Intr-o seara vorbeam cu Sebi despre toate locurile in care am reusit sa ajungem in ultimii aproape opt ani, iar el mi-a lansat provocarea da a alege doar trei cuvinte reprezentative pentru o tara sau pentru vacanta noastra acolo. Asa mi-am dat seama ca in absolut fiecare situatie unul dintre cuvinte fie era un preparat pe care l-am mancat acolo si doar acolo, fie era doar cuvantul ”mancare”, spus la modul general atunci cand nu ma puteam sa ma decid asupra unui singur preparat. Si am ajuns la concluzia ca fiecare calatorie trece prin stomac si ca ”bucataria” e o parte importanta din fiecare vacanta. Indiferent de locul in care ajungem, incercam sa mancam mancare specifica zonei, sa mergem in restaurante in care mananca mai multi localnici decat turisti si sa gustam cat mai multe preparate. Mai apoi, cand ne apuca dorul, intram in bucataria noastra micuta si incercam sa gatim bunatati inspirate de calatoriile noastre prin lume. Ca facem o portocalopita sau naan, green thai curry cu pui si legume sau tacos, incercam sa aducem de fiecare data cate un colt de lume chiar la noi acasa. Si pentru ca iubim sa calatorim, sa mancam si sa gatim, m-am gandit sa incep o noua serie de articole pentru cei gurmanzi si cu dor de duca, asa ca noi. Astazi va ofer o reteta extrem de simpla de bao (bun) cu porc si creveti, pufoase si delicioase.
Retete din jurul lumii – Bao cu porc si creveti
Tin minte momentul exact cand am mancat pentru prima data dim sum, insa nu mai stiu cand si cum m-am indragostit de aceste galuste pufoase. Imi aduc aminte ca am mancat un fel de bao la un street food din San Diego, California, dar si faimosul custard bao intr-un restaurant chinezesc din Kuala Lumpur. Ideea e ca imi plac mult si pentru ca nu avem in apropiere un restaurant chinezesc care sa serveasca aceste delicateste, am cautat retete, am testat si am facut bao acasa. Partea buna e ca sa faci bao nu e o filosofie, ba chiar se fac destul de usor. Tin sa mai precizez ca nu am folosit o reteta traditionala pentru umpultura (gasesti aici o lista cu diferite feluri de bao), ci am adaptat reteta la ingredientele avute si la propriul gust. Personal, mereu comand dim sum cu porc si creveti si am incercat sa recreez gustul. In materie de sos, am ales unul simplu cu sos de soia, otet de orez, ghimbir si ardei iute proaspat.
Ingrediente si ustensile pentru bao (pentru 12 bucati):
- Pentru aluat:
- 250 g faina alba
- 140 ml apa
- 1 lingurita de drojdie uscata
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- Pentru umplutura:
- 100 g carne de porc (carne tocata)
- 100 g creveti
- legume taiate fin (eu am folosit varza chinezeasca, morcov si praz)
- chives
- ghimbir
- sos de soia (doua linguri)
- sos oyster (am pus doua linguri)
- doua linguri de apa rece
- Pentru sos*:
- sos de soia
- ardei iute tocat marunt
- ghimbir (pasta sau razuit fin)
- otet de orez
*Sosul se pregateste dupa gustul fiecaruia. Eu incerc sa gasesc echilibrul perfect intre acid, sarat si picant, insa tu poti sa il pregatesti asa cum iti place tie. Adauga ingredientele putin cate putin si gusta de fiecare data, in asa fel incat sa il faci dupa gustul tau. Mai poti sa adaugi in sos si niste seminte de susan prajite sau ustuori.
Indicatii:
- Apa usor calduta se amesteca cu zaharul si drojdia si se asteapta cateva minute pana cand drojdia s-a activat – se formeaza spuma. Mai apoi, faina se amesteca cu sarea si se presara incet peste apa cu drojdie si se amesteca.
- Se framanta aluatul pana cand devine omogen. In general, aluatul pentru bao se framanta mai mult decat un simplu aluat (ex. aluatul de pizza) deoarce trebuie sa obtii un aluat omogen, fin la atingere si elastic. Prin framantare corecta (trebuie sa pui si un pic mai multa forta in framantarea lui), se obtin acele bao pufoase.
- Aluatul se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
- Pentu umplutura, trebuie sa amesteci toate ingredientele – carnea tocata, creveti taiati marunt, legumele, condimentele (ghimbirul, sosurile, etc) si apa.
- Dupa ce aluatul a crescut, se portioneaza in 12-14 bucati (din aceast cantitate eu am facut 12 bucati), iar fiecare bucata se aluat se intine in forma de cerc (ca in imagine). Recomand sa intinzi marginile bine si sa lasi partea din mijloc a cercului mai groasa deoarce acolo vei aseza umplutura. Lasand mijlocul mai gros, te asiguri ca bao nu se va dezintegra din cauza greutatii umpluturii.
- Se aseaza o lingurita de umplutura in mijloc si se formeaza galusca. Eu nu am multa indemanare si nu stiu inca tehinca de impachetare a bao-ului, dar important e ca bao sa fie inchis (vezi imaginea de mai jos). Mai apoi, inainte de a le gati, mai lasa-le la dospit inca 10-15 minute.
- Pentru a gati galustele la abur ai nevoie de un suport de bambus (ca acesta). Ei bine eu nu am avut, iar pentru ca vazusez un video pe instagram, m-am inspirat de acolo si am gatit galustele in wok. Ca sa le gatesti la wok, ai nevoie de o lingura de ulei (eu am folosit ulei de susan), de apa** si de un capac. Se pun galustele in wok, se aduaga apa si se acopera cu un capac. Trebuie sa verifici din cand in cand daca mai este apa in wok, iar daca apa s-a evaporat, mai adaugi pana cand galustele sunt gatite suficient. In acest fel, galustele sa gatesc in 15-20 minute. Eu le verific mereu cu termometrul (si consider ca sunt gatite atunci cand termometrul arata 77-80 grade Celsius).
**Cand pui apa in wok, insearca sa nu acoperi galustele in intregime. Eu am pus apa cat sa se evapore si sa creeze abur deoarce baos trebuie sa se gateasca la abur, nu in apa. Oricum, cel mai bine e sa cumperi un bamboo steamer. O alta alternativa ar fi orice aparat de gatit la abur (ex. multicooker-ul de la Tefal are optiunea si accesoriile necesare pentru gatit la abur).
Asa arata aluatul dupa ce a stat la dospit
Se vede in imagine cat de mult am intins aluatul si cum mijlocul are o grosime mai mare decat marginile.
Asa am putut sa impachetez galusca.
Trebuie sa imi prefectionez tehnica impachetarii galustelor
Si asa arata galustele dupa ce au stat la dospit inca 10-15 minute.
Aici se vede mai bine cum am improvizat. Am folosit un wok si o tigaie care acopera perfect wok-ul
Rezultatul!
Galuste pufoase si aromate.
Retete din jurul lumii – Bao cu porc si creveti
Mancarea buna se face cu mult sulfet si creativitate. Eu personal nu pot sa urmaresc retete 100%, iar de fiecare data modific ceva. De ce? Pentru ca imi place sa pun un pic din imaginatia mea in fiecare reteta si in fiecare fel de mancare pe care il pregatesc. Retetele pe care le scriu aici nu sunt retetele prefecte si nici nu sunt scrise din experienta unui bucatar adevart. Nu sunt bucatar insa iubesc mancarea, iubesc sa gatesc si sa incerc lucruri noi.Aceasta rubrica, ”retete din jurul lumii”, este locul unde va povestesc ce mancaruri mai fac, cum le fac si cum calatoriile ne inspira…cum aducem o parte din fiecare calatorie chiar la noi in bucatarie.
Daca vrei sa vezi ce mai facem in viata de zi cu zi, unde mai calatorim, ce mai gatim sau ce mai citim, hai in familia noastra de calatori si pofiticiosi de pe Instagram (follow us!)
Citeste si: