
De-a lungul timpului am scris destul de mult despre Elveția, am discutat despre începuturile noastre ca expați români, despre provocările pe care le-am întâmpinat, despre obiceiurile pe care le-am deprins de când locuim aici, dar și despre modul în care noi vedem Elveția. Prin toate articolele publicate până acum, am încercat să vă arătam cât mai multe din această țară frumoasă, din locul pe care noi îl numim acasă. Luna aceasta se împlinesc patru ani de când ne-am făcut băgăjelele și am început capitolul ”viața de expat”, motiv pentru care a venit timpul să mai publicăm încă un articol despre viața noastră în Elveția.
Ce cheltuieli lunare avem în Elveția
În ultimul timp am primit tot mai multe mesaje de la diferite persoane care și-ar dori să locuiască în Elveția și care ar vrea să știe mai multe despre costurile pe care le implica locuitul aici. Așadar, în articolul de astazi vorbim despre aspectele finaciare, despre cheltuielile lunare pe care noi le avem în Elveția (chirie, asigurare medicala, etc)
Înainte de a scrie costurile pe care le avem aș vrea să menționez un singur lucru: în Elveția există diferențe de la canton la canton, astfel că în Zurich cheltuielile sunt mul mai mari, precum și salariile; prețul sacilor de gunoi diferă de la oraș la oraș; cheltuielile pentru utilități sunt diferite de la canton la canton, de la apartament la apartamnent, etc. Astfel că, costurile de mai jos sunt pentru zonă în care noi locuim.
Chirie
Salariile mari atrag cheltuieli mari, astfel că o mare parte din salariu se duce pe chirie. Așa cum am menționat deja, chiriile nu au un preț standard, ci ele sunt influențate de canton, locație și de numărul de camere. Apartamentele din satele de lângă marile orașe sunt mai accesibile la preț decât cele situate în orașe. Totuși, ca expat, ai nevoie și de un pic de noroc în găsirea unui apartament. Elvețienii sunt destul de reticenți la străini, iar apartamentele nu se dau pe principiul primul venit, primul servit.
În general, chiriile pornesc de la 700CHF (pentru o cameră într-un apartament sau pentru o garsonieră) și pot ajunge până la 2000-3000CHF pentru apartamente de 3 camere, cu o locație bună și recent renovate.
În cazul în care ești în căutarea unui apartament, cele mai bune site-uri sunt: Comparis.ch și Newhome.ch.
Cheltuieli de apartament
In general, cheltuielile de apartament sunt incluse în chirie (Nebenkosten)(curățenia în bloc, încălzire), iar daca nu sunt incluse în chirie, nu trebuie să vă faceți probleme. În Elveția majoritatea cheltuielilor de apartament sunt destul de mici. În general, factura de apă și curent are preț standard, și e calculată în funcție de numărul de locuitori dintr-un apartament și de suprafața acestuia (noi plăteam în jur de 30 CHF pe lună). Insa, nici aceasta din urma nu e o regula batuta in cuie, ci ea difera de la o locuinta la alta. Oricum ar fi, aceste aspecte sunt mentionate in fiecare contract de inchiriere.
De asemena, căldura este în mod normal inclusă în chirie. Exista in contract o sectiune care poarta numele de ”nebenkosten” si care include costurile de intretinere. Poti spune ca e echivalentul a ceea ce in Romania insemana ”cheltuieli de intretinere”.
Asigurarea medicală
În Elveția sistemul medical aparține de stat însă asigurările medicale sunt private. Cu alte cuvinte, angajatorul nu îți plătește asigurarea de sănătate din salariul brut, ci tu ești obligat să îți alegi o asigurare de sănătate privată, de la una dintre companiile existente pe piata elvețiană, pe care o plătești lună de lună. De asemenea, tu îți alegi pachetul pe care îl consideri cel mai potrivit pentru tine. Poți opta pentru o asigurare care acoperă orice fel de cost medical, dar care costă în medie 600 CHF sau o altă asigurare care acoperă toate cheltuielile de la 2500 CHF in sus, acest timp de asigurari avand un pret minim de 150 CHF/luna. De asemenea, costul asigurarii de sanate este stabilit in functie de varsta (cu cat esti mai tanar, cu atat mai ieftina este asigurarea), dar si in functie de beneficiile pe care iti doresti sa le ai. Fiind un sistem privat, companiile au tendinta de a majora preturile an de an. De exemplu, asigurarea mea de sanatate va costa cu 30% mai mult din ianuarie 2024.
Tot pe comparis.ch pot face simulări, iți poti alege pachetul potrivit, compania și chiar îți poți incheia asigurarea singur, online și fără intermediari.
Citește și: Cum închei o asigurare de sănătate în Elveția
Mâncare
Așa cum am spus de multe ori, în Elveția mâncarea e scumpă, fie că o iei din supermarket, fie că mergi la restaurant. Cu timpul, am descoperit că există supermarketuri mai scumpe, așa cum este Coop, unde preturile sunt mar, și magazine precum Lidl, Aldi și Denner, unde prețurile sunt mai mici față de ceea ce găsim la Coop. Un al lucru care imi place la supermarketurile din Elvetia e faptul ca mereu ofera reduceri, iar de cele mai multe ori sunt chiar semnificative. Exista acest plan ”no waste”, iar magazinele pun la 50%reducere toate produsele care expira in acea zi. De asemenea, sambata intre 16:00 si 18:00 gasesti cele mai multe si bune oferte deoarce duminica magazinele sunt inchise.
În privința prețurilor, am pregătit o listă cu produse la care am alăturat și câteva prețuri estimative:
Pâine | între 1 și 3 CHF |
Lapte | în medie 1,80CHF/litru sau 2 CHF pentru lapte din regiune, BIO. |
Ouă 10 buc. | de la 2,80 CHF |
Piept de pui 350-500 g | de la 10 CHF |
Mușchi de porc 400-500g | de la 8 CHF |
Salam/suncă feliată 100 g | de la 4 CHF |
Carofi albi 2 kg | cca. 5 CHF |
Brânza | de la 3 CHF/100g |
Ulei de floarea soarelui | de la 3,5 CHF/litru |
Zahăr 1kg | 2 CHF |
Făină albă 1kg | între 1 și 3,5 CHF |
Apă plată/minerală | în medie 1.20 CHF/1,5 l (Valser sau Evian) |
Detergent Ariel 1.6l | 20 CHF |
Balsam de rufe Lenor 960 ml | 5 CHF |
Când vine vorba de restaurante, preturile sunt destul de mari. O pizza costa în medie 22 CHF, o saorma costa 10-15 CHF, meniul zilei costa în medie 25 CHF, o cafea costa 4-6 CHF, iar un croissant/covrig costa 3-5 CHF (la patiserie) si 1-2 CHF (la supermarket).
Viața în Elvetia – cheltuieli lunare
Alte cheltuieli
Mașina de spălat haine – Majoritatea blocurilor din Elveția au și o spălătorie a blocului pe care o folosesc cei care nu au mașină de spălat proprie. Astfel că, fiecare locatar are ziua lui în care spală haine, iar ceilalți trebuie să respecte acest lucru. În această situație, de fiecare dată când folosești mașina plătești o anumită sumă de bani (noi plăteam între 1,5 și 2 CHF/fiecare spalare), in acest cost întrând apa, electricitatea și uzura mașinii.
Legat de acest aspect, exista apartamente care sunt dotate atât cu mașină de spălat haine, cât și cu uscător.
Gunoiul –În Elveția există o regulă foarte clară! Trebuie să arunci gunoiul în saci speciali, inscripționați cu sigla orașului. Sacii sunt destul de scumpi, iar prețul lor e diferit de la un oraș la altul, de la un sat la altul (spre exemplu, în Chur, 10 saci de 35l costă 15 CHF, în timp ce, în satele de lângă sacii de 35l costă 27-30 CHF/10 bucăți). Si sincer, cred ca asta e si motivul pentru care am învățat să reciclez tot ce se poate recicla. O poți numi zgârcenie, dar mie îmi place să îi zic eco friendly. Practic, toate cartoanele și sticlele de plastic se trimit la centrele de colectare (se gasesc la Aldi), iar în saci pun doar gunoiul menajer. Pe langa acesti saci, mai trebuie sa platesti o taxa anuala. Costul difere de la canton la canton, dar in medie e de 50 CHF/persoana/an.
Combustibil pentru mașină – Costul pentru un litru de benzina/diesel e cca. 2.10 CHF (august 2023)
Pe lângă aceste cheltuieli lunare, mai există și altele anuale, cum ar fi: asigurarea la mașină (prețul difera în funcție de mașina pe care o ai și tipul de asigurare), taxa de radio-televiziune (cca. 400 CHF pe an), taxa pentru pompieri (difera de la o locatie la alta), abonanamentul de cablu+internet (cca.100 CHF), impozitul pe mașină, parcarea (deobicei e un cost extra la chirie – 80-120 CHF/lună) etc.
La capitolul „entertainment ” avem următoarele costuri:
- Abonament Netflix/SkyShow: între 15 și 25 CHF
- un bilet la cinema: 20 CHF (standard) si pana la 60CHF (bilet VIP)
- internet și cablu TV (în jur de 100 CHF/luna)
- SKY Sports: 50CHF (in Elvetia, televiziunile locale difuzează meciurile de fotbal contra cost. Ultima data când am verificat, cereau 7 CHF/meci)
- întrarea la piscina (cam 10 CHF/zi)
Citește si:
Interesant articolul tau, inca nu am fost in vacanta in Elvetia, dar e pe lista de destinatii.
Foarte ultile informațiile, chiar voiam să aflu mai în amănunt despre cheltuieli ❤
Util articolul tau. As vrea sa pun si eu pe lista aceasta destinatie, pare tare frumos.
Ca naiba e în tara asta de rahat.
Ne dorim sa ajungem sa vizitam Elvetia si stim ca trebuie sa avem un buget generos. Am avut un prieten care lucra acolo, in IT, si ne spunea mereu cat de scumpa e viata.
Elvetia mereu a fost pe lista mea de vizitat. Chiar daca este o tara scumpa, stiu sigur ca are niste zone superbe.
Doamne, cât de frumos e acolo! Îmi doresc enorm de mult să vizitez Elveția, așa că acest articol îmi prinde bine.
Foarte util articolul! Documentat, iar informatiile foarte bine structurate 👏🏻
Oh, vreau sa ma mut in Elvetia.
P.S. Ai scris un articol mega util si structurat, Love it!
oho, pot spune ca am ramas un pic blocata vazand ce cheltuieli exista si ce scoruri… bine, nici salariile nu se compara cu ale noastre, dar totusi…
Se pare ca viata in Elvetia este destul de scumpa. In Romania totul este atat de permisiv…. incat de multe ori m-am gandit daca imi doresc cu adevarat sa ma mut intr-o alta tara 🙂
Intr-adevar pare scumpa viata acolo, dar e bine cand ai un salariu bun si te poti descurca.
Elveția este foarte frumoasă. Este și pe lista mea de destinații.
cu reciclatul trebuie sa ne invatam si noi neaparat… dar neaparat! nu stiu cum o sa facem dar ne-am scufundat in plastice! bravos!
Ce frumoasa este, sper sa o vizitez vreodată. 😊
Elveția a fost și rămâne o destinație forte dorită pe lista mea. Ști însă că sunt costuri destul de mari. Am avut o amică (cunoștință) care avea copii stabiliți acolo și care pe lângă invitații îmi povestea tot felul de lucruri despre viața acolo.
Oricum, articolul tău este foarte util și bine venit.
Mulțumesc!
Foarte util articolul tau. Intr-adevar, viata e scumpa acolo, dar si nivelul de trai este total diferit fata de la noi.
Un articol foarte detaliat și util.
Costuri sunt peste tot, indiferent unde ai locui, ce-i drept in alte tari, chiria este foarte mare comparativ cu Romania, dar cand ai o familie, totul devine mai usor.
Partea cu „ziua de spalat” nu stiu daca m-as putea adapta la asa ceva 🙁 Cu toate acestea mi-as dorii sa ajung sa vizitez aceasta tara frumoasa!
Prietena mea sta in Elvetia de cateva luni si s-a lovit si ea de cheltuielile acestea. E o tara frumoasa, insa cheltuielile sunt nelipsite oriunde am fi.
Nu m-am gandit ca e atat de scumpa. Cred ca din exterior vedem doar partea buna a lucrurilor..
MI-AS DORI SA VIZITEZ SI EU ELVETIA SIMBOL AL CIV
ILIZATIEI!
MA TEM TOTUSI CA NU MAI AM TIMPUL MATERIAL PENTRU
ACEST PROIECT INDRAZNET.
[…] care trebuie! De-a lungul timpul am vorbit mult despre Elveția, am dezbătut subiecte ce vizează viața în Elveția, am făcut topul locurilor pe care trebuie să le vezi în frumoasa țară din Alpi și am scris un […]
[…] Cheltuieli lunare – viața de zi cu zi în Elveția […]
Intresant articolul,felicitari.in viitorul apropiat as dori sa ma mut cu sotia si doi copii in elvetia poti sa ma ajuti cu pasii care ar trebuio sa i urmez pentru intregrare ,de la chirie asigurare copii la scoala gradinita si tot ce tine ,multumesc adresa mea de email este:comanionut27@gmail.com
Cu informatii despre gradinita ( sau orice e legat de copii) nu va pot ajuta. Insa, despre asigurarea de sanatate gasiti un articol pe blog.
Bună, mă numesc Anca și aș dori dacă putem vb mai multe în privat, vreau să merg ca și asistentă medicală.
O intrebare legata de limba germana-elvetiana? Cat timp v-a luat sa o invatati? Este adevarat ca difera germana vorbita in Germania fata de cea vorbita in Elevtia? Se vorbeste si italiana chiar daca nu esti in cantonul unde lb oficiala este italiana? Multumesc!!!
Difera destul de mult, elvetiana e un fel de dialect. Noi nu am învățat germana-elvetiana inturcat cei mai multi elvetieni vorbesc si germana, deci daca ai cunostinte de germana, sunt convinsa ca te vei descurca. In plus, nu stiu daca exista vreo modalitate sa inveti germana-elevetiana…sincer, nu cred. 😀
Legat de italiana, mai exista si elvetieni care vorbesc italiana ca o a doua limba.
Multumesc mult de raspuns, esti foarte amabila si disponibila 🙂
Cu mare drag! Oricand!
[…] Viața în Elvetia – cheltuieli lunare […]