City-break în Madrid, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Spaniei

După ce am vizitat Malaga în primăvară, am început să prindem din ce în ce mai mult drag de Spania și astfel ne-am mai planificat, încă din vară, alte două vacanțe în frumoasa peninsulă iberică: una în Sevilla și o alta în Madrid. Despre capitala Spaniei auzisem foarte multe lucruri bune și frumoase, dar cu toate acestea nu am avut foarte multe așteptări, ba din contra am considerat că două zile sunt suficiente pentru a vizita orașul. Ne-am înșelat amarnic! Ajungând în Madrid, am descoperit un oraș cosmopolit, extravagant în materie de clădiri și arhitectură și mult prea aglomerat…este genul de oraș care pare să nu doarmă niciodată.

Pot spune ca m-am îndrăgostit de Madrid încă de la primii pași făcuți prin oraș. Cu fiecare oră care trecea parcă mai mare ne era regretul că ne-am acordat o singură zi pentru vizitat, ce-a de-a două petrecând-o mai mult pe stadion. Totuși ceva îmi spune că nu a fost prima și ultima noastră vacanță în Madrid. 🙂

Madrid în 48 de ore – atracții turistice, un meci de fotbal și tapas

Am ajuns în Madrid într-o sâmbătă de noiembrie însorită, iar primul lucru pe care l-am făcut a fost să scăpăm de bagaje și să pornim la pas pe străzile din centrul orașului, nu de alta, dar la 15:00 trebuia să fim la meci. Întrucât am fost cazați în apropiere de Gran Via, ne-am început călătoria pe acest mare bulevard plin de magazine și clădiri, una mai impresionantă ca cealaltă.

De acolo, am mers spre Plaza de Cibeles. În centrul pieței se află una dintre cele mai importante atracții turistice ale orașului, și anume: Palatul Comunicatiilor și fântâna Cibeles, al cărei nume provine de la zeița romană a naturii. Aceasta a fost construită între anii 1777 și 1782 și o întruchipează pe zeiță într-un care tras de doi lei.

De jur împrejurul pieței se alfă numeroase clădiri de o arhitectură fermecătoare, însă cea mai importantă rămâne Palatul Comunicațiilor. Clădirea a fost construită la începutul aniilor 1900 pentru a deservi drept sediu serviciului poștal. În prezent, acolo se află Primaria orașului.

Mergând mai departe pe Calle Alacala vei ajunge în Piața Independenței în mijlocul căreia stă impunătoare Poartă Alacala. Acest monument este considerat ca fiind mai vechi decât binecunoscutul Arc de Triumf din Paris.

Cauta cazare in Madrid

Booking.com

Cu o ora înainte să înceapă meciul am pornit spre stadion. La metrou, era o zarvă și o nebunie de nedescris, suporterii de la cei mai bătrâni până la cei mai tineri puratau tricouri sau fulare cu simbolurile echipei, fredonau imnul și bineînțeles sperau la o victorie.

Santiago Bernabéu este de departe cel mai impresionant stadion din câte am văzut până acum, iar atmosfera de la meci a fost una inedită. Despre stadionul si muzeul echipei Real Madrid o să povestim într-un alt articol zilele următoare.

Pentru a doua zi și totodată ultima ne-am făcut un itinerariu cât mai bine pus la punct în ideea în care să apucăm să vedem cât mai multe. De la hotel am pornit spre Puerta del Sol via ”Churerria”. Trebuie să recunosc că timp de săptămâni m-am gândit la churros cu ciocolată caldă și drept urmare sâmbătă dimineața primul loc în care am mers a fost cafeneaua San Gines. Se spune că acolo găsești cel mai bun churros din oraș, însă trebuie să fi pregătit să stai la coadă.

Fericită că am mâncat churros am pornit spre Puerta del Sol. Bineînțeles că nu am ajuns așa cu una cu două deoarece ne-a ieșit în cale Museo del Jamon, iar eu nu puteam să îi zic ”nu”.

Museo del Jamon

Museo del Jamon este de fapt un mic resturant unde poți degusta diferite sortimente de șuncă și brânză pur iberice. Mi-a fost destul de ușor să aleg din zecile de sortimente de tapas având deja o obsesie pentru jamon iberico și quesas (brânză de capră maturată).

Papilele mele gustative au fost tare răsfățate, iar eu, fericită până la infinit și inapoi.

Într-un final am ajuns și în Puerta del Sol, inima centrului istoric al Madridului. În centrul pietei se află două statui, una îl înfățișează pe regele Carols al III lea iar cea de-a două reprezintă un urs ce mănâncă fruncte dintr-un copac: Oso y el Madrono. Aceasta din urmă este realizată din bronz și piatră, măsoară patru metri în înălțime și cântărește aproximativ 20 de tone.

Nu știu cum m-am lăsat convinsă să folosim ca mijloc de transport autobusele tip hop-on hop-off. O mare greșeală din punctul meu de vedere. Îți spun și de ce.

În primul rând, prețul unui bilet este de 21 euro de persoană pentru 24 de ore, un pic cam scump dat fiind faptul ca Puerta de Sol, Plaza Mayor, Plaza Cibeles, Plaza Espana și Puerta Alacala sunt la 5 minte de mers pe jos de Gran Via, precum și parcul Retiro este la 5 minute de Muzeul Prado.

În al doilea rând, fiecare obiectiv turisitc are câte o stație de metrou în apropiere, iar metroul în Madrid este foarte bine gândit și pus la punct. Prețul unei călătorii cu metroul este de 1,50 euro.

Autobusele hop-on hop-off circulă pe două rute: una traversează centrul vechi al orașului, iar cealaltă centrul modern ca să zic așa.  Ei bine, există câteva puncte în care ele se intersectează însă de cele mai multe ori trebuie sa mergi o stație sau două doar pentru a ajunge în acel punct de intersecție. Pe de altă parte, autobusele circulă teoretic din 15 în 15 minute, însa noi am stat în stație și mai mult de atât. Tocmai din cauza aceasta hop-on hop-off mi se pare o mare pierdere de timp, metroul rămănând cea mai rapidă și ieftină variantă de a călători.

Deoarece în ziua meciului nu am reușit să vedem muzeul echipei, ne-am rezervat câteva ore pentru a merge din nou la stadion. Biletul de intrare pentru muzeu și stadion costă 25 euro.

De la muzeu am mers direct spre Templul Debod.

Templul Debod a fost construit în secolul IV iHr, acesta fiind dedicat zeilor Amon și Isis. Între 1960 și 1970, guvernul spaniol le-a întins o mână de ajutor egiptenilor pentru a muta o bună parte din edificiile din zona respectivă în alte locații mult mai sigure. În acest context, Egiptul a donat Templul Debod Spaniei în semn de recunoștință. Templul a fost transportat piatră cu piatră până în Madrid, unde poate fi vizitat încă din 1972.

La cinci minute de mers pe jos față de Templul Debod se află Palatul Regal. Construcția datează din secolul X având o suprafață de 135.000 de metri pătrați și 3418 camere fiind totodată și cel mai mare palat regal din Europa.

Următorul obiectiv pe lista noastră a fost Plaza Mayor.

În ultimul an am reușit să vedem câte un film în fiecare oraș în care am mers, astfel am văzut Wonder Woman în Paris, Guardians of the Galaxy în Glasgow, King Arthur în Vilnius și Doctor Strange în Roma. Nu am facut excepție de la regulă nici în Madrid unde am vizionat Justice League.  Mergând spre cinema am descoperit Plaza Espana.

Ne-am încheiat seara cu o plimbare pe mult prea aglomerata Gran Via, timp în care ne gândeam cum să facem să mai ajungem în Madrid, care ar fi perioada cea mai potrivită și ce ne-a mai rămas de vizitat. Din păcate, nu am reușit să ajungem la Muzeul Prado sau în Parcul Retiro. Cert este că data viitoare vom petrece cel puțin trei zile în Madrid cu speranța că o să reușim să aruncăm o privire și aspura orașelor Toledo și Segovia.

Încă mă gândesc cu nostalgie la cele două zile petrecute în capitala Spaniei, la energia pe care acesta și-o transmite, la aerul modern și sofisticat al orașului, la arhitectura clădirilor, la jamon iberico si churros cu ciocolată. Deși majoritatea oamenilor cu care am vorbit tind să spună că Barcelona este mai frumoasă și interesantă decât Madridul, eu cred exact contrariul. Într-un top al celor mai frumoase orașe din Spania, Madrid ocupă prima poziție detașat fața de Malaga, Barcelona sau Sevilla.

Dacă tot am adus vorba de topuri, spune-ne în secțiunea de comentarii care este orașul tău preferat din Spania.

Citeste si…

Comments

 1. Pingback: Despre costuri în Madrid | BORN to TRAVEL

 2. Pingback: Ce facem si unde ne dorim sa mergem in 2018 | BORN to TRAVEL

 3. Pingback: Madrid: în vizită pe Santiago Bernabéu – BORN to TRAVEL

  1. Post
   Author
 4. Simona Diaconu

  Minunată prezentare a acestui oraș, am salivat la pozele cu arhitectura clădirilor. Nu pot decât să sper că într-o zi îmi voi învinge teama de a zbura cu avionul și voi vizita și eu țări din afara României.

  1. Post
   Author
   Georgiana

   Sa nu iti faci griji in privinta mersului cu avionul. De cele mai multe ori nici nu vei simti ca esti in avion. Iar daca ai noroc, te vei bucura de niste privelisti superbe.

  1. Post
   Author
   Georgiana

   Trebuie! Si eu ma gandesc sa mai mergem intr-un city break in Madrid. A fost prea frumos incat sa ne multumim doar cu cele doua zile petrecute acolo.

  1. Post
   Author
 5. Duduia Magda

  Aș vrea să văd stadionul și Muzeul echipei Real Madrid. Aș manca și un churros de la mama lui. Da, am nevoie de o mică vacanță, măcar un weekend prelungit. De fapt, de vreo două luni mă chinui să ajung într-o excursie de 2 zile pe munte. Mai ajung eu în Spania?

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *