Tot ce trebuie să știi despre taxele de drum din Elveția

Deși Elveția este renumită pentru stațiuni montane și pentru ski, pentru peisajele de poveste cu zapadă și cabane de lemn, consider că cea mai bună perioadă pentru a vizita țara cantoanelor este vara. În lunile de vara te poți bucura chiar mai bine de lacurile turcoaz înconjurate de munți, de priveliștea absolut copleșitaore din Harder Kulm, de orașele micuțe și cochete și nu în ultimul rând, de drumurile ce trec prin munți și văi, pe lângă lacuri și cascade.

Spre deosebire de alte țări, unde călătoriile cu trenul sunt accesibile și rapide, în Elvetia este mult mai simplu și mai ieftin să alegi mașina ca mijloc de transport, fie ea închiriată sau personală. Având o mașină la dispoziție, îți va fi mult mai ușor să vizitezi unele locații și vei avea suficienta flexibilitate încât să ai parte de un road trip de excepție. Totuși, nu mă înțelege greșit! Nu e ca și cum trenurile nu te duc oriunde vrei, oricând vrei, dar din punct de vedere financiar, mașina e cea mai ieftină variantă de transport.

Lauterbrunnen
Interlaken – mai 2018
Lugano

Citește și:

De-a lungul timpului, mi-au fost adresate numeroase întrebări legate de taxele de drum pentru autostărzile din Elveția, iar în ultimul timp am observat că tot mai mulți călători se orientează spre o excursie cu mașina în această țară. Din acest motiv, și pe baza faptului că stăm de aproape 4 ani în Elveția, mă simt cumva datoare să clarific situația vignetei pentru Elveția și să răspund la cele mai frecvente întrebări legate de acest aspect.


Tot ce trebuie să știi despre taxele de drum din Elveția

1.Este obligatorie vigneta pentru Elvetia

Vigneta pentru Elveția este obligatorie doar dacă mergi pe autostradă.

2.Cât costa vigneta, ce valabilitate are și de unde o pot cumpăra

Vigneta de Elveția are o valabilitate de 14 luni (12.12.2018 – 31.01.2020) și costă 40 CHF sau cca. 36 euro. Din păcate, NU există posibilitatea de a cumpăra vigneta pentru 10 zile sau o lună, așa cum există în Austria sau Ungaria. Acestea se pot cumpăra din orice benzinarie.

De asemenea, vigneta trebuie pusă pe parbriz, în partea din mijloc a acesuia. Lipsa vignetta atrage după sine o amendă de 200 CHF.

Lauterbrunnen

4.Pot merge numai pe drumuri naționale?

Da, există și posibilitatea de a merge pe drumurile naționale, dar nu știu dacă poti urma un traseu care sa nu implice nici măcar 100 m de autostradă. Drumurile naționale din Elveția sunt în perfectă stare, așa cum de altfel ne și așteptam, iar avantajul e că nu vei avea nevoie de vigneta și că vei putea economisi astfel 150 lei. Însă, s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. De ce?

În primul rând, vei pierde mult timp pe drum. Drumul național înseamă că vei merge numai prin sate și pe munți (drumurile prin munți fac parte din autostradă). Cu alte cuvinte, dacă ai de traversat un munte, ceea ce e foarte probabil, va trebui să mergi prin pass-uri, să urci până aproape de vârful muntelui și să cobori.

În al doilea rând, s-ar putea ca unele pass-uri să fie închise din cauza zăpezii, iar acest lucru nu se întâmpla doar iarna (câteodată, drumurile pe munte sunt închise și în lunile aprilie-mai). Alteori, acestea sunt închise din cauza lucrărilor.

Noi am pățit asta o singură dată. Am vrut să mergem în Verona, iar GPS-UL ne-a băgat pe un un astfel de pass, nu mai știu exact numele, care a fost închis. Atunci am pierdut mai bine de două ore.

Julien Pass

Drept e că peisajele sunt absolut superbe, dar trebuie să ai suficient timp și să te asiguri că vei putea urca pe munte. Îți las aici un filmuleț de pe San Bernardino Pass.

Filmulețul pe care tocmai l-ai văzut a fost făcut în luna mai a anului trecut, când tunelul care traversa muntele San Bernardino a fost închis.

5.Alte taxe (ex. pentru tuneluri)

Grand Saint Bernard este singurul tunel (cel puțin așa știu) din Elveția pentru care trebuie să plătești o taxă în plus. Acesta are o lungime de 6 km și leagă Italia (regiunea Aosta) de Elveția (cantonul Valais), iar traversarea lui costă 26,90 euro (31,20CHF) pentru vechiculele din categoria A.

Walensee

Citește mai multe articole despre Elveția

Ce putem face cu 100 de euro in Zurich

Câteva locuri de neratat într-o vacanță în Elveția

Lugano: diamantul Elveției

Sper ca acest articol să îți fie util! Călătorii frumoase!

*Sursa cover: www.comparis.ch


Fă cumpărături online cu Bonusway și primești o parte din bani înapoi!

Comments

  1. Post
   Author
 1. Duduia Magda

  De câteva zile tot analizez ce posibilități de city break-uri am în următoarea perioadă. Să fie ăsta un semn?

  Ca de obicei, articolul tău este complex și oferă toată informația de care are nevoie un turist. Cred că nici agențiile nu oferă informații atât de precise.

 2. Pulbere de stele

  Peisajele Elvetiene sunt de vis. Am fost acolo in 2010, dar preturile erau destul de prohibitive. La vremea aceea era cea mai scumpa tara europeana, Norvegia venea dupa ea. Nu stiu daca as mai reveni. Revin la tine pe blog sa ma mai uit la poze 😛

 3. cudrag.cristina

  Un peisaj frumos, asa cum doar la ei vezi.
  Cu siguranta merita sa calatoresti cu masina, iar articolul tau este fix ce trebuie.

  Multumesc de informatii 🙂

 4. Pingback: Interlaken - Brienz - Lauterbrunnen | BORN to TRAVEL

 5. Oana M

  Excelente informatii pentru cineva care vrea sa meargă în Elveția. Noi cum am mers deja de cateva ori acolo știam aceste lucruri. Mi se pare fain asa cu taxa asta, ca o plătești o dată și vigneta o ai mult timp de acum incolo. Asta e grozav mai ales pentru cei care călătoresc de mai multe ori în Elveția, cum suntem și noi.

 6. Pingback: Idei de vacanță pentru vara-toamnă 2020 – recomandările călătorilor români (2) | BORN to TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *