Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania)

Un oraș și un castel de poveste - Valea râului Mosel

Trebuie să recunosc că am o mare obsesie pentru toate orașele medievale și pentru castele, fie ele din Germania, Polonia sau Franța. Iubesc să mă pierd pe străzile de piatră, pe lângă zidurile bine păstrate care ne-ar spune multe povești dacă ar putea vorbi, să ma odihnesc în piețele în care se adunau localnicii și în care aveau loc fel și fel de evenimente și întruniri, să simt mirosul produselor de patiserie tradiționale (nu știu cum se face, dar acest lucru e strâns legat de toate orașele medievale pe care le-am vizitat) venit dintr-o patiserie aflată la un colț de stradă sau într-o casă veche și, nu în ultimul rând, să simt că fac parte dintr-un basm. Toate orașele medievale pe care le-am vizitat, fie ca vorbim despre Rothenburg ob der Tauber sau despre cele din Alsacia, m-au dus cu gândul la Frumoasa și Bestia, la toate basmele și poveștile pe care le știam din copilărie.

În căutarea celor mai frumoase castele și orașe medievale, am ajuns în Germania, unde am descoperit o zonă care abundă în astfel de frumuseți și pe care știam că nu trebuie să o ratăm. Astfel că, după ce am petrecut 4 zile în Berlin, și alte câteva zile în Lubeck și Hambrug, ne-am îndreptat spre valea râului Mosel. Timpul nostru a fost limitat și în mod cert nu am reușit să vedem tot ce are această regiune viticolă mai frumos, dar cred că a fost suficient cât să tragem următoarea concluzie: Germania are niște castele rupte din povești, iar valea râului Mosel (și implicit valea Rinului) e una dintre cele mai frumoase regiuni din Germania.

Valea râului Mosel – informații generale, cum ajungem și ce putem vizita

Râul Mosela (Mosel în germană) este un râu cu o lungime de 550 km care traversează trei țări – Germania, Franța si Luxemburg și care se unește cu Rinul în orașul Koblenz. Valea râului este renumită pentru orașele sale de poveste, dar în special pentru zonele viticole, care au dat omenirii (cheers pentru romanii care au cultivat viță de vie în această zonă) faimoasele vinuri albe și parfumate cunoscute sub denumirea de reislings. Și nu doar strugurii pentru riesling cresc pe acele dealuri ci și cei care se folosesc pentru pinot noir, chardonnay sau bacchus. Pentru pasionații de vin, valea râului Mosel e un adevărat rai pe pământ!

Citeste și: The Mosel Valley Wine Guide

În Germania, aș zice că cel mai frumos segment al râului este între Cochem și Koblenz, unde avem cele mai frumoase sate și castele atât din regiune, cât și din toată țara. Noi am parcurs acest drum cu mașina, am mers pe malul apei și ne-am bucurat de niște priveliști cu adevărat spectaculoase, drumul în sine fiind o plăcere.

Valea râului Mosel e plină de sate de poveste și de castele, însă printre cele mai renumite se numără orașul Cochem – bijuteria râului Mosel, castelul Eltz – un castel medieval de poveste și Koblenz – locul în care Mosel se întâlnește cu Rinul. Bineînțeles că mai există multe alte locuri pe care le poți vizita pe valea râului, despre care poți citi mai multe în acest articol.


Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania)


Așa cum spuneam într-un articol precedent, călătoria noastră în Germania nu a fost organizată până în cele mai mici detalii pentru că am vrut ceva cu adevărat spontan și neplanificat. Fără un plan în minte am ajuns într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Germania, am vizitat un castel de poveste care înca se află în posesia familiei care la construit și ne-am mai plimbat prin camerele luxuriante ale unui castel în care cel pentru care a fost construit nu a reușit să locuiască niciodată. La modul general, au fost două zile pline, în care am condus mult și în care am încercat să vedem cât mai multe. Acum, gândindu-mă la câte locuri frumoase sunt în zona, v-aș sfătui să nu vă grăbiți și să vă acordați timp. Acea parte din Germania, cea dintre Koln și Frankfurt am Main, are atât de multe de oferit încât vă puteți planifica cu lejeritate o vacanță de 7-10 zile.

Cochem – bijuteria râului Mosel

Acolo unde râul Mosel se ondulează într-o buclă perfectă, găsim un oraș care pare desprins din poveste. Cochem, că despre el este vorba, se întinde pe malul râului, are un castel care pare că stă de veghe asupra orașului, dealuri cu viță de vie și un centru vechi cu străzi înguste de piatră pe care ți-e mai mare dragul să te plimbi. Deși planul nostru era să stăm 2-3 ore, ajunși la fața locului am hotărât că orășelul e mult prea frumos și că nu ar fi o idee rea să ne căutăm un hotel drăguț și să petrecem noaptea acolo.

Caută cazare în Cochem!

Booking.com

După o cină delicioasă la Cafe Filou Bistro, acompaniată de un view spectaculos asupra râului Mosel, am pornit spre centrul vechi al orașului, trecând prin cea mai veche poartă a orașului, Endert Gate Tower (dateaza din anul 1332). Mai departe, ne-am lasat purtați pe străduțele din centru, am trecut prin piața centrală a orașului, până am ajuns pe malul râului. Promenada râului Mosel e absolut fabuloasă. Pe de o parte vedem casele colorate și malul plin de barci, unele dintre ele organizează și diverse tururi pentru turiști, iar de cealaltă parte, dacă ne ridicăm privirea vedem impunătorul castel Reichsburg (intrarea la castel costă 6 euro). Faleza este plină de bânci pe care vă puteți odihni și de restaurante care oferă mâncare delicioasă, vinuri divine și priveliști cu adevărat fabuloase. Și nici nu cred că mai are rost să spun cât de frumos s-a lăsat apusul peste castel și peste dealurile cu viță de vie ce stau la baza acestuia.

Cochem are și un aer aparte. E un orașel plin de viață și are o energie super faină, de vacanță, de il dolce far niente, iar timpul chiar pare că sta în loc pe străduțele din altstadt. Cochem e un orașel atât de frumos încât chiar nu e de mirare că e considerat bijuteria de pe râul Mosel.

Cum ajungem în Cochem? – Cochem se află la 50 km de Koblenz, la cca. 1 oră de condus pe malul râului. În centrul orașului există și o parcare publică, în aer liber, unde o oră de parcare costă 1 euro, iar între 20:00 și 08:00 parcarea este gratuită.

Eltz Schloss – un castel rupt din cele mai frumoase basme

Și totuși, înainte de a ajunge în Cochem, am dat o fugă până la unul dintre cele mai instagrammable locuri din Germania, la castelul Eltz. Și trebuie să recunosc că acest castel își merită toată faima și că drumul până acolo a meritat din plin. Ascuns extrem de bine într-o pădure deasă, castelul Eltz are și o istorie frumoasă în spate. Acesta a fost construit acum mai bine de 800 de ani de către familia Eltz, nu a fost niciodată asediat sau distrus de războaie, și înca se află în posesia faimilei Eltz, la a 32-a generație. Nu-i așa ca e fascinant?

Drumul până la castel a fost presarat cu multe case drăguțe, cu păduri și pășuni perfecte și cu sate tradiționale, toate acestea întărindu-mi convigerea că Germania e o țară cu adevarăt frumoasă și că, după fiecare colț, există ceva care te va face să exclami ”wow”. Da, sunt cât se poate de îndrăgostită de Germania!

Castelul Eltz să afla în zona Wierschem, la aproximativ 30 km de mers cu mașina din Cochem(pe valea raului Mosel). Pentru că sunt atât de aproape, noi îți recomandăm să le vizitezi pe amândouă în aceeași călătorie, chiar în aceeași zi.

Distanțe: din Bonn – 80 km (1h10); Koblenz – 36 km (30 min.); Frankfurt am Main – 150 km (1h50)

Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania)

Germania e plina de locuri minunate, iar valea râului Mosel, cu ale sale castele și sate de poveste, doar ne-a confirmat acest lucru. În plus, această zona s-a dovedit a fi perfectă pentru roadtrip deoarce ne-am bucurat de o grămadă de imagini frumoase văzute chiar din mașina. În drumul nostru am trecut prin Bacharach – un alt sat desprins din basme, am condus de-a lungul râului, am admirat dealurile pline cu viță de vie, precum și satele care se întindeau pe mal. A fost absolut minunat!

Zilele acestea vom posta mai multe articole din călătoria noastră în Germania, vom vorbi despre țara minunilor, despre orașul marțipanului, despre Hamburg și Berlin. Stai pe aproape!

Citește mai multe:


Articole recomandate

12 comentarii

 1. Absolut superb și spectaculos! Nu știu dacă exista vreun loc în Germania să nu fie minunat. Sper sa am ocazia sa ajung și eu în acest loc de care m-am îndrăgostit din articolul tău.

 2. Dupa poze chiar ca e de poveste! Distractie placuta sa aveti! Abia astept sa vad si poze de la restul calatoriei!

 3. Tare mult îmi doresc să călătoresc prin Germania. Sunt niște castele superbe pe acolo. Am tot văzut poze și îmi doresc din ce în ce mai mult să ajung și eu.

 4. Castelul este absolut minunat!
  Mereu când îmi fac planurile de călătorie, bifez toate muzeele, castelele și cetățile din zona respectivă.

 5. Woooow!! Ce locatie de vis! Arata absolut superb castelul. Mi-ar placea sa ajung si eu aici intr-o zi. 😻😻

 6. Si eu ador castelele. Daca as putea, le-as lua pe toate la rand la vizitat. Sunt convinsa ca Germania este o tara minunata, cu multe de oferit.

 7. Tare frumos, incredibil. Ce binecuvantare e sa poti sa le vezi pe toate. Castelul e o minunatie.

 8. Peisajele sunt frumoase si orasele medievale imi plac si mie

 9. […] Citește si: Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania) […]

 10. […] Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania) […]

 11. […] ne oprim la orasele pe care noi le-am vizitat si care ne-au cucerit. De astfel, sudul Germaniei si valea raului Mosel sunt cele mai frumoase regiuni din Germania, iar daca ai in plan o vacanta de vara sau una de toamna […]

 12. […] Un oraș și un castel de poveste – Valea râului Mosel (Germania) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *