10+ lucruri interesante despre Canada 10+ lucruri interesante despre Canada

Trebuie să recunoaștem că înainte să ajungem în Canada, nu prea știam multe despre această țară. Dar tocmai acesta e motivul pentru care călătorim, să învățăm lucruri noi, să cunoaștem culturi diferite față de cele în care trăim, să vedem cum trăiesc oameni în alte locuri ale lumii, ce le place să mănânce și cum se desfășoară viață lor de zi cu zi. Va spuneam că vacanța în Canada a venit pe neașteptate, iar hotărârea de a petrece zece zile acolo a fost luată în doar câteva secunde, impulsionați fiind de biletele super ieftine spre Montreal. Astfel, ne-am îmbarcat spre Montreal cu un plan bine făcut, care implica un road trip prin Quebec și Ontario, și cu dorința de a descoperi o țară care la acea vreme era o necunoscută pentru noi. Și am reușit să facem tot ce ne-am propus, să descoperim câteva lucruri interesante despre Canada și câteva orașe extraordinare. 


Citește și: 7 lucruri de stiut inainte sa mergi in Canada


10 lucruri interesante despre Canada

lucruri interesante despre Canada

Canada are regină!

Canada este o monarhie, iar regina Canadei este chiar Regina Elisabeta a II a. Cu toate că în 1982 guvernul canadian și regina Marii Britanii au semnat un act prin care Canada a obținut suveranitatea, țara a rămas parte din Commonwealth, iar Elisabeta a II a încă are titulatura de regina a Canadei, la fel cum are și pentru celealte țări din Commowealth. 

lucruri interesante despre Canada

Canada a fost descoperită de vikingii islandezi

Canada are o întreagă istorie în spate. A fost descoperită inițal de vikingii islandezi care au ajuns în regiunea Labrador din nord-estul Canadei. Însă nu vikingii sunt cei care au explorat pământurile canadiene și au pus baza a ceea ce azi numim Quebec, ci francezii. Pierre de Monts și Samuel de Champlain au fost primii europeni care au pus piciorul în Nova Scotia. Tot Champain a fost cel care a construit o cetate, cunoscuta sub numele de Quebec (orașul), în 1608. 

Canada are două limbi oficiale

Deși a fost întemeiată de francezi, regiunea Quebec prezenta interes și pentru Imperiul Britanic, motiv pentru care anii 1700 sunt marcați de numeroase bătălii între Franța și Marea Britanie pentru teritoriile din America de Nord. Eventual, Battle of the Plains of Abraham at Québec City a pus capăt dominației franceze, Marea Britanie punând astfel stăpânire pe regiunea Quebec. Guvernul englez a instaurant engleza că limbă oficială, oferindu-le canadienilor (Canadiens erau numiți vorbitori de franceză din Quebec) provocarea de a-și păstra intacte valorile.

 Totuși, francezii din Quebec au continuat să vorbească franceză, să practice catolicismul și să se spună dreptului civil, iar tocmai ambiția lor i-a determinat pe britanici să autorizeze cultura franceză, doar sub controlul britanic. După decenii de discuții și încercări de a converti populația vorbitoare de franceză la valorile și credințele britanice, în 1841, a fost adoptat Act of Union, un document care a clarificat un pic situația. Britanicii și francezii puteau să convietuiesca împreună, fiecare cu propriile sale valori, dar temporar, canadieni francezi având obligația de a se integra în cultură britanică.

Abia în 1969 a fost adoptat un act care a stabilit engleza și franceza ca cele două limbi oficiale ale țării, cu mențiunea că fiecare canadian are dreptul să vorbească ce limba își dorește. Astfel 1974, guvernul a mai adoptat o măsură, Consumer Packaging and Labeling Act, prin care s-a cerut că pachetele și ambalajele produselor să aibă atât descrierea în engleză cât și în franceză. S-au acordat și fonduri pentru a suplimenta cursurile de limbi străine în școli, elevii învățând că limba secundară engleză sau franceză, după caz. În 1892 s-a mai introdus un document-lege care a pus bazele biculturalismului canadian, sublinand că vorbitorii de franceză și vorbitorii de engleză sunt egali din toate punctele de vedere.

Ce istorie complicate are această țară, iar când vizitezi Quebec înțelegi de fapt cât de complex e aspectul lingvistic. Quebecosii sunt cei care au avut cele mai mari probleme din acest punct de vedere, de unde vine și această mândrie de a vorbi exclusiv franceză și de a-și păstra moștenirea și valorile. E chiar interesant să vezi cum se schimbă totul imediat ce ai părăsit provincia Quebec, și cum Franța se transformă imediat în America, cum ”arret” devine ”stop”, și cum poutine se transformă în fries. Diferențele dintre Ontoraio și Quebec ni s-au părut enorme, iar mai în glumă mai in serios spuneam că am vizitat două țări în una singură: Franța și America.

Nu am avut în plan să povestesc atât despre acest lucru, dar mi se pare interesant modul în care canadienii au abordat această problema lingvistică și cum au ajuns de fapt să aibă două limbi oficiale.

lucruri interesante despre Canada

Canada are singurul oraș fortificat din America de Nord

Quebec nu se remarcă doar prin localnicii care se încăpățânează să vorbească franceză, ci și prin faptul că orașul Quebec e singurul oraș fortificat din America de Nord. Așa cum spuneam mai sus, orașul a fost construit de către francezi, adunând la un loc toate acele lucruri care definesc perfect orașul european al secolului 17- un: castel impunător, ziduri de apărăre, un oraș împărțit în ”orașul de sus” și ”orașul de jos” și o cetate construită pe malul râului St. Lawrence. Iar dacă tot am adus vorba de castel trebuie să precizez că  Château Frontenac (Hotel Fairmont în prezent) deține recordul Guiness pentru cel mai fotografiat hotel din lume. Doar eu am făcut 100 de poze acolo 😀 

CN Tower – cea mai înaltă clădire din lume până în 2008

Cu o înălțime de 553 de metri, CN Tower din Toronto a fost timp de 32 de ani cea mai înaltă structură independentă din lume. În prezent, aceasta se află pe locul 6, locul ei fiind detronat în 2008 de către Burj Khalifa. CN Tower este una dintre cele mai spectaculoase atracții turistice din Toronto datorită vederi panoramice de 360 de grade pe care o oferă. 

lucruri interesante despre Canada

Mos Craciun e canadian

Canada e una dintre puținele țări în care am găsit magazine cu decorațiuni de Crăciun duse la rang de muzeu și deschise în iunie. Dar nici nu e de mirare, pentru că sarbatorile de Crăciun sunt foarte importante pentru canadieni, iar tot canadieni sunt cei care susțin că Moș Crăciun e și el canadian. Iar că să fie totul și mai bine întemeiat, Canada i-a oferit lui Moș Crăciun cetățenia canadiană și o adresă oficială unde Moș Crăciun poate primi scrisori. În realitate, copiii trimit in fiecare an scrisori către Moș Crăciun, iar peste 200.000 de volunatri spiriduși răspund scrisorilor copiilor din înteaga lume. 

Winnie de Pooh și ursul canadian

A.A. Milne a dat lumii povestea celui mai dragalaș ursuleț, Winnie the Pooh. Ei bine, autorul a avut ca inspirație ursul canadian Winipeg, alintat și Winnie, de la grădina zoologică din Londra. Se spune că fiul sau, Christopher Robin Milne, a fost atât de fascinat de ursul Winipeg, încât copilul și-a dorit un ursuleț de pluș pe care avea să îl numească ”Winnie”. Mai departe, A.A. Milne a creat o serie de povești bazate pe Christopher Robin și jucăriile de pluș ale acestuia.

Dar povestea ursului canadian Winnie e una tare frumoasă. Harry Colebourn, parte din armata canadiană, a cumpărat puiul de urs din White River Ontario pentru 20 dolari, în 1914. A luat ursul cu el în armata, l-a numit după orașul în care locuia – Winipeg – și l-a făcut mascota regimentului. Ursul Winipeg a călătorit împreună cu armata în Anglia, iar Harry Colebpurn a hotărât că ursul va fi mai bine îngrijit la grădina zoo din Londra.

Lacrosse si hochei – sporturile naționale ale Canadei

Sportul național al Canadei este lacrosse. Acest sport era popular în America de Nord încă din secolul al 17-lea, însă Montreal Lacros Club a fost înființat abia în 1856. Un deceniu mai târziu au fost stabilite si regulile lacrosse-ului modern de către George Beers, acesta stabilind clar numărul de jucător, dimensiunea terenului și reguile jocului. Canadienii sunt cei care au hotarat că lacrosse-ul se poate juca pe terenul de hochei, făcând din hochei și lacrosse cele două sporturi naționale ale țării.

lucruri interesante despre Canada

Despre Canada (în cifre)

  • Canada are a treia cea mai mare rezervă de petrol din lume după Arabia Saudită și Venezuela.
  • Cea mai mică temperatură înregistrată de Canada a fost -81,4 grade Fahrenheit (-63 C) în 1947.
  • Trans-Canada este cel mai lung drum național din lume. Aceasta are o lungime de 7476 km.
  • Cel mai inalt munte din Canada măsoară 5959 m și se află în regiunea Yukon, la granița cu Alaska.
  • Țara are mai mult de 3000 de lacuri.
  •  Canada a găzduit Jocurile Olimpice de trei ori; 1976 la Montreal, 1988 la Calgary și 2010 la Vancouver.
  •  77% din siropul de arțar din lume este produs în Quebec.
  • 60% din populația mondială de urși polari se află în Canada.

10+ lucruri interesante despre Canada

Canada e o țară extrem de interesantă. Are orașe medeivale și castele tranformate în hoteluri; are cel mai mare oraș francofon din afară Franței și mai are orașe moderne și zgârie nori. Canada detine 200.000 km de coastă, iar cea mai mare parte din populație locuiește de-a lungul graniței cu SUA. Canada e un mix fascinant dintre vechi și noi, jungla de beton și păduri neatinse de mâna omului. În cele 10 zile pe care le-am petrecut în Canada am reușit să vizităm 4 orașe din Ontario și Quebec, să vedem cascada Niagara și să cunoastem o țară despre care nu știam prea multe. Sper că ți-a plăcut articolul meu, iar dacă mai cunoști alte lucruri interesante despre Canada, te rog să le împărți cu noi. 

Care dintre lucrurile menționate mai sus ți se pare că e cel mai interesant?