Torino este un important oraș industrial în nord-vestul Italiei. Este situat pe malul stâng al râului Pad, avand o populație de 905.209 de locuitori și 1.700.000 în zona metropolitană,fiind totodata si cel mai mare oraș și capitala regiunii Piemont. Țin minte că auzisem de Torino cu 12 ani în urmă, în anul în care se organizasera Jocurile Olimpice de Iarnă. Pe vremea acea aveam doar vreo 10 ani, dar țin minte că auzeam la televizor lucruri legate de Torino.

Ce ne-a plăcut în Tornio?

  • în primul rând ne-a plăcut faptul că nu e un oraș turistic, sau nu la fel de turistic precum Milano (care fie vorba între noi nu ne-a plăcut niciodată)
  • este un oraș pur italienesc. Ar putea fi definiția perfectă pentru ceea ce însemană Italia, de la oameni, restaurante, clădiri, piețe, tarabe cu tot felul, trafic, etc)
  • zona de centru e chiar draguță, cu numeroase piețe, clădiri, straduțe pavate cu piatra cubică, biserici și statui.

Cum ajungem în Torino?

  • Nu știu de existența unor zboruri directe din Romania spre Torino, dar există foarte multe spre Milano. Distanța dintre Milano și Torino se poate parcurge cu trenul în aproximativ 2 ore, iar o călătorie costă cca 12 euro.
  • Dacă își planifici să mergi cu mașina trebuie să ai în vedere plata autostrăzii (Bergamo-Torino costă în jur de 20-25 de euro un drum) și problema parcărilor din oraș.

*Mai multe info pe trenitalia.com

Unde stăm în Torino?

În Torino găsești cazare pentru toate buzunarele, prețurile fiind mult mai accesibile decât în Milano. Noi am stat la Hotel Alpi Resort, iar pentru o noapte am plătit 60 de euro. Singurul lucru pentru care ți-aș recomanda acest hotel e poziția, fiind situat chiar în inima orașului, în rest celelalte aspecte lasă de dorit.


Atractii turistice in Torino

În continuare, m-am gândit să îți povestesc câte ceva despre capitala Piemontului, precum și despre ceea ce am reușit noi să vedem în timpul petrecut acolo:

După unificarea Italiei, Torino a fost capitala Regatului Italiei între 1861 și 1865, după care aceasta a fost mutată pentru scurt timp la Florența și finalmente la Roma în 1870. Pierderea funcției de capitală a fost o lovitură dură la adresa orașului, care a trebuit să se reinventeze ca centru manufacturier și industrial.

Mole Antonelliana

Denumirea de Mole Antonelliana provine de la numele arhitectului Alessandro Antonelli și de la ”mole”, care în italiană însemnă o ”ceva” de proporții monumentale. Sunt absolut convinsă că ai văzut măcar o poză cu acest turn. Construcția clădirii a început în 1863, imediat după unificarea Italiei, și a durat până în 1889. Aceasta a fost proiectată ca fiind o sinagogă, ulterior găzduind Muzeul Național de Cinematografie.

Palatul Regal

Zona în care Torino se află a fost locuită încă din  vremurile antice de către un trib denimit Taurini. De-a lungul timpului această regiune s-a confruntat cu numeroase invazii, cele mai de seamă fiind: invazia lui Hannibal din 218 iHr, cucerirea de către Imperiul Roman din 82 iHr și, ulterior, anexarea de către francezi din 1802.

Palatul Regal din Torino a fost construit În secolul 16 fiind casa Familiei Regale Savoy. Ulterior, frumosul palat în stil baroc a fost modernizat, adăugându-se și o capelă care astăzi găzduiește Giugiul lui Iisus. Din 1946 palatul se află în posesia statului, acesta fiind transformat într-un muzeu. La sfarsitul anilor 90, Palatul Regal din Torino a devenit parte din Patrimonuil Mondial UNESCO.

Torino a fost locul în care s-a născut primul rege al Italiei, Vittorio Emanuele II de Savoy, precum și locul în care s-au născut numeroase personalități, dintre care cel mai cunoscut fiind Cavour, acesta militând pentru unificarea Italiei, devenind ulterior primul Prim Ministru al statului.

Ti-e mai mare dragul să te plimbi prin zona de centru, pe aleeile străjuite de arcade.  Se spune că în Torino există aproximativ 17 kilometri de porticuri. Aceste străduțe mi-au rămas în minte, iar de fiecare dată când o să mai văd astfel de locuri o să mă gândesc la Torino.

Revenind la Torino, se spune, adesea, că este capitala ciocolatei întrucât aici își au originile faimoasa gianduja și delicioasa Nutella. Se spune ca gianduja, ciocolata cu alune de pădure, a luat naștere în urma embargoului englez din timpul războaielor napoleoniene asupra îngredientului de bază al ciocolatei, și anume cacaoa. În acea situație, ciocolatierii italieni au venit cu idea de a amesteca alunele de pădure, abundente în Piemont, în ciocolată, creând astfel mixul irezistibil cunoscut sub numele de gianduja.

Torino e genul de oraș care îți permite să te odihnesti chiar dacă îl vizitezi preț de o zi sau două, spre deosebire de Roma sau alte orașe italienești. Faptul că nu sunt turiști care să te calce în picioare, te face cumva să pari ”de al casei”, iar nouă asta ne-a plăcut cel mai mult.

Alte câteva locuri pe care le poți vedea în Torino:

  • Muzeul Egiptean
  • Muzeul Național de Cinematografie
  • Basilica Superga
  • Giulgiul din Torino
  • Grădinile Regale
  • Grădina Botanică
  • Stadionul Juventus
  • Muzeul FIAT

Torino – atractii turistice

Vechea capitală a Italiei ne-a surprins într-un mod tare  plăcut și a reușit să ne ofere doza de Italia după care tânjeam atât de mult în ultimul timp. Nu e un oraș la fel de cunoscut precum Milano, sau la fel de turistic, dar are la fel de multe de oferit în materie de istorie, atracții turistice și atmosferă.

Citește si: