Situată pe malul Vistulei, Varșovia este un oraș al contrastelor unde clădirile mai vechi sau blocurile comuniste stau în umbra zgarie-norilor de sticlă si unde căsuțele colorate din centrul vechi parcă sunt desprinse din basme. Capitala Polonei este și orașul care a renăscut din propriile ruine după ce armata nazistă a disturs orașul in proporție de 85 %, majoritatea clădirilor din zona istorică fiind reconstruite pe baza vechilor planuri sau picturi. Deși nu poate fi comparată cu Londra sau Paris, Varșovia are un farmec aparte și cred cu tarie că merită să se numere printre cele mai frumoase capitale europene.
Luna noiembrie a început cu o vacanță în mult prea friguroasa Varsovia. Primul nostru șoc, pe lângă vântul aspru și temperaturile scăzute, a fost dat de ora la care apunea soarele, astfel la ora 16:00 afară era întuneric. Știam că se întunecă mai devreme, dar nici chiar atât de devreme. Cu toate acestea am încercat să ne bucurăm cât mai mult de ceea ce orașul oferă.
Varșovia are două aeroporturi: Modlin și Chopin, iar despre modalitățile de transfer de la Modlin în Varșovia am scris mai multe aici.
Cazarea este mult mai ieftină în Varșovia decât în destinații precum Roma sau Barcelona. Noi ne-am cazat la hotelul Ibis Centru, fiind o variantă destul e acceptabilă la preș (undeva la 40 de euro pe noapte). În ciuda denumirii *centrum* hotelul este situat destul de departe de centrul istoric al Varșoviei, cam la 40 de minute de mers pe jos.
Transportul în comun pare destul de bine pus la punct. În Varșovia există și două linii de metrou care traversează cele mai importante zone ale orașului. Pretul unui bilet valabil 20 de minute costă 3,40 zl, iar cel valabil 24 de ore 15 zl. Tarfiele la taxi variază între 1 și 2.40 zl pe km, cu mentiunea că pornirea costă 8 zl.
Pentru noi Varșovia a fost mai mult o escapadă scurtă de weekend, având la dispoziție doar o zi jumate să vizităm tot ce era mai important.
Ne-am început ziua de sâmbătă cu o plimbare în centrul istoric unde fiecare clădire parca își spune prin culori propria poveste. Ajungând acolo parcă intri într-un labirit din care nu ai mai vrea să ieși niciodată. Această zonă este dovada vie a faptului că Varșovia a renăscut precum o pasare phoenix, întrucât toate clădirile au fost reconstruite în urmă cu câteva decenii.
Locul de întâlnire al tuturor este piața centrală în mijlocul căreia se alfă celebra statuie a sirenei. Aceasta este considerată protectoarea orașului fiind reprezentată ca purtând un scut și o sabie.
Palatul regal este un alt monument emblematic pentru Varșovia. Acesta datează din secolul XIV și a fost reședința regilor polonezi, ulterior palatul a devenit reședința președintelui și locul în care Parlamentul își desfășura activitatea. Clădirea a fost reconstruită cu mari eforturi financiare în perioada 1971-1984.
De la palat pornește așa numitul „drum roial” care măsoară 11 km și care vă va duce până în parcul Lazienki.
Parcul Lazienki este cel mai mare parc al Varșoviei întins pe o suprafață de 74 hectare . Parcul datează din secolul 17, numele acestuia însemnând „baie”. Denumirea provine de la principala atracție a parcului și anume Palatul Lazienki care, înițial, a avut scopul de baie privată pentru unul dintre cei mai bogați polonezi din perioadă respectivă.
Vedetele parcului sunt micile și drăgălașele veverițe care zburdă dintr-o parte în alta spre deliciul și amuzamentul tututor privitorilor.
Cel mai reprezentativ monument al orașului este Palatul Culturii. Clădirea înaltă de aproximativ 230 de metri a fost cadoul oferit de Stalin din partea URSS-ului. Se spune că pentru a realiza această construcție Stalin a trimis o delegație secretă la New York cu scopul a învăța despre modul în care americanii îți construiesc impresionantele clădiri.
Așa cum am spus, la polul opus clădirilor mai vechi se află o gramadă de construcții moderne, precum acel acoperis în valuri, realizat din sticlă și care adăpostește un mall.
Revolta din Varșovia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial rămâne cea mai importantă operațiune desfăsurată în teritoriu. Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea capitalei de sub ocupația Armatei Naziste înainte ca Armata Roșie să pătrundă în oraș. Ceea ce inițial avea să dureze doar 48 de ore s-a extins la 63 de zile până cand trumpele naziste s-au retras. Statisticile spun că numărul aproximativ al persoanelor decedate în acele zile a fost de 200.000.
Uprising Museum sau Muzeum Powstania Warszawskiego a fost inaugurat la 60 de ani de la revoltă cu scopul de a-i comemora pe toți cei care au luptat pentru eliberarea capitalei.
Prețul unui bilet de intrare este 20 zl.
Impresionant, Palatul Culturii. Si imi da si mie aceeasi senzatie, ca e o cladire din NY.
Sper sa ajung si eu curand in Polonia, dar astept sa se faca primavara 🙂
Cred ca ar fi o idee bună să aștepți până la primavară 🙂 Faptul ca se întunecă la 3:45 ( am verificat chiar azi) îți poate da bătăi de cap.
[…] Te invit să citești mai multe despre weekend-ul nostru în Varșovia aici. […]
[…] Te invit să citești mai multe despre Varșovia aici. […]
[…] Varșovia: arhitectură, istorie și note muzicale […]
[…] Varșovia: arhitectură, istorie și note muzicale […]