cel mai frumos oras din Belgia, Bruges, canalele din Bruges, Belgia

Despre Burges auzisem atât de multe lucruri frumoase și văzusem atâtea fotografii absolut superbe încât am zis că trebuie să ne planificăm și noi o călătorie în cel mai frumos oraș al Belgiei. Și nu ne-am planificat oricând această călătorie, ci în septembrie, atunci când orașele sunt învăluite de aerul misterios al toamnei, iar drumurile încep să fie acoperite de frunze ruginii. Pe acest fundal, într-o sâmbătă plină de soare, ne-am plimbat pe străzile pavate în piatră cubică, pe lângă canale și case rupte din cele mai frumoase povești. Bruges a fost exact așa cum ne-am așteptat să fie! A fost de poveste!

Astăzi vă povestim și vouă despre excursia noastră de o zi în Bruges, despre locurile frumoase pe care le-am văzut, despre cum ne-am organizat și despre noaptea petrecută la un castel micuț situat în afara orașului.

Bruges de poveste

Încă de la utima noastră călătorie în Belgia, atunci când am petrecut două zile în Bruxelles, am hotărât că ne vom reîntoarce, la un moment dat, pentru a vizita Bruges și Gent. Ne plăcuse tare mult capitala Belgiei (despre care auzisem că nici nu se ridică la nivelul micuțului Bruges), cu a ei Grand Markt și Little Europe, cu vafele delicioase și cartofii prajiți, cu aerul acela de oras elegant, multicultural. La modul general, Belgia parea a fi o țară extrem de interesantă, lucru care urma să ni se confirme și în septembrie.

În Bruges am ajuns într-o sâmbătă dimineața, după mai bine de două ore petrecute în trafic și după un ocol prin satele lor super-super cochete. Făcem o paranteză să îți spunem că ne-am îndragostit de casele lor și că tot drumul le-am admirat și am visat că într-o bună zi poate o să avem și noi șansa să locuim într-o căsuță de cărămidă, cu ferestere mari și înconjurată de copaci. Deși am strâmbat noi din nas că am prins trei accidente pe drum și cumva eram contra cronometru, ocolul pe care l-am făcut prin satele belgiene ne-a mai liniștit.

Cum putem ajunge în Bruges? – cea mai simplă metodă

Noi am luat avionul din Milano Bergamo în directia Charleroi (aeroportul pe care îl poți folosi și daca vrei să vezi capitala Belgiei). Aeroportul din Charleroi e la 70 km de Bruxelles și la 154 km de Bruges. Noi am apelat la această variantă pentru că biletele pentru Charleroi sunt destul de ieftine atât din Romania cât și din Milano Bergamo (în unele perioade din an găsești bilete dus-întors cu 20 euro/persoană).

Pentru drumul dintre Charleroi și Buges ne-am închiriat o mașină de pe rentalcars.com, iar in mod normal ar fi trebuit să parcurgem acel drum in cca. 1 oră 40. Deși există câteva autobuse, pentru noi a fost mai simplu și chiar mai ieftin să închiriem o mașină.

Sfatul meu! Dacă sunteți două perosane sau mai mulți și vreți să vizitați atât Bruges, cât și Gent, eu vă recomand să vă închiriați o mașină. De ce? Economisești timp și ai mai multa flexibilitate! Pentru o mașină cu asigurare full casco am plătit 70 euro, la care se adaugă cei 30 euro pe care i-am plătit pe combustibil.

Odată ajunși în Bruges, îți recomandăm să lași mașina în parcarea de lângă gară – Parking Centrum Station, unde vei plăti 3,50 euro/24 ore sau 0.70 euro/oră. Parcarea e foarte aproape de centrul orașului.

Bruges – de la Markt la Minnewater

Atipic nouă, în Bruges am încercat să ne bucurăm de oraș mai mult, să ne plimbăm și să ne relaxăm. Nu am vânat toate atracțiile turistice din oraș, nu am căutat muzeele, nu am stat cu harta în mână și nici cu un ghid în buzunar, ci ne-am lasat purtați în direcția în care străzile ne duceau și am pus în practica sintagma go with the flow. Fără planuri și fără cronometru! Atât de atipic nouă!

În stilul aceasta am ajuns în toate locurile în care ajung turiștii, pentru că în Burges e destul de simplu să vezi unde e un loc renumit, și am descoperit că la fiecare pas Bruges are ceva frumos de oferit: un pod de piatră, un canal, o casă, o trăsură trasă de cai sau o ciocolaterie. în Bruges mi-a fost mai greu ca niciodată să las aparatul din mână!

Fără doar și poate, inima orașului este Piata Mare sau Markt, așa cum o cunosc localnicii. Căsuțele colorate ce înconjuoară piață, clădirile vechi la parterul cărora se află numeroase restaurante și turnul Belfry – turnul care găzduiește nici mai mult, nici mai puțin de 47 de clopote fac din Markt punctul de referință al orașului și locul în care se strâng zilnic turiștii și localnici laolaltă.

Travel Tip: Am auzit că turnul Belfry oferă o panoramă superbă aspura orașului. Noi nu am urcat, dar am citit că intrarea costă 12 euro și că există 366 de trepte de urcat. Citește mai mult… 😀

Mai departe, o luăm pe lângă turunul Belfry până ajungem în cel mai fotografiat loc din Bruges. Iar titulatura nu a fost obținută pe nedrept, căci Rozenhoedkaai e ireal de frumos. Mai are sens să zic eu ceva, sau pozele vorbesc de la sine?

Bineînțeles că un loc atât de frumos nu poate sta prea mult în anonimat, astfel că, e plin de turiști care încearcă să facă o poză cât mai reușită, ca pentru Instagram. Dacă vrei să ai o poză reusită, sfatul nostru e să ajungi în acel punct fie dimineața devreme, fie seara, după ora 17:00/18:00.

Pornind la pas pe malul apei, privirea îți va fi cucerită de toate casele desprinse din povesti, de vitrinele cu ciocolată și de turnul impunator al catedralei Notre Dame. Despre Notre Dame sau The Church of Our Lady îți pot spune că a fost consturită între secolele XIII – XV și că în prezent găzduiește una dintre cele mai apreciate picturi ale lui Michelangelo – Madonna și pruncul. La câțiva pași de catedrală se află Bonifaciusburg, un pod de piatră ce pare a fi rupt dintr-un basm.

Ultimul loc de pe lista noastră a fost Minnewater sau Lacul Iubirii, ce s-a dovedit a fi un hidden gem, o oaza de liniște în comparație cu aglomerația din centrul orașului. Minnewater e locul perfect pentru o plimbare linistită pe malul apei, în care să te deconectezi preț de o clipă și să te bucuri de natură.

Probabil te întrebi de unde vine denumirea de ”lacul iubirii” și mai probabil te gândești că există și o poveste în spate. Bineînțeles! La fel ca în cazul multor locuri și Minewater are legenda sa, care suna cam așa: o tânără pe nume Minna era îndrăgostită de Stromberg, un razbonic dintr-un trib vecin, iar cum tatăl fetei nu a fost de acord cu relația ei, ba chiar mai mult a vrut să o căsătorească cu altcineva, Minna a hotărât să fuga de acasă, direct în padure. În momentul în care Stromberg a întâlnit-o, fata a căzut și a murit în brațele lui din cauza efortului. În prezent, se crede că denumirea lacului provine de la numele fetei, iar podul – podul iubrii – a fost ridicat în onoarea ei.

Bruges – ciocolată, case de poveste și canale

Cum îți spuneam și la începutul articolului, ziua noastră în Bruges a fost una cât se poate de chill. Ne-am plimbat mult pe străduțe și am găsit o grămadă de locuri frumoase, care doar au confirmat că Bruges e un oraș de poveste. Între două plimbări ne-am delectat cu trufe de ciocolată delicioase, că doar eram pe tărâmul magic al ciocolatei, iar la final ne-am încheiat ziua tot cu o plimbare romantică pe Rozenhoedkaai, pe malul canalul Dijver.

Veneția Nordului sau orașul muzeelor

De-a lungul timpului Bruges a primit o gărmadă de titulaturi, iar foarte mulți oameni consideră Bruges ca fiind ”Veneția Nordului”, acesta asociere fiind datorată canaleleor și podurilor. La fel ca în cazul capitalei olandeze, canalele au jucat un rol foarte important pentru dezvoltarea orașului. Datorită poziției sale, Bruges era pionul principal în comerțul cu bunuri din perioada Evului Mediu, micul oraș fiind elementul de legatura dintre marea Nordului și Europa. Cu o asmenea poziție și cu deschidere la Boudewijnkanaal (canal care ajunge până în Marea Nordului), Bruges a fost timp de secole la rând loculul în care majoritatea comercianților, cu ale lor vase, staționau.

Timpurile s-au schimbat, iar pe canalele din Bruges au acces doar turiștii și localnicii care organizează tururi cu barca. Dacă ajungi în Bruges și vrei să vezi orașul dintr-o barcă, e bine să știi că majoritatea tururilor pornesc de la Rozenhoedkaai, că aceste tururi au loc în fiecare zi până la ora 17:00/18:00 și că o călătorie costă 10 euro.

În privința muzeelor, Burges are cu ce se lăuda. Printre cele mai de seamă muzee se numără: Groeningemuseum, care prezintă peste 600 de ani de pictură belgiană și flamandă; Historium Burgge, ce prezintă istoria orașului în diferite perioade de timp; Choco-Story unde îți sunt prezentate istoria acestui preparat magic și modul în care se prepară ciocolata belgiană; Friet Museum – un muzeu dedicat mult iubiților ”french fries” despre care nu cred ca mai e nevoie să îți zic că nu sunt french, ci belgieni.

Cazarea în Burges

Belgia nu e deloc o țară ieftină, mai ales atunci când vine vorba de cazare, însă nouă ne-a cam scăpat acest aspect sau am reușit să îl neglijăm în prima fază. Oricum, în momentul în care am hotărât să ne închiriem o mașina, ne-am gândit că va fi destul de simplu. Ei bine, nu a fost mai ușor!

Într-un final, am găsit acest hotel superb, iar preț de o noapte ne-am simțit ca la castel. Sincer, nu știu dacă Hotel Lodewijk Van Male este un castel propriu zis, dar clădirea, curtea din spate și interiorul hotelului ne-au dat impresia că dormim într-un castel adevărat.

Despre Hotel Lodewijk Van Male îți pot spune că: se află la 7 km de centrul orașului, camerele au baie privată și condiții decente, curtea din spate e superbă, există un loc de joacă pentru copii chiar în curtea hotelului, are parcare privată și gratuită, micul dejun este inclus în preț.

Hotel Lodewijk Van Male s-a dovedit a fi alegerea pefectă pentru noi.

Alte sugestii și oferte de cazare!

Booking.com

Cele 26 ore petrecute în cel mai frumos oraș al Belgiei au zburat cu viteza luminii, cum de altfel zboară timpul atunci când te simți bine, ești fericit și faci ceea ce îți place. Cu ale lui căsuțe și canale, piețe și ciocolaterii, Bruges ne-a cucerit și pret de o clipă ne-am transpus în filele celor mai frumoase povești și basme. Bruges ne-a oferit o zi de poveste!

Tu ai fost în Bruges? Povestește-ne cum ai petrecut o zi de poveste în cel mai frumos oraș al Belgiei!