Roadtrip în Germania, la 3 zile dupa redeschiderea granițelor (iunie 2020)

Ne-am bătut noi cu pumnul în piept că nu vom ieși din țară în săptămâna în care se redeschid granițele, dar până la urmă, în 18 iunie ne-am făcut bagajul și am pornit spre Germania, într-un road trip de o săptămână care avea să includă orașe, castele și multe ore petrecute în trafic. Și trebuie să recunosc că am avut unele emoții și chiar câteva bătăi de cap cu această călătorie, care, mai mult sau mai puțin, a avut loc în vreme de pandemie. Ne gândeam și ne întrebam oare cum va fi în Germania, o țară destul de lovita de virus, oare vor fi restricții; oare vom simți o atmosferă mai apăsătoare, tristă si nu tocmai de vacanță; oare orașele vor fi goale, lipsite de viață…ne-am gandit mult la ceea ce vom găsi, iar din acest motiv aveam în plan să mai așteptăm măcar câteva săptămâni până când ne vom lua lumea în cap, din nou. Dar planurile ne-au fost date peste cap, iar noi, nerabdatori fiind, nu am mai stat pe gânduri și am ales să go with the flow.

Pentru că sunt convinsă că și voi vă doriți să o luați din loc și că aveți câteva temeri legate de desfășurarea lucrurilor în această perioadă, m-am gândit să vă povestesc un pic despre cum am văzut noi lucrurile, precum și despre regulile pe care trebuie să le respectăm în Germania. La final vedem împreună dacă Germania este o destinație potrivită de vacanță pentru vara aceasta, dat fiind contextul actual.

Roadtrip prin Germania, la trei zile după redeschiderea granițelor

Noi ne-am hotarat să plecăm în Germania cu o zi înainte de ziua lui Sebi, atunci când am aflat că planurile noastre vor fi date peste cap și că, fie amânăm călătoria până în august (și părea că mai avem de așteptat o veșnicie), fie plecam imediat. Așadar, la fix 3 zile de la redeschiderea granițelor, noi eram în mașina, în drum spre Berlin. În aceasta călătorie aveam de gând să petrecem câteva zile în Berlin, un oraș de care ne-am îndrăgostit încă de la prima vizită, urmând că următoarele zile să le petrecem în țara marțipanului – Lubeck, în Hamburg și pe valea râului Moselle. Astfel că, am avut la dispoziție 8 zile pe care le-am împărțit în felul următor: 4 zile Berlin, o jumătate de zi Lubeck, o zi și jumătate Hamburg, și două zile pentru valea raului Moselle, unde am vizitat: castelul Drachenburg, castelul Eltz și Cochem. În același timp, asta a fost și cea mai puțin organizată călătorie a noastră în sensul în care nu am avut nimic planificat, am plecat fără o rută exactă și fără un program stabilit și ne-am luat cazarea cu cel mult câteva ore înainte de a ajunge la destinație. Spontaneitate, ce să mai zic :))

Berlin
Potsdam
Lubeck
Castelul Drachenburg
Castelul Eltz
Cochem

Încă de când ideea acestui roadtrip a prins rădăcini, ne-am gândit la măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm în cazul în care după 15 iunie vom putea călători. Astfel, știam că în Germania masca este obligatorie în toate mijloacele de transport în comun și în toate spațiile publice închise; că restaurantele sunt deschise și stabilisem că indiferenet dacă vom putea sta înăuntru, noi vom alege terasa; că majoritatea muzeelor sunt deschise (noi aveam în plan să vizităm Miniatur Wunderland din Hamburg) și că va trebui să respectăm câteva reguli de distanțare (numar limitat de persoane și distanța de 1,5 m), distanța pe care o respectam și înainte.

Miniatur Wunderland

Și bineînțeles că am uitat măștile acasă, noi nefiind obișnuiți să le aveam în permanență la noi (în toată perioada asta, în Elveția purtarea măștii nu a fost obligatorie, iar atunci când am făcut-o, oamenii se uitau la noi ca la niște extratereștrii). Lucru acesta ne-a dat bătăi de cap atunci când am ajuns în prima benzinărie, dar am improvizat noi ceva. Ulterior, ne-am cumpărat măști (în farmacii se vând seturi de câte zece bucăți pentru 10 euro), iar zi de zi, în toate mijloacele de transport în comun și în toate spațiile publice închise, am avut masca pe față. Și da, ne-a fost destul de greu cu ea pentru că în primele zile cam uitam de existența ei…dar nu pentru mult, ne aduceam aminte că trebuie să o purtăm atunci când vedeam că toata lumea are mască.

Undeva in S-Bahn

Cu toate că Germania a fost lovită de virus mult mai rău decât a fost România, ni s-a părut că lucrurile se desfășoară normal, la fel ca înainte de toata nebunia asta. E drept că încă exista reguli, că toți chelnerii trebuie să poarte mască, ca mesele sunt puse la distanță unele față de celalalte, dar la general vorbind, restaurantele sunt deschise, la fel și magazinele, locurile de joaca și muzeele. În Berlin ni s-a părut ca e și mai mult relaxare, oamenii ies, terasele sunt pline, se stă la coadă la înghețată, etc. Toate aceste lucururi ne-au dat senzația de normal.

Cochem
Lubeck

În schimb, în restaurantele din Lubeck și Hambrug a trebuit să completăm o foaie cu datele noastre: nume, prenume, adresa, numar de telefon și data și ora la care am fost prezenți în restaurantul respectiv. De asemenea, unele restaurante au înlocuit meniul clasic cu unul online pe care îl poți accesa scanând un cod QR direct cu telefonul tău. Tot în Germania am observat că nimeni nu e obsedat de luarea temperaturii, chiar nu ne-a luat nimeni temperatura la intrarea în mall, magazin sau bancă, dar sticlele cu soluție de dezinfectat sunt mereu prezente. În plus, în unele supermarket-uri este obliatoriu să ai coș de cumpărături, chiar daca tu vrei să cumperi doar o sticlă de apă.

Atunci când vorbeam despre reluarea călătoriilor prin Europa, adesea ne gândeam că ne vom lovi de oameni stresați, de o atmosferă ceva mai apăsătoare și că, în felul ăsta, nu ne vom putea bucura de vacanța așa cum ar trebui. Ne gândeam că oamenii vor fi ceva mai panicați, că ne vom simți altfel, că nu ne vom putea desfășura activitatea la fel ca înainte sau că va trebui să ne obișnuim cu un altfel de ”normal”. Pe deoparte, ”normal” ar trebui să fie respectarea distanței (să nu ne mai suflăm în ceafă), normal ar fi ca normele de igienă sa se respecte în continuare la fel de riguros, dar pe de altă parte, ne gândeam că în aer va fi multa tenisune și prea puțina relaxare, din cauza acestor măsuri. Și când colo, în săptămâna aceea am și uitat de virus și ne-am bucurat de vacanță chiar mai mult decât o faceam înainte. Și nici vorbă de tensiune sau atmosferă apăsătoare 😀

Potsdam
Potsdam
Potsdam
Cochem

M-a bucurat și liniștit faptul că viața părea să decurgă normal. Am văzut localnici și turiști la terase și în magazine, străzi pline de viață, mall-uri destul de aglomerate, oameni care călătoreau cu trenul și metroul...am vazut normalitate. Și nu, nu am văzut oameni care nu respectau regulile de distanțare sau oameni care nu purtau mască acolo unde era necesar. Nu am văzut nici panică și nici nu am simțit ceva complet diferit. Noi am găsit Germania exact așa cum am lăsat-o (excepție făcând măștile), iar roadtripul nostru a fost exact așa cum ni l-am imaginat.

Este Germania o destinație safe pentru vara aceasta?

Cred că cititnd un pic din experiența noastră vă puteți da seama dacă Germania este o destinație safe pentru vara aceasta. Dacă lăsăm la o parte purtatul măștii, putem spune că lucrurile se desfășoară normal și că, din punctul nostru de vedere, Germania este o variantă potrivită pentru cei care nu vor să meargă în Grecia sau Bulgaria. În plus, Germania este și una dintre cele mai bune țări pentru roadtrips datorită tuturor locurilor minunate pe care le are, dar și a drumurilor care, deși sunt extrem de aglomerate și mereu în construcție, leagă perfect locurile între ele.

Cochem
Lacul Bodensee
Dresda
Berlin
Bremen

Propunerea mea pentru un road trip în Germania - În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție puteți alege fie o parte din Germania (valea Rinului, nordul sau sudul țării), fie puteti opta pentru un tur întreg care să cuprindă cele mai frumoase locuri ale acestei țării. Dar hai să le luăm pe rând:

 1. Valea Rinului - Diana și Alex de la Designed to Travel au făcut un astfel de road trip despre care au scris aici. Articolele lor sunt extrem de bine documentate și chiar au fost o sursă de inspirație pentru noi.
 2. Nordul Gemrnaiei - aici intră Berlin, unde puteti petrece 4-5 zile, Hamburg, Lubeck și Bremen.
 3. Sudul Germaniei - pentru sudul țării va recomandăm regiunea Bodensee, alături de Munchen.
 4. Turul celor mai frumoase orașe din Gemrnaia - acest tur trebuie să cuprinda: Dresda, Berlin, Lubeck - țara marțipanului, Bremen, castele și orașele de pe valea râului Moselle - Cochem, Bacharach, castelul Eltz, castelul Drachenburg, Rothenburg ob der Trauber - satul de poveste al Germaniei, Stuttgart - muzeul Porsche si muzeul Mercedes Benz, Nurnberg si Munchen - unde puteti vizita orasul, muzeul BMW si Dachau. De asmenea, pentru pitici și nu numai, Germania mai are și câteva parcuri super drăguțe: Europa Park (în apropierea graniței cu Franta, între Offenburg și Freiburg im Breisgau), Legoland (în apropiere de Ulm), PlayMobil Fun Park (Nurnberg) și Tropical Islands (în apropiere de Berlin). Pentru jumătățile noastre microbiste, în Germania putem vizita stadionele celor mai renumite echipe de fotbal (noi am fost la Allianz Arena, despre care am scis aici). Am atașat și o hartă cu acest ultim traseu. 😀

Am așteptat mult acest roadtrip și chiar dacă era în plan și anii trecuți, parcă niciodată nu găseam timpul și energia de care aveam nevoie ca să îl ducem la bun sfârșit. Germania ne-a susprins într-un mod tare placut și ne-a oferit un timp cu adevărat minunat. Ne-am bucurat și ne-am simțit extrem de ușurați atunci când am văzut un pic de normalitate, când ne-am putut plimba în liniște și când am văzut că viața decurge normal, fără panică și stres. Și câtă nevoie am avut de vacanța asta...

Așa cum am spus deja, dacă vă doriți o vacanță ceva mai altfel, plină de activități, va îndrumăm să alegeți Germania. Zilele astea vom continua să vă povestim despre ceea ce am văzut și făcut în această călătorie, vom scrie despre Potsdam - un oraș care ne-a susprins tare plăcut, și vom pregăti un super ghid de călătorie pentru Berlin.

Articole recomandate

18 comentarii

 1. Bine alcatuit articol. Mereu o inspiratie. Noi nu am calatorit deocamdata in afara Frantei, dar imediat ce vom avea mai mult liber, vrem sa bifam Geneva, Interlaken si Grindelwald. Abia astept sa ajung poate in toamna si in Lisabona si cine stie pe unde ne mai poarta pasii. 🙂

 2. Ce frumos ca ati putut pleca, ce poze faine, superba vacanta ati avut. Plecam si noi cateva zile la munte, in tara.

 3. Va invidiez cum nici nu va inchipuiti. In sensul bun!

 4. Sunteti foarte curajoși . Ma bucur ca aud ca v ati distrat. Locurilw pe care le vad in poze sunt minunate,nu am ce spune. Sa aveti călătorii plăcute pe viitor

 5. Foarte curajosi! Nu stiu cand voi avea prima vacanta in afara tarii, momentan mi-am planificat o mica vacanta in Romania, la munte. Totusi prin articolele tale calatoresc mereu!

 6. Se pare că ați avut o experiență tare plăcută. La cât mao multe vacanțe de genul acesta!

 7. Inteleg ca exista virusul si trebuie sa ne protejam, dar la noi parca sunt prea multe restictii. Pana la urma, trebuie sa invatam sa traim cu el.
  Ma bucur ca ati avut parte de o vacanta placuta si normala.

 8. Wow, deci va Invidiez. Am mai zis asta, nu? Iubesc Germania. Mi se pare o tara diferita din toate punctele de vedere. As merge oricând acolo. Poate ne luam inima în dinți și plecam și noi câteva zile

 9. După redeschiderea granitelor, am evadat in Viena, aveam in plan Germania pentru sfarsit de iulie, sper sa mai putem merge.

 10. Cred ca a fost o experienta minunata.

 11. Minunate pozele! Ma bucur ca ati avut parte de o vacanta relaxanta si e bine ca sunt tari in care lucrurile revin cat de cat la normal, in ciuda virusului.

 12. Astept cu nerabdare fiecare articol al tau pentru ca am ocazia sa ,,vizitez,, locuri in care nu am fost si poate cine stie cand o sa am ocazia sa le vad.

 13. Ce imagini faine! In pandemie am ales sa calatoresc mai mult prin Romania si am ales doar locuri mai izolate. Avem locuri faine pe care nu le-am vazut si acum este momentul sa le exploram. Sa treaca nebunia si plecam si prin alte tari…pana atunci ma delectez cu fotografiile tale!

  1. Cu siguranta! Romania are foarte multe locuri frumoase care astepata sa fie explorate 😀

 14. Foarte fain ca ati reusit sa aveti o escapada! Pozele sunt superbe! Ce amintiri frumoase. 😍😍😍

  1. Da, chiar a fost o escapada mult asteptata 😀

 15. […] cum spuneam într-un articol precedent, călătoria noastră în Germania nu a fost organizată până în cele mai mici detalii pentru că am vrut ceva cu adevărat spontan […]

 16. […] îl vom explora în adevăratul sens al cuvâtului, așa cum nu reușisem sa o facem. Astfel, în roadtripul nostru prin Germania, care avea ca destinație finală orașul Hambrug, am hotărât să ne oprim câteva zile și în […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *