Transportul in comun in San Francisco

San Francisco atractii turistice

San Francisco, la fel că nu New York, are o rețea de transport în comun extrem de complexă și de bine pusă la punct. Iar dacă vacanța ta în California implică și o oprire de câteva zile în San Fran, e bine să știi ce opțiuni ai în materie de transport în comun, cum ajungi de la aeroport în centrul orașului și cum poți să călătorești prin San Francisco, de la o locație la altă, ieftin și fără bătăi de cap. Așadar, iată tot ce trebuie să știi despre transportul în comun în San Francisco.

Inainte de toate, citeste si aceste articole:

Transportul in comun in San Francisco

Când vine vorba de mijloace de transport în comun, San Francisco le are aproape pe toate. Aeroportul este foarte bine conectat cu centrul orașului, iar autobuzele te vor duce oriunde vei avea nevoie. Însă cea mai emblematică imagine din San Francisco, pe lângă faimosul pod Golden Bridge, e a tramvaielor care urcă și coboară agale pe străzile incredibil de înclinate ale orașului. Dar aceste cable cars sunt folosite mai degrabă de turiști și cu toate că nu putem nega utilitatea lor, aș vrea mai întâi să vorbim despre câteva aspecte generale ce țîn de transportul în comun in San Francisco. 

Sistemul de transport public din San Francisco include:

 • Autobuze urbane (numite Muni)
 • Tramvai/Trolee (numite Muni Metro)
 • Trenuri BART (Bay Area Rapid Transit)
 • Telecabine
 • Feriboturi pentru Golful San Francisco
 • Feriboturile Golden Gate
 • Golden Gate Transit (autobuze SF și North Bay)

Dacă rămâi în zonă urbană din San Francisco, vei folosi exclusiv autobuzele MUNI și tramvaiele (cable cars).

Transportul in comun in San Francisco – autobuzele MUNI

Autobuzele MUNI fac parte dintr-o rețea mare care acoperă toată suprafața orașului. Astfel, indiferent de zona în care vei stă – noi îți recomandăm acest hotel din Union Square -, vei avea o stație de autobus la mai puțin de 5 minute de mers pe jos. 

Muni Mobile si tarife

Muni Mobile e aplicație care poate fi descărcată atât din Appstore cât și din Google Play și care îți permite să cumperi bilete sau abonamente direct din aplicație, la un preț mai bun. De asemenea, poți să folosești Muni Mobile că GPS pentru a identifica mai bine statile de autobuz și a te orienta un pic mai bine în spațiu (îți arată exact stația la care trebuie să coborî, ce autobuz să iei, cât durează călătoria, etc). 

Tarife*:

 • Adulți: 3,00 USD (card Clipper/MuniMobile: 2,50 USD)
 • Seniori: 1,50 USD (card Clipper/MuniMobile: 1,25 USD)

Modalitați de plată:

 • Numerar (trebuie să fie o schimbare exactă)
 • Abonamente pentru vizitatori (1, 3 sau 7 zile)
 • Abonamente standard (un abonament de o zi costa 5USD)
 • Carduri Clipper
 • MuniMobile

Pentru tarifele actualizate, accesează acest link!

Abonamente pentru vizitatori

Dacă esti in SF pentru doar câteva zile sau câteva săptămâni, cel mai practic și economic mod de a te deplasa prin San Francisco ar fi să obții unul dintre abonamentele de 1, 3 sau 7 zile care permit călătorii nelimitate în toate autobuzele, tramvaiele și telecabine (dar nu BART) în oraș. Poți achiziționa acest abonament direct din aplicația MuniMobile.

Tarife (din aplicatia MuniMobile):

 • 1 zi: $13
 • 3 zile: $31
 • 7 zile: $41 

Dacă cumperi abonamentul în format fizic, prețul lui este de 24 USD (pentru un abonament de o zi).

Cum ajungi de la aeroport (SFO) in centrul orasului

 1. Uber – dacă ai o tona de bagaje, cea mai comodă variantă e Uber. O călătorie la ora de vârf costă în medie 35USD.
 2. Transport în comun – SFO este conectat cu downtown SF printr-o rețea complexă de transport în comun. Pe deoparte există trenurile BART unde o singură călătorie costă 10USD (ai nevoie și de un Clipper Card, detalii aici), iar de celalată parte exista autobuzele locale SamTrans, unde o călătorie costă 2,25 USD (detalii aici)

Tot ce trebuie sa stii despre tramvaiele vintage (cable cars) din San Francisco

Am lăsat acest subiect la final deoarce plimbarea cu tramvaiele vintage e o activitate destul de turistică. Într-adevăr, te poți folosi de acest tramvaie ca să ajungi din puncul A în punctul B, însă o călătorie cu tramvaiul e mult mai scumpă decât una cu autobusul. De aceea, îți recomand să folosești aceste tramvaie atunci când vrei să te bucuri de peisaj sau de experiență în sine. 

Tramvaiele vinatge din San Francisco circulă pe trei rute:

 • Linia Powell-Hyde. De la străzile Powell și Market până la Fisherman’s Wharf, pe străzile Beach și Hyde.
 • Linia Powell-Mason. De la Powell și Market Street până la Fisherman’s Wharf pe străzile Bay și Taylor.
 • Linia California Street. De-a lungul străzii California de la strada Drumm până la strada Polk.

Tarife:

O singură călătorie costă 8USD, de aceea îți recomand să achiziționezi un abonament pentru vizitatori.

Transportul in comun in San Francisco

Acesta a fost mini ghid-ul de călătorie dedicat exclusiv transportului în comun în San Francisco. Deși în mod normal încurajăm inchirirea unei mașini atunci când vine vorba de SUA, pentru San Francisco îți recomand să faci exact contrariul. Se știe foarte bine că mașinile turiștilor sunt tința hoților, iar ultimul lucru pe care îți dorești să îl găsești dimineața e mașina ta spartă. De asemenea, parcările securizate sunt destul de scumpe, iar dacă mai pui și traficul, atunci transportul in comun devine cea mai ieftină modalitate de a te deplasa. 

Articole recomandate

1 comentariu

 1. […] Transportul în comun este extrem de bine pus la punct și foarte ușor de folosit prin intermediul aplicației MuniMobile. Am pe blog un articol dedicat transportului în comun în San Francisco (găsești articolul aici) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *