Prima experiență pe tărâmuri baltice: Kaunas și Vilnius

De ceva timp ne doream să vizităm țările baltice și într-un final am reușit, prima țară bifată fiind Lituania. Deși nu e o destinație turistică la nivelul Spaniei sau Italiei, micuța țară baltică a cărei populație este de aproximativ 3 milioane de locuitori, merită să fie vizitată.

DSC_0407[1]

Cele mai importante orașe de vizitat în Lituania sunt Vilnius și Kaunas. Sunt două orașe asemănătoare ca atmosferă și arhitectură, însă Vilnius, capitală fiind, are mai multe de oferit din punct de vedere al atracțiilor turistice.

Lituania e poate la fel de scumpă ca România. Deși au euro, prețurile nu sunt cu mult mai diferite față de cele din România în ceea ce privește mâncarea, iar cazarea e mult mai ieftină decât în țări precum Italia, Spania sau Germania.

Noi am petrecut doar două zile în Lituania, prima zi în Kaunas, iar cea de-a doua în Vilnius. După părerea mea, două zile întregi sunt suficiente pentru ambele orașe, în sensul în care ai suficient timp să vezi ce e mai important.

Kaunas într-o singură zi:

Castelul este unul dintre cele mai emblematice monumente ale orașului. Situată în Parcul Santakos, construcția datează din secolul 13 și e singurul castel cu pereți dubli din Lituania. Interiorul castelului este deschis publicului.

DSC_0390[1]

Oriunde exista un pod, există și o gramadă de lacăte cu nume și inimioare. 🙂

DSC_0394[1]

Piața Primariei este un alt loc reprezentativ pentru oraș. Clădirea primăriei, cu al ei turn de 53 metri înalțime este folosiă astăzi pentru oficializarea căsătoriilor. De asemenea piața găzduiește adesea spectacole și celebrul trâg de Craciun.

DSC_0380[1]DSC_0384[1]

O plimbare pe straduțele din centrul vechi e numai bună atunci cand vrei să admiri arhitectura și să te bucuri de atomsfera orașului.

DSC_0370[1].JPG

Pentru cei ce vor să facă shopping, bulevardul Libertății e locul perfect.

DSC_0415[1]

O locație unică și ușor ciudată este Muzeul Diavolului. Acolo poți admira peste 2000 de întruchipări ale acestuia provenite din diferite colțuri ale lumii.

DSC_0662-1.jpg

Pe lângă obiectivele turistice specificate, țin să mentionez că aproape la fiecare colț de stradă există câte o biserică, una mai veche, alta mai nouă. Citisem undeva, și nu mi-a venit să cred, că numai Vilnius are în jur de 40 de biserici.

DSC_0420[1]

La pas prin Vilnius:

DSC_0453[1]

Frumoasa capitală, înclusă în patrimoniul cultural UNESCO abundă în străduțe pietonale, clădiri de o arhitectura superbă, lăcașe de cult, spații verzi și muzee.

Plimbarea noastră a început în piața centrală sau Piața Catedralei, situată lângă castelul Gediminias și lângă dealul celor trei cruci, acestea din urmă fiind alte două imagini reprezentative pentru Vilnius.

DSC_0440[1]

DSC_0450[1]DSC_0446[1]

Palatul Ducilor, transformat în muzeu național, trebuie vizitat daca vrei să decoperi istoria Lituaniei cu ale lor războaie, alianțe și religii.

Catedrala Sfânta Ana se numară printre cele mai furmoase lăcașe de cult din Vilnius. Construită în stil gotic și finalizată în anul 1500, biserica te va fascina prin arhitectura elegantă, dar sofisticată, și prin culoarea cărămaizilor de un roșu sublim.

DSC_0433[1]

O plimbare prin parcul Bernardine, vechi de aproximativ 600 de ani, poate fi modul perfect de relaxare. Inițial pe suprafata parcului de astăzi a fost construită o mânăstire, în prezent atât localnicii cât și turiști merg seara pentru a face o plimbare în parc și pentru a asculta muzica clasică provenită de la fântâna principală. (Un fel de Montjuic al Estului :D)

Fără doar și poate, centrul vechi al orașului merită vizitat. Acolo te poți bucura de atmosfera orașului, de mâncare lituaniană, magazine sau artiști stradali. Centrul orașului abundă de artiști care își scot la vânzare picturile, practic, la fiecare colt de stradă existând câte o expoziție de artă.

DSC_0451[1]

DSC_0457[1]

DSC_0476[1]

Muzeul Victimelor Genocidului ilustrează zilele întunecate ale ocupației sovietice. Acesta se află într-o fostă clădire a KGB-ului unde cei care opuneau rezistență regimului sovietic erau închiși, torturați sau chiar omorâți.

Dacă ajungi în Vilnius neapărat trebuie să vizitezi Republica Uzupis. Aceasta republică este de fapt un cartier al orașului de jumatate de km pătrat care se considera a fi independent față de oraș. Republica Uzupis are propriul steag, imn, președinte și chiar propria constituție.

DSC_0426[1]

Constituția cuprinde  reguli de tipul „Orice om are dreptul la apă caldă și căldură pe timpul iernii” ,  „Orice câine are dreptul să fie câine”, „Oamenii au drepul să moară, dar nu sunt obligați să o facă”.

DSC_0430[1]

Și dacă ceea ce am zis până acum nu te-a impresionat, îți mai spun că Republica Uzupis, ca orice țară care se respectă, are și o zi națională…1 APRILIE!

DSC_0424[1]

Locuitorii cartierului chiar au știut ce vor!

Așa s-a desfășurat prima noastră experiență baltică! Cu siguranță ne vom reîntoarce în zonă pentru a vizita celelalte două capitale, Tallin și Riga!

DSC_0441[1]

20160527_202712-e1478011048151.jpg

Hai alături de noi!
0

Comments

 1. Patricia

  Super tare! Imi place! Imi plac pozele. Totul e luminat si aerisit, nu e aglomerație. Iar Cireașa de pe tort e Constituția 😍 Clar sunt oameni fericiti 😍❤️

  1. Post
   Author
   georgianamihut

   Nici eu nu știam prea mult despre Lituania până să ajung acolo. Mai mult decât atât, nu aveam Vilnius pe lista mea și cu atât mai puțin Kaunas, însă ambele orașe sunt foarte frumoase. Lituanienii sunt oameni atât de faini, foarte drăguți prietenoși. Ceea ce am văzut acolo mi-a depășit toate așteptările.
   Îți doresc cât mai multe experiențe și vacanțe inedite!

 2. Pingback: Ce facem si unde ne dorim sa mergem in 2018 | BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *