UTIL: Totul despre transportul în comun din New York City

Am fost complet îngrozită de toata treaba asta cu transportul în comun în New York pentru că văzusem harta cu liniile de metrou, precum și harta orașului și mi se păruse un haos total, un labirit în care eram convinsă că o să ne rătăcim. Deși am mai fost în orașe mari precum Londra sau Berlin și nu aș fi avut niciun motiv să cred că nu o să ne descurcăm, dar New York părea o nebunie. Și așa a și fost în prima zi, până când ne-am dat seama cum merg lucurile defapt.

New York, adică Manhattan, e cel mai simplu oraș în materie de infrasturctură și transport în comun în care am fost vreodată.

E nevoie să apelăm la mijloacele de transport în comun?

Bineînțeles! Eu nu îți spun să nu mergi pe jos, dar vei vedea că unele obiective turistice se află la distanțe mari unele față decelelalte. Chiar dacă vei sta în Manhattan, iar această zonă pare destul de mică pe hartă, crede-mă ca vei avea de mers.

Metroul este cea mai rapidă și ieftină modalitate de a călători prin Manhattan. Eu zic că poți să uiți de acele taxiuri galbene pentru că sunt doar scumpe și vei pierde muuuuuuult timp în trafic.

Am zis că e destul de simplu să te orientezi în spațiu atunci când vine vorba de Manhattan și crede-mă că nici nu vei avea nevoie să stai în continuu cu ochii pe hartă.

În Manhattan există 12 bulevarde mari și late care trazerseaza cartierul de la Nord la Sud și câteva zeci de străzi care îl traversează de la Est la Vest. Nu e nevoie sa reții numele străzilor pentru că ele poartă denumiri precum 5th Avenue, 6th Avenue, 34st Street, 110 street, 81 th Street și tot așa. Cu alte cuvinte dacă pornești din partea de est de la 1 th Avenue și vrei să mergi în partea  de vest vei observa că bulevardele sunt în ordine crescătoare. Așa se întâmplă și cu străzile.

Bulevardele și străzile sunt perpendiculare, iar dacă vei întreba unde se afla Empire State Building newyorkezii îți vor spune că e la 2-3-4 blocks distanță, block fiind distanta dintre strazii/bulevarde.

Spre deosebire de marile orașe din Europa unde avem tot felul de străduțe cu tot felul de denumiri, in Manhattan lucurile sunt foarte simple. Avem numere, străzi și bulevrade. 

Faptul că străzile sunt în ordine crescătoare o să te ajute foarte mult. De exemplu, Rockafeller Center se află pe 5th Avenue cu 50th Street. Dacă de acolo vrei să ajungi în Central Park va trebui să mergi pe 5th Avenue în direcție crescătore până la 59th street, dacă în schimb vrei să ajungi al Empire State Building va trebui să mergi tot pe 5th Avenue dar în direcție descrescătoare până la 34th street. Cu alte cuvinte, dacă mergi spre nord, străzile se află în ordine crescătoare, dacă mergi spre sud, acestea se află în ordine descrescătoare.

Metroul – cea mai ieftină și rapidă metodă de a calatori prin NYC

Există zeci și zeci de linii de metrou care conectează Manhattanul de Brooklyn, Bronx și Queens (deși Queens nu stă foarte bine la capitolul metrou, de aceea nici nu aș recomanda să îți iei cazarea în acest cartier). O stație de metrou în Manhattan se întinde pe cel puțin două nivele și pe o suprafață de câteva intersecții. Tocmai de aceea, trebuie să fii foarte atent spre ce ieșire te îndrepți.

S-ar putea să ajungi în stația de metrou și să nu înțelegi în ce direcție vrei să mergi. Noi așa am pățit! Dar, îți spun, nu e deloc așa de complicat precum pare, ba din contră. Dacă vrei să mergi spre Nord, urmărești indicatoarele spre Uptown-Bronx. Dacă vrei să mergi în Lower Manhattan te orientezi după Downtown-Brooklyn. În acest mod nu ai cum să mergi în direcția greșită.

Vei avea nevoie de o hartă a liniilor de metrou. Există o aplicație gratuită care funcționează și offline, denumită subway NYC. Pe noi ne-a ajutat extrem de mult.

Există linii locale și linii express care deobicei poartă același nume. De exemplu linia D, care merge în Bronx, poate fi atât express cât și local. Cele locale opresc în fiecare stație, în timp ce liniile express opresc o dată la 4-5 stații.

Costuri:

O călătorie cu metroul costă 3 dolari.

Eu recomand să îți iei un card cu călătorii nelimitate dacă îți planifici să stai mai mult de 3 zile în NYC. Prețul pentru un card cu călătorii nelimitate valabil 7 zile costă 32 de dolari

Găsești aici harta liniilor de metrou

Transferul de la JFK Airport:

Noi am fost nevoiți să luăm un tren intern care ne-a purtat prin tot aeroportul, trecând pe la fiecare terminal. Cred ca depinde de terminalul la care aterizezi, în cazul nostru a fost Terminalul 4. Ajunși la stația Jamaica, a trebuit să plătim 5 dolari de persoană pentru călătoria prin aeroport. De acolo ai conexiune directă la linia de metrou E care te va duce direct la One World Trade Center.

În prima zi a fost un haos la capitoul transport în comun. Am mers de câteva ori în direcția greșită, am ajuns la iesirea greșită și ne-am tot învârtit ca să ne găsim apartamentul, am fost șocați de distanțele uriașe dintre stații, nu ne-au funcționat cardurile, am întrebat în stânga și în dreapta, etc. Dar după acea zi am început să ne prindem de cum merg lucrurile și nu am mai avut absolut nicio problemă, ba chiar am zis că e unul dintre cele mai simple orașe din perspectiva sistemului de transport subteran.

Îți mai las aici un video care ne-a ajutat extrem de mult. Alex Hunter de la Attachè îți oferă o grămadă de informații legate de transportul în comun, mâncare și atracții turistice.

 

 

 

UTIL: Totul despre transportul în comun din New York City

Sper ca am reusit sa fac un pic de lumina si ca acest articol iti va fie de folos. Desi la o prima impresie, totul pare atat de complicat incat devine coplesitor, dupa primele doua-trei calatorii vei vedea cat de simplu e sa calatoresti cu metroul dintr-o parte in alta a faimosului New York. Iar daca la fata locului nu te vei descurca, poti oricand intreba un localnic 😀 Pana data viitoare, te invit sa citesti o lista cu lucruri pe care trebuie sa le faci daca ajungi in New York City.


Articole recomandate

3 comentarii

  1. […] UTIL: Totul despre transportul în comun din New York City […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *