Economia in Argentina e instabila, iar fluctuațiile mari care au loc în aceasta țară fac ca tot ceea ce citești pana în momentul călătoriei sa fie aproape irelevant. Și noi, la rândul nostru, am citit destul de mult și ne-am uitat la bloguri relativ recente din Argentina, însă informația și prețurile se schimba mai repede decât tin site-urile pasul cu actualizarea informațiilor. Probabil așa se va întâmplă și cu acest articol. El va deveni irelevant în scurt timp însă pană atunci vreau să iți ofer câteva informații mai recente în ceea ce privește situația financiară din Argentina sau, și mai bine spus, ”care e treaba cu pesosul argentinian, schimbul valutar pe piața neagră și faimosul blue rate”. Acest articol are la baza informații adunate în noiembrie-decembrie 2024, iar dacă îl citești acum, tine cont ca unele date sau cifre nu vor reflecta 100% realitatea de care vei da în Argentina.

Moneda oficială în Argentina

Moneda oficială în Argentina este pesoul Argentina, prescurtat ARS. Conversia oficială pentru dolari americani ar fi de 1 USD =1034 ARS (verificat în 5.02.2025).

Ce este Blue rate?

Blue rate e un concept destul de străin pentru absolut orice turist din Europa. Pe scurt este o rată neoficială care a apărut ca răspuns la restricțiile puternice ale guvernului privind cumpărarea de dolari americani. Acum, s-ar putea să te intrebi de ce argentinienii s-ar preocupa să achiziționeze dolari americani la o rată mai mare decât cea oficială. Motivul constă în istoria valutelor fluctuante și a crizelor economice a țării, care i-au determinat pe cetățenii săi să caute refugiu în dolarul american mai stabil. Blue rate a apărut în 2011, când guvernul a impus controale valutare stricte. Aceste măsuri au fost luate pentru a preveni fuga de capital din cauza instabilității economice a țării. Cu toate acestea, în loc să obțină rezultatul dorit, a dat naștere, neintenționat, la o piață valutară neagră în care dolarul este cumpărat și vândut la un curs mai mare, neoficial. Ei bine aceasta ar fi explicația tehnica, oficială.

Pentru noi turiștii, blue rate înseamnă o modalitatea de a valorifica și mai bine dolarul și de a putea facem mai mult cu mai putin bani. Sau cel putin așa era în urma cu câțiva ani. Experiența noastră cu blue rate și cu schimburile valutare de pe piața neagră ne-a dus la concluzia ca nu merita efortul și ca diferențele dintre blue rate și noul MEP rate oferit pentru plățile cu cardul de credit sau de debit nu sunt atât de mari.

Deja lucrurile devin confuze, nu?

Pe scurt avem următoarele infromatii:

  1. Moneda oficială este pesosul argentinian
  2. Exista o rata de schimb oficială și 100% legala – 1 USD pentru 1034 ARS
  3. Blue rate e rata neoficiala de schimb, iar în prezent aceasta este de 1195 ARS pentru 1 USD
  4. MEP este încă o rata de schimb oficială oferită pentru plățile cu cardul de debit sau de credit, unde 1 USD valorează aproximativ 1052 pesos.

Unde schimbam banii la rata de schimb neoficiala (blue rate)?

In Buenos Aires exista un loc renumit pentru aceasta activitate, și anume Calle Florida. De la un capăt la altul, găsești oameni care striga ”cambio cambio” și care te abordează pentru a te convinge sa schimbi bani la cursul oferit de ei. Dacă ai de gând sa schimbi bani pe Calle Florida trebuie sa știi următoarele lucruri:

  1. Cere mai multe oferte de la persoane diferite. E important sa nu te grabesti pentru ca fiecare bișnițar are o alta rata de schimb, care, surpriza, nu e 100% cea de pe știe-ul oficial (aici).
  2. Schimba sume mici de bani ca sa evita unele neplăceri. În general, bisinitarul pe care tu îl alegi te va duce într-un birou la fel de neoficial ca acest blue rate unde iti va oferi pesos în bancnote mici, chiar și de 1000 pesos. E posibil ca oamenii sa profite de situație și sa iti dea cu câteva zeci de mii de pesos mai putin deoarce nimeni nu sta sa numere fiecare teanc de bani, mai ales atunci când tu vezi ca banii au fost numărați ”în fata ta” de o mașinărie care se presupune ca nu are erori.
  3. Unele magazine de suveniruri au rate de schimb mai bune pentru blue rate. De exemplu, bișnițarii ne ofereau 1070 pentru 1 USD, în timp ce la un magazin de suveniruri am primit 1150 pentru 1 USD. Adresa magazinului de suveniruri e Calle Florida 780.

Asa cum am spus, atunci când schimbi bani trebuie sa fii extrem de atent la suma pe care o primești. Noi ne-am lovit de situația în care băieții de la schimbul valutar ne-au oferit cu 25000 pesos mai putin, iar dacă nu numărăm banii de doua ori, ne-am fi luat o teapa de 25 USD. Ei au încercat o șmecherie, noi am fost mai căliți și mai umblați prin lume.

Plata cu cardul în Argentina

Cu excepția curselor de Uber, peste tot am avut opțiunea de a plăti cu cardul. Și aici intervine rata de schimb MEP despre care ai citit deja mai sus. Ei bine, dacă plătești cu cardul de credit sau de debit se aplica o alta rata de schimb, care se afla cumva între cea oficială și cea neoficiala. Însă, ce e important sa știi ca rata de schimb MEP se aplica doar în cazul în care ai un cont în USD. Astfel, dacă ai un card Revolut, poți alege sa folosești contul în dolari american, iar la fiecare plata pe care o vei face, se va aplica rata MEP. În decembrie 2024, Revolut avea o rata de schimb de 1060 ARS pentru 1 USD. Dacă contul e în alta valuta, se aplica rata oficiliala.

O comparatie între cele 3 rate de schimb din Argentina, conform site-ului oficial din 5.02.2025.

Pesos, blue rate, schimburi valutare pe piața neagră și tot ce trebuie sa știi dacă mergi în Argentina!

Sper ca am reușit sa fac un pic de lumina în ceea ce privește pesosul argentinan. Așa cum am spus, economia tarii are fluctuațiile destul de mari iar prețurile se schimba de la o zi la alta (s-a întâmplat asta și în cele 4 zile pe care le-am petrecut în Buenos Aires). De altfel, am constatat cu surprindere ca Argentina nu e chiar o destinație ieftină sau cel putin nu atât de ieftină pe cât părea sa fie în anii trecuți. La capitolul prețuri pentru spune ca o pizza costa 20 USD, un hot dog costa în medie 11 USD, o înghețată costa 6 USD, o cafea + trei medialunas costa 5-7 USD, o empanada costa 3 USD, iar transportul de la aeroport în cartierul Palermo poate ajunge și la 40 USD.

Citeste si:

Folosește codul ”GEORGI0872” pentru 3 USD reducere la primul tău E-Sim de la Airalo.