Elvetia e o țară micuța, care măsoara 220 km de la nord la sud și 350 km de la est la vest, de aceea distantele între orașe sunt destul de mici. Este posibil sa vizitezi doua orase în aceeași zi, dacă te organizezi bine, iar timpul petrecut zilnic la volan nu va fi foarte mare (max 2 ore). In acest articol îți voi prezenta ideea mea pentru un roadtrip in Elvetia.
Această variantă de traseul începe în Zurich, fiind cel mai bun punct de plecare indiferent de modalitatea de transport aleasa (avion sau mașină personală). În cazul în care alegi să călătorești cu masina personală, poți face o oprire în Vaduz, în Lichestetein. Vaduz e perfect pentru o oprire de câteva ore (nu e nevoie să rămâi peste noapte). La finalul roadtripului, dacă mai ai două-trei zile în plus, poți adauga pe listă și cantonul Ticino. În Ticino se vorbește italiana, climatul este mediteranean, iar orașele sunt minunate (Ascona, Lungano, Locarno și Bellinzona fiind cele mai frumoase).
Ziua 1 – Zurich
Zurich e cel mai potrivit punct de plecare în roadtrip-ul tău prin Elveția. Indiferent că vii cu mașina din Romania sau din Basel, vacanța ta va începe cu o vizită în centrul vechi din Zurich, cu o plimbare pe malul lacului și cu o călătorie până la cea mai mare cascada din Europa, cascada Rinului. Cea mai frumoasă priveliște din Zurich e fără doar și poate cea spre biserica Fraumünster, de pe Münsterbrücke (podul Munster). Nici o plimbare pe malul lacului nu e chiar de ratat, iar ca ziua sa fie bună trebuie să faci o oprire la Laderach, unul dintre cele mai bune magazine cu ciocolata elvețiană din întreaga țară. Pur și simplu trebuie să încerci pralinele de la Laderach.
După această oprire (magazinul se află în Hauptbahnhof – gara centrală), poți merge Bahnhofstrasse până când ajungi pe malul lacului.
Aspecte logistice:
- în centrul orașului există destul de multe parcări publice care au prețuri ceva mai mici. Totuși trebuie să te asiguri că nu există un timp maxim (deobicei e de 30 minute) sau că nu sunt locuri pentru rezidenți (deobicei sunt marcate). De asemenea, vei putea plăti parcarea doar cu monede, deci asigură-te că ai niște franci elvețieni la tine.
- noi îți recomandăm această parcare subterană. Este parcarea hotelului Hyatt și e chiar în centrul orașului. O oră de parcare costă 4 CHF.
- Zurich Pass e un card care ofera intrare gratuită la diverse atracții, reduceri și acces gratuit pe toate mijloacele de transport în comun. Mai multe detalii…
- Evită pe cât posibil să conduci pe culoarea galben a semaforului. În Elveția se dau amenzi destul de mari pentru această faptă.
- Cazare în Zurich (buget mediu): Olympia Hotel Zurich, easyHotel Zürich Limmatplatz, ibis Zurich Adliswil
Cascada Rhinului se află la 40 minute de mers cu mașină din Zurich. Dacă tot ai ajuns în apropiere, ar fi păcat să nu vizitezi cea mai mare cascada din Europa.
Price
North bank: Free entry
South bank (incl. Laufen Castle)
Regular | CHF 5 |
---|---|
Children (6 – 15) | CHF 3 |
Groups (from 15 persons) | CHF 3 / person |
Groups ( from 30 persons) | CHF 2 / person |
Zurich e un fel de ”mecca” al evenimentelor. Noi deseori spunem că din Zurich se dă ora exactă și că în Zurich se întâmplă tot (evenimente, expoziții, etc). Îți las aici un link unde găsești toate evenimentele din Zurich. Pe timpul verii se întâmplă și mai multe, de la Zurich Open Air pana la Latino Night, iar barurile open-air sunt printre cele mai căutate locații din oraș. Iată o listă cu cele mai faine terase din Zurich.
Ziua 2 – Lucerna
Spre deosebire de Zurich, Lucerna are un cu totul alt vibe. În casa noastră parereile sunt împărțite. Sebi preferă Lucerna pentru că e un orășel mai istoric și pentru că lacul Luzern e un pic mai spectaculos, iar eu prefer Zurich pentru că e mai cosmpolit, are aer de capitală. Dar Lucerna (Luzern în germană) e un loc cu adevărat superb, de aceea nu poate lipsi din niciun roadtrip.
De dată această, cel mai bun loc de parcare în Lucerna este acesta, unde o oră de parcare costă 4 CHF. parcarea se află chiar în spatele gării. Spun că este cel mai bun loc deoarece Luzerna are mai multe străzi pietonale decât Zurich, iar centrul orașului e destul de micuț. Parcand în centru nu vei fi nevoit să aplezi la transportul în comun.
Cazare în Lucerna: Anstatthotel Luzern , Seminarhotel Romerohaus
La pas prin Luzerna
După ce ai lăsat mașina, te poți îndrepta spre KKL – Kultur un Kongresszentrum Luzern. KKL e mândria orașului, de aceea în online vei găsi multe referiri la acest loc ca fiind un edificiu ce se ridică la nivelul sălilor de concerte din Londra sau New York. Indiferent de sezon e o plăcere să te plimbi în această zonă. Vara există terase, iar lacul e plin de bărcuțe, iar iarnă e amenajat un mic patinoar chiar in față KKL. De menționat e că KKL nu include doar o sală de concerte care găzduiește Luzern Festival, ci si muzeul de Artă.
O vizită în Lucerna nu poate fi completă fără o plimbare pe Kapellbrucke. Podul de lemn din Lucerna e unul dintre cele mai fotografiate locuri în întreaga țară. Acest pod vechi de cca. 650 ani a fost distrus de incendii în repetate rânduri, însă cel mai devastator incediu a avut loc în 1993. Podul a fost restaurat devenind cel mai vechi pod de lem acoperit din Europa.Traversând podul vei remerca câteva picturi care datează din secolul al XVII lea și care prezintă scene importante din istoria orașului Lucerna.
Un alt monument de o însemnătate mare pentru elvețieni este Löwendenkmal – leu sculptat în piatră. Acest monument a fost ridicat pentru a comemora moartea celor 100 de soldații din garda elvețiană a regelui Franței, Ludovic al XVI lea, soldați care au murit apărând-ul pe rege în timpul insurecției. Statuia a fost realizată de către danzeul Bertel Thorvaldsen și inaugurată în 1821.
Pe lângă o plimbare pe malul lacului, mai poți face și o plimbare cu un paddle board pe lac. E o activitate destul de populară în rândul elvețienilor.
Paddle Board:
- Open for business: April to October (weather permitting)
- Prices: From CHF 20 for half an hour
Ziua 3 – Lauternbrunnen, Wengen, Brienz (plimbare pe lac, Iseltwald)
Undeva, în inima țării, găsim cel mai frumos loc din Elveția (cel puțin din câte am vizitat până acum), genul de loc pe care îl vedem în poze, cel care are de toate: cascade, munți ce depășesc cota 4000 și care sunt mereu acoperiți de zăpadă, pășuni și poteci liniștite, mult verde, lacuri turcoaz, sate pitorești și orașe elegante, liniștite, tipice pentru țara cantoanelor. Aceasta zona se numeste Berner Oberland.
Lauternbrunnen
Sunt atât de multe lucruri de văzut și făcut în Berneroberland încât două zile nu sunt suficiente. Cei mai aventurieri dintre noi pot face paragliding în Interlaken, zona dintre lacuri, iar cine preferă să hoinarească în natură, a ajuns în locul potrivit. Aici există o multitudine de trasee pentru hiking.Valea Lauterbrunnen este una dintre cele mai spectaculoase regiuni ale Elveției si e prin urmare un loc de neratat. Așa cum și numele sugerează, în Lauterbrunnen există nici mai mult nici mai puțin de 72 de cascade, cea mai faimoasă fiind cascada Staubbach. Acesta este in cădere liberă de la cca. 300 m înalțime, fiind una dintre cele mai înalte cascade din Europa.
Parcare în Lauterbrunnen: Parkplatz Kirche se află chiar în centrul satului, aproape de cascadă. O ora de parcare costă 1,5 CHF (14 CHF pentru 24 ore). Dacă călătorești cu un camper, în apropiere de cascadă vei găși un loc de camping foarte drăguț și bine organizat. Prețurile pentru camping variază între 20 si 45 CHF.
Brienz (plimbare pe lac, Iseltwald)
O plimbare pe lacul Brienz până la Iseltwald e altă activitate de pus pe listă, iar dacă timpul e de partea ta, nu trebuie să ratezi nici Harder Kulm sau Brienzer Rothorn Panorama, două puncte panormaice care îți vor tăia răsuflarea. Aici, cel mai bun loc de parcare e lângă gara din Brienz, unde tarfiul e 5 CHF pentru 24 ore. E o variantă ideală dacă vrei să faci o plimbare prin zona lacului sau să iei trenul cu abur până la Brienzer Rothorn Panorama.
Tot în această regiune găsim și câteva dintre cele mai drăguțe sate/stațiuni de schi din Elveția: Grindelwald, Wengen și Murren, cele două din urmă fiind stațiuni car free. Deci pentru a le vizita va trebui să apelezi la mijloacele de transport în comun.
Citește mai mult: Interlaken – Brienz – Lauterbrunnen
Ziua 4 – Top of Europe (3445 m)
Top of Europe e una dintre cele mai cool experiențe de care poți avea parte în Elveția. Călătoria cu trenul până acolo implică cel puțin 3 ore de priveliști fantastice, care te vor lasă fără cuvinte. Iar odată ajuns la destinație nu doar că te vei afla la o înălțime de 3445 m, deasupra Europei, ci vei avea ocazia să vizitezi un palat de gheață sau chiar să faci hiking pe ghețari. Indiferent de ce alegi, Top of Europe garantează 365 de zile de zăpadă (trebuie să te îmbraci corespunzător chiar dacă vizitezi top of Europe în august) și priveliști spectaculoase.
Există mai multe variante de a ajunge la Top of Europe, iar prețurile diferă un funcție de sezon și de punctul de plecare. Prețurile pentru o călătorie dus-întors variază între 150 și 200 CHF. Mai multe detalii aici
Aspecte logistice:
- Cazare: pentru aceste trei zile, recomand o cazare pe o rază de max. 15 km față de Interlaken deoarce în această zona vei petrece cel mai mult timp. Îți las aici câteva recomandări: Hotel Central Continental, Waldhotel Unspunnen, Hotel Bären Ringgenberg,
- Pentru Top of Europe rezervă o zi întreagă deoarce doar călătoriile până și de la cea mai înalta stație de tren din Europa durează minim 3 ore.
- În pirvinta parcărilor, trebuie să ai în vedere că cele mai multe parcări publice sunt gratis între 19:00 și 8:00.
- Există locații car free, în care fie ajungi cu trenul, fie trebuie să lași mașina chiar la intrarea în sat (ex. Iseltwald).
Ziua 5 – Zermatt
O călătorie în Elveția nu e completă fără o excursie de o zi (două zile dacă timpul permite) în cel mai frumos sat elvețian. Zermatt nu e frumos doar datorită caselor de lemn care împânzesc străduțele satului, ci și datorită faptului că se află chiar la baza faimosului vârf Matterhorn. Exact, cel care apare pe ciocolată Tobelorne.
Nouă ne-a luat mult timp să ajungem în Zermatt, dar totul s-a înâmplat la momentul potrivit, atunci când am împlinit 25 ani. Astfel, în acea zi am urcat pe Gornergrat, un vecin al bătrânului Materhorn, cu trenul, pe cea mai înalta cale ferat cu cremalieră din Europa. Călătoria a durat 30 minute, timp în care ne uitam ba la vârful Matterhorn, ba la întinderile de zăpadă din jur, până am ajuns la Hotel Kulm (cota 3100). Ne-am plimbat, ne-am bucurat de peisaje care ne-au tăiat respirația (la propriu), am făcut un milion de poze și am mâncat Toblerone (cât de cliseic). Gornergrat e o activitate ce nu trebuie ratată!
Cum ajungi în Zermatt?
Fiind o zonă car-free, în Zermatt poți ajunge doar cu trenul, din Täsch. Călătoria cu trenul durează 12 minute și costă 8,20CHF. În zona gării din Tasch există multe parcări, cu prețuri care pornesc de la 3CHF/oră. Täsch se află la 214 km distanță față de cele mai mari orașe din Elveția (Zurich, Geneva, Basel), la cca. 3-4 ore de condus.
Cazare în Zermatt
- Hotel Bahnhof* – de la 110 euro/noapte/camera dublă+mic dejun
- Elite*** – de la 130 euro/noapte/camera dublă+mic dejun
- Hotel Matterhornblick*** – de la 180 euro/noapte/camera dublă+mic dejun
Ce poți face și vedea în Zermatt?
După o zi intensă pe cele mai înalte pârtii de schi din Alpi (aprilie e o perioada excelență pentru schiat în Zermatt), te poți întoarce în sat pentru o cină romantică în igloo, pentru o zi la spa sau pentru o degustare de fondue. Într-una din zile poți lua trenul spre Gornergrat. O călătorie dus-întors la Gornergrat costă între 60 și 130 CHF (între 12:00 și 15:00 există un happy hour, iar biletele sunt ceva mai ieftine). Mai multe detalii…
Zilele 6 si 7 – Montreux si Vevey
Abia când ajungi în partea franceză a Elveției îți dai seama cât de diferită și diversă e această țară. Vizitând orașele de pe malul lacului Leman (Geneva) vei observa cum câmpiile cu văcuțe fericite și casele vechi de lemn sunt înlocuite de palmieri și clădiri care te vor duce cu gândul la orașele elegante ale Franței. Și nu doar peisajele sunt diferite, ci și oamenii care parcă sunt și mai eleganți și care în mod evident te vor saluta cu ”bonjur”, în loc de tradiționalul ”gruezi”. Riviera franceză în special mi-a intrat direct la suflet, motiv pentru care cât vom mai sta în Elveția, vom reveni în fiecare an. Iar de fiecare dată cât cineva îmi cere un sfat în privința celor mai frumoase locuri de văzut în Elveția, nu ezit să recomand riviera elvețiană.
Montreux
Montreux și Vevey alcătuiesc împreună riviera elvețiană, un loc care ar putea fi în cu totul altă țară, mai puțin Elveția. Însuși Freddie Mercury a ales să își petreacă o mare parte din viață în Montreux, lucru care e absolut de înțeles atunci când te trezești în fiecare dimineață cu o asemenea priveliște. Mergând cei 3 km de promenadă, de la statuia lui Freddie și până la Castelul Chillon, te vei putea bucura de priveliști spectaculoase, cu alpii francezi pe fundal; vei putea admira flori care mai de care mai colorate și te ve putea odihni la umbra unui palmier. E o energie tare frumoasă în Montreux, în special în zilele de weekend când tot orașul se alfă pe promenadă, când copii și adulți manânca înghețată delicioasa de la Movenpick, tinerii beau prosecco, iar acordurile de chitară completează frumos peisajul.
Vevey
Dacă ai suficientă energie, recomand să faci o plimbare pe malul lacului până în Vevey. Vevey e de departe locul de pe riviera care ne-a surprins cel mai mult. Vevey face parte din Riviera Elvețiană (alături de Montreux) – Da! Și noi avem riviera noastră, cu palmieri și mici plaje amenajate pe malul lacului – , fiind cunoscut drept perla lacului Leman. Orașul se întinde pe malul lacului, iar promenadă e locul de întâlnire al localnicilor, locul în care elvețienii aleg să își petreacă zilele de duminică împreună cu familia și prietenii. Pe malul lacului, oamenii beau prosecco, socializează, fac grătare, stau la plajă sau, pur și simplu, se bucură de priveliște…care, fie vorba între noi, e senzațională.
Vevey e cunoscut datorită lui Charlie Chaplin, care, după ce a fost exilat din Statele Unite ale Americii, a ales să se mute în Vevey. Astfel că, pentru a-l comemora, în Vevey există atât un muzeu – Charlie Chaplin World, cât și o statuie. Intrarea la Charlie Chaplins World costă între 19 și 27 CHF pentru adulți și între 16 și 18 CHF pentru copii (mai multe info.).
Saint Saphorin și podgriile Lavaux
Saint Saphorin e un sat micuț, aflat în partea franceză a Elveției, bine ascuns în podgoriile Lavaux. Deși podgoriile sunt extrem de bine cunoscute, acestea fiind parte din patrimoniul Mondial UNESCO, micuțul sat cu ale lui străduțe înguste de piatră e o bijuterie ascunsă printre strugurii
Chasselas din care se fac„vinurile din Saint Saphorin”. Iar dacă străduțele romantice, pavate în piatră ale acestui sătuc nu va conving că merită vizitate, atunci poate va surâde o plimbare prin podgorii, acompaniată de o degustare de vin, ambele în lumina aurie a soareului care apune peste lacul Leman (Geneva).
Cum ajungem în Saint Saphorin? – Sain Saphorin, alături de podgoriile Lavaux, e iedeal pentru o plimbare de 3-4 ore, într-o excursie de jumătate de zi din Vevey (7 km).
Parcare: poti parca pe strada principală din sat, în locurile desemnate. Ține cont că ai nevoie de monede pentru a plăti parcarea și că seara toate parcările publice sunt gratuite.
Aspecte logistice:
- Cazare: pentru aceste doua zile, recomand o cazare pe o raza de max. 15 km față de Montreux.
- Recomandari de cazare în Montreux: Florimont Double Lake View Room, Villa Toscane, Prealpina
- In Montreux avem și the Queen – The Studio Experience, o expoziție dedicată trupei Queen. Intrarea este gratuită.
- În privința parcărilor, trebuie să ai în vedere ca cele mai multe parcări publice sunt gratis între 19:00 si 8:00.
Ziua 7 – Geneva
Când am vizitat pentru prima dată Geneva, am spus că ar putea fi un cartier al Parisului, dar locuit de elevțieni, nu de francezi. Geneva are un are franțuzesc destul de pronunțat, dar o organizare tipic elvețiană. Centrul vechi din Geneva este inima orașului, un cartier deosebit de frumos care are în centrul sau Place du Bourg-de-Four, cea mai veche piațetă din oraș. Tot în centrul vechi găsim și Parc des Bastions, cu zidul Reformarii, care a fost dedicat mișcării reformiste. Un alt loc de neratat în Geneva e Treille Promenade, unde găsim cea mai lungă bancă de lemn din lume (125 m).
După ce ai hoinărit pe străzile pavate în piatră ale orasulu vechi, urmeaza o plimbare prin Jardin Anglais, unde se află faimosul ceas din flori, L’horloge fleurie. Mai apoi încheie ziua pe Promenade du Lac, admirând cea mai importantă atracție turistică a Genevei, Jet d’Eau. Alflata pe lacul Leman, fântâna aruncă în aer peste 500 l de apă/secundă, la o înălțime de 140 m. Partea frumoasă e că poți ajunge până la baza fântânii.
Dacă mai ai suficient timp, nu rata o vizită la CERN sau la Palais des Nations.
- Cazare în Geneva – datorită amplasării în vecinătatea Franței, recomand să căutați cazare în primul oraș de pe granița (în cazul în care prețurile sunt prea mari în Geneva). O locație potrivită pentru cazare în Franța ar fi orașul Annamasse (verifică ofertele!) sau Ferney Voltaire (verifică ofertele!).
- Parcare in Geneva – parcarile in Geneva nu sunt ieftine, o ora de parcare ajungand lejer la 5 CHF. Noi mereu parcam aici deoarce parcarea se afla chiar in centru, langa podul Mont Blanc. Astfel nu avem batai de cap cu zonele cu trafic restrictionat sau cu traficul.
Ziua 8 – Gruyeres
Gruyeres e un sat mic, aflat în regiunea Le Gruyere, la o distanță de o ora de mers cu mașina din Montreux sau Laussane. Drumul spre Gruyeres e absolut fermecător: un drum național ,înconjurat de câmpii, munți care se zăresc în depărtare și multe văcuțe fericite. Astfel, in drumul tau spre Berna, poti face o oprire de cateva ore si in Gruyere, pentru o plimbare prin centrul satului, o degustare de ciocolata sau, si mai bine, pentru un tur la fabrica de branza A MAISON DU GRUYÈRE.
Ce poti face in Gruyere?
Le Gruyère AOP, un sortiment de brânză care se produce exculsiv în regiunea Le Gruyere. Astfel că, principala atracție a satului este fabrica de brânză LA MAISON DU GRUYÈRE, unde pentru un cost de 7 CHF puteți vedea cum ia naștere unul dintre cele mai delicioase feluri de brânză din Elveția.
La Maison du Cailler prezintă întreagă istorie a brandului Cailler, dar și modul în care boabele de cacao sunt transformate în cea mai bună ciocolată. În această incursiune dulce, punctul culminat vine la final, atunci când vizitatorii sunt invitați la degustare. Probabil numele „Cailler” nu va sună cunoscut, dat fiind faptul că ciocolată Cailler se poate găsi doar în Elveția, însă, va promit că o dată ce ați încercat cicolată cu lapte Cailler, Toblerone va cădea de pe piedestal.
Aspecte logistice:
- Parcare: recomand acesta parcare (1 ora =1CHF)
Ziua 9 – Berna
Capitala de facto a Elveției, Berna, te va îndemna să faci o plimbare pe străzile pietonale din centrul vechi, pe sub arcade, să urci în Berner Munster, să mergi să admiri cei trei urși aflați chiar în centrul orașului sau să numeri și să admiri designul fântânilor din centrul orașului.
Berna datează încă din anul 1191, întemeietorul ei fiind Ducele Berchtold V von Zähringen. Numele orașului provine de la primul animal găsit de către duce în pădurile din jurul Bernei, si anume: ursul. Acesta este și motivul pentru care simbolul Bernei este ursul, fapt care explică și prezența urșilor din centrul orașului.
Printre atractiile turistice ale orasului se numara: Ceasul astronomic – Zytglogge, Casa lui Einstein, Berner Munster si Parcul cu urși.
Aspecte logisitce:
- cazare in Berna: Hotel Bahnhof Zollikofen, Koncept Hotel Löie
Ziua 10 – Spa and Wellness
După un asemenea program, e foarte probabil că în ziua cu numărul 10 să nu mai așa multă energie. De acea, în funcție de drumul pe care vrei să pornești, poți face o oprire în Basel sau una la faimoasa Villa Honegg pentru o zi dedicată relaxării. Hotel Villa Honegg se alfa în apropiere de Lucerna și e atât de faimoasa datorită piscinei „infinity” deschisă tot timpul anului. Însă e bine să faci rezervarecât mai din timp deorace e imposibil să găsești o ofertă last minute.
În Elveția, conceptul de wellness and spa e dus la alt nivel, deci există o grămadă de hoteluri care promit să ofere un răsfăț că la carte. Deși multe dintre ele se află în zonele montane din sudul țării, există câteva hoteluri și în partea centrală, în zona Zurich.
Costuri estimative
Îți las aici o lista cu niște prețuri/costuri estimative, care sper să te ajute să îți construiești o idee despre ce buget trebuie să pregătești. Mai pe larg despre acest subiect am vorbit într-un articol precedent (citește aici), unde am adunat și câteva ponturi pentru cei care vor să viziteze Elveția cu un buget mic spre mediu.
- taxe de drum = 40 CHF (vinietă pentru 14 luni)
- parcări publice = între 0.50 și 5 CHF (gratis pe timp de noapte)
- combustibil = 2,13 CHF/litru (în august 2022)
- cazare = între 80 și 120 CHF/noapte/cameră dublă
- o cină pentru 2 persoane la restaurant (mâncare tradițională) = între 60 și 100 CHF (două feluri priniciaple+2 băuturi nonalcolice)
- un meniu la Burger King sau Mc Donalds = cca. 15 CHF
- un meniu de prânz la autoservire (Coop Restaurant) = 15-25 CHF
- street food (ex: raclette, bratwurst, clătite, covirgi, etc) = 4-10 CHF
- o bere (în supermarket) = cca. 2 CHF
- atracții turistice:
Pret normal | |
Plimbare cu trenul pana la Gornegrat (Zermatt) | 80-126CHF/dus-intors |
Top of Europe | 150-200 CHF/dus-intors |
Harder Kulm | 34 CHF/dus-intors |
Brienz – Rothorn | 94 CHF/ dus-mintors |
Ballen Berg Museum/Muzeul Saturlui, Brienz | 28 CHF |
Patek Phillippe Museum, Geneva | 10 CHF |
Matterhorn Museum | 10 CHF |
Tur cu barca pe lacul Geneva (CGN) – 1 ora | 18 CHF |
Maison du Cailler | 15 CHF |
La Maison du Gruyere | 7 CHF |
Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri (2)
Deși Elveția e o țară micuța, există atât de multe lucruri de văzut și făcut încât 10 zile sunt de fapt prea puține. La tot acest itinerariu extrem de aglomerat, aș mai adaugă două zile în Ticino dar și două-trei zile în partea centrală a Elveției (cantoanele Schwitz, Uri și regiunea Apenzeller) pentru cei care vor să petreacă mai mult timp în natură. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, Elveția e un mix interesant între resort-uri de 5 stele pentru spa și wellness și popasuri montane; orașe moderne și sate în care parcă și timpul a stat în loc; câmpii verzi și munți acoperiți de zăpadă, soare și ploaie în aceeași zi; orașe agitate și locuri în care liniștea e copleșitoare. Elveția e țara atât de diferita incat vizitarea ei e o experienta in sine.
Cât despre itinerariul propus de mine, tot ce pot să sper e că te va ajută să îți planifici mai ușor vacanța în Elveția.
Citește și:
- Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri (1)
- Top cele mai frumoase statiuni de schi din Elvetia(+preturi)
- Cât de scumpă e Elveția? – prețuri și ponturi pentru o vacanță low-budget
- Tot ce trebuie să știi despre taxele de drum din Elveția
- Cel mai vechi oraș din Elveția – Chur
[…] cum sa iti organizezi excursia cu masina in Elvetia am scris deja pe blog (citeste acest articol si acest articol), iar despre toate locurile frumoase pe care le poti vizita in Elvetia, am vorbit in acest […]
[…] Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri (2) […]