Am spus în repetate rânduri de când ne-am întors că Havana e o destinație unică și genul de experiență pe care fiecare dintre noi ar trebui să o trăiască la un moment dat. Știind despre sistemul politic din țară, mult timp am trăit cu impresia că această insulă exotică și atât de frumos amplasată în inima Caraibelor e o destinație greu accesibilă, iar din acest motiv Cuba nu a fost o prioritate pentru noi. Însă, atunci când ne-am așteptat cel mai puțin, într-o perioadă în care nu aveam în plan să mergem în America Latină, ne-am trezit că mergem în Mexic, în Cancun. Ulterior,vazând cât de aproape e Havana de Cancun, am hotărât să ne aventurăm preț de câteva zile pe străzile colorate ale Havanei. Încă de atunci am văzut planificarea acestei călătorii drept o provocare (voi știți cât de mult îmi plac provocările, nu?) la care nu puteam spune ”nu.”
Știind câte griji ne-am făcut noi și cât de complicată părea toată treaba asta cu planificarea vacanței în Havana, m-am gândit să vin în ajutorul vostru și să vă ofer toate informațiile pe care le-am strâns și toti pașii pe care i-am fâcut de când am început pregatirea călătoriei și până la zborul Havana-Cancun. Astfel, în ghidul (practic) de călătorie pentru Havana vorbim despre transport, viza de turist, cazare, monedă și internet.
UPDATE 2022: Toate referirile la vechea moneda, peso convertible (CUC), nu mai sunt de actualitate. In prezent, Cuba nu se mai folosesc CUC, ci doar peso.
Ghid (practic) de călătorie pentru Havana (1) – viză, transport, cazare, monedă și internet
Zborurile
Noi am avut de ales între a zbura direct în Cancun, iar de acolo sa mergem în Havana sau a zbura direct în Havana, iar de acolo să mergem mai departe în Mexic. Într-un final, am optat pentru ultima variantă pentru că biletele de avion aveau să fie cu câteva sute de euro mai ieftine. Astfel că, pentru zborurile de Havana am optat pentru Air France, iar ca ruta am ales Milano-Paris-Havana. Pentru un bilet dus-întors pe această rută am platit 600 euro, în perioada Craciunului.
Cum a fost zborul cu Air France? ÎNGROZITOR! Am zburat pentru prima dată cu Air France și ne-am promis că va fi ultima dată. Despre experiență noastră îngrozitoare cu Air France am scris mai multe aici. În mod cert, noi nu recomandăm Air France, mai ales pentru un zbor de 10 ore.
UPDATE! Observ ca site-ul Interjet nu mai este disponibil, probabil din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat in 2020. Din pacate, alte zboruri directe intre Cuba si Mexic nu exista. Pentru zborul Havana-Cancun-Havana îți recomandăm să cauți bilete pe site-ul Interjet. Nu știu daca sunt low cost, dar zborul spre Cancun a fost extrem de plăcut și confortabil. Pentru că am zburat în perioada Craciunului, pentru Havana-Cancun-Havana am platit 180 euro/persoana.
Viza/tarjeta turistica
Cetățenii români au nevoie de viză/carte turistica pentru a intra în Cuba. Aceasta se obține extrem de ușor de la ambasada Cubei din București, online sau chiar din aeroportul din Cancun. Indiferent de modalitatea prin care luați viza, aceasta va fi single entry și vă va permite să stați pe teritoriul Cubei timp de 30 zile. Pentru că vrem să vorim strict din experiența noastră, îți vom povesti despre cele două modalități prin care noi am obținut această trajeta turistica.
De la ambasada Cubei din București (prin corespondență) –
Dacă nu ești din București, poți sta liniștit deoarece poți aplica pentru viza prin corespondență. – Noi am trimis documentele necesare (pașaport valabil cel puțin 6 luni, rezervarea biletelor de avion, copie dupa asigurarea de sănătate, chitanță ce confirmă plata taxei de viza – 47 euro), iar în cateva zile am primit pașapoartele și viza.
Important! Air France nu permite îmbarcarea pasagerilor fără viza de Cuba. Înainte de a aplica pentru viză, ia legatura cu compania aeriană de la care ai luat biletele și verifică dăcă îți oferă viza de Cuba în avion sau trebuie să o ai la boarding.
Din aeroportul din Cancun
Pentru ca viza este single entry am avut nevoie de încă o viză, iar de data aceasta am luat-o direct din aeroport. – Din păcate, nu toate aeroporturile/companiile aeriene îți permit să iei viza direct din aeroport, însă dacă zbori cu Interjet poți lua viza din aeroport, de la check-in desk. În cazul acesta viza costă 350 pesos/persoană (cca. 17 euro).
Bine de știut! În cazul în care zburați în Cuba din Statele Unite ale Americii trebuie să aplicați pentru un al tip de viză. Aceasta se obține la fel de ușor, dar este mai scumpă (cca. 80 USD)
Intrarea în Cuba – formalități
În ciuda regimului politic din Cuba, intrarea în țară e destul de simplă și rapidă, dacă știi ceea ce trebuie să faci. În mod firesc, primul lucru pe care l-am făcut a fost să trecem de controlul de pașapoarte (e o chestiune de câteva minute); la câțiva pași de broder control se află controlul de securitate, care a fost chiar mai simplu pentru că nu a trebuit să scoatem lichidele sau electronicele din geantă, ci doar să o trecem prin scanner; iar înainte de iesire a trebuit să completăm ”formularul albastru” despre care nu ne-a spus nimeni, nimic. Exact la acest aspect făceam referire cu ”intrarea în țară e destul de simpla și rapidă, dacă știi ceea ce trebuie să faci”. Nu a fost si cazul nostru…. După un zbor lung în care nu ne-am odihnit mai deloc, aeroportul din Havana părea un haos și mai mare, o nebunie ce ne copleșea.
În primă fază ne-am bucurat că am trecut repede de toate formalitățile, însă la iesire ne-a așteptat un ofițer de poliție care ne-a cerut formularul albastru. Îl intrebăm ce e și de unde facem rost, iar el ne trimite înapoi fără să ne dea o explicație clara. Ne întoarcem frumos și începem să întrebăm în stânga și în dreapta despre faimosul blue form, până constatăm că fiecare persoană ne arată cu degetul câte un colț sau o parte din aeroport. Până la urma începem să întrebăm turiștii care completau diverse formulare (mai este un tip de formular de care nu am avut nevoie) și facem rost de blue form. Ne-am agitat un pic, dar ne-am învățat lecția, iar a doua oară toate formalitătțle au durat mult mai puțin.
Ce este ”blue form”? - E o hârtie albastră, după cum îi spune și numele, în care completezi datele din pașaport și bunurile pe care le aduci cu tine în țară (laptop, cameră foto, tabletă, etc), respectiv valoarea acestora (cu aproximație). E o hârtie peste care nu se uită nimeni, mai ales dacă ai un bagaj de mâna mic.
Bine de știut! Ca să nu pățiți ca noi și să treceți rapid de toate aceste formalități, în momentul în care îți vei prelua bagajul de la security control cere și un formular albastru (noi l-am întrebat pe cel care stătea la scanner). O să vedeți că pe masa de lângă el sunt o grămadă de astfel de formulare. 😀 De asemenea, în cazul în care sunteți o familie, este suficient să completați un singur formular.
Moneda
În prezent Cuba folosește două monede: CUP pentru localnici și CUC pentru turșiti. Trebuie să recunosc că atunci când am auzit pentru prima data de acest lucru mi s-a părut o nebunie și chiar mă gândeam că o sa fie un haos în mințile noastre, dar nu a fost așa. Lucrurile sunt destul de simple.
Ca turist vei folosi în 99% din cazuri CUC pentru că prețurile la restaurantele turistice sau în magazinele de trabucuri/rom sunt în CUC. Oriunde vei merge și orice vei cumpara, vei plăti în CUC. E drept că există locuri în care prețurile sunt în cuban peso (CUP), în special în locurile de unde cumpără localnicii pizza, sandwichuri sau suc proaspăt, dar nu prea are relevanță pentru tine ca turist pentru că ți se va cere valoarea în CUC (de cele mai multe ori inmulțită cu 10).
Cel mai bun exemplu e pizza din imagine. O astfel de pizza costă în jur de 0.60 cuc sau 15 cup, iar ca turist am plătit 1 cuc în prima seara și 1,5 cuc în a doua seara. Atunci când am zis că e prea mult și că prețul e 15 cup, vânzătoarea a început să se enerveze ... În același timp, la magazinul cu sucuri de lângă, vânzătorul nu a încercat să profite de pe seama noastră și ne-a oferit sucul la prețul lui normal, pentru localnici.
În schimb, eu te-as sfătui să ai câțiva CUP la tine (nu mai mult de 100) dacă vrei să încerci street food în Havana, lucru pe care îl recomandăm de altfel. În rest, CUC domină peste tot cand vine vorba de turiști: la restaurante, tururi cu ghizi locali, magazine de trabucuri și rom, suveniruri, tururi cu mașina vintage, internet, etc.
Unde schimbi bani? - Eu zic că cea mai la îndemână varianta e să îți stabilești un buget pentru fiecare zi petrecută în Havana (în curând vom posta un articol detaliat despre costurile pe care noi le-am avut în Havana) și să schimbi toți banii în aeroport. În acest fel scapi de o grijă și nu mai trebuie să cauți case de schimbi (cadeca) prin oraș.
Noi am schimbat la schimbul valutar aflat în afara aeroportului (de la iesire în partea dreaptă).
Deși ai crede că e mult mai avantajos să schimbi USD în Cuba, sfatul meu e să îi lași acasă și să iei euro la tine. Din cauza problemelor politice pe care cele două state le-au avut de-a lungul timpului, cubanezii percep o taxă de exchange de 10% în cazul dolarilor. În acest caz, cel mai avantajos ar fi să schimbi euro.
Rata de schimb - 1EUR = cca. 1.10 CUC (în 2019); 1 GBP = cca. 1.30 CUC
Dacă vrei să schimbi CUC în CUP, am citit că o poți face în aeroport, unde pentru un 1 CUC vei primi între 24-26 CUP.
Ca să deosebești mai bine CUC de CUP și ca să nu cazi în vreo capcană întinsă de un localnic mai isteț, e bine să știi că există o diferență majora între cele două monede. Atat pe monede cât și pe bancnotele de peso convertible (cuc) sunt afișate monumente reprezentative din Cuba, în timp ce pe cele de cuban peso sunt afișate diverse personalități.
Transportul de la Aeroportul Jose Marti în Havana
În privința transferului lucurile sunt simple ca ”bună ziua” (sau să spunem ”Hola”?!). Pentru că nu am vrut să ne batem capul cu transportul în comun, despre care nu băgăm mână în foc că există sau funcționează, am apelat la taxi. În mod normal, o călătorie cu taxi pe ruta aeroport-Havana Vieja costă între 25-30 CUC, enorm de mult dacă luăm în considerare distanța, însa tu poti încerca să obții un preț mai bun.
Oricum, să nu îți faci probleme ca nu vei găsi taxi cand ajungi la aeroport pentru ca e o întreagă industrie. Nici nu vei face bine primul pas în afara aeroportului că cineva va veni să te întrebe dacă vrei un taxi. 😀 Să fac o scurtă paranteză, ghidul nostru ne spunea că un șofer de taxi câștigă mai bine decât un contabil sau un profesor. Nu știm dacă e adevărat, dar la 30 CUC/călătoria tind să cred că există o urmă de adevăr.
Totuși, dacă vrei să stai și mai liniștit, poti vorbi cu gazda la care vei sta (dacă optezi pentru Airbnb) și va trimite ea pe cineva pentru tine. Noi am încercat ambele variante.
Cazare - casa particular sau hotel
Atunci când am început sa ne planificăm călătoria în Havana, am aruncat un ochi pe booking.com fixați pe ideea că în Havana ne vom lua un hotel de patru stele, la un preț rezonabil...doar ne așteptam să fie totul ieftin. Realitatea ne-a lovit încă din prima secundă în care am deschis site-ul, aunci când am văzut prețurile la Hotel Inglaterra și la alte câteva hoteluri din centrul orașului. Prețurile la hoteluri sunt astronomice și în niciun caz nu merită acei saci de bani pe care i-ai da pe o singura noapte.
Booking.comAstfel că ne-am orientat spre casa particular și Airbnb, lucru care s-a dovedit o alegere tare inspirată. Faptul că am stat la niște localnici acasă ne-a permis să interacționăm mai mult cu aceștia și să trăim o experiență ceva mai autentică, iar din acest motiv îți recomandăm și ție să apelezi la Airbnb/ casa particular.
Casa particular e o noțiune destul de nouă și cumva tipică pentru Cuba. În altă ordine de idei, casa particular înseamnă că vei închiria o cameră la un cubanez acasa, unde fie vei avea tot apartamentul pentru tine, fie îl vei împărți cu proprietarii. Parctic, acesta este modul prin care statul îi ajuta într-o oarecare măsură pe cetățeni: ei au perimsiunea de aș-i închiria casele pentru sume modice (am găsit camere la 10 USD/noapte).
Pentru că Airbnb funcționează foarte bine și în Cuba, noi am optat pentru doua apartamente situate în Havana Vieja. Am avut nevoie de apartamente care să poată găzdui patru persoane și care să fie în locații bune, cât mai aproape de centrul vechi al orasului. Primul apartament, House Sara, a fost preferatul nostru. În acest apartament am petrecut primele 4 nopti și spunem că a fost preferatul nostru din mai multe motive: gazdele, un cuplu simpatic, au fost excepționale și ne-au ajutat cu tot ceea ce am avut nevoie (recomandări, sfaturi, povești și informații despre Cuba), locația a fost una inedita, iar apartamentul a fost extrem de drăguț.
In al doilea apartament am petrecut doar ultima noapte, iar în ciuda faptului că a fost drăguț și perfect ca locație, nu am fost foarte mulțumiți de el sau de gazde. Spre deosebire de House Sara, unde ne-am simțit ca acasă, cel de-al doilea apartament a fost mai ”rece” și ne-a dat impresia că suntem într-un hotel. În mod cert, daca aș avea de ales din nou, House Sara ar câstiga detașat.
În concluzie, dacă vrei să trăiești o experiență autentică sau dacă călătorești on a budget, casa particular/Airbnb e varianta ideală.
Internet
La fel ca alimentele de baza, și internteul este pe cartelă. De aceea, atunci când spun că în Cuba vei face social media detox, vorbesc cât de poate de serios. Cu alte cuvinte, în Cuba internetul este limitat și funcționeaza pe cartelă în anumite locații din oraș, care, fie vorba între noi, nu sunt chiar atât de multe.
Cum funcționează internetul pe cartelă? - Cartela ETECSA vine însoțită de un username și o parolă și îți oferă o oră de internet (te poți conecta de câte ori vrei tu până când se termină acea oră). Tot ce trebuie să faci după ce ai cumpărat cartela e să cauți un loc cu wifi (o piață, o stradă sau un bar). Practic asta e cea mai problematică parte a internetului: nu îl găsești peste tot!
Câteva locuri cu internet pe care noi le-am descoperit: 1. Lângă Hotel Inglaterra, pe Boulebard de San Rafael; 2. La Floridita Bar (doar cu cartele cumpărate din bar); 3. În aeroport, după controlul de securiate/pasapoarte.
Cât costă și de unde cumpărăm cartelele de internet? - În mod oficial poți cumpăra cartele de internet de la sediile ETECSA, însă cozile par interminabile (cel puțin la cel de pe OBISBO). La sediul ETESCSA, o cartelă de o oră costă 1 CUC. În mod neoficial, poți cumpăra cartele de pe strada, de la localnici. O cartelă de o oră costă 2-3 CUC. Noi am apelat la a două varinată, din motive lesne de înțeles.
Deși viața fără internet în zilele noastre pare imposibilă, noua ne-a prins bine această deconectare de la tot ce înseamnă social media, ca să nu mai spun că nu a fost chiar atât de greu să stăm fără Google sau Facebook. În 5 zile am folosit 4 cartele de internet/2 persoane, dintre care 2 le-am folosit în aeroport 😀
Cum te descurci prin oraș fără internet - Tips and Tricks
- Hărți offline - Google Maps îți oferă posibilitatea de a descărca harta orașului offline și astfel te poți folosi de gps chiar dacă nu ai conexiune la internet. Noi procedăm așa de foarte mult timp.
- Ghid de buzunar - un mic ghid de buzunar te poate ajuta să îți faci un itinerariu ad hoc sau să afli câte ceva despre principalele atracții turistice din oraș.
- Fă-ți temele de acasă - în Havana trebuie să vii pregatit/ă de acasă. Caută toate informațiile de care crezi că vei avea nevoie (despre cazare, monedă, transport intern, restaurante, etc) și vino în Cuba pregatit/ă. Bai mai mult, te sfătuiesc să îți printezi toate rezervările (Airbnb cu adresa completa, biletele de avion/autobus, tururile cu ghid, etc), pentru că nu vei avea acces la e-mail oricând vei dori.
Ghid (practic) de călătorie pentru Havana
Se pare că acest articol e mai lung de cât mă gândeam că o sa fie, dar chiar mi-am dorit să cuprindă toate informațiile pe care noi le-am adunat și care ne-ar fi fost extrem de utile înainte să plecăm în Havana. Sper să îți fie de folos micul meu ghid practic de călătorie! În curând vom discuta despre bugetul de călătorie pentru Havana și despre restaurante, street food și Havana Food Tour. Stai pe aproape!
Dacă vrei să fii la curent cu toate postările noastre, nu uita să te abonezi (găsești formularul în partea de jos a paginii), să ne dai un like pe pagina de Facebook și un follow pe Instagram.
Tare frumos e acolo! Și ce fotografii reușite văd eu aici!
Uau! Ce frumos! Ce loc exotic si ce cadre minunate! De asemenea, informatiile sunt foarte utile <3
Rămâne doar să plec în Havana, articolul tău oferă toate informațiile necesare!
Nu stiam ca se poate obtine atat de usor viza, in rest ce sa zic multumim pentru sfaturi si pentru un articol bine detaliat.
Un articol complet,, de mare folos tuturor celor care decid sa meargă acolo!
frumoase fotografii! ce-mi plac masinile acelea de epoca, avem si noi una turcoaz in oras!
Articolul tău este un semn ca trebuie sa ma mai și relaxez. :)) nu doar munca
Felicitări! Un articol minunat plin de informații utile.
Cate informatii utile! Destinatia e geniala clar.
Ca de obicei, un articol util, precis, cu informații importante.
Habar nu am dacă voi reuși să ajung vreodată în această destinație, dar recunosc, mi-ar plăcea. Cum nu spun „niciodată”, cine știe ce îmi rezervă viața și atunci, toate aceste informații îmi vor fi de mare folos.
Mulțumesc!
Ma oftic cand stiu ca exista atatea locuri minunate si eu nu le voi putea vizita.
Un articol complet si util ! Iar fotografiile sunt de-a dreptul superbe !
Havana mi se pare o destinatie de vis. Imi doresc mult sa ajung si eu acolo si voi tine cont sa ma feresc pe cat pot de Air France
Havana pare foarte frumoasa! Tare fain articolul tau. 😘
[…] Cancun Downtown – Pentru ca am vrut să ne luam viza de Cuba din aeroportul din Cancun (am explicat aici de ce e mai simplu așa), am hotărât să mergem la aeroport, ca mai apoi să vizităm zona downtown a Cancunului. […]
[…] cum am spus în micul ghid practic pentru Havana, Cuba folosește două monede: CUP pentru localnici și CUC pentru turiști. Trebuie să […]
[…] Ghid (practic) de călătorie pentru Havana (1) – viză, transport, cazare, monedă și internet […]
[…] Ghid (practic) de călătorie pentru Havana (1) – viză, transport, cazare, monedă și internet […]
[…] Ghid (practic) de călătorie pentru Havana (1) – viză, transport, cazare, monedă și internet […]
Un hotel de 4-5* la 120-150€/noapte in centrul unei capitale nu-i deloc”un sac de bani”😆nici măcar pt.o țara “comunista”, la Athénée Palace in București nu era 20$ camera pe vremea lui Ceașca…..raportat la prețurile medii in lume e chiar ieftin….in rest sunt câteva informații utile, merci.
Nu e mult pentru un hotel de 4-5 stele din Europa, însă 4 stele în Havana nu sunt asa cum va imaginați sau asa cum e în Turcia. Iar daca ne gândim ca pentru 30 USD, la o „casa particular” din centrul Havanei, primim o camera super bună, atunci banii dați pe hoteluri de 5 stele sunt doar bani aruncați, strict din punctul meu de vedere. Si nici experienta nu e aceeași ca atunci când stai la un localnic acasă 🙂
Ma bucur ca a-ți gasit si ceva util! Vacanta frumoasa!
[…] Ghid (practic) de călătorie pentru Havana – viză, transport, cazare, monedă și internet […]
[…] Ghid (practic) de călătorie pentru Havana – viză, transport, cazare, monedă și internet […]
Un articol f frumos. Și noi ne pregătim să mergem în Cuba și ne prind bine toate informațiile prezentate. Mulțumim!
Multumesc frumos! Ma bucur sa aud asta si sper sa va fie inca de folos articolul meu (e cam vechi si cred ca s-au mai schimbat lucrurile prin Cuba). 😊