Oxford, vacanta in Marea Britanie, excursie de o zi din LondraOxford, vacanta in Marea Britanie, excursie de o zi din Londra

Nu mai este un secret faptul că iubim Anglia și că e una dintre țările în care ajungem an de an, de fiecare dată în Londra sau într-un alt colț de țară. Anul trecut am petrecut un weekend de toamnă în regiunea East Midlands vizitând Nottingam, Leicester și fabrica de ciocolată din Birmingham, iar anul acesta am vrut să mergem în plină vară că să vedem cum arată litoralul englezesc, în Sussex. Mai apoi, cum ne-am planificat un weekend întreg în Londra, am profitat de ocazie și am făcut o excursie de o zi în Oxford. E drept că am stat și ne-am gândit dacă pentru excursia noastră de o zi din Londra ar trebui să alegem Oxford sau Cambridge, dar Oxford a câștigat în momentul în care am aflat că a fost una dintre locațiile de filmare pentru seria Harry Potter. Și mă gândeam că un oraș universitar precum Oxford, ales că locație de filmare pentru Harry Potter, nu poate fi altfel decât plin de farmec și magie. Deloc surprinzător, Oxford e unul dintre cele mai drăguțe și orașe englezești, pe care chiar trebuie să îl vizitezi intr-o excursie de o zi din Londra.

Citește și:

Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford

Turul orasului Oxford | Excursie de o zi din Londra

Cum ajungi in Oxford (din Londra)?

Când vine vorba de transport în comun în Anglia, tind să spun că suntem experți. Faptul că nu ne dorim să închiriem mașină, dar totuși vrem să vedem cât mai multe locuri, ne împinge să căutăm mereu variante practice de a ajunge în locurile dorite doar cu ajutorul transportului în comun. Din fericire, Anglia are o retetea de transport în comun foarte bună…și scumpă (din nefericire pentru buzunarele noastre). Totuși, am învățat cu timpul că există variante mai ieftine și că ține totul de organizare. Cu cât rezervi biletele de autobus/tren din timp, cu atât mai ieftine vor fi. Am spus in repetate rânduri că noi folosim The Train Line deoarce de fiecare dată am luat bilete mai ieftine. E o treabă testată!

Că să ajungi în Oxford din Londra ai două variante:

  • Tren – din gara Paddington, o călătorie cu trenul până în Oxford durează 50 minute și costă în medie 20 euro; din gara Marylebone, o călătorie cu trenul durează 1 ora și 20 minute și costă în medie 10-15 euro. Dacă cauți pe The Train Line, vei vede că există mereu oferte, pentru anumite ore și rute, și că poți cumpăra un bilet de tren până în Oxford cu 5-6 euro.
  • Autobus – cu autobusul călătoria e ceva mai lungă (cam 2 ore) iar cel mai ieftin bilet costă 9 GBP/one way. Găsești aici rutele și programul.

Atractii turistice in Oxford

Aflat la aproximativ 90 km de Londra, orașul Oxford a fost pus pe harta lumii atât că un punct de reper important în perioada anglo-saxonă, dar mai ales că orașul care găzduiește a două cea mai veche universitate din Europa. De-a lungul istoriei sale, un număr considerabil de absolvenți de la Oxford, cunoscuți sub numele de oxonieni, au devenit remarcabili în multe domenii – de la Stephen Hawiking la  Margaret Thatcher și de la Oscar Wilde până la J.R.R. Tolkein. Lăsând la o parte detaliile, în care ne putem pierde extrem de ușor, iată care sunt cele mai importante atracții turistice în Oxford:

Oxford Castle & Prison

Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford

Că să marcheze cucerirea Angliei, în urmă bătăliei de la Hastings din 1066, William Cuceritorul a cerut construirea unui castel în una dintre cele mai prospere așezări saxone din acea vremea. Oxford. În perioada războilui civil din Anglia, pe vremea când Oxford era capitala regatului, castelul a fost transformat în închisoare, păstrându-și acest rol până în 1993. Abia în 2006 castelul a fost deschis publicului larg. Intrarea în castel costă 17 lire. 

Sheldonian Theatre

Teatrul Sheldonian din Oxford a fost construit între anii 1664 și 1669 și a fost primul proiect important al lui Șir Christopher Wren (1632-1723). A fost finanțat de Gilbert Sheldon, director al Colegiului All Souls și ulterior arhiepiscop de Canterbury. Dacă vrei să vizitezi interiorul sau să te bucuri de o priveliște asupra orașului, trebuie să plătești o taxă de 4,50 lire. Din păcate pentru turiști, există situații în care teatrul este rezervat pentru evenimente și astfel este închis pentru public. 

Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford
Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford

Radcliffe Square

Cea mai reprezentativă și frumoasă clădire din Oxford, Radcliffe Camera a fost construită între anii 1737 și 1749, ca parte din complexul universitar. Trebuie să menționăm că numele clădirii a fost dat în cinstea donatorului Dr. John Radcliffe, medicul lui William al III-lea, care a donat 40.000 lire pentru construcția ei. În prezent Radcliffe Camera adăpostește una dintre librăriile universității, iar turiștii nu au acces nici în interiorul clădirii, nici în tunelul subteran care leagă Radclliffe Camera de Bodleian Library.

Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford

Bodleian Library

E una dintre cele mai vechi biblioteci și a doua cea mai mare din Anglia, adăpostind în jur de 13 milionae de cărți și documente.

Deschisă în 1602, aceasta încorporează o bibliotecă anterioară construită de universitate în secolul al XV-lea pentru a găzdui cărți donate de către ducele de Gloucester. Din 1602 s-a extins, la început încet, dar cu un ritm tot mai alert în ultimii 150 de ani, pentru a ține pasul cu acumularea tot mai mare de cărți, documente și alte materiale, însă nucleul vechii clădiri a rămas intact.

Cunoscute de mulți cercetători de la Oxford pur și simplu că „Bod”, aceste clădiri sunt încă folosite de studenți și cercetători din întreaga lume și atrag un număr tot mai mare de vizitatori. A fost folosită și că locație de filmare în Harry Potter, bineînțeles. The Divinity School apare chiar în primul film Harry Potter – Harry Potter și piatra filosofală – că fiind camera de infirmerie de la Hogwarts.

Intrarea în The Divinity School costă 2,50 lire.

Christ Church College

Și aici am avut un pic de ghinion pentru că nu am putut să cumpărăm biletele de intrare direct de la locație deoarce era sold out. Se pare că e mai bine să cumperi biletlee online, de pe Get your Guide sau de pe site-ul oficial. Găsești aici mai multe informații.

Cornmarket Street si The Covered Market

După ce am explorat bijuteriile arhitecturale ale orașului, am făcut o plimbare scurtă pe Cornmarket și ne-am adăpostit de ploaie în The Covered Market. Deși nu sunt atracții turistice propriu-zise, am zis să le amintesc aici deoarce sunt două locuri importante pentru oraș, locuri unde găsești magazine de suveniruri, multe restaurante și cafenele. Și pentru că ploaia nu părea să se oprească, am mai pierdut câteva zeci de minute în Westgate, un shopping mall imens, aflat chiar în centrul orașului. 

The Turf Tavern

Nu e un obiectiv turistic, dar e locul în care trebuie să te oprești pentru un prânz sau pentru o bere. Povestea locului începe în 1381, făcând astfel ca The Turf Tavern să fie unul dintre cele mai vechi puburi din oraș. Extrem de greu de găsit, fără Google Maps, ar fi aproape imposibil, The Turf a fost vizitat de personalități precum Oscar Wilde, Margaret Thatcher, Stephen Hawking, David Cameron, dar și de către actorii principali din Harry Potter. Și să nu mai spunem că e locul în care prim-ministrul australian Bob Hawke a stabilit un record mondial Guinness pentru că a consumat un pahar de bere de un metru în 11 secunde, în 1954!

Noi am ajuns la The Turf Tavern destul de înfometați, iar ca să ne potolim foamea am încercat fish and chips (nu mai mâncasem fish and chips în Anglia) și specialitatea casei, burtă de porc cu varză și cartofi. Peștele a fost aboslut delicios, iar supriză a fost sosul tartar.

Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford

Turul orasului Oxford | Excursie de o zi din Londra

Dragă Oxford, m-ai cucerit! Nu știu cum reusetste Anglia să ne suprindă de fiecare dată și cum ne face să ne îndrăgostim și mai tare de ea, cu fiecare vizită pe care o facem. Iubim Londra din tot sulfetul și ne revenim în orașul de pe Tamisa ori de câte ori se ivește ocazia (uneori ne planificăm și câte două-trei escapade londoneze pe an), iar unul dintre obiectivele noastre e să explorăm un loc nou de fiecare dată când ajungem în Londra, indiferent că e un cartier, o stradă să un alt oraș. Și crede-mă, lista e imensă! Cât despre Oxford, putem spune cu certitudine că e unul dintre cele mai frumoase orașe din Anglia și că e cea mai bună idee pentru o excursie de o zi în Londra, indiferent că ești sau nu fan Harry Potter 😉

Excursie de o zi din Londra
Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford
Excursie de o zi din Londra, Oxford, atractii turistice in Oxford