Pe urmele lui Harry Potter în Edinburgh-Scoţia

Luna aceasta se împlinesc 20 de ani de la prima apariţie a cărţii ” Harry Potter şi piatra filosofală” (26.iunie.1997). Un adevărat prilej de sărbatoare pentru fanii micuţului vrăjitor. Faimoasa scriitoare, J.K.Rowling a găsit numeroase surse de inspiraţie în frumosul oraş scoţian, Edinburgh. Astfel, fan Harry Potter cum sunt, am zis că trebuie neapărat să pornesc pe urmele lui.

122L15413_83W3Z

Iată câteva dintre locurile pe care să le vizitezi în Edinburgh dacă şi tu eşti fan Harry Potter:

  1. “Elephant House” locul în care J.K. Rowling a scris primele două cărţi. Povestea spune că aceasta se retrăgea în fiecare zi într-un colţisor al calduroasei cafenele, întrucât, săracă fiind, nu îşi permitea să plăteasca facturile costisitoare de căldură. Şi pe bună dreptate, noi am fost în Edinburgh în luna mai şi a fost groaznic de frig, iar când am intrat în cafenea ne-a cuprins un val de căldură de-a dreptul copleşitor. Atmosfera în sine era una primitoare,  în care te poţi simţi ca acasă.                                În prezent cafeneaua adună turişti din toate colţurile lumii!

DSC_0329[1]

2. Greyfriars Kirkyard, cimitirul care a servit drept sursă de inspiraţie pentru numele unor personaje din carte.

Situat lângă Elephant House, cimitirul face parte din lista cu obiective turistice ale oraşului (sună ciudat! Dar oraşul este faimos pentru astfel de obiective turistice). Scriitoarea s-a inspirat din numele gravate pe pietrele funerare atunci când şi-a denumit personajele din carte. Astfel în acest cimitir se află mormântului lui Tom Riddle, şi chiar a unui aşa numit Williams McGoangall.

original-grid-image-21745-1486515480-1mcgonagall-grave

Dacă tot am menţionat de personaje, se spune că scriitoare s-a inspirat de la unul dintre profesorii ei din şcoala primară, atunci când a schiţat caracterul profesorului Dumbledore.

3. Şcoala  George Heriot

Impresionanta scoală, proiectată iniţial ca fiind un castel, datează din 1623 şi a reprezentat principala sursă de insipiraţie a şcolii de vrăjitorie Howgarts. Pe lângă aspectul şcolii-castel, J.K.Rowling a creat o legatură între construcţia cu cele 4 turnuri ale clădirii şi organizarea şcolii in cele 4 case:  Slytherin, Griffindors, Rawenclaw şi Hufflepuff.

4. Mai tineţi minte prima vizită a lui Harry Potter în Diagon Alley, în care micuţul Harry era atât de impersionat de magazinele şi atmosfera de acolo. Ei bine, scriitoare şi-a gasit sursa de inspiraţie în Victoria Street din Edinburgh.

e2df10feaf137f02cbb28e4c2be89e243d4bc817

5. Hotelul Balmoral este locul în care J.K. Rowling a scris ultimele pagini din întreaga serie Harry Potter. Scriitoarea a închiriat pentru o noapte un apartament în luxosul hotel unde se putea bucura de linişte şi de o privelişte superbă asupra oraşului.

În prezent, apartamentul în  care aceasta a finalizat volumul “Harry Potter şi talismanele morţii” îi poarta numele.

6. În 2008, scriitoare a primit premiul de onoare al oraşului şi ca drept urmare aceasta şi lăsat amprenta, la propriu , pe una din plăcile situate în curtea primăriei.

4676543244_8fec2b7a5d_b.jpg

Aşa cum am spus şi într-un articol precedent, Edinburgh este un oraş de poveste!

Articole recomandate

5 comentarii

  1. Ar merge si un articol numit “Pe urmele lui Harry Potter in Porto”. Doar acolo s-a “nascut”, nu? 🙂

    1. E adevarat ca primele schite ale povestii au fost scrise in Porto. Atunci cand vei merge in Edinburgh o sa vezi peste tot numai Harry Potter, de la magneti de frigider la pahare sau haine. Stiu sa vanda ! Numai in Elephant house erau zeci de turisti care asteptau sa se aseze la o masa in celebra cafenea.

  2. […] Pe urmele lui Harry Potter în Edinburgh-Scoţia […]

  3. […] arhitectura, arhitectura!!! În Edinburgh am mers pe urmele lui Harry Potter și am simțit că fac parte din filmele pe care le-am văzut de atâtea […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *