Chisinau

Anul acesta am călătorit în multe locuri noi, încercând să ne ținem de un plan de călătorie pe care ni l-am imaginat acum câțiva ani. Pentru anul 2020 aveam în plan să explorăm estul Europei și zona Balcanilor, ambele fiind regiuni în care nu am reușit să ajungem prea des…pe care nu am reușit să le explorăm așa cum ar fi trebuit. Așa cum ar merita. Și uite că a venit 2021, iar toamna aceasta am avut planificate multe escapade de weekend prin diverse părți ale bătrânului continent. Una dintre multele noastre călătorii a fost chiar în Republica Moldova unde timp de trei zile am luat la pas Chisinaul, în speranța că vom contrazice tot ceea ce am citit în online. Planul nostru era să vizităm toate locurile de seama din capitala Moldovei, să mâncăm bine și să avem parte de un weekend de toamna colorat intr-una dintre cele mai putin vizitate tari din Europa.

cea mai putin vizitata tara din Europa

Turist in Chişinău

-un bloc sovietic si un apartament la fel de rece ca Siberia-

Într-o sâmbătă seară am aterizat pe aeroportul din Chișinău, urmând că după o călătorie scrută dar intensă cu mașina, să ajungem in inima Chișinăului. Deoarce hotelurile ni s-au părut nebunesc de scumpe – lucru la care tu te aștepți atunci când zici Republica Moldova, am închiriat un apartament de pe Airbnb pe care am plătit 27 euro/noapte. 

Eram foarte aproape de faimoasa stradă Ștefan cel Mare și „Sfînt”, în curtea interioară a unui cartier descris de către proprietara drept „cartier rezidențial”. Nu știu exact la ce ne-am așteptat, dar ne-am trezit pe o stradă prost luminată, într-o curte plină de mașini și pisici. Blocul, o clădire de o arhitectură sovietică „de excepție avea o ușă de fier la intrare și o scară de bloc care purta povara zecilor de ani de existența (a se citi urmatoarele lucruri: nu aveam lumina pe casa scării, tencuiala nu mai exista, iar treptele erau tocite). 

În schimb, micuța noastră garsonieră era amenajată frumos și era răcoroasă ca o iarnă în Siberia. Ne-ar fi prins bine niște șosete de lână, niște pijamale de iarnă și o căciulă, eventual 😀


Idei de vacanță pentru vara-toamnă – recomandările călătorilor români (1)


„Nu aveți prea multe de văzut sau făcut în Chișinău!”

Atunci când am zis că vom merge în Republica Moldova, prima întrebare pe care am primit-o a fost: „De ce?”. Nu am avut și încă nu avem un răspuns la această întrebare. Pur și simplu, ne-am dorit să mergem în Chișinău…fără să ne gândim la ce putem face acolo, fără să aveam un motiv. Atunci când gazda noastră ne-a întrebat ce planuri avem pentru weekendul în Republica Moldova, am spus răspicat că vrem să vizităm Chișinăul, și o vinarie. Reacția ei a fost priceless. S-a uitat mirată la noi, a zâmbit și ne-a spus că nu avem ce face in oraș. „Nu e nimic de văzut aici!”

Am crezut-o, chiar am crezut-o, dar aveam noi planurile noastre. Într-una din zile aveam programat un tur la Milestii Mici, în fiecare zi urma să mergem la cinema, iar între plimbările prin Chișinău și serile de film urmă să ne răsfățăm cu bucatele locale. Planul nostru mai implică și o călătorie în Transnistria, pe care într-un final am anulat-o. Astfel, planul nostru a fost să rămânem in oraș, să vedem ce are Chișinău de oferit.

Nu am avut așteptări foarte mari, știam unde mergem, dar speram că Moldova să ne surprindă într-un mod plăcut, așa cum au făcut-o și alte țări sau locuri despre care nu s-a zis și nu s-a scris prea mult. 

cea mai putin vizitata tara din Europa
cea mai putin vizitata tara din Europa
cea mai putin vizitata tara din Europa
cea mai putin vizitata tara din Europa

Cel mai plictisitor oraș?

A două zi, după o noapte nu tocmai confortabilă, am plecat de acasă cu un singur plan: să explorăm centrul capitalei. Am mers pe strada Ștefan cel Mare și Sfînt până la Parcul Catedralei. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost lipsa magazinelor cunoscute. Eram în fond pe bulevardul prinicipal, iar singurul magazin care ne era cunocut era magazinul Orange. Cât ne-am plimbat prin centru, nu am văzut niciun alt magazin cunoscut.

Străzile din Chișinău nu au nimic frumos sau deosebit. Cel mai mult mi-a plăcut Parcul Catedralei. Dar cred că cel mai mult mi-a plăcut toamna din acest parc. Toamna e anotimul meu preferat şi tind să cred, deşi nu am văzut Chişinăul în altă perioadă, că toamna i-a dat oraşului un pic de farmec. Din punctul asta de vedere, ma bucur ca am ales să mergem în Moldova în perioada asta.

În rest, tot ce am putut face în Chișinău a fost să ne plimbăm dintr-o parte în alta, să vedem statuia lui Ștefan cel Mare și să încercăm cât mai multe preparate din meniul restaurantului La Plăcinte (în fiecare dimineață ne întrebam „Oare ce ciorbă mai încercăm azi?”). Așadar, prea multe nu am găsit de făcut, ba chiat pot spune că dintre toate capitalele in care am ajuns, Chișinău e de departe cel mai plictisitor și neatractiv oraș.  

cea mai putin vizitata tara din Europa
cea mai putin vizitata tara din Europa
cea mai putin vizitata tara din Europa

Turist în Chişinău

Da, am avut parte de un timp frumos acolo. Toamna e chiar o o perioadă bună pentru a vizita orașul. Am încercat să vedem această călătorie că pe o experiență, să nu trecem orașul printr-un filtru, să nu vedem locul prin ochii unui turist. Și da, putem spune că Moldova a fost o experiență, care pe alocuri ne-a deschis un pic ochii. Uneori, s-a simțit că o intoarcere într-un timp pe care noi l-am trăit prin povestile părinților și prin fotografiile tinute în albume vechi, puse bine la păstrare. 

Așa cum planificasem, am fost și în turul orașului subteran de la Milestii Mici care, fie vorba între noi, mi s-a părut un pic overrated (o să va povestesc întreaga experiență aici), am luat la pas centrul și am încercat să nu comparăm cu nimic din ceea ce am văzut până acum. Însă, la finalul călătoriei, am înțeles de ce Republica Moldova (spun Moldova, deși mai bine spun Chișinău) nu are turiști, de ce oamenii nu se înghesuie să viziteze aceasta țară. Dar despre acest ultim aspect o să vorbim in articolul urmator…


Citeste si: