Topkapi Sarayi – în vizită la palat

Palatul Topkapi este de departe cel mai reprezentativ monument al orașului de pe două continente, fiind locul în care, secolele la rând, au locuit sultanii Imperiului Otoman. Zidurile pline de mozaicuri, curțile interiore și haremul stau mărturie zilelor de glorie pe care Imperiul Otoman le-a cunoscut în cele câteva sute de ani de existență. Astăzi, grație lui Kemal Mustafa Ataturk – cel care a transformat palatul într-un complex muzeal, ne putem plimba prin cele 4 curți interioare, prin bucătăriile unde se pregăteau mesele regale, putem admira camerele sultanilor, libraria lui Ahmed al III lea, dar și Haremul palatului. Topkapi Sarayi este o adevărată lecție de istorie pentru fiecare vizitator în parte.

În articolul de astăzi o luăm pe urma sultanilor și a cadenelor și ne plimbăm prin Topkapi Sarayi. De asemenea, vă voi oferi câteva informații legate de palat, precum și câteva aspecte legate de locație și taxa de intrare.

Locație și taxa de intrare

Palatul este situat pe malul Bosforului și se poate ajunge foarte ușor de la Aya Sofia (cam 5 minute de mers pe jos). Intrarea la palat costă 950 TL pentru Palat + Harem (actualizat in 2023). Dacă vrei să vizitezi doar palatul, nu ești obigat să cumperi și intrarea pentru Harem, dar eu zic să le vizitezi pe amândouă dacă tot ești acolo.

Intrarea la Topkapi Saray este gratuită cu Istanbul Tourist Pass. Pentru mai multe informații legate de acest card, verifică site-ul oficial www.istanbultouristpass.com

***950 TL = cca.158 RON (in 2023)

Topkapi Sarayi – în vizită la palat

Construit între 1466 și 1478 de către Mehemet al II lea, impunătorul palat se află pe malul Bosforului, exact în punctul în care Bosforul se întâlnește cu marea Marmara. A fost reședința sultanilor otomani până în anul 1853, când sultanii hotărăsc să se mute la Dolmabahce.

Odată ce ai intrat pe poarta monumentală realizată din marumură, în partea stângă vei vedea una dintre cele mai mari biserici bizantine din oraș, ce a fost ulterior transformată în moschee. Tot în partea din stângă se află Muzeul de Archeologie și parcul Gulhane.

În cea de-a doua curte avem pe de o parte Divanul, sala care găzduia consiliul imperial și în care Marele Vizir și membrii consiliului discutau afacerile de stat, iar de cealaltă parte avem bucătăriile palatului.

Divanul
Divanul

În prezent bucătăriile găzduiesc o colecție impresionantă de ustensile, vase și porțelanuri chinezești. În bucătării vei vedea cum era așezată masa sultaunului, vasele din porțelan chinezesc în care erau ținute diverse alimente, precum și vasele în care se pregătea mâncarea.

Zona bucatariilor
Bucataria
Bucataria
vasele din portelat chinezesc in care erau tinute diverse alimente
Vas chinezesc din perioada 1770-1800 inscriptionat – ”In the name of God, the Compassionate, the Merciful”
Bucataria

A treia curte era rezervată exclusiv sultanului și cercului sau de apropiați. În această curte se află și Sala de Audiențe, locul în care erau primiți ambasadorii străini .

Sala de Audiente
Sala de Audiente
Sala de Audiente

În total contrast cu prima curte, se afla cea de-a patra curte cu ale ei grădini, fântâni și case decorate cu mozaicuri și cermaică. Această curte oferă niște priveliști uimitoare asupra Bosforului și Cornului de Aur.

Chioșcul Erevan a fost consturit de Murad al IV lea pentru celebrarea cuceririi orasului.
Gradina Lalelelor
A 4 a curte
Libraria lui Ahmed al III lea
Camera Circumciziei – Pavilionul de vara – Acesta a fost constriută în 1640 la cererea Sulatnului Ibrahim și a fost gândită ca o camera de circumcizie a prinților.

Ne întoracem în cea de doua curte și intrăm în Harem. În traducere liberă ”harem” înseamnă ”lucru interzis” și a fost locul în care femeile traiau, sub stricat supraveghere a eunucilor.

Harem

Deși toate încăperile din Harem sunt frumos decorate cu mozaicuri, cea mai impresionata încăpere este cea a mamei sultanului, aceasta fiind considerată și cea mai puternică femeie din palat.

Apartamenul Reginei Mama
Apartamenul Reginei Mama
Apartamenul Reginei Mama

Tot acolo găsim și apartamentele sultanilor, cea mai frumoasă fiind camera sultanului Murad al III lea.

Apartamentul sultanului Murad al III lea
Apartamentul sultanului Murad al III lea
Fatada exterioara Harem
Băile din Harem
Băile din Harem
Pasajul Concubinelor
Pasajul Concubinelor

Din tot ceea ce am reușit să vedem în Istanbul, palatul Topkapi m-a impresionat cel mai mult. În cele câteva ore petrecute prin curțile palatului am facut un pas în timp, în perioada de aur a Imperiului Otoman. Totodată, m-a impresionat arhitectura clădirilor și atenția la detalii, fie ca vorbim despre vasele în care era servită mâncarea, despre candelabrele din apartamentul reginei mama sau despre mozaicurile ce împodobesc pereții camerelor.

Topkapi – Istanbul

Sper că am reușit să te port într-o călătorie virtuala prin palatul Topkapi! Până data viitoare, nu uita să te abonezi la blog dacă vrei să fii primul care citește toate articolele noastre, să ne dai un like pe pagina de Facebook sau un follow pe Instagram. Noi te așteptăm acolo!

Citeste si:

Articole recomandate

28 de comentarii

 1. Topkapi Saray e și pe lista mea când voi ajunge în Istanbul. Frumoasă prezentare.

  1. Ma bucur ca ti-a placut! Chiar e de pus pe lista 😊

 2. Cât de frumos poate să fie! Am admirat fiecare poză în parte și îmi vine să o iau de la capăt.

  1. Fiecare coltisor din palat are ce frumos 😊 ma bucur ca iti plac pozele! 😊

   1. Intr-adevar este foarte interesant acest palat, as fi bucuroasa daca l-as vedea in realitate.

  2. Tot ce pot spune e „wow”. Nu am avut ocazia să mă întâlnesc cu cultura otomană, dar imi doresc tare mult sa ajung pe acele meleaguri.

 3. Superb! Ți-am spus, dacă mai citesc câteva articole în care descrii locurile aceste, mă vei face să -mi doresc să ajung și eu în Turcia!

  1. Eu chiar te incurajez sa mergi! Pentru Istanbul si Cappadocia pot baga mana in foc ca o sa iti placa❤️😁

 4. Asta e una din dorințele mele arzătoare: să ajung la Topkapi Sarayi. Mulțumesc pentru plimbarea virtuală 🙂

 5. Tare mi-ar placea sa vizitez si eu acest palat, am o mare pasiune pentru palatele vechi.

 6. Ce frumoasa arata acea gradina cu lalele, dar si restul pozelor:*

 7. Turcia e fascinanta! E un din destinațiile mele de pe lista!

 8. Mi-au placut foarte mult fotografiile tale, superbe detalii! O destinatie care nu trebuie ratata!

 9. Superb loc. Ador acel albastru.

 10. Totul este de poveste, de inspiratie orientala, motiv pentru care ma atrage foarte mult, eu fiind pasionata de tot ce inseamna orient.

 11. Dream big little girl

  Chiar ai reusit sa ma porti printr-o calatorie virtuala! Superbe pozele ca de obicei!

 12. Ce frumos e! Cred ca merita sa vizitezi Istanbul❤. Superbe pozele.

 13. Fascinanta calatoria virtuala in care ne-ai dus. Minunate pozele!

 14. am fost acolo cu ceva ani in urma si cred ca o sa ajung si in toamna, oscilez intre o vizita la Istanbul si una la Salonic.

 15. E cu siguranta un loc ce merita vizitat! Tot locul arata deosebit. Extrem de frumoase sunt pozele!!

 16. Este superb acolo! Am fost si eu in urma cu cativa ani si am ramas fascinata de tot!

 17. Palatele mereu ma impresioneaza prin unicitatea lor. Ce fain arata!!😍😍

 18. Imi doresc si eu sa ajung in acest loc si descrierile facute de tine m-au facut sa-mi doresc sa ajung si eu in acest loc

 19. Wowww, cat de frumos estee <3 Imi doresc sa ajung si eu acolo cat de curand :)) <3

 20. Uite ca aici inca nu am ajuns! Locul arata de poveste si are o istorie aparte, parca vie!

 21. […] Palatul Topkapi a fost mereu cap de listă pentru Istanbul, asa că am hotărât să platesc cei 95 de lire pe intrare și să mă plimb pe acolo pe unde se plimbau și sultanii, cu ale lor cadâne. […]

 22. […] pentru care Palatul Bahia a fost cap de listă. Deși nu pot spune că m-a impresionat (Palatul Topkapi din Istanbul e pus pe un piedestal), Bahia are o frumusețe aparte care te introduce un pic în istoria […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *