După ultima călătorie în Polonia, din noiembrie 2017, am învățat o lecție, aceea că zilele de iarnă în Polonia sunt friguroase și atât de neprielnice pentru vizitat și hoinărit prin oraș. Totuși, în mintea noastră, asociem orașele poloneze cu vremea rece, cu momentele în care te refugiezi într-o cafenea călduroasă sau într-un restaurant tradițional, cu parcurile și străzile acoperite de frunze ruginii, cu terasele decorate cu pături și blănițe și cu mirosul castanelor prăjite. Asta e imaginea care mi se derulează în fața ochilor atunci când mă gândesc la Polonia. O imagine care nu ne-a lăsat nici de data asta să ne planificăm călătoria în Cracovia pe timpul verii.
Având imaginea asta în cap, ne-am planificat un weekend prelungit în cel mai frumos și elegnat oraș al Poloniei la mijlocul lunii octombrie. Exact așa cum ne așteptam, Cracovia ne-a surpins într-un mod tare plăcut, ne-a oferit un weekend de toamnă însorit, mâncare bună care să ne încălzească sufletele și plimbări lungi pe stărzile medivale din centrul vechi al orașului.
Cracovia sau ”orașul regal” cum ar putea fi foarte bine numit are un farmec aparte, o eleganță ce te va purta cu gândul la poveștile cu prinți, printese și cavaleri, un castel ce pare că supraveghează orașul, o piață în care localnicii se împletesc printre turiști, un cartier boem cu o istorie grea în spate, și străduțe ce te îndeamnă să le ei la pas, să le cunoști, să le simți. La toate acestea adăungându-se bucătăria delicioasă – după care suntem înnebuniți, și ospitalitatea oamenilor. Astăzi, aș vrea să vorbim despre Cracovia , despre ce poți face și vedea în cel mai frumos oraș al Poloniei.
Cum ajungem în Cracovia
Din păcate, nu există curse directe spre Cracovia, însă poți opta pentru o escală în Milano Bergamo. Atât biletele de avion din Milano spre Cracovia, cât și cele din România spre Milano sunt destul de acceptabile ca preț, mai ales dacă îți alegi o perioadă în afara sezonului. Noi pentru două bilete dus întors Milano-Cracovia am plătit 100 euro.
Pentru că ne-am dorit să avem mai multă flexibilitate și să nu ne batem capul cu transportul în comun, ne-am închiriat o mașină de pe rentalcars.com. Pentru cele patru zile am plătit 80 euro la care se mai adaugă 40 zloți pentru combustibil. Mașina închiriataă e varianta perfectă dacă îți doresți să vizitezi împrejurimile orașului, Auschwitz sau orașul Katowice.
Cracovia - Piața centrala,castelul Wawel, un restaurant gerogian și bigos
În Cracovia am ajuns destul de târziu, iar din acest motiv nu am reușit să facem mare lucru în prima seara. Astfel că, după ce ne-am luat mașina din aeroport, am pornit spre Metropolo by Golden Tulip****, hotelul la care urma să petrecem următoarele nopți. Metropolo by Golden Tulip **** e un hotel situat la 7 km de piața centrală, ce oferă camere foarte drăguțe cu baie privată, parcare gratuită și mic dejun. Dacă ai o mașina la dispoziție, îți recomandăm din toata inima acest hotel.
A doua zi, odihniți, plini de energie și entuziasmați, am pornit spre centrul Cracoviei. Ne-am lăsat mașina în parcarea mall-ului Krakowska, unde o oră de parcare costă 2 zloti, iar de acolo am mai mers câteva minute pe jos până când am ajuns în centrul orașului. Pe drum simțurile ne-au fost inundate de mirosul produselor de patiserie, de pâine proaspăt scoasă din cuptor și al covrigilor pe care îi vezi cam la orice colț de stradă. Pofiticioși din fire nu ne-am putut abține și ne-am luat câteva delicii. Ulterior, ne-am continuat drumul prin parcul micuț și colorat de sezon care înconjoară centrul vechi al orașului până am ajuns la Brama Florianska sau poarta lui Florian, iar de acolo am mers mai departe pe cea mai frumoasă stradă din Cracovia, care, bineînțeles, poartă numele de Florianska.
Cum orice drum frumos, te duce într-un loc și mai frumos, direct de pe Florianska am ajuns în piața principală, unde privirea ne-a fost atrasă de cea mai impunătoare și frumoasă catedrală din Cracovia - Bazylika Mariacka.
Tot în piața centrală se află și cel mai vechi shopping mall din lume, a cărui construcție datează încă din secolul al XIII-lea. Sukiennice sau Cloth Hall e ca o expoziție în care cei mai pricepuți localnici își expun lucrușoarele pe care le realizează: suveniuri lucrate manual, haine tradiționale sau bijuterii handmade.
Între două plimbări ne-am delectat cu o gogoașă uriașă umplută cu dulceață de trandafiri și acoperită cu o glazură parfumată și aromată de portocale (cca. 6 zl/bucata). Aceste gogoșele sunt un delciu și se găsesc în toate patiseriile din centrul Cracoviei.
Ca orice oraș medieval care se respectă, Cracovia are un castel superb ce pare ca supraveghează tot orașul. Castelul Wawel, că despre el este vorba, este una dintre cele mai renumite atracții ale Cracoviei. Așezat pe dealul cu același nume, acest castel are o întreagă istorie în spate. Inițial a fost o construcție în stil gotic, care ulterior a fost tranformată într-un castel în stil renascentist ce avea să servească drept reședință regală. În 1596, atunci când Varșovia a preluat titulatura de capitală, castelul a fost dat uitării, ca mai apoi să fie ocupat de austrieci. Aceștia din urma fiind responabili de construirea zidului de apărare ce înconjoară castelul.
Prețul de intrare la castel variază în funcție de expozițiile pe care vrei să le vezi.
După ce ne-am plimbat pe săturate prin piață și pe străzile din jur, ne-am adus aminte de motivul principal pentru care am venit în Polonia, acela fiind mâncare delicioasă. Nu știu ce fac polonezii, dar au o bucătărie senzațională! Cu acest gând în minte și cu așteptări destul de mari a trebuit să ne hotărâm asupra unui restaurant din multitudinea de restaurante și terase din jurul pieței. Ne-am lăsat duși de instinct și utie așa am pășit pragul unui restaurant cu specific polonezo-georgian, care a fost exact asa cum ne-am dorit.
La Gruzińskie Chaczapuri ne-am răsfățat cu o supă cremă de ardei copt (17zl/porția) și un bigos delicios (25zl/portia).
Cracovia - cartierul evreiesc, pierogi și Plac Nowy
În a doua parte a călătoriei ne-am îndreptat spre cartierul Kazimirez, spre fostul cartier evreiesc. Kazimierz are o istorie de peste 500 de ani, timp in care a fost centrul comunității evreiești din Cracovia. Dupa al Doilea Război Mondial, în epoca comunistă, Kazimierz a fost dat uitării, fiind lăsat în paragină până în anii 90 când a fost redescoperit și restaurat. În prezent, Kazimierz este un cartier boem, plin de restaurante și cafenele drăguțe, de ziduri și clădiri ce poartă cu ele istoria tulburătoare a acestui loc.
Pentru mine, vechiul cartier evreiesc a fost cel mai interesant loc pe care l-am vizitat în Cracovia, iar dacă se întâmplă să vizitezi acest oraș, îți recomand să faci o plimbare pe strada Józefa și să vizitezi vechea sinagoga.
Dar până să ajunegm pe strada Józefa - cea mai drăguță stradă din Kazimirez, am făcut o scurtă oprire pe strada Bożego Ciała, la pierogeria Mr Vincent. Despre acest micuț restaurant - (e chiar foarte mic având o capacitate de max. 15 persoane) am citit numai lucruri bune pe toate site-urile de specialitate. Mr Vincent e o pierogerie micuță, ce pare a fi o afacere de familie, care servește porții uriașe de pierogi dulci sau sărate. E un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vrei să te bucuri de mâncare poloneză autentică, la prețuri mai mult decât bune.
Noi, fiind mari fani pierogi, ne-am luat două porții, una cu găluște în stil rusesc și una cu influențe nordice (cu somon și mărar). Au fost atât de delicioase încât așteptarea a meritat din plin! Mr Vincent e foarte căutat atât în rândul turiștilor, cât și al localnicilor, iar din acest motiv s-ar putea să fii nevoit să stai la coadă. Ca să îți faci cât de cât o idee, restaurantul deschide la ora 12:00, noi am ajuns pe la 11:45 și deja erau 5 oameni în fața noastră, iar când am plecat, în fata resturantului era din nou coadă.
Pentru amatorii de street food recomadăm Plac Nowy, o piață situată în cartierul evreiesc unde se gasesc o gramadă de patiserii și tarabe cu antichități sau lucrușoare handmade.
Fericiți că am mâncat cele mai bune pierogi de până acum și extrem de încântați de ceea ce am văzut în partea aceasta a orașului, ne urcăm în mașină și ne îndreptăm spre laguna albastră. Zakrzówek Lagoon e un lac care în poze parea desprins din peisajele elvețiene, însa, ajunși acolo, am fost un pic cam dezamagiți. Nu numai că nu am reușit să gasim acel punct care să ne ofere o vedere panoramică asupra lagunei, dar ne-am lovit de o grămda de garduri care nu perimt accesul publicului. Am plecat un pic dezamăgiți spre centrul orașului.
Ultima seara am petrecut-o în stilul caracteristic nouă, la cinema. Dacă ne urmărești de ceva timp, înseamnă că știi deja că obișnuim să mergem la film în toate orașele în care ne putem uita la filme în versiunea originală, iar Polonia e una dintre țarile care nu are filme dublate (Yeeey!!!).
Încă de când ne-am planificat acest city break, am simțit că o să mă îndrăgostesc de Cracovia, că o să îmi placă la nebunie ceea ce voi vedea, că o să savurez fiecare pierogi, fiecare pas, fiecare clădire. Avem sentimentul asta, iar prima oră petrecută pe străzile medievale din centrul vechi a confirmat imediat ceea ce credeam despre Cracovia. Cele patru zile petrecute în Polonia ne-au adus aminte de cât de frumoase și fermecatoare sunt orașele poloneze, de cât de bună e mâncarea și de cât de prietenoși sunt oamenii. Vechea capitală a Poloniei a făcut ca un weekend banal de octombrie să fie cu adevărat memorabil!
Sperăm ca am reușit să te purtăm într-o călătorie virtuală prin Cracovia! Ne revedem curând cu un articol în care vom povesti despre costurile unei călătorii în Cracovia. Stai pe aproape!
Citeste si:
[…] Un weekend de toamna in Cracovia (+scurt ghid de calatorie) […]
Doamne, cate tentatii mai prezinti tu aici pe blog. Acum am ceva in plus de adaug at pe lista cu locuri de must visit. 😛
Cred ca a fost o experienta pe cinste, totul pare de poveste 🙂
Yoooy! Sa știi ca de mult îmi doresc sa o vizitez! Pozele tale m-au cucerit!
Ce peisaje frumoase! Mi-ar plăcea să ajung pe acolo.
Lumea asta e atât de frumoasă, nu trebuie să stăm într-un singur loc!