Prima experiență pe tărâmuri baltice: Kaunas și Vilnius

Niciodată nu am făcut o prioritate din a vizita țările baltice, însă ocazia s-a ivit exact când ne așteptam cel mai puțin, și astfel nu am putut spune ”nu” unei călătorii într-o țară despre care multe nu știam. Așa ca am ajuns să petrecem putin timp în micuța Lituania. Deși nu e o destinație turistică la nivelul Spaniei sau Italiei, micuța țară baltică a cărei populație este de aproximativ 3 milioane de locuitori, merită să fie vizitată.

Kaunas

Cele mai importante orașe de vizitat în Lituania sunt Vilnius și Kaunas. Sunt două orașe asemănătoare ca atmosferă și arhitectură, însă Vilnius, capitală fiind, are mai multe de oferit din punct de vedere al atracțiilor turistice.

Lituania e poate la fel de scumpă ca România. Deși au euro, prețurile nu sunt cu mult mai diferite față de cele din România în ceea ce privește mâncarea, iar cazarea e mult mai ieftină decât în țări precum Italia, Spania sau Germania.

Noi am petrecut doar două zile în Lituania, prima zi în Kaunas, iar cea de-a doua în Vilnius. După părerea mea, două zile întregi sunt suficiente pentru ambele orașe, în sensul în care ai suficient timp să vezi ce e mai important. Ca modalitate de transport între cele două orașe, recomandăm mașina.

Cauți cazare în Vilnius?

Booking.com

Kaunas într-o singură zi

Castelul este unul dintre cele mai emblematice monumente ale orașului. Situat în Parcul Santakos, acesta datează din secolul 13 și e singurul castel cu pereți dubli din Lituania. Interiorul castelului este deschis publicului.

Kaunas

Oriunde există un pod, există și o gramadă de lacăte cu nume și inimioare. 🙂

Piața Primariei este un alt loc reprezentativ pentru oraș. Clădirea primăriei, cu al ei turn de 53 metri înalțime, este folosiă astăzi pentru oficializarea căsătoriilor. De asemenea, piața găzduiește adesea spectacole și celebrul trâg de Craciun.

Kaunas
Kaunas

O plimbare pe straduțele din centrul vechi e numai bună atunci când vrei să admiri arhitectura și să te bucuri de atmosfera orașului.

Kaunas
Kaunas

Pentru cei ce vor să facă shopping, bulevardul Libertății e locul perfect.

Kaunas
Kaunas

O locație unică și ușor ciudată este Muzeul Diavolului. Acolo poți admira peste 2000 de întruchipări ale acestuia provenite din diferite colțuri ale lumii.

DSC_0662-1.jpg
Kaunas

Pe lângă obiectivele turistice specificate, țin să mentionez că aproape la fiecare colț de stradă există câte o biserică, una mai veche, alta mai nouă. Citisem undeva, și nu mi-a venit să cred, că numai Vilnius are în jur de 40 de biserici.


Citeste si:


La pas prin Vilnius

Frumoasa capitală, înclusă în patrimoniul cultural UNESCO, abundă în străduțe pietonale, clădiri de o arhitectură superbă, lăcașe de cult, spații verzi și muzee.

Vilnius

Plimbarea noastră a început în piața centrală sau Piața Catedralei, situată lângă castelul Gediminias și lângă dealul celor trei cruci, acestea din urmă fiind alte două imagini reprezentative pentru Vilnius.

Vilnius

Palatul Ducilor, transformat în muzeu național, trebuie vizitat daca vrei să decoperi istoria Lituaniei cu ale lor războaie, alianțe și religii.

Catedrala Sfânta Ana se numară printre cele mai furmoase lăcașe de cult din Vilnius. Construită în stil gotic și finalizată în anul 1500, biserica te va fascina prin arhitectura elegantă, dar sofisticată, și prin culoarea cărămaizilor de un roșu sublim.

Vilnius

O plimbare prin parcul Bernardine, vechi de aproximativ 600 de ani, poate fi modul perfect de relaxare. Inițial pe suprafața parcului de astăzi a fost construită o mânăstire, în prezent atât localnicii, cât și turiștii merg seara pentru a face o plimbare în parc și pentru a asculta muzica clasică provenită de la fântâna principală. (Un fel de Montjuic al Estului :D)

Fără doar și poate, centrul vechi al orașului merită vizitat. Acolo te poți bucura de atmosfera orașului, de mâncare lituaniană, magazine sau artiști stradali. Centrul orașului abundă de artiști care își scot la vânzare picturile, practic, la fiecare colt de stradă existând câte o expoziție de artă.

Vilnius
Vilnius

Muzeul Victimelor Genocidului ilustrează zilele întunecate ale ocupației sovietice. Acesta se află într-o fostă clădire a KGB-ului unde cei care opuneau rezistență regimului sovietic erau închiși, torturați sau chiar omorâți.

Vilnius

Dacă ajungi în Vilnius neapărat trebuie să vizitezi Republica Uzupis. Aceasta republică este de fapt un cartier al orașului de jumatate de km pătrat care se consideră a fi independentă față de oraș. Republica Uzupis are propriul steag, imn, președinte și chiar propria constituție.

DSC_0430[1]

Constituția cuprinde  reguli de tipul “Orice om are dreptul la apă caldă și căldură pe timpul iernii” ,  “Orice câine are dreptul să fie câine”, “Oamenii au drepul să moară, dar nu sunt obligați să o facă”.

Și dacă ceea ce am zis până acum nu te-a impresionat, îți mai spun că Republica Uzupis, ca orice națiune care se respectă, are și o zi națională…1 APRILIE! Locuitorii cartierului chiar au știut ce vor!

Uzupis

Așa s-a desfășurat prima noastră experiență baltică! Cu siguranță ne vom reîntoarce în zonă pentru a vizita celelalte două capitale, Tallinn și Riga!

Vilnius

Hai să explorăm lumea împreună! Ne vedem pe pagina de Facebook, pe Instagram și pe blog!


Ce am scris în ultimul timp

Articole recomandate

6 comentarii

  1. Super tare! Imi place! Imi plac pozele. Totul e luminat si aerisit, nu e aglomerație. Iar Cireașa de pe tort e Constituția 😍 Clar sunt oameni fericiti 😍❤️

  2. Cu ocazia asta am aflat ceva nou. Nu stiam ca Lituania are o populatie atat de mica, probabil e totul foarte concentrat si autentic. Mi-ai placea sa ajung acolo candva

    1. Nici eu nu știam prea mult despre Lituania până să ajung acolo. Mai mult decât atât, nu aveam Vilnius pe lista mea și cu atât mai puțin Kaunas, însă ambele orașe sunt foarte frumoase. Lituanienii sunt oameni atât de faini, foarte drăguți prietenoși. Ceea ce am văzut acolo mi-a depășit toate așteptările.
      Îți doresc cât mai multe experiențe și vacanțe inedite!

  3. […] anul acesta am descoperit orașe precum Vilnius, Ljubljana sau Malaga care ne-au luat prin surprindere în cel mai placut mod posibil și de care ne […]

  4. […] Despre ceea ce poți vedea în Vilnius, dar și în Kaunas am scris aici. […]

  5. […] Vilnius Prima experiență pe tărâmuri baltice: Kaunas și Vilnius […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *