Swiss Travel Pass sau cum poți vizita Elveția cu un buget mai redus

Cu toții știm că Elveția este o țară foarte scumpă, reușind să ocupe mai mereu o poziție într-un top trei al celor mai scumpe țări atât la nivel european cât și la nivel mondial. O vacanță în frumoasa țară a cantoanelor te va face să scoți câteva sute bune de euro din buzunar pe aspecte privind cazarea, mâncarea și transportul intern. Cu toate acestea, Elveția se numără printre țările pe care ne dorim să le vizităm cel puțin o dată în viața și, de accea, ar trebui să nu lăsăm aspectele financiare să ne stea în cale.

Elveția e o minunăție de țară, de la un capat la altul. După aproape 2 ani și jumătăte de când locuim în Elveția, încă ne mai mirăm și minunăm de ceea ce vedem în jurul nostru, pentru că în materie de peisaje Elveția e  greu de bătut.  Despre lacurile glaciare de un albastru turcoaz nici nu are rost să mai menționez, de pădurile și spațiile lor verzi, pe baza cărora ar trebui să se inventeze o nouă nuanță de verde, nici atât, despre orașele draguțe și cochete, ciocolată și stațiunile de schi știm cu toții. Toate acestea adunate în aproximativ 42.000 km pătrați fac din Elveția visul oricărui călător și iubitor de natură.

Lugano, Elvetia

Bun, bun, am înteles că trebuie să vizităm Elveția, dar totuși ce facem cu partea mai dureroasă, cu banii? Acum câteva luni scrisesem un articol despre costurile unei vacanțe pe pământ elvețian și pot spune că de atunci prețurile nu s-au schimbat, de aceea te invit să citești și acest articol.

Cât costă o vacanță în țara cantoanelor

Chur

Cum putem vedea Elveția cu un buget mai redus?

*Trebuie să știi că mersul cu trenul în Elveția e foarte scump, indiferent cu ce țară vei compara. În același timp este și cea mai rapidă variantă deoarce cu autobusele de tip flixbus timpul se dublează.*

Soluția poartă denumirea de Swiss Travel Pass, un card care îți oferă câteva beneficii și reduceri ce îți vor amoritza cât de cât costurile de vacanță.

Ce oferă acest card?

 • Swiss Travel Pass îți oferă călătorii nelimitate cu trenul, autobusul sau barca pe întreg teritoriul elvețian pentru o perioadă de 3, 4, 8 sau 15 zile.
 • De asemenea, cardul oferă 50% reducere pentru majoritatea trenurilor și furnicularelor care îți permit accesul pe munte.
 • Tot în Swiss Travel Pass este încorporat un alt card care îți asigură intrarea gratuită la cca. 500 de muzee și expoziții.

Cât costă un astfel de card?

Clasa 1 3 zile 4 zile 8zile 15 zile
Adulti CHF 358.00 CHF 429.00 CHF 631.00 CHF 765.00
Tineri 16 – <26 CHF 305.00 CHF 366.00 CHF 538.00 CHF 654.00
Copii 6 – <16 CHF 179.00 CHF 214.50 CHF 315.50 CHF 382.50
Clasa a 2 a 3 zile 4 zile 8 zile 15 zile
Adulti CHF 225.00 CHF 270.00 CHF 398.00 CHF 485.00
Tineri 16 – <26 CHF 192.00 CHF 231.00 CHF 340.00 CHF 416.00
Copii 6 – <16 CHF 112.50 CHF 135.00 CHF 199.00 CHF 242.50

Prețului unui card, fie el și de trei zile, nu este unul de trecut cu vederea, ba din contră te face să scoți o sumă frumușică din buzunar. În același timp, consider că un card pentu trei zile nu îți va fi de mare folos deoarece nu vei apuca să călătorești foarte mult prin Elveția și drept urmare nu merită banii.

Eu zic că ai avea nevoie de vreo 10 zile ca să poți vedea câte ceva din această țară, de aceea aș recomanda varianta unui card valabil 8 zile.

Ce ai putea vedea în 10 zile petrecute în frumoasa țară din Alpi?

Din România, există doua variante. Fie aterizezi pe aeroportul din Basel, fie pe cel din Geneva, dacă vorbim de un zbor direct cu un operator low-cost.

Dacă aterizezi în Geneva, ar trebui să îi acorzi o zi sau două pentru vizitare. Ulterior, poți să iei trenul spre Lausanne. O călătorie durează în jur de 40 de minute, iar un bilet costă în jur de 30 euro la clasa a 2 a.

Berna, capitala de drept a Elveției, trebuie să se afle pe lista ta. O călătorie din Laussanne până în Berna durează în jur de o oră, iar prețurile pornesc de la 60 de franci pentru un loc la clasa a 2 a.

Interlaken este comoara elvețienilor. Este situat în centrul țării si este considerat cel mai frumos loc din Elveția. Sigur ai văzut o grămadă de imagini și video-uri cu munți, cascade, căsuțe de lemn, etc pe rețelele de socializare… ei bine, ele provin din zona Interlaken. Tot acolo se află și Lauterbrunnen, în traducere însemnând „multe fântâni„. La 20  de km de Lauterbrunnen se află celebra stațiune de schi Grindelwald. Pe mine personal nu m-a impresionat, iar dacă ar fi să aleg între Lauterbrunnen și Grindelwald, cu siguranță aș merge pe prima variantă.

Harderkulm este de departe cea mai spectaculoasă locație. La cota 1300 te va aștepta o priveliște care te va lăsa fără cuvinte.

Așadar nu rata această zona dacă îți planifici o vacanță în Elveția. Ca timp, nu cred ca vei avea nevoie de mai mult de 1 zi

https://www.jungfrau.ch/shop/en/gutscheine/gift-ticket-interlaken-harder-kulm-normal-price/
Sursa: jungfrau.ch

jumătate să vizitezi atât Interlaken cu Harderkulm cât și Lauterbrunnen și Grindelwald. Ca și costuri de transport: un bilet Berna-Interlaken e cel puțin 30 franci, ca să urci cu furnicularul până la Harderkulm va trebui să plătești în jur de 60 de euro (dus întors), iar pentru transportul intre Interlaken-Lauterbrunnen-Grindelwald vei scoate din buzunar în jur de 20 de franci.

Din Interlaken trebuie să ajungi în cel mai frumos oraș din Elveția, și anume Lucerna. Pentru a vizita Lucerna eu zic că vei avea nevoie de vreo 2 zile. Pe muntele Pilatus poti ațunge cu furnicularul contra unei sume de 72 franci dus-întors (36 chf cu STP). Noi nu am reușit să ajungem, dar am văzut o gramadă de video-uri cu peisaje fantastice. Mai multe informații găsești aici.

Lucerna, Elvetia

După ce te-ai săturat de munți, păduri și lacuri, te poți îndrepta spre capitala financiară a Elveției, Zurich. Spre deosebire de Lucerna, Zurich are un aer mai cosmopolit și e mult mai aglomerat.

Zurich, decembrie 2017

O călătorie cu trenul între Lucerna și Zurich durează mai puțin de oră, iar prețurile pornesc de la 30 franci.

O călătorie cu barca dintr-o parte în cealaltă a lacului Luzern costă în jur de 45 de franci.

Despre Zurich și Lucerna am scris un articol special, pe care te invit să îl citești.

Început de decembrie în Zurich și Lucerna

Din Zurich ne întoarcem în Geneva. Călătoria va dura în jur de 3 ore și va costa cel puțin 100 de franci.

Preturile sunt în conformitate cu cele de pe site-ul oficial al companiei feroviare elvețiene (SBB)

Itineratiu: 1 zi în Lausanne, o zi 1/2 în Berna, o zi 1/2 în Interlaken, 2 zile în Lucerna, 2 zile în Zurich, 2 zile în Geneva.

Interlaken

Cam așa arată itinerariul meu pentru 10 zile. Poate e un pic cam înghesuit, dar noi avem acest obicei. Nu prea ne place să pierdem timpul, ci mai degrabă vrem să vedem cât mai multe, într-un timp cât mai scurt.

Bineînțeles că mai există și alte zone de vizitat în Elveția, precum: Lugano, Chur (cel mai vechi oras al Elveției), St Gallen, partea elvețiana a orașului Konstanz, celebra stațiunie de schi St Moritz sau orașul Basel.

Lugano 

Merită să cumperi un Swiss Travel Pass?

Dat fiind faptul că îți oferă transportul gratuit între orașe, transportul urban, reduceri de 50 % la plimbările cu frunicularul, excursii gratuite cu barca și intrările la majoritatea muzeelor, eu zic că merită fiecare bănuț.

Câteva muzee pe care ai putea să le vizitezi:

 • Red Cross Museum din Geneva (15 franci adulți)
 • CERN Museum din Geneva (gratuit)
 • Muzeul Tnasportulurilor din Lucerna (32 franci)
 • Muzeul de istorie naturală din Berna (10 franci)
 • Ballenberg Museum (un fel de Muzeul Satului) din Brienz (24 franci)
 • Muzeul National al Elveției din Zurich (10 frnaci)
 • Patek Philipp Museum Geneva (10 chf)

*Swiss TravelPass oferă fie intrarea gratuită, fie reduceri de 50 % pentru muzeele de mai sus.

Informații și link-uri utile:

 • Toate informațiile privind Swiss Travel Pass au fost preluate de pe site-ul oficial https://www.swiss-pass.ch/swiss-pass/
 • Pentru biletele de tren am folosit: https://www.sbb.ch/de/home.html

Elveția este o țară taaaare scumpă dacă îți dorești să o vizitezi, dar acest lucru nu ar trebui să te oprească. După cum am putut observa, exista varianta să achiționezi biletele de transport și intrările la muzee online/la fața locului, sau mai există și varianta în care aplezi la Swiss Travel Pass pentru a nu mai avea nicio grijă în privința transportului și de ce nu pentru a economisi câțiva bănuți.

Lauterbrunnen

Cazarea nu face excepție de la regula. Să dormi la un hotel ar putea fi mult prea costisitor, tocmai de aceea recomand Airbnb. Dacă nu ai încă un cont pe site, poti beneficia de aprox. 30 de euro la inregistrare, accesând acest link:www.airbnb.com/c/sebastianb11306.

Conform cursului BNR de astazi (4.05.2018), 1 franc=3.9 lei

ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CĂLĂTOREȘTI!

Comments

 1. Pingback: 20 de lucruri de știut despre Elveția – BORN to TRAVEL

 2. Pingback: Despre costurile unei vacanțe în Elveția – BORN to TRAVEL

  1. Post
   Author
   1. Angel

    Pana una-alta preturile Flixbus sunt imbatabile pt calatoria interorase in Elvetia iar distantele sunt mici. Dublarea timpului alocat unei deplasari intre orase poate sa para ceva de speriat dar in cazul Elvetiei vorbin de distante scurte. Nu cred ca merita investitia in Pass. Cu o planificare buna un cuplu poate sa vada toate orasele mari din tara cantoanelor platind aprox 100€.

  1. Post
   Author
 3. Pulbere-de-stele

  Intr-adevar, Elvetia este scumpa, de aceea agentiile de turism care au circuite pe Elvetia fac cazarile la granita, in Franta (Annecy) si in Austria. In felul asta, bugetul poate fi redus simtitor. Bine, daca e musai, te cazezi si in Elvetia, ce sa-i faci… 😛

 4. Pingback: Trei ani de când locuim în Elveția (provocări, avantaje și multe altele) – BORN to TRAVEL

 5. Pingback: Ce putem face cu 100 de euro in Zurich – BORN to TRAVEL

 6. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre taxele de drum din Elveția – BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *