Nu știu cu exactitate care a fost momentul în care am spus că ne dorim să vizităm Arabia Saudită, se poate să fi fost încă din perioada în care țară era închisă pentru turism, dar știu sigur că anul trecut am tranformat dorința în obsesie. Am făcut tot posibilul să vizităm Arabia Saudită, această țară care pentru noi a reprezentat un necunoscut. Și ne-am aruncat în necunoscut. Pentru prima dată în șapte ani de călătorit, ne-am făcut bagajele și am plecat spre o țară despre care nu știam mare lucru. Nu am știut ce o să găsim acolo, cum o să ne simțim sau cum o să ne primească saudiții, acest popor care nu a interacționat prea mult cu turismul non-religios în țara lor. Am plecat în mijlocul deșertului (țin minte că ne uităm pe harta și vedeam temperaturi de 55 C vara), curioși și, surprizator, fără frici. Cumva, am avut un feeling bun, sentimentul că o să ne placă această țară și că o să ne dorim să ne întoarcem la un moment dat. Și exact așa cum se întâmplă de fiecare dată, intuiția nu ne-a înșelat. Am găsit în Arabia Saudită o țară în dezvoltare, care își păstrează frumos istoria și valorile, o țară a celor mai buni, educați și primitori oameni pe care i-am întâlnit vreodată, o țară a mall-urilor de dimensiunea unor sate elvețiene, o țară în care miroase a parfum oriunde mergi și în care saudiții sunt adevărata comoară. M-am îndrăgostit de Arabia Saudită, iar la final amândoi am ajuns la concluzia că această a fost de departe una dintre cele mai interesante și fascinante țări pe care le-am vizitat. După 8 zile de hoinăreală prin cele mai mari orașe ale țării, necunoscutul nu a mai fost atât de mare (deși mai avem câteva enigme de rezolvat), iar că să facem un pic de lumina și in online (nu prea există articole pe această temă), am pregătit o serie de articole care curpinde cele mai importante sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita: de la viza de turist până la itinerar, cazare și buget.
Ce informatii gasesti in acest ghid de calatorie:
- Viza de turist pentru Arabia Saudita
- Cartele de internet – preturi, pachete si furnizori
- Transport in si spre Arabia Saudita
- Itinerar pentru 8 zile Arabia Saudita (fara masina)
- Buget pentru o saptamana in Arabia Saudita
Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza, cazare, itinerar si buget
Pana prin 2019 Arabia Saudita era o tara in care puteai ajunge doar in doua circumstante: fie ca musulman in pelerinaj la Mecca, fie ca om de afaceri. Turismul non-religios nu exista. Insa lucrurile se schimba cu viteza luminii, iar in Arabia Saudita cu atat mai mult deoarce, asa cum spunea un sofer de UBER: ”avem banii si oamenii potriviti ca sa construim cu viteza luminii”. Asa am aflat cat de repede se construieste acolo, cum fac zgarie-nori pe nisip si cum gazduiesc competitii de F1, cum au facut un tren de mare viteza pentru pelerini, dar si o retea de metrou in Riyadh, care se va deschide curand. Sauditii mai au in plan sa doboare recordurile emiratezilor, construind cea mai inalta cladire din lume, o cladire de peste 1 km inaltime, a carei proiect a fost pus pe lista de asteptare. Drumul acestei schimbari e lung si se intinde pana in 2030 – o initiativa a guvernului de a da o alta fata Arabiei – dar acum Arabia Saudita se poate descrie intr-un singur cuvant, turistic vorbind. Acela e: autenticitate!
In momentul de fata, Arabia Saudita e o tara ”cruda”, iar experienta pe care o poti avea acolo va fi autentica 100%. Oricat de ispititoare e ideea de a astepta pana in 2030 sau 2035 , pana cand vor fi gata toate proiectele lor fabuloase, iti recomand sa mergi in Arabia Saudita cat mai repede cu putina. Sa vezi tara asa cum e ea acum, atuentica, nealterata de masele si de agentiile de turism. Sa ii cunosti si fata asta, valorile si trecutul. Si mai ales oamenii, sa ii intalnesti pe sauditii curiosi, care in ciuda faptului ca nu sunt obisnuiti cu turistii sau a faptului ca nu vorbesc engleza, au o caldura in priviri si in zambete care te fac sa te simti cu adevarat bine-venit in lumea lor.
Arabia Saudita a fost destinatia-surpriza a calatoriei noastre de 6 saptamani prin Orient si Asia, iar in continuare iti povestesc cum ne-am organizat calatoria, cum se obtine viza de turist pentru Arabia Saudita, cum am ajuns si ce itinerar am avut. Mai vorbim si despre cazari, atractii turistice, restaurante si buget.
Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza de tursit pentru Arabia Saudita-
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a vizita Arabia Saudita. Aceasta se obtine destul de usor atat online, cat si on-arrival.
E-visa
Se obtine in cateva minute si are o valabilitate de 1 an.
- pasaport valabil minim 6 luni de la intrarea in Arabia Saudita
- poza tip ”pasaport” 35 mm x 45 mm
- viza include si o asigurare de sanatate care acopera intregul sejur
- card de credit/debit
Visa-on-arrival
Se obtine in cateva minute si are o valabilitate de 1 an.
- pasaport valabil minim 6 luni de la intrarea in Arabia Saudita
- viza include si o asigurare de sanatate care acopera intregul sejur
- visa-on-arrival este disponibila pentru cetatenii din tarile UE/Schengen
- card de credit/debit
UPDATE 31.01.2023 – Arabia Saudita ofera acum si vize pentru tranzit. Astfel, daca ai in plan un zbor cu Saudia sau cu Flynas si o escala de maximum 96 ore in Arabia Saudita, poti aplica pentru viza de tranzit gratuita. Mai multe detalii despre viza de tranzit in Arabia Saudita
Visa-on-arrival – proceduri
Am ajuns in aeroportul din Jeddah in jurul orei 2:00, dupa un zbor de 4 ore din Istanbul. Am fost singurii turisti non-musulmani din avion si drept urmari singurii care nu aveam viza. Jeddah e o poarta de intrare in tara sfanta, pe care pelerinii o folosesc pentru a ajunge la Mecca, iar cum intre Mecca si Jeddah exista un tren de mare viteza, pentru pelerini lucrurile sunt si mai simple. La plecare spre Arabia Saudita, din Milano, s-a verificat faptul ca suntm eligibili pentru visa-on-arrival. Am stat destul de mult la biroul de check-in deoarece nu e ceva obisunit: sa pleci in Arabia Saudita si peste asta, sa pleci fara viza. Inainte de boarding, spre Jeddah de data aceasta, un angajat a verificat toate vizele, iar cand ne-a venit randul, a fost nevoie sa dea doua-trei telefoane ca sa se asigure ca intr-adevar suntem eligibili pentru VOA. Aparent VOA e o treaba destul de noua pentru Arabia Saudita.
Dupa o aterizare cu peripetii, am ajuns in Jeddah. Acolo lucrurile s-au miscat destul de repede, iar spre surpinderea mea, totul a fost bine organizat. Exista indicatoare peste tot, o sectiune speciala petru cei care aplica pentru VOA si personal simpatic.
Am trecut destul de repede prin intregul proces: verificat pasaport, facut poza, luat amprente si platit taxa de viza (480SAR). La final, nu a mai fost nevoie sa trecem prin controlul de pasapoarte ceea ce mi s-a parut logic. Deja ne verificase cineva pasaportul, ne luase si amprentele si ne pusese si viza in pasaport.
Cartele de internet – preturi, pachete si furnizori
Nu stiam cat de bine functioneaza wi-fi si astfel am optat pentru o cartela sim. Ulterior ne-am dat seama ca am avut nevoie de ea ca de aer. In aeroport exista mai multi frunizori de telefonie mobila de la care poti cumpara o cartela pentru turisti. Cartelele se cumpara in baza vizei si a amprentelor ( da, ni s-au luat amprentele atunci cand am cumparat cartela).
Zain
- 25 GB
- 350 minute in Arabia Saudita
- 4 saptamani valabilitate
Mobily
- 10 GB + 15 GB (pentru social media)
- 150 minute in Arabia Saudita
- 4 saptamani valabilitate
STC
- 15 GB + 25 GB (pentru social media)
- 300 minute in Arabia Saudita
- 4 saptamani valabilitate
Noi am luat un sim de la STC (exact optiunea prezentata mai sus) deoarce ni s-a parut cea mai convenabila optiune in raport pachet-pret. Zain este cel mai popular provider, acesta oferind diverse pachete pentru turisti:
- 4GB + 50 minute + valabilitate 2 saptamani = 35SAR (42RON)
- 15GB + valabilitate 2 saptamani = 58SAR (70RON)
- 15GB + 150 minute + valabilitate 4 saptamani = 81SAR (97RON)
- 25GB + 350 minute + valabilitate 4 saptamani = 150SAR (180RON)
Schimb valutar si plata cu cardul
Cand am ajuns in Jeddah, am scos niste bani de la bancomat in ideea in care ne asteptam ca Arabia Saudita sa fie inca o societate care se bazeaza pe cash. De fapt, e una dintre tarile unde poti sa platesti cu cardul peste tot. Si astfel, dupa ce am cheltuit cash-ul pe care il aveam, am platit exclusiv cu cardul Revolut. Daca totusi vrei sa ai cash la tine (e bine sa ai niste riyali in caz ca vrei sa faci cumparaturi din bazar), gasesti in aeroport atat ATM-uri, cat si birouri de exchange.
Transport in si spre Arabia Saudita
Incepand cu luna ianuarie, Wizz Air are curse directe spre Jeddah si Riyad, chiar din Bucuresti. Astfel e foarte usor si ieftin sa ajungi in aceste orase din Arabia Saudita. Noi am zburat in schimb cu Turkish Airlines, via Istanbul.
Cat despre transportul intern, exista mai multe variante:
- Avion – daca nu ai prea mult timp la dispozitie, avionul e cea mai rapida varianta de transport intre marile orase. Jeddah, Al Ula si Riyad reprezinta un triunghi cu distanta de cca. 1000 km intre ele, iar din fericire toate trei au aeroporturi. La capitolul companii aeriene, exista doua variante: Fly Nas – companie low-cost saudita (zborurile interne variaza intre 30 si 70 euro) sau Saudia – compania nationala a Arabiei Saudite (unde preturile sunt ceva mai mari). Noi am zburat cu Flynas din Jeddah in Riyad, iar pentru un bilet de avion one-way am platit 47 euro.
- Masina inchiriata – cea mai buna varianta daca calatoresti cu familia sau chiar in cuplu. Insa trebuie sa tii cont ca Arabia Saudita e imensa, iar distantele intre cele mai importante orase sunt de ordinul sutelor de km. Astfel, aceasta varianta e perfecta daca iti place sa conduci si daca ai macar 12-14 zile la dispozitie.
Distante, itinerar pentru road trip si costuri
Am atasat mai jos o harta cu propunerea mea pentru un road trip in Arabia Saudita. De altfel, imi doresc ca intr-o zi sa reusim sa facem si noi acest traseu, sa conducem pe drumuri desertice, sa ajungel la The Edge of The World si sa descoperim si fata mai rurala a acestei tari. Itinerariul de mai jos are o lungime de 2700 km, de aceea timpul este foarte important.
La capitolul ”inchirerea masinii”, noi apelam mereu cu incredere la RentalCars.com,iar cand vine vorba de combustibil, precizam ca in Arabia Saudita 1l de benzina costa in medie 2-3 lei.
Itinerar pentru 8 zile Arabia Saudita (fara masina)
Cand ne-am planificat calatoria, Arabia Saudita a fost parte dintr-o vacanta de 6 saptamani in Asia. Astfel, ne-am acordat 8 zile pentru calatoria spre si din spre Arabia Saudita si pentru vizitarea tarii. Planul initial era sa stam 2 zile in fiecare loc – Jeddah, Riad si Al Ula, insa nedorind sa inchiriem o masina, am fost nevoiti sa scoatem Al Ula de pe lista. Inca am o urma de regret, dar ma gandesc ca am lasat ceva in Arabia Saudita, ceva la care sa ne intoarcem. In Al Ula se ajungea destul de greu cu avionul, nu se potriveau zborurile cu timpul nostru si am decis in cele din urma sa ne rezumam doar la Jeddah si Riad. Unele site-uri si bloguri de calatorie includ si recomanda vizitarea celor doua orase sfinte: Medina si Mecca, insa site-urile oficiale sustin ca accesul este interzis pentru non-musulamni. Pana la urma este locul lor sfant, iar cu toate ca exista mici portite de intrare in ambele orase, nu am vrut sa mergem. Am exclus din start aceste doua locuri.
Astfel, in cele opt zile pe care le-am petrecut in Arabia Saudita, am incercat sa exploram cat mai bine fiecare loc, sa ii cunoastem istoria si cultura, sa ii intalnim trecutul si sa ne uitam spre viitor. Urmeaza sa public niste articole separate despre Jeddah si Riad, de aceea nu o sa intind prea mult povestea in acest articol.
Jeddah
Poarta de intrare in Arabia Saudita a fost si pentru noi tot Jeddah. Dupa o calatorie de peste 12 ore am pus piciorul pentru prima data in Arabia Saudita, am vazut rasaritul din aeroport, iar dupa ce ne-am luat cartela de internet si dupa alte 4 ore de asteptat in aeroport, ne-am indreptat spre hotel. Cand am cautat o varianta de a ajunge la hotel si mai apoi de la hotel in cartierul Al Balad si la Red Sea Mall ne-am dat seama cat de mare e de fapt Jeddah. Ne-am dat seama ca vorbeam de distanta de zeci de km, in conditiile in care hotelul nostru se lauda cu o locatie centrala. Tot atunci ne-am gandit ca poate nu ar fi fost o idee rea sa inchiriem o masina, dar ne-am consolat cu faptul ca puteam sa folosim Bolt si ca nu era atat de scump (raportat la distantele imense pe care le aveam de parcurs). Insa, cea mai mare problema pe care am intampinat-o in Jeddah a fost sa gasim un Uber. Am mai povestit pe Instagram cum ne plimbam cate 2 ore ca sa gasim un Uber.
Cele mai importante atractii turistice din Jeddah
A fost destul de usor sa gasim un taxi la aeroport. Calatoria pana la hotelul nostru a durat vreo 20 minute si ne-a costat in jur de 60 lei. Un lucru care ne-a scapat din vedere e transportul in comun care e aproape inexistent in Jeddah, iar un lucru care ne-a surprins a fost faptul ca orasele nu sunt construite pentru pietoni. Crezi ca poti face o plimbare mai lunga, iar dupa ce ai parcurs cativa km dai de un santier sau de o autostrada. Dar cum spuneam, Jeddah se intinde pe zeci de km, deci mersul pe jos nu e chiar o varianta.
In privinta atractiilor turistice nu sunt multe de spus. Daca deschizi Tripadvisor o sa vezi ca 3 din 5 ”top things to see in Jeddah” sunt mall-uri. Dar nu sunt simple centre comericale, ci mall-uri de dimensiunea unor sate elvetiene. Red Sea Mall si Mall of Arabia sunt cele mai cunoscute si mai mari centre comerciale din oras, iar daca crezi ca Arabia Saudita e o tara izolata, vei intra in mall si vei vedea ca au mai multe magazine si restaurante occidentale decat multe tari din Europa. De la Victoria Secret si Gucci pana la Apple Bees, Tim Hortons si Cheescake Factory, in mall-urile saudite gasesti de toate. De altfel, iti recomand un loc pe care nu trebuie sa le ratezi in Red Sea Mall: Spoon and Glaze, pentru cel mai bun cheesecake (Sebastian Cake).
La capitolul mancare, iti recoamnd sa incerci si Al Baik – un KFC al Arabiei Saudite. E ieftin si nu foarte rau pentru un fast food.
Zilele in Arabia Saudita sunt destul de calduroase, iar in timpul petrecut acolo am adoptat stilul de viata al sauditilor. Pe timpul zilei stateam in mall-uri sau in hotel, iar seara ieseam la plimbare prin cartierul UNESCO Al-Balad sau pe Corniche. Asta e explicatia noastra pentru care nu vedeam oameni pe strada ziua: e atat de cald incat viata lor se desfasoara altfel. Intr-una din zile am vizitat Tayebat International Museum, un muzeu care ne-a invat un pic mai multe despre Jeddah si despre Islam, iar in ultima seara am vizitat cea mai embelmatica constructie din Jeddah – The Floating Mosque.
Jeddah si Riyadh nu sunt orase turistice – nu inca – si prin urmare nu exista o lista propriu-zisa cu atractii turistice pe care sa le bifezi. Ci mai degraba, vacanta clasica se transforma intr-o calatorie de cunoastere a unei lumi noi. Te tranformi in explorator si tot ceea ce faci e sa adimiri peisajele, oamenii si felul in care viata decurge aici. Iar acesta e farmecul Arabiei Saudite acum.
Riyadh
Daca Jeddah are atmosfera tipica pentru un oras port, Riyadh ne-a cucerit cu aceasta combinatie perfecta intre vechi si nou. Riyadh ne-a placut mult mai mult decat Jeddah, tocmai pentru ca ne-a dat impresia de un oras-metropola in devenire. Ambele orase sunt in reconstructie – un alt sofer de Uber ne spunea ca adiminstratia demoleaza toate cladirile si casele aflate in pericol de prabusire si construiesc altele noi – dar in Riyadh acest fapt e mai pronuntat. Anul acesta se va deschide o retea imensa de metrou, iar pe King Fahd Road – artera principala a orasului – au inceput sa apara zgarie-norii.
King Kahlid Aiport e si el destul de departe de oras – 30 km fata de Kingdom Tower, dar spre deosebire de Jeddah, aici a fost mult mai simplu sa gasim Uber. De fapt, in Riyadh functioneaza trei aplicatii: uber, bolt si careem, deci e foarte usor sa gasesti o masina. In Riyadh am optat pentru un Airbnb, aflat chiar pe King Fahd Road. Tot aici am descoperit lantul de cafennele Caribou (un Starbucks cu origini in Minnesota), unde o cafea costa in medie 8 euro. Da, Arabia Saudita nu e o tara ieftina!
Cea mai frumoasa amintire din Riyadh e privelistea de la Kingdom Tower. Kingdom Tower nu e cea mai inalta cladire din oras, dar are o platforma de observare, la 300 m inaltime, de unde poti vedea cat de mare e de fapt orasul. Infinit. Intrarea e destul de costisitoare (70SAR-83ron), dar privelistea merita toti banii. Am stat 2 ore acolo, ca sa prindem apusul si sa vedem cum arata orasul noaptea. Iar aceasta a fost de departe una dintre cele mai frumoase amintiri din Arabia Saudita. Mai apoi, am pornit intr-o plimbare pana la Najd Village Restaurant, ca sa luam o cina traditionala. Genul de cina unde stai pe jos, pe covoare colorate, iar cineva iti aduce fel si fel de mancaruri. Mancarea saudita nu a fost pe gustul nostru, dar experienta in sine a fost frumoasa.
Dimineata a explorat patea veche a orasului, incepand cu cetata Al-Masmak. Fortăreața Al-Masmak a avut un rol important în istoria Arabiei Saudite. În 1902, regele Abdulaziz a capturat fortăreața și a preluat controlul asupra Riadului, după ce a trăit în exil în Kuweit. Din această fortăreață, Abdulaziz Al Saud a cucerit și a unit diferitele regate și provincii care alcătuiesc națiunea saudită așa cum o cunoaștem astăzi. În prezent, cetatea e un muzeu care prezintă istoria Arabiei Saudite, cu accentul pus pe momentul cuceririi Riadului/unificării regatului. Am mai avut ocazia să vedem cum arăta orașul Riad în perioada 1910-1930, iar la finalul turului am vizitat o expoziție dedicata cafelei saudite – de la cultivare și preparare până la modul în care aceasta se servește. Vizitarea cetatii e gratis.
Seara am facut exact ceea ce un localnic ar face: am mers la Riyadh Season. Sauditii se mandresc cu acest loc alcatuit din mai multe zone de entertaiment. Ar fi gresit sa le numesc parcuri de distractii, desi cred ca aceasta e varianta saudita a unui parc de distractii. Am gasit in Riyadh, un Winter Wonderland consturit dupa modelul parcrului din Londra, Riyadh Bouevrad – care are la baza idea de Times Square din NY, dar si Riyadh World unde sunt prezentate mai multe tari, printre care Japonia, Mexic, Italia si Spania. L-am vizitat pe cel din urma, bineinteles. Intrarea in parc costa 100 SAR si mi se pare ca e destul de scumpa pentru ceea ce ofera. Intri in parc, te plimbi prin mai multe tari – zone foarte frumos realizate, unde poti incerca mancare specifica fiecarei tari pe care o vizitezi. Din pacate, sunt multe zone unde ai acces dar daca cumperi un bilet separat. Una peset alta, desi cred ca e scump pentru ce ofera, a fost interesant sa vedem o lume in mniatura in Arabia Saudita.
Buget pentru o saptamana in Arabia Saudita
Arabia Saudita nu e o destinatie ieftina. Acum se ajunge ieftin in Arabia, datorita Wizz Air, dar viza e scumpa, la fel si cazarea. Iti las mai jos un grafic cu bugetul nostru pentru o saptamana in Arabia Saudita:
Pe scurt:
- viza de turist costa 480 SAR (on-arrival). Am auzit ca se discuta eliminarea vizei pentru cetatenii europeni, insa nu stiu nimic sigur in aceasta privinta
- transportul (taxi) a reprezentat un cost destul de mare, pe care probabil il puteam evita daca inchiriam masina. In mare, o calatorie cu UBER/BOLT pe o distanta de 20km costa in medie 40 lei.
- restaurante si mancare – aici am cheltuit destul de putin. Am mancat foarte mult la food court-ul din Red Sea Mall, unde plateam in medie 50 lei pentru 2 persoane. La restaurant am platit intre 20 si 30 euro pentru 2 persoane. Am mancat destul de bine si la colt de strada, pui si orez cu stafide pentru 25 lei. O cafea la Starbucks costa intre 5 si 8 euro, iar un pahar de suc de trestie de zahar costa cca. 6 lei.
- cumparaturi – de la supermarket am cumparat apa si snack-uri. O sticla de apa (0,5l) costa in medie 1 ron (deinde de marca).
- atractii turistice: Kingdom Tower din Riyadh (70 SAR), International Museum din Jeddah (80 SAR), Riyad Boulevard World (100 SAR)
Cele mai frecvente intrebari despre Arabia Saudita
Arabia Saudita e o tara sfanta pentru Islam, iar cu toate ca exista o deschidere destul de mare spre occident, sauditii inca isi pastreaza valorile is obiceriurile. Si pentru ca vorbim de o tara cu un regim inchis, care nu a cunoscut turisti si in care femeile nu aveau multe dreputri sau in care inca se mai aplica pedapsa capitala, executata in piata centrala din Riad, nu e de condamnat faptul ca ne gandeam ca exista mult mai multe reguli. Nu e nici de mirare ca oamenii europenii au prejudecati despre sauditi si ca cele mai multe intrebari au fost legate de felul in care turistii trebuie sa se comporte si sa se imbrace in Arabia Saudita. De la vesitmentatia pentru femei, pana la tinutul de mana, mancatul in restaurante sau la pedepsele pe care tuistii le pot primi, noi le-am auzit pe toate inainte sa plecam. Pe toate si inca mai mult de atat!
Dar lucrurile nu sunt atat de rele sau stricte pe cat ne imaginam. Ba din contra, fara sa dam la o parte cele cateva reguli de bun simt pe care trebuie sa le respectam in calatorii, Arabia Saudita nu e o tara chiar atat de stricta. Iar ca sa fie mai usor, o sa raspund celor mai comune intrebari care ne-au fost adresate atat inainte sa mergem in Arabia Saudita, cat si in timpul vizitei noastre acolo.
- Cat de sigura e Arabai Saudita?
Nici macar o secunda nu ne-am simtit in pericol. Daca in orasele mari din Europa suntem mereu atenti la buzunare, in Arabia Saudita nu am avut nicio grija in privinta asta. Cum orasele prind viata noaptea, cel mai mult ne-am plimbat dupa lasarea soarelului, iar de fiecare data ne-am simtit in perfecta siguranta. Sebi imi spunea la un moment dat: ”iti dai seama ca e un loc sigur atunci cand vezi ca femeile sunt singure pe strada, noaptea. Daca ar fi periculos, probabil nu ar fi lasate sa se plimbe sau sa faca picnic prin parcuri sau pe faleza.”. Si adevarul e ca am vazut multe grupuri de femei stand la picnic dupa lasarea serii sau mergand prin bazare singure.
- Ai voie sa te plimbi pe strada tinandu-te de mana?
In lumea araba, gesturile de afectiune se fac in intimitatea casei. Nu o sa vezi foarte multe cupluri care sa se tina de mana sau sa se sarute in public. Nu face parte din obiceruile lor, iar noi ca turisti incercam sa le respectam obieceiurile. Nu cred ca se va uita cineva urat la voi, iar tinutul de mana nu e o actiune de condamnat, de aceea ramane la aprecierea voastra.
- Turistele trebuie sa poarte abaya?
Nu e obligatoriu! Dar sa nu uitam ca Arabia Saudita e o tara musulmana si ca, la fel ca in oricare alta tara musulmana, e recomandat sa te imbraci adecvat. Sa porti haine mai largi, care sa acopere cat mai multa piele nu e ceva ce faci doar din respect pentru tara pe care o vizitezi si pentru oamenii pe care ii intalnesti, ci e o modalitate prin care poti sa atragi mai putin atentia…to blend in. In ceea ce priveste abaya, o recomand doar daca nu ai rochii sau fuste lungi. Personal, nu am purtat abaya, ci doar fuste lungi, tricou si esarfa peste umeri.
- Trebuie sa ai capul acoperit?
Nu, nu e obligatoriu. Spre deosebire de Iran, unde si turistele sunt obligate sa aiba capul acoperit, in Arabia Saudita nu este necesar.
- Pot cuplurile necasatorite sa viziteze Arabia Saudita?
DA! Noi suntem necasatoriti si am putut sa intram in Arabia Saudita si sa ne cazam la hotel. Fara probleme! De asemenea, circula vorba ca in femeile si barbatii mananca in zone diferite alte restaurantului. Ei bine, noi nu am mancat prea mult la restaurant, dar cand am facut-o am fost asezati in sectiunea pentru barabti si familii. Exista intr-adevar o separare in restaurante, dar acest lucru nu infulenteaza cuplurile de turisti. Daca calatoresti solo, probabil te vor aseza in sectiunea potrivita (pentru femei/pentru barbatii si familii).
- Ai voie sa vizitezi Medina si Mecca daca nu esti musulman?
In teorie, nu. Dar in practica am inteles ca poti vizita Medina, insa nu poti intra in zona lor sfanta. La fel si in Mecca. Personal, nici nu am luat in calcul sa vizitam cele doua locuri sfinte ale Arabiei deoarce nu am vrut sa fim niste intrusi in lumea lor. Nefiind parte din lumea musulmana si cum nu impartim acelasi credinte si valori, mi se pare ca le-as aduce o insulta daca as incerca sa vizitez acele locuri.
- Vorbesc sauditi engleza? Cum o sa va intelegeti cu ei?
Marea majoritate a sauditilor nu vorbeste engleza, insa sunt destul de deschisi si folosesc imediat google translate. Asa am comunicat cu cei mai multi sauditi, prin google translate. Asa ne intrebau de unde suntem sau ne urau bun venit in Arabia. Cei care stiau engleza erau si mai vorbareti. Ne-am descurat destul de bine si datorita faptului ca peste tot, pe cladiri, pe panourile publicitare si in supermarket, e scris atat in araba, cat si in engleza. Ceea ce i-ar a fost o supriza. In ciuda barierelor lingvistice, sauditii au fost extrem de primitori și drăguți (cei mai buni si frumoși oameni pe care i-am întâlnit pana acum) si tare se bucurau când le spuneam „sukran” (mulțumesc)
Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza, itinerar si buget
Arabia Saudita e tara care ne-a surprins cel mai tare. Ne-au surprins oamenii care se bucurau din suflet la fiecare ”sukran” pe care il pronuntam, oamenii care ne zambeau si care ne urau ”welcome to Saudi” cu o caldura si mandrie in voce, doua lucruri pe care ne le intalnesti la alte popoare, oamenii educati si respectuosi. Ne-a surprins cum o tara despre care se crede ca ar fi izolata de restul lumii, e in realitate mai deschisa decat multe tari occidentale. Pare aproape ireal ca in Arabia Saudita se tin concerte Justin Biber sau Maroon 5, ca exista magazine Victoria Secret si restaurante americane. Si intr-un fel inca pare ireal ca am fost acolo si ca am trait aceasta experienta. Nu stiu daca o sa mai ajungem in Arabia Saudita, daca o sa facem acel traseu cu masina pe care vi l-am prezentat mai sus sau daca 2030 ne va găsi în Saudi, dar stim ca Arabia ne-a oferit niste momente de neuitat. Ia pentru tot ce am primit de la ea si de la oamenii ei minunati, trebuie sa fim recunoscatori.
Pretul cartelelor sim este foarte mare in comparatie cu ce suntem noi obisnuiti, dar presupun ca pentru o vacanta sunt acceptabile. Multe raspunsuri folositoare in acest articol
Și mie mi s-a părut scumpa…dar pana la urma ne-am dat seama cât de util a fost sa avem o cartela cu internet.
[…] Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza, itinerar si buget […]
Se poate bea alcool? Am citit că nu în general, dar poate ați întâlnit vreun loc cu asemenea poțiuni?! 🙂
Sincer, nu știu. Noi nu bem alcool, deci nici măcar nu ne-am gândit la aspectul asta.
Nu cred. In Iran cand am fost era total interzis si.mi-au spus de la ambasada nu cumva sa pun cu mine nici macar o sticla de vin.. Probabil ca si in Arabia Saudita e interzis alcoolul. In Coran este interzis consumul.
Nu este de cumpărat niciunde. Oamenii mai aduc carne de porc cu avionul, dar alcool nu (la aeroport controlează până și bomboanele să vadă dacă nu sunt cu lichior). Alcool este doar făcut acolo și foarte rar, în comunitățile de expatriați.
[…] Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza, itinerar si buget […]
[…] Arabia Saudită – deși eu îmi doream să stăm un pic mai mult în Arabia Saudită, că să ajungem la Al Ula, zborurile nu s-au potrivit, iar după 8 zile de explorat cele două mari orașe ale Arabiei, ne-am lua zborul spre Dubai. Am scris un ghid complet pentru Arabia Saudită, pe care îl poți citi aici. […]
Turistii pot face plaja la Jeddah?
Cred ca exista plaje amenajate, special facute pentru turiști.
Da, dar doar în resorturi cu prețuri între 100 sar (în afara Jeddei) și 250 sar/zi.
[…] Sfaturi de calatorie pentru Arabia Saudita – viza, itinerar si buget […]
Te salut !! Am citit cu atenție toate indicațiile turistice ! Va deranjez cu o întrebare : compania aviatică poate sa îți pună oarece probleme la îmbarcare pentru ca nu și viză , dacă ai opțiunea de a o plăti VOA ( la sosire) . Vă mulțumesc !!!
Buna, nu cred ca e cazul. In situatia noastra, atunci cand VOA si Arabia Saudita erau notiuni noi, cei din Milano au verificat daca suntem eligibili pentru VOA (la check-in, ma refer). Ulterior, inainte de imbarcare, in Istanbul, au fost verificate toate vizele si s-a verificat din nou daca suntem eligibili pentru VOA. Eram singurii turisti, atat cu VOA, cat si in avion :D. Oricum, nu au fost probleme si sunt convinsa ca nici tu nu o sa ai.
Dacă ești dintr-o țară cu visa on arrival și nu ai viză încă la check in, o să presupună că o iei când ajungi.
Un articol super bine conturat si de mare ajutor.
Legat de cartelele din alte state, intradevar unele sunt foarte scumpe si ai internet destul de putin si merge prost.
Salutare! Se poate intra în Arabia Saudită cu mâncare în troller, adică sandvich uri, niste cascaval sau fripturi, vidate bineînteles? Deoarece nu prea dorim sa mancam prea des de acolo. Mulțumesc!
Salut! Nu am un raspuns pentru aceasta intrebare…