașul în care marea și muntele se întâlnesc, astfel că poți sta la plaja, la umbra unui palmier, în timp ce admiri munții; iar în al doilea rând, Menton e cunoscut drept orașul lămâilor, existând chiar un festival al citiricelor, ce are loc în fiecare an, în luna febuarie.
! În Menton se poate ajunge și cu autobusul, din Nice. Linia 100 e cea mai bună și ieftină varinata pentru a ajunge atât în Monaco și Eze sur Mer, cât și în Villefranche sur Mer sau Menton. Pret: 1,5 euro/călătoria. !
Așadar, în ultima dimineață petrecută în Franța, ne-am lăsat îmbătați de gustul celei mai bune citronade, ne-am plimbat pe străzile colorate ale orașului, am mâncat un croissant și un pain au chocolat de la o patriserie locală și ne-am lăsat învăluiți de parfumul lămăilor care venea din fiecare magazin. Și, da! În Menton găsești un pic de lămâie în orice: în săpunuri, în uleiul de măsline, în miere, în parfumuri, pe prosoape și farufurii, în dulceață, s.a.m.d.
! Dacă ajungeți în Menton, faceți o oprire și la Menton Cote Citron . Acolo vei găsi dulceață de portocale dulci, lămâi și alte citrice, precum și diverse sortimente de miere (cu lamai, portocale sau căpșuni) !
Ce trebuie să știi dacă îți planifici un road-trip pe Coasta de Azur
Dacă te gândești să organizezi o vacanță de 7-10 zile pe Coasta de Azur - ceea ce te și încurajez să faci - e bine să știi următoarele lucrurui:
- Pentru a economisi timp, e bine de știut că există zbourui directe pe ruta București-Nice (am găsit bilete super ieftine pentru începutul lunii octombrie - 150 lei/dus-întors), iar din aeroport poți închiria o mașina.
- În Franța, vei plăti pentru fiecare porțiune de autostradă, așa cum se face și în Italia, spre exemplu. Noi am folosit acest site ca să calculăm cât ne vor costa taxele de drum.
- Încercați să găsiți un hotel care oferă parcare, altfel parcările publice sunt destul de scumpe (În Cannes, la parcarea din centru, am plătit 7 euro pentru 2h30), în special cele din zonele centrale.
- Dacă vrei șă faci un roadtrip pe Coasta de Azur, sfatul meu e să îți pui baza în Nice, iar de acolo să îți organizezi excursii de o zi.
Distanțe și timpi (din Nice):
- Cannes - 50 minute, 34 km
- Monaco - 30 minute, 20 km
- Anibes - 40 minute, 28 km
- Eze - 20 minute, 19 km
- Villefranche sur Mer - 20 minute, 10 km
- Menton - 40 minute, 30 km
- Există și un card pentru turiști, care oferă accesul gratuit la numeroase muzee, expoziții sau parcuri de distracții, precum și la alte activitați (plimbari cu barca, tururi cu ghid, trotinete electrice, etc). Mai multe info despre French Riviera Pass.
- Lignes d Azur este o companie de autobuse care leagă fiecare orașel de pe Coasta de Azur. Dacă nu doresti să folosești mașina pentru a ajunge în diferite locații din zona, atunci poți opta pentru un card valabil 7 zile pentru toate liniile de autobus Lignes dAzur, care costă 15 euro.
- Alte locatii de pus pe lista (sunt și pe lista noastră): Eze, Saint Tropez, Cap-Ferrat, Villefranche sur Mer, Cap dAntibes.
Cât de scumpă este Coasta de Azur?
La capitolul preturi, Coasta de Azur nu e mai scumpă decât alte locuri din Franța, Germania sau Italia. Aș spune că prețurile sunt asemănătoare cu cele pe care le-am întâlnit în Barcelona și că nu e nici o destinație exagerat de scumpa, nici una foarte ieftină. Deși, vom vorbi într-un articol separat despre toate costurile de călătorie, voi lasa și aici câteva prețuri estimative:
- Cazare - pe o noapte de cazare am plătit în medie 60 euro (+ câte 10 euro parcarea/noapte)
- Taxele de drum Geneva - Lyon - Marseille - Nice - Menton au fost în jur de 50-60 euro
- Mâncarea la restaurant - pe o masă pentru două persoane am plătit între 16 euro (shawarma delicioasă în Marsilia) și 81 euro (fructe de mare și pește, tot în Marsilia). În Nice, o porție de scoici cu cartofi prajiți costă 16 euro ( La Milo), un pain au chocolat costă 1 euro/1,5 euro, suc/apă - 1,5-3 euro, un meniu la Pizza Hut pentru două persoane costă 16 euro, două buline de înghețată costă 4-5 euro, s.a.m.d.
Acesta a fost itinerariul nostru pentru o săptămână în Franța. În ciuda așteptărilor, Franta ne-a cucerit, iar încet-încet devine țara noastră preferată. Lyon ne-a facut să mai rămânem o noapte, Marseille a fost un carusel de sentimente și păreri, care l-a final s-au transformat în ” ce frumos a fost!!!”, Nice are eleganța și bunul gust pe care ne așteptăm să îl găsim, alături de o energie faină care te bagă imediat în ”vacantion mood”, Monaco e luxuriant și fascinant, iar Menton, cu ale lui lămâi, m-a cucerit. Vacanța din Franta o să îmi rămână mult timp în minte și suflet!
minunate fotografii… si tarta cu praline? chiar as vrea sa gust asa ceva, imi plac si chestiile gastronomice noi! multumim!
Arată așa bine totul 😍😍 Sper să ajungem și noi pe acolo. Să îmi exersez franceza, că nu degeaba am terminat B2 la Eucom :))
Frumoase orase. Au acel aer aparte al vremurilor apuse. Ce culoare superba are marea.
Wow, cate zone minunate ati vizitat! Foarte util traseul recomandat de voi. Si video-ul mi-a placut mult. 😘😘😘
Prin ce locuri frumoase ati mai mers! Ma bucur sa vad toate pozele 🙂
Am citit de curând Ne vedem în Monaco! și m-a făcut să îmi doresc să vizitez zona. Articolul tău a venit la fix, pozele m-au incantat peste măsură.
Wow, cat de frumoasa e Franta! De foarte mult timp imi doresc sa ajung in Franta, iar pozele voastre chiar m-au cucerit.
Îmi doresc să ajung în Franța, am câteva obiective de vizitat. Printre ele, se numără și Catedrala Notre-Dame 💚
O parte din acest intinerariu il aveam si noi planificat anul trecut doar ca am anulat totul in ultimul timp. Totul este la superlativ
[…] fost de ceva timp pe lista noastră cu destinații pentru escapade de weekend, iar acum, odată cu planificarea vacanței pe coasta de Azur, ne-a venit ideea de a ne opri pentru o noapte în al treilea cel mai mare oraș al Franței, Lyon. […]
[…] de când ne-am planificat roadtrip-ul pe Coasta de Azur, ne-am rezervat o jumătate de zi pentru Monaco. De altfel, unul dintre obiectivele noastre a fost […]
[…] super roadtripul nostru prin Franța, călătorie pe care am făcut-o în iulie 2020, ținta noastră nu a fost Nice sau Monaco, ci […]
Calatoria a fost facuta cu masina personala ?
Da, cu masina personala.
[…] O săptămână în Franța (Lyon,Marsilia și Coasta de Azur) + Monaco – itinerariu de călători… […]
[…] a fost articolul nostru despre Monaco. Te invităm să citești mai multe despre itinerariul nostru prin Franta – vacanță care a avut loc în iulie 2020, iar dacă ți-a plăcut ceea ce ai găsit aici, […]