San Marino

San Marino, al treilea cel mai mic stat din Europa, după Vatican și Monaco. Micuța enclavă, înconjurată 100% de Italia, are o istorie tare bogată, fiind întemeiată în anul 300 i.e.n. și având cea mai veche constituție încă în vigoare (din 1600). San Marino se întinde pe o suprafață de 60 km pătrați, iar capitala, Citta din San Marino, stă la înălțime pe muntele Titano. Am petrecut în jur de două-trei ore plimbându-ne pe străduțele micuței capitale, ne-am bucurat de cele mai frumoase peisaje de pe Passo delle Streghe (Pasajul Vrajitoarelor), iar la final am ajuns în Piazza della Liberta, unde se află și binecunoscutul Palazzo Pubblico. San Marino a împrumutat tot ce era mai frumos de la italieni: straduțele înguste pavate în piatră, restaurantele, limba, dar și atmosfera generală. In acest articol iti spum cum poti sa iti organizezi o excursie de o zi din Bologna, cum ajungi in San Marino si care sunt principalele atractii turistice din aceasta tara mica,mica.

Cum ajungem în San Marino?

Cu mașina – Între Bologna și San Marino sunt 130 km, pe care îi poți parcurge în cca. 1 oră. Cel mai bine ar fi să mergi cu masina până în Borgo Maggiore, iar mai apoi cu telecabina până în Citta di San Marino. Costul unei călătorii este de 2,80 euro. Până în aprilie, telecabinele nu funcționează, dar există posibilitatea de a urca cu mașina, iar ianinte intrarea în oraș – capitala microstatului fiind car free- există mai multe parcări unde poți lăsa mașina.

Mai există posibilitatea de a merge cu autobuzul din Rimini, unde o călătorie costă 6 euro.

Ce poți face și vedea în San Marino?

Turnul Guaita este cel mai vechi turn dintre cele trei, fiind consturit in secolul al X lea și servind drept închisoare. De asemenea, turnul Cesta este la fel de faimos, în prezent găzduind un muzeu al armelor medievale. Turnul Montale este cel mai mic turn și a fost consturit în secolul al XIV lea.

Locul meu preferat din San Marino a fost Passo delle Streghe, care ne-a oferit o priveliște de vis asupra împrejurimilor. Pe de o parte vedem marea Adriatică, iar de cealaltă parte vedeam Munții Apenini. Passo delle Streghe leagă cele două turnuri, Guaita și Cesta.

Palazzo Pubblico și Piazza della Liberta – Palazzo pubblico e un exemplu sublim al stilului neo-gotic, iar după cum îi spune și numele, ”palatul public”, găzduiește primăria microstatului San Marino. Palazzo Pubblico se alfă în Piazza della Libertà, piață în care vizitatorii pot asista la ceremonia de schimbare a gărzii. Din păcate, noi am fost acolo în afara sezonului, periodă în care ceremonia nu are loc (schimbarea gărzii are loc în fiecare zi, în perioada sezonului estival).

Centrul capitalei – San Marino nu e plin de atracții turistice sau de muzee, dar are un vibe tare fain, pe care îl smiți cel mai bine atunci când te plimbi pe străzile orașului. La fiecare pas vei descoperi ceva frumos – o piață, un magazin care vinde produse handmade, o terasa drăguță sau o biserică.

San Marino – idee pentru o excursie de o zi din Bologna

excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna
excursie de o zi din Bologna

Câteva lucruri de știut despre San Marino:

  • este a treia cea mai mică țară din Europa
  • limba oficială este italiană, iar moneda euro
  • nu ai nevoie de pașaport pentru a intra în țară
  • totuși, poți să obții o ștampilă pe pașaport. Pentru asta trebuie să mergi la biroul turistic, unde contra sunei de 5 euro ți se va ștampila pasaportul
  • am înțeles ca vara orasul este destul de aglomerat și este indicat să vii cât mai devreme
excursie de o zi din Bologna

San Marino – idee pentru o excursie de o zi din Bologna

San Marino este perfect pentru o excursie de o zi dacă ești în zona Bologna-Rimini. Îți va fi mai mare dragul să rătăcești pe străduțe sau să vezi lumea de la înălțime de pe Passo delle Streghe. Pe mine San Marino m-a cucerit și îți recomand din toată inima să îi acorzi o șansă.


Citește mai multe: