Frumusețile Sloveniei: Vintgar Gorge și lacul Bled

Slovenia

Cum ar fi dacă ți-aș povesti despre o insulă în mijlocul unui lac, înconjurat de munți sau despre un parc unde natura e în plină acțiune. Lacul Bled și cheile Vintgar Gorge îți vor oferi un peisaj de vis, alături de o experiență frumoasa și de un moment de relaxare.

Ce putem vizita în Slovenia: lacul Bled și Vintgar Gorge

Bled Island from Bled Castle

Sursa foto: http://www.kuriositas.com/2010/12/bled-island-slovenias-fairy-tale-isle.html

Atracția principală a lacului este insula din mijlocul acestuia, unde se află și o bisericuță veche de aproximativ 600 de ani. Biserica este strans legata de o legenda. Aceasta spune că, mirele trebuie să își poarte mireasa în brațe până la biserică, urcând astfel câteva zeci de trepte ( muuulte trepte :D), cu scopul de a alunga orice ghinion.

Pe insulă se poate ajunge cu plenta,  o barcă specifică zonei (un fel de gondolă), care te duce de pe o parte a lacului până pe insulă. Prețul pentru un drum dus-întors este de 12-14 euro (in 2017). Drumul până pe insulă durează undeva la 30 de minute, după care ești lasat acolo 30-40 de minute ( din punctul meu de vedere, ajung și 20 de minute), iar aceeași barcă te va duce înapoi pe malul lacului.

Mai există și varianta să îți închiriezi o barcă și să vâsleşti tu.

Un alt obiectiv turistic emblematic pentru Bled este castelul cu același nume. Situat pe o stâncă, la malul lacului, este cel mai vechi castel din Slovenia, prima atestare documentară a acestuia fiind în jurul anului 1100. Accesul în castel se poate face pe jos sau cu mașina, iar biletul de intrare costă 7 euro.

O altă atracție turistică, în special pentru doritorii de adrenalina, o reprezintă “topoganul de vară”. Practic urci cu telescaunul și cobori ca pe un topogan. Prețul pentru o urcare este de 7 euro pentru adulți și 4 euro pentru copii.

Dacă vrei să încerci un desert tradițional, acela este kremesnita ( un fel de cremes la noi).

La 4 km de Bled se află cheile Vintgar Gorge, un loc superb și o atracție turistică importanta în Slovenia. Parcul a fost deschis pentru prima dată în 1893.

La Vintgar Gorge se poate ajunge cu mașina, existând și o parcare gratuită, sau dacă vrei să faci un pic de mișcare poți merge pe jos  sau cu bicicleta. E recomandat să mergi cat mai devreme cu putința, pentru a evita autocarele pline cu turisti. Pe bună dreptate, noi am fost la prânz si a fost destul de aglomerat!

Parcurgerea intregului defileu ( aprox. 1,6 km) durează undeva la o oră, iar intrarea costa 5 euro.

Drum spre Bled a fost destul de aglomerat, aceasta întâmplare făcându-ne să descoperim un loc nou și anume: DINO PARK! Am fost la fel de fascinați ca niște copilași când am vazut parcul, situat în aer liber, pe marginea drumului, la vreo 2 km de Bled.

Orice copil ar fi fascinat să vadă dinozauri în marime naturală…până și noi am fost. Pe lângă dinozauri mai erau amenajate și câteva monumente reprezentative pentru o perioadă sau o locație anume, de exemplu: ruinele unui templu grecesc, Stonehenge, acele figurine din Insula Paștelui, templul Luxor în miniatura, etc.

Tu ai fost în Slovenia? Ce ți-a plăcut cel mai mult? Ce ai mâncat bun? 

3 comentarii

  1. […] Citește și: Frumusețile Sloveniei: Vintgar Gorge și lacul Bled […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *