vacanta in Thailanda, atractii turistice in Bangkok

Dupa 4 zile petrecute în Singapore, Bangkok ne-a întâmpinat cu un haos infernal și cu un soare tare arzător, la toate acestea adăugându-se poluarea din aer. Încă de la primii pași făcuți pe Sukhumvit Road, în drum spre hotel, începusem să fiu nostalgică după liniștea și calmul ce dominau în Singapore. Totuși, după o odihnă bine meritată, am luat la pas zona din jurul hotelului și ne-am dat seama că Bangkok este un oraș extrem de interesant și unic. Cert este că ne-am îndrăgostit de Bangkok și deja ne gândim cum să facem să mai ajungem prin zonă.

Astăzi vom vorbi despre primele impresii pe care ni le-am facut despre Bangkok, despre țepele pe care aproape că ni le-am luat și despre câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă urmează să vizitezi acest oraș.

Grand Palace

Primele impresii despre Bangkok

1.Bangkok este haotic și nu foarte curat

Traficul din Bangkok e infernal. Nu știu în ce măsură regulile de circulație știute de noi se aplică sau dacă există vreo regulă în afară de cea a junglei. La toată aglomerația, mai adaugi tuk-tuk-urile și motocicletele, care conduc și mai haotic. Îți zic sincer că am crezut că o să murim în timp ce eram într-un tuk-tuk, dar să spunem că șoferul a fost pedepsit de karma și s-a trezit cu 200 de baht amendă. Îți povestesc mai târziu despre peripețiile noastre cu tuk-tuk-urile.

2. Poluarea

Numărul mare de mașini, lipsa spațiilor verzi, dar și existența a multor fabrici (cred), fac din Bangkok unul dintre cele mai poluate orașe din lume. Cu câteva zile înainte să ajungem, orașul a fost sub cod roșu de poluare, lucru care ne-a îngrijorat un pic. Ulterior, codul roșu s-a transformat în portocaliu, pe când am ajuns noi în zona, dar poluarea și în special noxele de la mașini se simțeau foarte puternic.

3. Este un oras și scump, și ieftin

Cât de costisitoare va fi vacanța ta in Bangkok, doar tu hotărăști. În Bangkok poți da o grămadă de bani pe mâncare la restaurant sau poți plăti niște sume modice pe o porție de mâncare luată de la tarabă. Noi am încercat ambele variante.

În prima seară, obosiți fiind, am mâncat la restaurantul hotelului, unde ne-am scăpat de 1000 de baht. Prețurile la mâncare erau, bineînțeles, mult mai mari decât în mod normal, dar pe lângă acestea am fost nevoiți să mai plătim în plus: 7% taxa TVA și 10% service. Cel mai ciudat a fost că, sucurile și mâncare au venit pe două bonuri diferite, astfel fiind nevoiți să plătim de două ori taxa de service.

În rest am mâncat doar de la tarabe și de la un restaurant japonez pe care l-am descoperit în MBK Center. Ca să îți faci o idee, doua porți de pui teriaki și 2 sucuri ne-au costat 250 de baht. Un frigărui ca cele din imagine costă între 10-30 de baht, o porție de mango sticky rice costă în jur de 200 de baht, iar un sandwich cald de la Seven Eleven ne-a costat 27 de baht.

Rot Fai Market
Ramen si pui teriaki la ”8” in MBK Center

4.Un oraș turistic implică și multe țepe

Am fost la un pas de a ne lua o țeapă uriașă! A doua zi dimineața aveam în plan să luăm un tuk tuk și să mergem la Grand Palace pentru a vizita toate temple din zona respectivă. Ei bine, am fost abordați de un șofer de taxi care a încercat să ne convingă să mergem la Floating Market, care de altfel era pe lista noastră. Ne-a cerut 500 de baht să ne ducă până acolo, iar eu am zis din start că e prea scump. Punându-mi în practică calitățile de negociator i-am zis că îi dau 200. Bîneînțeles că nu a acceptat, dar un alt șofer care a auzit discuția, ne-a abordat și ne-a zis că ne duce cu 200.

Ne arată poze de la market, ne spune că e un pic în afara Bangkokului, și că pentru 400 de baht ne duce, ne așteaptă câteva ore și ne aduce înapoi în Bangkok. Noi, fraieri, ne urcăm la om în mașină. Cumva ne bucuram că mergem, pentru că ne-am fi dorit oricum.

Dupa vreo 30 de minute, îl interbăm pe șofer cât mai avem de mers până la piață, iar el ne spune că mai avem o oră. O oră?! Încercăm să îi explicăm că nu avem timp să pierdem 3 ore pe drum și că vrem să ne ducă înapoi la Grand Palace, iar el o ține una și bună pe a lui, că ne duce la market, că avem timp pentru toate, că de fapt mai sunt doar 20 de minute. Până la urmă ne înțelegem cu el să ne ducă la Grand Palace și îi dăm cei 400 de baht.

Nu am știut din ce capcană am ieșit până nu ne-am apucat să citim despre asta. Descoperisem ca acea piață era la 2 ore de Bangkok și că se percepe o taxă de intrare de 2500 de baht de persoană, iar o barcă ne-ar fi costat în jur de 3000 baht. Am fost atât de înspirați să îi spunem să ne ducă înapoi!

Și uite așa, cu fiecare călătorie, mai învățăm o lecție!

5. Adrenalină și plimbări cu tuk-tuk-ul

Să te plimbi măcar o dată cu tuk-tuk în Bangkok e obligatoriu. E o experiență pe care trebuie să o trăiești, să simți traficul, dar și adrenalina din timpul călătoriei.

Am mers de câteva ori cu tuk-tuk și îți spun sincer că de câteva ori chiar mi-a fost frică. Totul în mintea mea suna așa: ”nu am centură, Sebi stă la margine și sper să se țină bine de tot ce poate, iar șoferul ăsta nebun încalcă orice regulă de circulație, inclusiv cea de viteză!”

Mulți spun că tuk-tuk-ul e o mare țeapă și că îți cer mult mai mult decât ar fi cu un Grab sau cu un taxi normal. Totuși, nu uita că poți să negociezi până obții ceea ce vrei. Majoritatea șoferilor de tuk-tuk ne cereau cam 300 de baht seara și 250 în timpul zilei, pe distanțe de 3, 5 până la 10 km. Am mers de la Grand Palace până la hotel cu 200 de baht (12 km), am mai negociat de la 200 de baht la 100, dar niciodată nu am plătit mai mult de 200 de baht. Poate cu Grab am fi iesit mai ieftin, dar cum nu am avut acces la aplicație, ne-am mulțumit cu tuk-tuk.

Cum spuneam, tuk-tuk e o experiență în sine, pe care nu trebuie să o ratați!

6. În vizita la Grand Palace

Știam că la temple trebuie să ai o ținută cât mai adecvată, să nu ai decolteu, să ai umerii acoperiți și pantaloni lungi. Drept urmare, la cele 35 de grade eram îmbracați în pantaloni lungi. Totuși, a trebuit să ne cumpărăm pantaloni de la palat, la supra pret, pentru că pantaloni noștri aveau două găurele.

Aparent, acele găurele reprezentau o problemă, dar fustele transparente ale unor domnișoare din acea zona nu reprezentau așa o mare problemă. Si uite cum ne-am scăpat de 400 de baht.

Nu vreau să fiu paranoică, dar cred că și aceste practici sunt tot un fel de capcane pentru turiști.

Wat Pho Temple

7. Maestro? Ce e asta?

În Bangkok nu ne-am putut folosi cardul maestro deloc. Toți se uitau la el de parca era de pe altă planetă și drept urmare a trebuit să ne descurcăm cu ce aveam cash. Norocul nostru e ca am fost suficienți de inspirtați să ne luăm câteva sute de dolari americani pe care să îi schimbăm ulterior în baht.

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să mergi în Bangkok

  1. Pentru a vizita Thailanda ai nevoie de viza. Cel mai simplu și mai practic (dacă nu ești din București) ar fi să iei visa on arrival. Despre cum am procedat cu VOA, vom vorbi în următorul articol.
  2. 10 baht sunt echivalentul a 1,34 lei
  3. Trebuie să ai grijă la capcanele pentru turiști (floating market și altele)
  4. Nu uita să te îmbraci adecvat dacă vrei să vizitezi templele
  5. Comisionul de extragere numerar de la orice bancomat este de 250 baht.
  6. Cardurile Maestro nu sunt prea cunoscute în partea aceea de lume
Grand Palace
Grand Palace
Wat Pho
Reclining Buddha

Două zile au fost suficiente să ne îndrăgostim de Bangkok. Deși e departe de a fi orașul ideal, în care să locuiești sau în care totul e ”ca la carte”, Bangkok are ceva care te cucerește. Cineva ne spunea că două zile sunt suficiente, dar țin să contrazic această afirmație. Am fi vrut sa mai avem măcar 2 zile pentru a ne bucura și mai mult de ceea ce acest oraș oferă.

Lumpini Park
Lumpini Park

Joi vă aștept cu un nou articol în care vom povesti despre visa on arrival în Thailanda, despre cazare și costuri, iar săptămâna viitoare vă vom spune ce am reușit să facem în doar 2 zile și jumătate în Bangkok.

Stai pe aproape!


Pleacă în vacanță fără griji!

allianzdirect.ro