Atât de frumoasă a fost călătoria noastră în Amsterdam, încât și acum mă mai gândesc cu nostalgie la plimbările de-a lungul canalului, la căsuțele drăguțe din Zaandam sau la acea dimineață de duminică petrecută în Volendam. In urma cu jumătate de an am publicat cu mare entuziasm trei articole despre Amsterdam, iar acum simt nevoia să îți mai povestesc un pic despre acest oraș. Astăzi vorbim despre câteva lucruri pe care trebuie să le faci dacă ajungi în Amsterdam.

Plimbare cu barca pe canalele orașului

Cel mai bun mod prin care te poti bucura de ”Veneția Nordului” este dintr-o barca. O plimbare pe canalele Amsterdamului este obligatorie! În timpul acestei plimbări vei descoperi o grămadă de lucruri noi despre cum a luat naștere orașul, despre căsuțele înguste de pe mal sau despre canale.

Iată câteva informații cel puțin interesante despre aceste canale:

1. Amsterdam are peste 100km de canale dispuse în cercuri concentrice;
2. Canalele din centru, precum și clădirile din jur au intrat în patrimoniul UNESCO, în anul 2010;
3. Au fost și încă sunt un mijloc important de transport;
4. Unii chiar au ales să locuiască pe apă. Cei care își au domiciliul într-o astfel de casă, locuiesc perfect legal și plătesc utilități precum apă, curent electric, internet, etc
5.Peste 10.000 de biciclete sunt pescuite anual din aceste canale;
6.Majoritatea canalelor datează din anii 1500;
7. Singel este cel mai vechi canal, construcția lui începând în anul 1428.

O plimbare de o oră costa cca. 11 euro de persoană.


La plimbare prin Jordan

Acest cartier a apărut în secolul 17 fiind cunoscut drept casa imigranților și a clasei municitoare. În acea perioadă, Amsterdamul a fost invadat de valuri și valuri de imigranți proveniți din Franța, Anglia, Spania, etc datorita toleranței politice și religioase de care orașul dădea dovadă. Din această cauză, Jordan a fost inițial un cartier sărăcăcios și suprapopulat, unde nu exista apă curentă.

Astăzi, cartierul are altă față. Este renumit pentru căsuțele tipice Amsterdamului, pentru resturante și bineînțeles pentru canale. Personal, am văzut această zona mai puțin turistică și mult mai liniștită față de haosul și aglomerația din zona centrală. Merită din plin să îi acorzi câteva zeci de minute.

O gustare in Foodhallen

Foodhallen este un foodcourt amenajat într-un fost depou de tramvaie. Acolo vei găsi numeroase standuri cu mâncare proaspată și delicioasă: sushi, pizza, mâncare grecească, hot dog și burgeri, mâncare vietnameză, iberică sau mexicană. Noi am fost foarte încântați de acest loc și drept urmare îl recomand!

Sa vizitezi o fabrică de brânză

Are rost să îți mai spun că am plecat cu 2 kg de brânză olandeză? Gouda și Edam sunt doar două dintre cele mai bune și renumite tipuri de brânză ce provin din Olanda. Îți recomand să faci turul unei ferme de brânză și să guști din toate sortimentele.

 Ferma Catharina Hoeve din Zaanse Schanse este locul ideal. Ferma este mai mult un muzeu în care îți sunt prezentate istoria și modul în care această fermă produce brânza. La sfârșit ești poftit într-un magazin unde poți gusta fiecare sortiment de brânză.

Partea cea mai bună e că această ferma se poate vizita gratuit!

Zaanse Schans – septembrie 2018

Să vizitezi morile de vânt

Zaanse Schans

Iar dacă tot am zis de ferma de brânză Catharina Hoeve, trebuie să menționăm și morile de vânt din Zaanse Schans, acestea fiind și motivul pentru care regiunea Zaan este atât de renumită.

În secolele 17-18 existau cca. 600 de mori de vânt active, ce au avut un impact pozitiv asupra economiei țării. De-a lungul timpului, numărul acestora a scăzut semnificativ, în Zaanse Schans fiind active doar 10. Acestea sunt utilizate în prelucrarea lemnului, a pigmenților sau a uleiului.

Mai multe despre Zaanse Schans am scris în acest articol!

Descoperă împrejurimile Amsterdamului

Pe cât de mult mi-a placut Amsterdam, pe atât de mult mi-a plăcut ce am văzut în afara lui. De altfel, cred că împrejurimile Amsterdamului merită din plin să fie descoperite deoarece îți oferă o altă imagine asupra Olandei de Nord.

În cele 4 zile petrecute acolo am reușit să mai vedem încă trei locuri superbe (pe lângă Amsterdam): Zaandam, Zaanse Schans și Volendam. Așadar, dacă ai mai multe zile la dispoziție, îți recomand să îți organizezi câteva excursii în Olanda de Nord.

Vizitează cea mai veche curte interioară din Amsterdam, dar și cea mai îngustă casă

Deși nu se știe cu exactitate data la care acest mic cariter a fost fondat, majoritatea surselor spun ca Beijnhof își are originile în jurul aniilor 1300, fapt pentru care se consideră că aceasta ar fi cea mai veche parte a Amsterdamului. După instaurarea protestantismului în Amsterdam, în 1578, Beijnhof a fost singura instituție Romano Catolică a orașului.

Cea mai mică căsuța are trei etaje și măsoară aproximativ 2 m în lungime. Cel mai probabil fiecare etaj reprezintă o cameră. 

Shopping pe cele 9 strazi

Aceste 9 străzi situate între canalele Singel, Herengracht, Keizersgracht și Prinsengracht sunt ideale pentru împatimiți shoppingului. Lăsând la o parte magazinele micute și locale sau marile branduri ale modei, De 9 Straatjes sunt niște străduțe cohete, pe care îți va fi mai mare dragul să hoinărești.

Cartofi prăjiți și sandwich cu herring

Deși cartofii prăjiți provin din Belgia, vei avea posibilitatea să te bucuri de ei și în Amsterdam. Chiar pe strada gării există un stand numai cu cartofi prajiți care se numește Manneken Pis.

Dacă ajungi în Volendam, trebuie neapărat să încerci un sandwich cu herring, ceapă și castraveți murați. Nu îți promit că e el mai bun sandwich pe care îl vei mânca, dar e tradițional și drept urmare trebuie măcar gustat.

Închiriază o bicicletă

În Amsterdam bicicletele chiar înseamnă ceva. Nu e de mirare că există mai multe biciclete decât oameni, că alte câteva mii șfârșesc în canalele orașului sau că oameni de toate vârstele preferă bicicleta ca mijloc de transport.

Dacă vrei să te deplasezi mai repede dintr-o parte în alta și să simți cum trăiește acest oraș al bicicletelor, atunci îți recomand să îți închiriezi una.

Nu uita de lalalele

Olanda este cunoscută și sub denumirea de ”țara lalelelor”, iar dacă îți planifici o vacanță în Olanda primavara aceasta, nu uita să treci și pe la Keukenhof, cea mai mare grădina de flori din lume.

Parcul Keukenhof este deschis în fiecare an, începând din ultima săptămână a lunii martie și până în mai. Acesta este situat la 40 de km de Amsterdam.

Red Light District

Nu cred că cineva a viztat acest oraș fără să nu treacă măcar o dată, de curiozitate, prin Red Light District sau cartierul prostituției așa cum mai este cunoscut. Ei bine, zona abundă în magazine cu fel de fel de produse (cred că îți poți imagina ce fel de ”produse”), așa zise muzee și vitrine. 😀

În Red Light District nu ai voie să faci poze, în special seara. E mai bine să știi lucru asta și să nu încerci să trișezi, pentru că nu vrei să vină la tine un paznic foooarte bine făcut care s-ar putea să îți spună într-un alt mod că nu ai voie să faci poze.

Bucură-te de vibe-ul orașului

Amsterdam are un stil frumos de a trăi, iar oamenii sunt mult mai relaxați, mai prietenoși și, zic eu, mai fericiți. Pe mine cele câteva zile petrecute în Olanda m-au încărcat cu energie pozitivă, iar când mă gândesc la Amsterdam, primul lucru care îmi vine în minte este felul în care m-am simțit acolo. Este unul dintre locurile cu care am rezonat cel mai bine, deși am plecat de acasă cu câteva idei preconcepute despre acest oras. Poți să citești despre ele în acest articol:

Septembrie olandez: Amsterdam, biciclete și oameni fericiți

Olanda este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumaose țări în care am fost și una dintre țările în care îmi doresc să mai ajung la un moment dat. Tu ai fost în Amsterdam până acum? Dacă da, ce crezi că ar trebui să mai adăugăm pe lista cu lucruri pe care trebuie să le facem acolo? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii.