Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks)

Transportul in comun in Italia

În iunie am avut parte de o super vacanță în sudul Italiei, care a început în Napoli, a continuat pe Coasta Amalfi și s-a încheiat în Bari. Deși, planul era să facem această călătorie cu mașina personală, am hotărât să lăsăm mașina în aeroport, iar mai departe să apelăm la mijloacele de transport în comun. Astfel că, în cele 10 zile petrecute în Italia am călătorit cu toate mijloacele de transport în comun: avion, tren, autobus și barcă. Dacă inițial părea complicat și costisitor să ne deplasăm în acest fel, la final ne-am dat seama că a fost cea mai bună decizie, cel puțin pentru noi. În articolul de astăzi vreau să îți povestesc cum a fost și să îți ofer niște sfaturi de călătorie care te vor ajută să călătorești prin Italia fără mașină.

Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks)

Vacanța de anul acesta din Italia a fost o vacanță în adevăratul sens al cuvântului, prima vacanță în Italia – noi fiind mari iubitori de citybreak-uri italienești. Pentru călătoria acesta nu aveam un plan foarte bine definit, ci știam doar că vom ajunge în Napoli, iar 10 zile mai târziu vom avea un avion spre Milano, din Bari. Nu știam exact ceea ce urmă să vedem sau cât vom stă în fiecare oraș, motiv pentru care nu am rezervat o mașină și nici nu am cumpărat biletele de tren sau autobus din timp. Am făcut totul la față locului.

Fără să mai lungim vorba, iată cum poți să vizitezi Italia cu ajutorul mijloacelor de transport în comun:

Avion

Nu prea ne încânta ideea de a conduce cei peste 1000 km, din Elveția până în Napoli, astfel că ne-am împărțit drumul în două: o călătorie cu mașina până la Milano Bergamo și o călătorie cu avionul până în Napoli. E foarte simplu și ieftin să călătorești dintr-un oraș în altul cu avionul. Din Milano (Malpensa și Bergamo) există multe zboruri directe spre sudul Italiei, Sicilia sau Sardinia, la prețuri de până în 10 euro/one way. Zborurile interne sunt operate în mare parte de RyanAir și WizzAir, iar dacă urmărești ofertele, poți găsi zboruri la 2-3 euro (Noi am cumpărat două bilete dus-întors pe ruta Milano-Palermo cu 10 euro). La fel, vei găși multe astfel de zboururi și din alte orașe: Roma, Veneția, Bari, etc.

Tren

Ador să călătoresc cu trenul, iar dacă am de ales între tren și autobus, de fiecare dată voi alege trenul. Nu știu de ce, dar călătoriile cu trenul îmi par mai liniștite și mai relaxante. În Italia, am călătorit destul de mult cu trenul, iar încă de la prima călătorie cu trenul, moment care a avut loc în studenție, pe ruta Padova – Milano, și până acum, am zis de cel puțin 100 de ori că ador să călătoresc cu trenul prin Italia și că in toată dezorganizarea caracteristică italienilor, sistemul lor feroviar e extrem de bine pus la punct și foarte ușor de folosit. Și să nu mai zic cât de ieftin e!

Câteva lucruri pe care e bine să le știi dacă ai în plan să călătorești cu trenul în Italia:

 1. Există două companii feroviare: TrenItalia și Italo. În timp ce Italo este o companie privată, care are doar trenuri de mare viteză, TrenItalia este compania feroviară națională, care, la rândul ei, cuprinde atât trenuri regionale, cât și trenuri de mare viteză. Noi am călătorit exclusiv cu trenurile regionale, astfel că nu aș putea să va ofer o părere despre trenurile de mare viteză.
 2. Trenurile regionale sunt perfecte pentru distanțe scurte (până în 200 km), iar marele avantaj e că nu trebuie să cumperi biletele din timp. Biletele vor fi la același preț indiferent că le cumperi online sau direct din gară.
 3. Trenurile de mare viteză (Tren Italia) sunt împărțite în următoarele categorii: FrecciaRosa, FrecciaArgento și FrecciaBianca. Biletele pentru aceste trenuri sunt ceva mai scumpe și se poate întâmpla să fie și sold out, de aceea e bine să le iei din timp.
  Spre exemplu, FrecciaRosa are în medie 7 curse pe zi, pe ruta Veneția-Milano, distanță pe care o parcurge în cca. 2 ore și pentru care trebuie să plătești în medie 50 euro.
 4. Site-ul oficial al companiei feroviare naționale este www.trenitalia.com.
 5. Pentru a căuta trenuri trebuie să știi denumirile în italiană ale orașelor (Venice și Rome nu funcționează) sau ale gărilor. Spre exemplu: Roma Termini, Napoli Centrale, etc.
  De asemenea, e important să știi că orașele mari au câte 3-4 gări, de aceea trebuie să acorzi atenție atunci când alegi gara și, eventual, să cauți pe Google Maps, să vezi cât de aproape e de centru (de exemplu: Venezia Santa Lucia e numele garii centrale din Venetia; Verona Porta Nuova e gara centrala din Verona)
 6. Cuvinte pe care e bine să le știi: binario=platforma; partenze=plecări; arrivi=sosiri; ritardo=întârziere; stazione=gara

Cum achizițonam bilete de tren pentru trenurile regionale?

Așa cum spuneam, am călătorit mult cu trenurile regionale, iar aproape de fiecare dată am cumpărat biletele direct din gară, înainte de plecare. În toate gările vei găși aparate „Biglietti„, de la care îți poți cumpăra singur biletele. Eu mereu folosesc site-ul oficial pentru a vedea programul trenurilor și prețurile, iar când ajung în față aparatului știu exact ce vreau să cumpăr. Aparatele acceptă atât plata cu cardul cât si cash.

Important (doar pentru trenurile regionale)! Înainte de a urca în tren, trebuie să validezi biletul la unul dintre aparatele din gară sau de pe peron. Spre deosebire de România, unde biletul de tren este eliberat pentru un anumit tren, la o anumită oră, în Italia biletele sunt eliberate pentru ruta aleasă. De aceea, înainte de a urca în tren, biletul de tren trebuie validat (pe ștampila de validare apare gara din care pleacă trenul și ora validarii).

Dacă cumperi biletul online, NU mai este necesar să îl validezi. Atunci când cumperi biletul online, acesta nu mai este open-ticket, ci trebuie să alegi dinainte ora plecării.

Câteva rute și prețuri pentru trenurile regionale și Freccia

RegionalFreccia
Napoli – Romade la 15 euro48-56 euro
Napoli – Salerno –

de la 4.70 euro 21 euro
Roma – Florenta de la 20 euro50 euro

Florenta – Pisa
de la 8.70 euro20.50 euro

Venetia – Verona
9,45 euro28 euro

*prețurile pot suferi modificări

Mai multe info. pe www.trenitalia.com

Trenuri regionale vs. trenuri „freccia”

Dacă ai în plan să călătorești pe distanțe scurte, trenurile regionale sunt o idee bună. Noi am folosit trenul regional pentru a ajunge din Napoli în Salerno, iar călătoria a durat 35 minute. Aceeași călătorie, cu Freccia Rosa, n-ar fi costat de 5 ori mai mult, iar că timp nu am fi economist prea mult, poate 5 minute. De cealaltă parte, dacă luăm exemplul Napoli – Roma, călătoria cu trenul regional va fi împărțită în două (va trebui să schimbi la Cassino, spre exemplu) și va dura în jur de 4 ore. Cu Freccia Rossa, aceeași distanță va fi parcursă într-o singură oră.

Recomandarea mea e să alegi trenul potrivit ție și nevoilor tale. Dacă vrei să economisești timp, iar bugetul îți permite să plătești mai mult pe bilet, atunci Freccia e cea mai bună variantă. E bine să ai vedere că în unele situații, diferența dintre trenurile regionale și freccia există doar la preț și, eventual, la câteva facilități în tren.

Autobus

Deși preferăm trenurile, de câteva ori am fost nevoiți să apelăm la autobuse. Uneori, se întâmplă ca o călătorie cu autobusul să nu fie doar mai ieftină decât una cu trenul, ci și mai rapidă, astfel că, din dorința de a economisi timp și bani am apelat și la autobuse. Așa au stat lucrurile atunci când am vrut să ajungem din Napoli în Bari – biletul de autobus ne-a costat 12 euro, iar călătoria a durat 3 ore (cu trenul, călătoria ar fi durat 4-5 ore, ar fi trebuit să schimbam trenul și ar fi trebuit să plătim 35 euro)

Când căutăm bilete de autobus – pentru Italia, dar nu numai – folosim în mare 3 motoare de căutare: 1) Get By Bus; 2) Omio; 3)Bus Bud. Pe aceste site-uri căutăm ruta dorită, verificăm orarul curselor și comparăm prețul, iar mai apoi, după ce ne-am hotărât asupra unei curse, mergem direct pe site-ul oficial al companiei. De multe ori, cum a fost cazul în Italia, am cumpărat biletele din autogară cu cel mult o zi înainte de ora plecării.

Companii de autobuse: Itabus, FlixBus și Sita Sud (acestea sunt cele mai bune companii de autobuse din Italia, sunt răspândite pe întreg teritoriul țării și au prețuri foarte bune)

Câteva rute și prețuri

Preturi (de la)
Napoli – Roma14 euro (2h30) – Itabus
Roma – Florenta 11 euro (4h) – Itabus

Florenta – Pisa
12 euro (1h15)

*prețurile pot suferi modificări

Transportul în comun pe Coasta Amalfi

Dacă ajungi pe Coasta Amafi fără să ai o mașină, nu e un capăt de țară. Ne-am plimbat pe Coasta Amalfi și am văzut trei dintre cele mai frumoase locuri, fără să avem o mașină. Noi am folosit strict mijloacele de transport în comun și chiar dacă nu a fost perfecte (călătoritul cu barca a fost scump, iar călătoritul cu autobusul a fost greu), a fost o variantă ceva mai ieftină (comparativ cu închirierea unei mașini), dar și mai relaxantă pentru Sebi, deoarce nu a fost nevoit să conducă pe cel mai frumos, dar extrem de aglomerat drum al Italiei.

Cum călătorim cu autobusul pe Coasta Amalfi? – Sita Sud e compania de autobuse care leagă Sorrento de Salerno și care trece prin fiecare oraș și orășel de pe coastă. Stația principală de autobus e în Amalfi, astfel că Sita Sud are două rute principale: Sorrento-Amalfi și Amalfi Salerno. Cu alte cuvinte, dacă vrei să ajungi din Salerno în Positano, trebuie să schimbi autobusul în Amalfi. Tot din Amalfi pleacă autobusul și spre Ravello.

Orașe de pe coasta amalfitană în care poți ajunge cu autobusele de la Sita Sud: Agerola, Amalfi, Atrani, Cetara, conca dei Marini, Furore, Maiori, Massa Lubrense, Meta di Sorrento, Minori, Positano, Piano di Sorrento, Praiano, Ravello, Salerno, Sant’Agnello, Scala, Sorrento, Tramonti, Vietri sul mare.

Cât costă o călătorie cu autobusul pe Coasta Amalfi

Tarfiele sunt unice și nu se calculează în funcție de ruta, ci în funcție de timp. Prețurile sunt după cum urmează:

45 minute2,20 euro
90 miunte3,40 euro

Dacă crezi că vei călători mai mult cu autobusul, poți achiziționa un bilet pentru 24 sau 72 ore, pentru 6.80 euro, respectiv 16 euro. Pentru mai multe informații accesați acest link.

Cu autobusul pe coasta Amalfi – păreri pro și contra

PRO – prețul. Autobusul e cea mai ieftină modalitate de a călători pe Coasta Amalfi. Mașina e o varianta bună, însă nu e neapărat ieftină (pe lângă inchirierea propriu zisă, mai trebuie să iei in considerare costul benzinei și al parcărilor). În schimb, autobusul te va duce oriunde dorești, fără să ai prea multe bătăi de cap. Ai nevoie doar de răbdare.

CONTRA – Am spus că ai nevoie de răbdare pentru că, câțiva zeci de km se parcurg în câteva zeci de minute. Spre exemplu, cei 25 de km dintre Amalfi și Salerno i-am parcurs în 1 ora și 20 minute. Călătoria e grea pentru cei care au rău de mașină și cred că ar fi destul de plictisitoare pentru copii. În altă ordine de idei, recomand autobusul doar dacă timpul îți permite (dacă stai 4-6 zile), dacă nu ai rău de mașină și dacă nu călătorești cu bebeluși sau copii.

Barca

Până să vizităm Coasta Amalfi, nu am apleat niciodată la acest mijloc de transport, nici macar în Veneția, unde vaporetto e la mare căutare. Însă, ajunși în Amalfi pentru doar 2 zile, ne-am văzut nevoiți să folosim cel mai rapid mijloc de transport între orașe, și anume: barca. E drept că ni s-a părut destul de scump (pe călătoria
Salerno – Amalfi am plătit 9 euro/persoană), dar după prima experiență cu autobusul pe faimosul drum SS163, am hotărât că transportul pe apă e cel mai potrivit pentru noi.

Sunt mai multe companii de feribot care leagă orașul Amalfi de restul orașelor de pe coastă, însă noi am apelat la TravelMar, pentru a ajunge în Amalfi și Positani, din Salerno. Încă de când ne-am planificat vizita pe coastă, am stitu că vom căuta cazare în Salerno și că vom apela la feribot, lucru pe care te încurajez să îl faci și tu. Călătoria cu feribotul poate e mai scumpă, dar iți oferă șansa să vezi o parte bună din coasta amalfitană, să te bucuri de briză și de perisaje. Și dacă ai timp limitat, 2-3 zile, cu atât mai tare te încurajez să alegi barca.

Destinații și prețuri la TravelMar

Salerno – Amalfi9 euro
Amalfi – Positano9 euro
Amalfi – Maiori3 euro
Salerno – Vietri sul Mare5 euro

Travel Mar – program, rute si preturi

Cum am călătorit (fără mașină) 10 zile prin Italia și cât ne-a costat transportul

În cele 10 zile am vizitat 9 locuri noi, din doua regiuni, Campania și Puglia, iar traseul nostru a arăta cam așa:

 • Milano Bergamo -Napoli: 10 euro (zbor direct cu Ryan Air)
 • Napoli – Pompei – Napoli: 5, 20 euro (cu trenul Circumvesuviana)
 • Napoli – Salerno – Napoli: 9,40 euro (cu trenul regional)
 • Salerno – Amalfi: 9 euro (cu barca TravelMar)
 • Amalfi – Salerno: 3.40 euro (cu autobusul Sita Sud)
 • Salerno – Positano – Salerno: 28 euro (cu barca TravelMar)
 • Napoli – Bari: 12 euro (cu autobusul Sita Sud)
 • Bari – Alberobello – Bari: 8.60 euro (cu autobusul TrenItalia)
 • Bari – Polignano a Mare – Bari: 5.20 (cu trenul regional)
 • Bari – Milano Bergamo: 10 euro (zbor direct cu Ryan Air)

Transferuri de la și la aeroport: Napoli – 5 euro (autobus), Bari – 20 euro (taxi)

Total: 115 euro/persoană (230 euro/cuplu)

Desi 230 de euro nu e chiar un preț mic, la vremea aceea a fost cea mai bună variantă. În sezon prețurile la mașinile de închiriat sunt ridicate, iar pentru aceste 10 zile, doar închiriatul mașinii ne-ar fi costat 450 euro, cost la care mai trebuie să adaugăm benzina, parcările la hotel și în oraș, taxele de autostradă în Italia și garanțiile enorme pe care firmele de închirieri le solicită.

Transportul în comun în Italia – tren, autobus, barca (Tips&Tricks)

Acestea au fost informațiile pe care le-am strâns de-a lungul timpului despre călătoritul cu mijloacele de transport în comun prin Italia. Desi poate părea complicat, transportul în comun în Italia e cu atât mai simplu cu cât cât avem acces la o grămadă de site-uri, bloguri și motoare de căutare, și extrem de accesibil pentru cei care călătoresc în cuplu sau solo. Sper că acest articol iți va fie de folos!

Articole recomandate

14 comentarii

 1. […] mai multe despre transportul în comun în Italia (cum poți sa călătorești între regiuni + tips & tricks) și despre cum ne-am organizat excursia în […]

 2. […] Citeste mai multe despre transportul in comun in Italia – tren, autobus, avion si barca. […]

 3. […] Citește mai multe despre transportul în comun în Italia (cum poți sa călătorești între regiuni + tips & tricks)  […]

 4. […] Citeste si: Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 5. […] Booking.com Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 6. […] Citeste si: Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 7. […] Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 8. […] Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 9. Foarte bun si de folos articolul.Multumim.Vacante frumoase in continuare.

  1. Mulțumesc! Vacante minunate sa ai!

 10. […] Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 11. […] Citeste si: Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 12. […] Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

 13. […] Transportul în comun în Italia – avion, tren, autobus, barcă (Tips&Tricks) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *