Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri (1)

roadtrip in Elvetia

Mi-am dat seama că am scris atât de mult despre Elveția, dar niciodată nu am vorbit despre ce roadtrip-uri minunate se pot face aici. Și cumva mă simt datoare să îți prezint cele mai frumoase locuri din Elveția, de la cele mai cunoscute până la mici comori ascunse și bine protejate de Alpi. Astfel, am scos de la păstrare toate informațiile adunate și m-am gândit să împart cu ține câteva idei pentru un roatrip de poveste în Elveția. Voi trece în revista The Grand Tour of Switzerland și îți voi prezența câteva locuri deosebit de frumoase din Elveția, tips and trick pentru călătoriile cu mașina și câteva costuri la care trebuie să te aștepți dacă ai în plan un roadtrip in Elvetia. Sper să te inspire și să ai parte de o vacanță minunată aici!

Până una altă, voi lasă aici câteva articole mai vechi, dar care încă sunt de actualitate:

roadtrip in Elvetia
Zurich

Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri

Intrarea în țară, condiții de călătorie si reguli de circulație

Pentru a ajunge în Elveția ai două variante: avion (+mașină închiriată pentru că altfel nu ar fi roadtrip) sau o călătorie cu mașina persoanală. E bine să faci o lista cu pro și contra pentru fiecare varianta care să includă și cheltuielile pentru transport. Nu vrei să faci o listă? Am eu una pentru ține 😀 

Alegerea celei mai potrivite variante de transport depinde și de alți factori:

 • câte persoane călătoresc
 • în ce parte a României locuiți
 • perioada călătoriei (vara prețurile explodează)

Însă, orice varianta alegi, părerea mea e că mașina în Elveția e necesară (localnicii sunt dependenți de mașină). E drept că transportul în comun e bine pus la punct, dar există și multe locuri frumoase în care se ajunge mai repede cu mașina. În plus, mașina îți va permite să cauți cazare în afară orașelor, in sate pitorești unde prețurile nu sunt la fel de mari. În plus, transportul in comun in Elveția e foarte FOARTE scump, iar dacă chelutielile se înmulțesc cu 2 sau mai mult, atunci mașina este din nou cea mai ieftină varianta de transport. 

Intrarea în țară și condiții de călătorie

Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, deci prin urmare există câteva reguli pe care e bine să le cunoști:

 1. Nu este nevoie de pașaport pentru a intră în Elveția. Buletinul este suficient.
 2. La intrarea în Elveția există vămi. Nu se fac mereu controale vamale, dar acestea există.
 3. Există câteva reguli în legătură cu ceea ce puteți să aduceți în țară (vezi mai jos)
 4. Trebuie să cumperi vinieta înainte sau imediat ce ai intrat în Elveția

Extra sfat! Tot la intrarea în țară, nu uită să dezactivezi datele mobile. În Elveția se aplică alte tarife de roamning.

Reguli și restricții vamale:

Alcoholic beverages
with an alcohol content by volume of under 18%5 litres in total and(minimum age 17)2 CHF per litre
with an alcohol content by volume of over 18%

1 litre in total(minimum age 17)
15CHF per litre
Tabacco products
cigarettesIcigars250 cigarettes in total or(minimum age 17)0.25 CHFper unit
other tabacco products250g2) in total(minimum age 17)0.10 perCHF gramme
Sursa

Reguli de circulatie

În Elveția, regulile de circulație trebuie respectate cu sfințenie. Altfel s-ar putea să pleci din vacanță cu cel mai scump suvenir: o amendă. Va las aici o listă cu cele mai importante reguli de circulație:

Limite de viteză:

 • autostradă – 120km/h
 • oraș – între 30 si 50km/h (în majoritatea satelor limita este de 30km/h)

În general, amenzile pentru depășirea limitei de viteză sunt destul de mari.

roadtrip in Elvetia

Vinieta pentru Elveția

Vinieta pentru Elveția este obligatorie doar dacă mergi pe autostradă.

Aceasta are o valabilitate de 14 luni (01.12.2021 – 31.01.2023) și costă 40 CHF. Din păcate, NU există posibilitatea de a cumpăra vigneta pentru 10 zile sau o lună, așa cum există în Austria sau Ungaria. Acestea se pot cumpăra din orice benzinarie. Vigneta trebuie pusă pe parbriz, în partea din mijloc a acesuia. Lipsa ei atrage după sine o amendă de 200 CHF.

Alte reguli:

In orasele mari, trecerea pe culoarea galben a semaforului este echivalenta cu trecerea pe rosu, iar amenda este de 250 CHF.

Perioada ideală pentru a vizită Elveția în roadtrip

Dar înainte de a vorbi despre traseu, aș vrea să vorbim despre vreme. Perioada ideală pentru a vizita Elveția este aprilie-octombrie. În această perioadă, Elveția înflorește, peisajele sunt minunate, zăpadă nu mai blochează drumuri și privelișți, iar satele elvețiene sunt înconjurate fie de mult verde, fie de culori ruginii. În schimb, iernile în Elveția pot fi destul de grele. Drumurile pe munte sunt închise, lacurile sunt înghețate, există și furtuni de zăpadă, iat timpul se cam oprește în loc.

Itinerar pentru un roadtrip de 10 zile în Elveția

În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție poți alege fie un roadtrip care să cuprindă toate punctele din The Grand Tour of Swiyzerlnd, fie doar o parte din țară (partea franceză, regiunea Jungfrau și Berneroberland, sau trio-ul Zurich – Lucerna – Interlaken). Eu aș recomanda o perioadă de 7-10 zile, timp în care poți vizita o grămadă de locuri frumoase, te poți bucura de peisaje fantastice și de activități inedite. Cred că Elveția e o detinatie pe care trebuie să o vezi o dată în viață, iar dacă se ivește o ocazie, vizitează Elveția așa cum trebuie. Oferă-ți cât mai mult timp, încearcă să faci și să vezi cât mai multe, alege pachetul întreg. Eu mereu am asociat Elveția cu țări că Islanda sau Insulele Feroe din două motive: 1) necesită efort să vizitezi Elveția (un efort financiar dar și logisitc, Elveția nefiind o țară populară pentru citybreak); 2) E genul de țară pe care o vizitezi o dată în viață, și atât! De aceea, eu aș alege cel puțîn 7 zile pentru vacanță în Elveția și aș face toate lucrurile faine pe care le poți face în această țară. 

Sursa

The Grand Tour of Swizerland

Acest tur a fost special conceput de către Ministerul Turismul pentru toți cei care își doresc „întreg pachetul”. În alte cuvinte, the Grand Tour of Switzerland e un traseu care se întinde pe 1600 km și care curpinde cele mai frumoase și deosebite locuri din Elveția. Totuși, pentru a vizita fiecare loc GTS ai nevoie de mai mult de zece zile, mai ales dacă vrei să te bucuri de acele locuri.

Dacă vrem să ne raportăm în cifre, The Grand Tour of Switzerland înseamnă:

 • 1643 km
 • 46 atracții de top
 • 26 lacuri
 • 14 locuri UNESCO

Toate locațiile din The Grand Tour of Switzerland sunt marcate cu un semn roșu care a fost poziționat în așa fel încât să îți ofere posibilitatea de a face acea poză perfectă. 

roadtrip in Elvetia

Deoarece acest articol este deja destul de lung, îți voi prezența ideea mea pentru un road trip de 10 zile în Elveția în următorul articol. În construirea itinerariului am ales locurile care ne-au impresionat, cele pe care le-am vizitat de multe ori și care reprezintă perfect Elveția. Elveția e o minune de țară care sigur nu va dezamăgi. Sunt atât de multe locuri frumoase de văzut, mai puțin cunoscute, pe care nu am reușit să le menționăm, dar și multe alte locații pe care încă nu le-am explorat. Astfel, dacă vrei să vezi ce locuri frumoase din Elveția mai descoperim, trebuie să ne dai un follow pe instagram și să te abonezi la blogul nostru (găsești formularul în partea de jos a paginii). 

. . .

Citește și:

Articole recomandate

2 comentarii

 1. […] exceptie. Despre cum sa iti organizezi excursia cu masina in Elvetia am scris deja pe blog (citeste acest articol si acest articol), iar despre toate locurile frumoase pe care le poti vizita in Elvetia, am vorbit […]

 2. […] Roadtrip in Elvetia – itinerariu si costuri (1) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *