O zi in Milano – itinerariu, atracții turistice și buget

Milano

Milano e genul de oraș pe care îl poți vizita cu ușurință în timpul unei escale. De altfel, părerea mea e că Milano e unul dintre cele mai importante puncte de legătură între Romania și restul Europei. Din Romania spre Milano există o mulțime de zboruri ieftine, iar din Milano – în special din Bergamo și Malpensa – poți ajunge oriunde în Europa, ieftin și rapid. Astfel că, dacă vrei să vizitezi un oraș sau o anumită regiune din Europa și observi că nu există zboruri directe din România, Milano s-ar putea să fie cea mai bună variantă. Iar dacă nu ai vizitat Milano până acum, poți transforma această escală, într-o excursie. Așadar, acest articol e un mini ghid de călătorie în care îți voi prezenta tot ce poți face timp de o zi in Milano.

O zi in Milano – itinerariu, atracții turistice și buget

Am vizitat Milano in toate perioadele si in fiecare anotimp, iar de fiecare data am descoperit un loc nou, un alt coltisor si o alta fata a orasului. In Milano mergem de fiecare data cand se iveste ocazia, ca ne ia pofta de cappuccino, pizza si panzerotti, de fiecare data cand vrem sa ne incarcam cu energia unui oras mare, modern si aglomerat. Milano are ceva care ne atrage ca un magnet.

Cum ajungem de la aeroport în centru

Linate

Aeroportul din Linate se află la 7 km distanță față de gara centrală din Milano, iar pentru transferul de la aeroport există două variante:

 • Autobusul 73 e cel care te vă duce până în centrul orașului, până la stația Via Battisti. Din stația de autobus, mai ai de mers cca. 10 minute până la Domul din Milano.

O călătorie cu autobusul costă 2 euro.

 • Taxi – pentru cursele de aeroport nu există un preț fix, de aceea e foarte greu de estimat cât poate costa (Milano e un oraș aglomerat, iar pentru noi e un chin să intrăm cu mașina în oraș). O călătorie cu taxi poate costa 25-30 euro.

Malpensa

Aeroportul din Malpensa este cel mai mare aeroport din zona Milano. La fel că Orio al Serio, aeroportul din Malpensa se alfă la cca. 50 km distanță fată de centrul orașului.

Cea mai practică variantă de a ajunge de la aeroport în centru o reprezintă autocarul. Terravision efectuează o sumedenie de curse între aeroport și Milano Centrale, iar o călătorie costă 10 euro. O alta varianta e trenul. exista o gara car in aeroport, iar o calatorie cu trenul pana la Milano Porta Garibaldi costa 13 euro si dureaza 50 minute.

De cealaltă parte, taxi va costa 90-12 euro.

Bergamo

În ciuda numelui care apare pe biletul de avion sau pe motoralele de căutare – Milano Bergamo, Bergamo e defapt un alt oraș din Lombardia, situat la cca. 50 km distanță față de Milano. Totuși, aeroportul Orio al Serio e foarte bine conectat cu gara centrală din Milano (Milano Centrale). Cea mai practica variantă e transportul în comun – tren sau autobus, deoarce o călătorie cu taxi te poate costa 100-150 euro.

Autobus – din aeroport

Terravision e compania care leagă aeroportul din Bergamo de gara centrală din Milano, Autobusuele pleacă la un intreval de 23-30 minute, chiar din fața aeroportul, iar călătoria până în Milano durează o oră. Dacă ai la dispoziție doar 5-6 ore între zboruri, e bine să rezervi minim 2h30 pentru transferuri.În aceasta situație, părerea mea e că nu merită să mergi până în Milano, Bergamo fiind o ideea mai bună pentru o scurtă plimbare.

Preț: 8 euro/călătorie.

Mai multe detalii…

Tren – din Bergamo

Mai există și varianta de a merge cu trenul, însă pentru a lua trenul spre Milano trebuie să ajungi la gara centrală din Bergamo. Călătoria cu trenul durează mai puțin de o oră și costa 5,60 euro, cu trenul regional. Părerea mea e că această variantă e mult prea complicată.

Pentru a ajunge la gara sau în centrul orașului (în cazul în care vrei să vizitezi Bergamo), poți lua un autobus local, linia numraul 1, iar în cca. 15 minute vei ajunge la gara centrală din Bergamo. Tot cu acest autobus poți ajunge și în centrul orașului, în Citta Alta. Un bilet costă 2,40 euro. Există și posibilitatea de a cumpără un bilet valabil 24 ore care oferă călătorii nelimitate și care costă 5 euro.

Mai multe delatii…


Citeste si: Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks)

Cazare in Milano

La capitolul cazare, Milano ni se pare exagerat de scump. Avantajul nostru e că de fiecare dată când ajungem în zonă – și se întâmplă destul de des – avem mașina și astfel putem alege hoteluri aflate în satele din apropierea aeroportului din care urmează să ne luăm zborul. În Milano am rămas o singură dată peste noapte, în primul nostru city break. Atunci am stat la Starhotels Echo****, o bijuterie de hotel aflat in zona garii. Un alt hotel pe care il putem recomanda din experienta e Hotel degli Arcimboldi**** – locatie excelenta, langa statia de metrou, si camere curate. Pentru o cazare la buget, recomand BB Hotels Smarthotel Re Milano Nord**** in Sesto San Giovanni – locatie e ok, statia de metrou Sesto Rotonda se alfa la cca. 1 km, iar camerele sunt curate.

Câteva sugestii de cazare în Milano

Booking.com

O zi in Milano – itinerariu si atractii turistice

Deși s-ar putea să dernajez cu această informație, îmi permit să spun că prea multe în Milano nu sunt de făcut și că dintre toate orașele mari ale Italiei, Milano e cel mai puțîn ofertant. De aceea, atunci când cineva mă întreabă ce îi recomand să facă într-un weekend în Milano, recomand de fiecare dată o excursie de o zi la Como și Bellagio, sau chiar o excursie de o zi in Lugano, Elveția. Din punctul meu de vedere, Milano e genul de oraș pe care îl poți explora cu ușurință pe parcursul unei zile întregi, acesta fiind motivul pentru care susțin că Milano e cel mai bun loc din Europa pentru o escală de 24 ore. 

În continuare, vreau să îți prezint tot ceea ce poți face în Milano în 24 ore(voi atașa și o hartă la final).

o zi in Milano

Il Duomo di Milano

Fiecare oraș din Italia are un monument emblematic, iar Domul di Milano e fără doar și poate cea mai cunoscută atracție turistică din oraș. Piata domului e locul de întâlnire al turiștilor, localnicilor, hoților de buzunare și al porumbeilor. Se poate spune că Domul din Milano reprezintă inima orașului. Și în mod firesc e primul loc pe care îl vei vizita în scurta ta incursiune milaneză. 

Începuturile Domului din Milano datează încă din 1386 însă construcția completă a Catedralei din Milano a durat aproape 5 secole. Are 157 de metri lungime și 92 de metri in lățime. Toată clădirea a fost îmbrăcată în marmură albă și roz adusă din Val d’Ossola, și a fost decorată cu 3500 de statui. 

Domul din Milano e de departe una dintre cele mai impresionante clădiri din Italia, o bijuterie arhitectonică de excepție.

o zi in Milano

Taxe de intrare:

Nu aș putea spune că e obligatoriu să vezi interiorul catedralei (pentru că nici noi nu am fost în interior) însă, dacă îți dorești, poți vizită catedrala, poți urca pe acoperișul acesteia sau poți vizita muzeul domului. Există mai multe abonamente pe care le poti cumpăra în avans. De fapt, dacă vrei avea la dispozitie un timp limitat, recomandarea mea e să cumperi totul online, cu opțiunea skip the line.

Exista 3 tipuri de bilete pe care pe le gasesc convenabile (gasesti aici mai multe detalii)

o zi in Milano

Galeriile Vittorio Emanuele

Considerat a fi cel mai vechi centrul de cumpărături din Italia, Galeriile Emanuelle II sunt un simbol al eleganței și al luxului. De îndată ce ai intrat în galerie, privirea îți este acaparată de arhitectura deosebita a cladirilor, de vitrinele sclipitoare ale marilor designeri de modă și de restaurantele fancy de la parterul clădirilor. E drept că la unul din captele galeriei vezi un logo uriaș McDonald.

Galeriile Vittorio Emanule II îți pot oferi o experienta (dacă lași la o parte înghesuiala). E ca și cum te-ar transpune într-o altă poveste.

o zi in Milano
o zi in Milano

Aceste galerii au fost deschise în anul 1877, iar în prezent leagă două atracții turistice importante: Domul di Milano și La Scala. Nu se percepe taxă de intrare, iar 20 minute sunt mai multe decât suficiente pentru a le vizita și pentru a face un pic de window shopping la Prada sau Dior.

o zi in Milano

Castelul Sforzesco

Castello Sforzesco a fost construit în secolul al 15 lea la dorința Ducelui de Milano, Francesco Sforza. Renovat în secolele 16-17, castelul construit inițial pe o veche fortificație, a fost mărit, devenind astfel unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa.

Dacă ajungi în Milano, e destul de greu să îl treci cu vederea, lucru pe care de altfel nu îl recomand. Astfel că, după ce ai petrecut suficient timp la catedrală și în galeriile Vittorio Emanuele, îți recomand să o iei la pas pe Piazza dei Mercanti. Traversând Piazza dei Mercanti, pe lângă Pallazzo della Ragione și Pallazzo Borgo (clădire care găzduiește cel mai frumos Starbucks din lume), vei ajunge pe Via Dante, la capătul căreia stă impunător castelul. 

Intrarea în curtea castelului este gratuită, însă, dacă timpul îți permite poți vizita unul dintre cele nouă muzee/expoziții pe care castelul le găzduiește.


Santa Maria delle Grazie

Același Francesco Sforza a cerut construirea unei noi biserci dominicane. Construcția bisercii, a cărei plan a fost proiectat de Guiniforte Solari, s-a întins pe o perioadă de câteva decenii, fiind finalizată în 1490. Ulteiror, Ducele Ludovic Sforza a hotărât să aducă câteva modificări bisercii, transformând-o într-un mausoleu al familei Sforza. De altfel, soția ducelui a fost îngropată în această biserica. 

Însă, Santa Maria delle Grazie a devenit un obiectiv turistic de seamă din cu totul alt motiv. Biserica găzduiește una dintre cele mai importante picturi din toate timpurile, și anume: Cină cea de Tiana (pictură realizată de către Leonardo da Vinci). 

Pentru a putea admira Cina cea de Taină, vizitatorii trebuie să plătească o taxă de intrare de 15 euro. Mai multe detalii


Alte atractii turistice din Milano:

 • Teatro alla Scala
 • Parcul Sempione
 • Naviglio Grande
 • Stadionul San Siro

Ce mâncăm în Milano? 

Cannoli! Deși nu e un desert tradtional milanez, un cannoli e mereu o idee bună. E de departe unul dintre deserturile noastre preferate, iar în ultima noastră excursie în Milano am descoperit o patiserie care vinde exclusiv deserturi siciliene – cannolii și casate. Locul se numește AMMU Cannoli Sicilieni Espressi și se află pe Corso Magenta. Așadar, îți recomand să faci o plimbare până acolo, să iei la pachet câți cannoli vrei tu să te întorci în Piazza Domului, că să îi savurezi așa cum trebuie…cu cea mai făină priveliște. Un cannoli costă între 2 și 5 euro. 

De neratat sunt si panzzerotti de la Luini (langa Il Duomo), unde un pazzerotti clasic (mozzarela si rosii) costa 3 euro. Iti recomand sa iei minim doi, atat de buni sunt. Tot la capitolul mancare, pentru o pizza napoletana adevarata mergi la LAntica Pizzeria da Michele, unde o pizza margherita ca in Napoli costa 9 euro. Cand vine vorba de inghetata, Ciocolatti Italieni si Venchi sunt preferatele noastre.

Preparate milaneze pe care le poți încerca:

 • Risotto alla Milanese
 • Ossobuco
 • Panettone
 • Minestrone

Buget

Milano e fără dubiu cel mai scump oraș din Italia (poate doar zona de Alpi e mai scumpă). Pentru 24 ore noi ne-am pregătit un buget de 150 – 170 euro euro/cuplu, care include: o noapte de cazare la un hotel de mijloc (prețurile ajung ușor la 70 euro/noapte/camera dublă), transferul de la și la aeroport cu autobusul (32-35 euro/cuplu)intrarea în catedrala (10 euro)o masă pentru 2 persoane (o pizza, o băutură și coperto x2 = 30 euro)cappuccino + croissant pentru 2 (10 euro)înghețată pentru 2 (10euro). Dacă mai adăugăm și intrarea la Cină cea de Taină (15 euro/persoană) sau un bilet de intrare complet la Domul din Milano (20 eur/opersoana), bugetul va crește considerabil. 

Totuși, noi suntem de părere că nu e nevoie să intri la toate atracțiile turistice că să te bucuri cu adevărat de Milano. E suficient să iei orașul la pas, toate atractiille turistice sunt situate relativ aproape una de cealaltă. Domul din Milano e cu adevărat impresionant din exterior, curtea castelului Sforzesco e deschisă publicului, pentru galeriile Vittorio Emanunele și pentru window shopping nu se percepe taxa de intrare, iar cappuccino delicios găsești la fiecare colț de stradă.

Milano la buget

 • rezervă cazare din timp – Booking are multe oferte pentru utilizatorii fideli și prețuri mai bune pentru cei care rezervă din aplicație
 • poți da skip la atracțiile care percep o taxă de intrare
 • încercă să nu folosești mijloacele de transport în comun, în zona centrală (o călătorie cu metroul costă la fel de mult că un cappuccino = 2 euro)
 • evită restaurantele din zona Domului, dar și pe cele care se află pe stradă pietonală care lega domul de castel.

Milano in 24 ore – itinerariu, atractii turistice si buget

Milano nu e orașul nostru pereferat din Italia, dar ne va rămâne mereu în suflet și memorie că primul nostru oraș pe care l-am vizitat în calitate de cuplu. În Milano și Verona ne-am organizat primul city break de cuplu, în ianuarie 2016, iar de atunci, am vizitat aceste orașe de fiecare dată când am avut ocazia. În Milano am ajuns de zeci de ori deoarece din Bergamo și Malpensa găsim cele mai bune și ieftine zborurui, iar în Verona am făcut o scurtă oprire anul trecut, când ne-am întors din Franța. 

Exact așa cum am spus la inceptulul articolului, Milano e genul de oraș pe care îl poți vizită cu usurinta intr-o singură zi, fiind atât un loc perfect pentru o escală, cât și un stop important într-un road trip prin Italia.

Citeste si:

Articole recomandate

5 comentarii

 1. […] evita nici zborurile cu escală. De exemplu, poți face o escala de o zi in Milano, dacă s-a vrei să petreci o zi în capitala modei italiene, deoarece există posibilitatea să […]

 2. […] Como este probabil cea mai populară excursie de o zi din Milano și chiar nu este de mirare că fiecare turist din Milano se îndreaptă spre Alpii italieni pentru […]

 3. […] Citeste si: O zi in Milano – itinerariu, atracții turistice și buget […]

 4. Foarte utila prezentarea dumneavoastra!
  Urmeaza sa plec la Milano la sfarsitul lunii februarie.
  M-ar ajuta harta la care faceati referire. Nu am gasit-o atasata la sfarsitul prezantarii.
  Multumesc mult!!!

  1. Born to Travel

   Salut! Ma bucur tare ca ti-a fost de ajutor! Am reactualizat articolul, gasesti harta si recomandarile mele chiar la finalul articolului. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *