Frumusețile Sloveniei: Vintgar Gorge și lacul Bled

În materie de peisaje și natură, Slovenia poate concura cu țări precum Elveția sau Austria, fiind posesoare a unor adevarate comori naturale. Cum ar fi dacă ți-aș povesti despre o insulă în mijlocul unui lac, înconjurat de munți sau despre un parc unde natura e în plină acțiune. Lacul Bled și cheile Vintgar Gorge îți vor oferi un peisaj de vis, alături de o experiență frumoasa și un moment de relaxare.

Mica noastră escapadă a început în Ljubljana și a contiunat în Bled, unde ne-am putut bucura de un peisaj superb, o plimbare cu barca și o vizită pe insula de pe lac.

Ce putem vizita în Slovenia: lacul Bled și Vintgar Gorge

Bled Island from Bled Castle

Sursa foto: http://www.kuriositas.com/2010/12/bled-island-slovenias-fairy-tale-isle.html

Atracția principală a lacului este insula din mijlocul acestuia unde se află și o bisericuță veche de aproximativ 600 de ani. Ani la rând, insula a fost martoră a numeroase căsătorii de unde vine și o legendă. Aceasta spune că, mirele trebuie să își poarte mireasa în brațe până la biserică, urcând astfel câteva zeci de trepte ( muuulte trepte :D), cu scopul de a alunga orice ghinion.

Pe insulă se poate ajunge cu plenta,  o barcă specifică zonei (un fel de gondolă), care te duce de pe o parte a lacului până pe insulă. Prețul pentru un drum dus-întors este între 12-14 euro. Drumul până pe insulă durează undeva la 30 de minute, după care ești lasat acolo 30-40 de minute ( din punctul meu de vedere, ajung și 20 de minute), iar aceeași barcă te va duce înapoi pe malul lacului.

Mai există și varianta să îți închiriezi o barcă și să vâsleşti tu.

Un alt obiectiv turistic emblematic pentru Bled este castelul cu același nume. Situat pe o stâncă, la malul lacului, este cel mai vechi castel din Slovenia, prima atestare documentară a acestuia fiind în jurul anului 1100. Accesul în castel se poate face pe jos sau cu mașina, iar biletul de intrare costă 7 euro.

O altă atracție turistică, în special pentru doritorii de adrenalina, o reprezintă „topoganul de vară”. Practic urci cu telescaunul și cobori ca pe un topogan. Prețul pentru o urcare este de 7 euro pentru adulți și 4 euro pentru copii.

Dacă vrei să încerci un desert tradițional, acela este kremesnita ( un fel de cremes la noi).

La 4 km de Bled se află cheile Vintgar Gorge, un loc superb și o atracție turistică importanta în Slovenia. Parcul a fost deschis pentru prima dată în 1893.

La Vintgar Gorge se poate ajunge cu mașina, existând și o parcare gratuită, sau dacă vrei să faci un pic de mișcare poți merge pe jos  sau cu bicicleta. E recomandat să mergi cat mai devreme cu putința pentru a evita autocarele pline cu turisti. Pe bună dreptate, noi am fost la prânz si a fost destul de aglomerat!

Parcurgerea intregului defileu ( aprox. 1,6 km) durează undeva la o oră, iar intrarea este de 5 euro. Merita toți banii!

Drum spre Bled a fost destul de aglomerat, încă de la iesirea de pe autostradă, aceasta întâmplare făcându-ne să descoperim un loc nou și anume: DINO PARK! Am fost la fel de fascinați ca niște copilași când am vaezut parcul, situat în aer liber, pe marginea drumului, la vreo 2 km de Bled.

Orice copil ar fi fascinat să vadă dinozauri în marime naturală…până și noi am fost. Pe lângă dinozauri mai erau amenajate și câteva monumente reprezentative pentru o perioadă sau o locație anume, de exemplu: ruinele unui templu grecesc, Stonehenge, acele figurine din Insula Paștelui, templul Luxor în miniatura, etc.

Cu siguranță Slovenia are multe de oferit, însă noi atât am reușit să vizităm în două zile. Probabil data viitoare vom vizita frumoasele orașele de la mare: Koper și Piran.

Tu ai fost în Slovenia? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Ce ai mâncat bun? 

 

Indrăznește să călătorești!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *