Unde şi cum ne rezervăm cazarea pentru vacanţe?

După ce ţi-ai ales destinaţia în care vrei să mergi şi ţi-ai achiziţionat biletele de avion sau ai stabilit modalitatea de transport trebuie să îţi focusezi atenţia asupra cazării, a locului unde te vei odihni după o zi lungă de cutreierat pe meleaguri necunoscute. Dată fiind importanţa acestui aspect, astăzi aş vrea să vorbim despre câteva lucruri de care noi ţinem cont atunci când ne căutăm cazare, despre buget, precum și despre hotelurile/apartamentele pe care ți-le recomandăm cu toată inima.

În primul rând, cazarea poate fi cel mai costisitor aspect al vacanţei tale, iar dacă vrei să călătoreşti mai mult şi cu un buget limitat trebuie să petreci mai mult timp căutând şi urmărind oferte şi alte promoţii. Bineînţeles, suma pe care o cheltui pe cazare depinde foarte mult de dorinţele şi pretenţiile pe care le ai. Noi, de exemplu, nu suntem fanii ideii de a dormi în hosteluri. Nu ştiu de ce, poate suntem obişnuiţi cu un pic mai mult confort, dar am avut şi noi parte de câteva experienţe mai neplăcute. 

Totuși, nici nu vrem să dăm sute de euro pe câteva nopţi de cazare, dar nici nu vrem să dormim în  cameră cu tot felul de vieţuitoare mici şi negre. Acesta este şi motivul pentru care urmărim mereu ofertele şi reducerile, iar dacă găsim o ofertă de nerefuzat profitam la maxim de ea. 

După zeci de nopți (să fie oare sute?!) dormite prin hoteluri și alte apartamente, ne-am cam dat seama ce ne place în materie de hoteluri, care sunt cerințele pe care un hotel trebuie să le îndeplinească, iar cu timpul ne-am stabilit și un buget în care vrem să ne încadrăm de fiecare dată.

Câteva lucruri de care ținem cont atunci când ne rezervăm cazarea

Poziţionarea hotelului este la fel de importantă ca preţul acestuia.

Atunci când timpul e împotriva noastră sau când nu avem mașina la dispoziție, ne căutăm hoteluri care se află cât mai aproape de centrul orașului. Ne place tare mult ideea de a ne trezi dimineața și a merge pe jos de la hotel până în zona centrală, dar motivul principal pentru care optăm pentru un astfel de hotel e timpul pe care îl economisim. Dacă hotelul ar fi la 30 de minute de centrul orasului, am pierde în jur de 2 ore pe zi (da, da! Noi ne luăm câte o pauză de o oră-două în fiecare zi la prânz), timp pe care preferăm să îl investim în cu totul și cu totul altceva.

Totuși, trebuie să recunoaștem că un hotel situat la 10-15 km de centru va fi mai ieftin decât cel situat în inima oraşului. Atunci când suntem mai fleixibili și avem o mașina la dispoziție optăm mereu pentru hotelurile situate în afara orașului. Motivul principal ar fi prețul și faptul că în afara orasului se află o gramada de hoteluri ce fac parte din lanțuri hoteliere, precum Ibis, NH, Radisson, etc, și care au prețuri chiar foarte bine.

Am aplicat această strategie în Italia de fiecare dată când am mers cu mașina, iar cel mai bun exemplu în acest sens e NH Villa Nova Bologna. Hotelul este situat în Villanova, la aproximativ 10 minute de mers cu mașina de inima orașului. Lucrul care a contat foarte mult a fost parcarea, pentru că în Italia, ultimul lucru pe care poți să ți-l dorești e să cauți parcare. Fac o scurtă paranteză, în Torino ne-am cazat la un hotel din centrul orașului care avea și o parcare de vreo 7-8 locuri, însă cum am ajuns mai tarziu, toată parcarea era ocupată, iar noi am fost nevoiți să ne învârtim pe străduțe până să găsim un loc. 

De-a lungul timpului, am avut parte si de expereinte neplacute, iar cel mai mare eşec din prisma poziţionării l-am avut în Barcelona. Speriaţi fiind de preţurile hotelurilor în luna august, ne-am orientat spre ceva un pic mai departe de Las Ramblas, Sagrada Familia sau Barceloneta. Pun accentul pe “un pic”. Ei bine, găsisem în sfârşit un hotel tare, tare drăguţ, cu piscina, cu palmieri, poziţia fiind una bună după spusele unora, lângă staţia de metrou, la 15 minute de centru. Care centru? Nu ştiu! Ideea e că noi mergeam cam 10 minute pe jos de  la hotel spre staţie şi încă 11-12 staţii de metrou până la Barceloneta. Hotelul e situat în zona universitară, undeva la capatul liniei de metrou, pe un deal în spatele spitalului. Şi nu vrei să ştii cât de “frumos şi minunat” a fost să urcăm acel deal la 45 de grade celsius. La sfârşit, când am calculat cât am cheltuit numai pe biletele de metrou spre şi de la hotel ne-am dat seama că nu am economisit foarte mult, dar în schimb am pierdut prea mult timp.

În acelasi timp, au fost și situatii în fost nevoiți să ne orientam spre hoteluri aflate în afara orașului, iar cel mai bun exemplu este Amsterdam. Cazările în Amsterdam sunt destul de scumpe, iar din acest motiv am ales Easy Hotel Zaandam. Hotelul se află în unul dintre cele mai drăguțe orășele din Olanda de Nord, în Zaandam, are prețuri și condiții decente și o conexiune foarte bună cu Amsterdam. O calatorie cu trenul din Zaandam până în Amsterdam durează 11 minute, iar gara din Zaandam e la 50 m distanță față de hotel.

Un alt exemplu ar fi Londra, unde mereu optăm pentru Clapham South Dudley Hotel. Deși oferă condiții nu foarte bune, hotelul are o stație de metrou aproape, camere curate și prețuri foate bune pentru Londra. Din acest motiv, am ales acest hotel de trei ori până acum, și o să o facem de fiecare dată când vom mai ajunge în orașul nostru de suflet.

Un alt aspect de care ţinem cont atunci când ne căutăm un hotel este scorul de pe site, la care se mai adaugă şi recenziile vizitatorilor. De cele mai multe ori acestea sunt în conformitate cu realitatea. Chiar în Barcelona, cineva spunea ca uscătorul din baia ei nu funcţiona, iar noi cred ca am nimerit aceeaşi cameră :)) În privinţa scorului, cu mici excepţii, excludem din start unităţile de cazare ce nu deţin minim 8/10 puncte.

De asemenea, recenziile pentru curățenie sunt cele mai importante. Îți spun sincer că nu mă interesează cât de friendly e recepționera sau cât de mare e camera sau dacă am cadă sau cabină de duș, important e sa nu fie mucegai, sa nu vad pete pe lenjeriile de pat, gândaci sau mizerie în baie. Acum, să nu crezi că nu am avut parte și de surprize. Cea mai neplăcută surpriză am avut-o în Malta, la Euroclub Hotel, unde am luat camera buget care parea că nu a mai fost curățată de când a fost construită.

Ce buget alocăm cazării?

Bugetul nostru de cazare variază între 40 și 70 de euro pe noapte/cameră dublă pentru hoteluri și 30-50 euro pe noapte pentru apartamente. Bineînțeles că se mai întâmplă să depășim limita de 70 euro pe noapte, în special în cazul țărilor nordice, dar din fericire balanța se echilibrează atunci când găsim cazare cu 20-25 euro/noapte/cameră dublă.

Dintre toate locurile în care am ajuns până acum cele mai scumpe cazări au fost în Stockholm, Oslo, Porto, Manchester, Edinburgh și Dublin. În aceste locuri am cheltuit în medie cam 80 euro/noapte/cameră dublă.

La polul opus, cele mai ieftine hoteluri le-am întâlnit în Praga (Hotel Inos – 27 euro/noapte/camera dubla), Malta (Euroclub Hotel – 30 euro/camera dubla/noapte), Cappadocia (Cave Land Hotel Cappadocia – 45 euro/camera dubla/noapte).

Recomandarea mea e să îți stabilești un buget și să urmărești ofertele de pe site-urile pe care le folosești.

Am vorbit despre cele mai importante aspecte de care ţinem cont atunci când ne rezervăm cazarea, acum haideţi să vedem ce site-uri avem la dispoziţie.

Booking.com este site-ul pe care îl folosim mai mereu. 

Au o gama variată de unităţi de cazare, pornind de la pensiuni şi hosteluri până la hoteluri renumite.

Adesea, oferă discounturi de de până la 50 % precum şi oferte de tip bestseller, promoţia zilei, etc.

Pentru unele unităţi de cazare nu se solicită plata în avans, oferindu-ţi posibilitatea să rezervi din timp fără să fie nevoie de bani.

Clienţii fideli au parte de reduceri şi mai mari. Am testat acest lucru cu Sebi. Cum el a tot făcut rezervări pe booking, atunci când e în căutarea unui hotel  îi apar tot felul de oferte care la mine nu apar.

Cod promoțional !!!Accesează acest link, rezervă cazarea și primești 15 euro înapoi. Banii îi primești direct pe cardul de credit după finalizarea sejurului.

2. Trivago

Este un motor de căutare care îţi perimte să compari preţurile pentru o cameră la hotel de pe diferite site-uri, printre care şi booking.com, hotels.com, expedia.com.

În acest fel, poţi să îţi faci rezervarea unde crezi că e mai bine.

3. Hotels.com este un alt site tip Booking.com.

Am observat ca au o mulţime de oferte, precum deal of the day, dar ceea ce îl face într-adevăr special este sistemul de recompense pentru clienţii fideli. Conform politicii lor la fiecare 10 nopţi rezervate, într-una sau mai multe călătorii, primeşti o noapte gratuită oriunde-oricând doreşti. Suma este dată de media celor 10 nopţi rezervate.

4. Airbnb

Este o platformă online prin care se pot închiria camere, apartamente sau case întregi în regim hotelier direct de la propietar.

Principalul avantaj este preţul mult mai mic faţă de hoteluri sau chiar hosteluri.

Am apelat la acestă variantă în SUA, iar timp de două săptămâni am dormit la alte persoane acasă. Deși, la inceput, nu mi-a surâs ideea, pot spune ca s-a dovedit a fi o decizie înțeleaptă, care ne-a ajutat sa economisim o sumă frumișică de bani. Și nici nu a fost așa de rău! Au fost apartamente care ne-au oferit condiții foarte bune și am avut parte de intimitate.

Ulterior am apelat la Airbnb și în Europa, unde am reusit să economisim sume considerabile de bani. Spre exmplu, în lunia iunie am petrecut 4 nopți în Atena unde pe un studio cu tot ce trebuie am platit 30 euro/noapte, la fel am procedat și în Praga, un am plătit în jur de 30-35 de euro pe un studio. Ceva mai scumpe, dar totusi mai ieftine decât hotelurile pe care le-am găsit în perioada respectivă, au fost apartamentele din Bremen, Helsinki, Singapore și Porto.

Camera noastra din Washington
Porto – Cel mai drăguț apartament în care am stat până acum. În poză avem living-ul și bucătaria complet utiliata (am avut inclusiv cafea, sare, ulei, zahar, etc), iar la subsol avem dormitorul. Baia a avut tot ce trebuia de la produse de îngrijire până la demachiant de ochi și apă micelară.
Barcelona – cel mai bun apartament ca locație (2 minute de mers pe jos pana pe La Rambla), iar prețul a fost de 30 euro/noapte.

Citește mai multe despre experiențele noastre cu Airbnb!

Nu ai incă un cont pe AIRBNB? Accesează acest link, înregistrează-te pe site și primești 35 de euro în travel credit, bani pe care îi poți folosi la prima rezervare.

Cave Land Hotel – un hotel de 10++

Cave Land Hotel este un boutique hotel situat chiar în inima orașului Goreme. Hotelul este destul de mic, având șapte camere la dispoziție și este amenajat în casa în care cei doi frați, actualii proprietari, au copilărit. Din cauza faptului că hotelul a fost la un moment dat o locuință și datorită ospitalității proprietarilor, la Cave Land Hotel te vei simți ca acasă. Mai mult decât atât, camerele au un aspect atat de drăguț încât există riscul să nu îți mai dorești să ieși din casă, iar pe terasa hotelului e atât de multă liniște încât vei avea impresia că stai pe veranda bunicilor.


Hotel Football Old Traford – priveliste de vis

Un geam înalt cât camera, un fotoliu roșu, o carte bună și o priveliște asupra împrejurimilor e tot ceea ce ai nevoie atunci când ploaia te ține în camera de hotel. Camera de la etajul 7 din Football Hotel Old Trafford a fost pur simplu perfectă. Hotelul este situat chiar lângă stadionul celor de la Manchester United, decorațiunile sunt football themed (până și produsele de îngrijire din baie erau în punguțe ce imitau desgin-ul tricourilor de football), camerele sunt curate, iar priveliștea a fost preferata mea.

Football Hotel Old Trafford Manchester
Football Hotel Old Trafford Manchester

Hotel Solitaire Bangkok

În Thailanda am profitat de preutrile mici pentur hotelurile de patru și cinci stele și am ales Hotel Solitaire Bangkok. Tot ce pot să spun e că dintre toate locurile în care am stat aceasta s-a apropiat cel mai mult de noțiunea de hotel de patru stele pe care eu o aveam. Situat pe Sukhumvit Road, hotelul dispune de niște camere din care nu îți mai vine să pleci, de o piscină privată, spa și un restaurant ce oferă mâncare scumpă, dar o priveliște ce îți taie respirația.

Hotel Solitaire Bangkok
Hotel Solitaire Bangkok

Hoteluri foarte bune ca locație: Jurys Inn – Liverpool (situat în Albert Dock, la 5 minute de mers pe jos de inima orașului); Great Fortune Hotel and Spa – Istanbul (hotelul se alfă la 5 minute de mers pe jos față de Hagia Sofia); Petit Madelein Hotel – Paris (la 10 minute de mers pe jos fata de Champs Elisee), Citybox Hotel Oslo.

Acestea fiind spuse, tu de unde îţi rezervi cazarea pe timpul vacanţei? Foloseşti şi alte site-uri în afară de cele menţionate deja? Care este criteriul după care te orientezi atunci când alegi hotelul ideal?

Îndrăzneşte să călătoreşti!

Articole recomandate

9 comentarii

 1. Din text se înțelege că vedeați marea de la fereastra apartamentului închiriat în Madrid. :-)))) Din ce îmi amintesc eu, Madridul nu prea se oglindește în mare.

  1. Draga Noemi, iti aduci aminte foarte bine. In mod evident, acea propozitie nu a fost scrisa cu gandul la apartamentul din Madrid. Iti multumesc, oricum, pentru sesizare! 🙂

 2. Si noi folosim Booking si AirBnB pentru a cauta cazare. In Romania ne mai uitam si pe Turistinfo. Multumim de informatii! Cand am fost in Malta, si noi am inchiriat un apartament cu de toate. Este super convenabil asa.

  1. Cu drag! Nu stiam de Turistinfo. O sa tinem cont de el atunci cand vom cutreiera prin Romania 🙂

 3. Cel mai tare ne-am inteles bine cu booking, si ca oferte si ca design. Plus avantajul de a primi oferte mai ok cu cat il folosesti mai mult.

  Cat despre cazare in sine, adevarat graiesti cand spui de harta! Este un must! Si neaparat citita atent. Noi o data ne-am bucurat ca ne-am cazat strategic ca sa descoperim ca tu ca pieton nu aveai cum sa te preumbli pe acolo, fiind doar pentru masini.

  1. Si noi preferam booking, desi am descoperit Airbnb si am inceput sa il folosim tot mai mult si mai des.Se intampla, dar invatam din greseli. Noi de atunci ne uitam mereu pe harta, verificam ce variante de transport avem, etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *